Diyette Ne Yenir, Ne Yenmez?

Diyette tüketilecek besinler nelerdir, daha doğrusu diyette ne yenir bunu çok iyi bilmek gerekiyor. Ayrıca bunun yanında uzak durulması gereken besinler iyi bilinmeli ki, diyet programımız olumlu sonuçlar versin. Evet diyette ne yenir ne yenmez sorusu diyet yapan herkesin merak ettiği sorulardandır.

Bu yazıda diyette yenecek yiyecekler ve yenilmeyecekler listesi sizlerle olacak. Özellikle de diyette şu yenir mi, bu yenir mi diye merak edilen ve sık sorulan birçok soru, bu yazıda cevap buluyor.

Zayıflamak için diyete karar verdiğimizde artık beslenme konusunda daha planlı, daha dengeli olmalıyız. Özellikle tüketeceğimiz ve uzak duracağımız besinlere yaklaşımımızda kararlılık göstermeliyiz.

Sadece diyet için değil sağlıklı yaşam için de buna dikkat etmeliyiz. Böylece kaliteli bir hayatımız olur. Psikolojik ve ruhsal açıdan da kendimizi iyi hissederiz.

  • Bazı yiyecekler vardır sağlıklıdır ama kalorisi çok olduğundan kilo aldırır.
  • Bazı besinler vardır lezzetlidir ama sağlıksızdır.
  • Kimi besinler vardır ki çok lezzetli değildir ama zayıflatır.
  • Bazı besinler de hem sağlıklı, hem lezzetli hem de kilo verdiren besinlerdir, işte bunlar diyette tüketilecek besinler olarak nitelendirilebilir.

İşte biz neyin ne olduğunu bilelim, diyette yenecek yiyecekler ve yenmemesi gerekenler neler olduğunu çok iyi bildiğimizde adımlarımızı ona göre atarız. Özellikle kendi elimizle kendi yediklerimizle hayatımızı tehlikeye atmamalıyız.

Daha önce “Nasıl 14  Kilo Verdim?” adlı yazımda 3 yolla kilo verdiğimi söylemiştim. Bunları da sıralayıp her bir hakkında ayrı bir yazı yazacağımı söylemiştim. Duo Diyet Özel kür ve Duo Diyet Özel Detoks Suyunun özelliklerini anlattım. Yürüme egzersizinin zayıflamamda nasıl etkisi olduğunu da “Yürüyüş Yapmak Hafife Alınmamalı” yazımda anlattım.

Şimdi sıra geldi “Zayıflarken hangi besinlerden uzak durdum, hangi besinleri tükettim” kısmına… Daha iyi anlaşılması ve kolay okunması için 3 başlıkta detaylandıracağım.

  1. Uzak durulacak yiyecekler
  2. Uzak durulacak içecekler
  3. Diyette tüketilecek besinler

Diyette Tüketilecek Besinler ve Tüketilmeyecek 15 BesinPin1- Diyette Uzak Durulması Gereken Besinler

Diyette ne yenmez sorusu, ne yenir sorusundan daha değerlidir. Bu yüzden diyette tüketilecek besinler konusundan önce uzak durulacak ve diyette yenilmeyecekler konusuna değinmek gerekiyor. Bu besinler hem sağlığımıza zararlı, hem de diyetteki zayıflama hedeflerinden bizi uzaklaştıran yiyeceklerdir.

Tabi ki her yediğimiz besinin kendince bir lezzeti olduğundan bu yiyeceklerin  arada bir tadına bakmakta bir zarar olmaz. Vücut onları absorbe eder. Vücuda sürekli sağlıksız besinler alırsak zararı uzun vadede hissederiz. Peki özellikle diyette uzak durulması gerekenler neler kısaca göz atalım.

Kızartmalar

Önceliği patates kızartmasına vermek gerekir. Özellikle fast food restoranlarındakilere olanlarını ağzınıza sürmeyin derim. Evde yapılan kızartma onlara göre masum kalır. Ama tavsiyem fırında kızarmış patates…

Ayrıca patates dışında biber, patlıcan vb. sebzelerin kızartmalarından da uzak durmak gerek. Hatta paneli etleri de yağda kızartmamalıyız.

Cipsler

İçeriğinde çok miktarda yağ ve tuz bulunduğundan uzak durmalıyız. Bazen tadına bakmak da sorun olmaz.

Beyaz Ekmek

Ekmek diyette tüketilecek besinler arasına alınabilir ama burada dikkat edilecek un çeşidi ve tüketilecek miktar. Beyaz undan yapılan ekmekler pofidik yapısıyla bizi cezbeder ve fazla tüketiriz. Böylece vücuda giren fazla karbonhidrat zamanla bize kilo aldırır.

İşlenmiş Etler

Sucuk, salam, sosis, hamburger doymuş yağ deposudur ve bunlardan aldığın kaloriyi vermek de zor olur.

İLGİLİ YAZI: Kolesterol Diyeti Listesi ve Örnek Menüler

Çok Yağlı Et Ürünleri

Dana, kuzu, tavuk, balık her türlü etin yağlısı kolesterolü arttırır, kalp damar sağlığını olumsuz etkiler ve kilo almamıza sebep olur. Bu yüzden yağlı et ürünleri diyette uzak durulması gereken gıdalar arasındadır. Her ne kadar doğal olduğu için yararlı olsa da kalorisi yüksektir.

Özellikle de döner, kebap, kokoreç gibi yiyeceklerdeki yağ oranı çok fazla olduğundan dikkat edilmeli, yenilecekse bile ölçülü tüketilmelidir. Et ürünlerini ızgara veya odun ateşinde yağsız tarafını tüketmek daha faydalıdır. Protein alımı olan bazı diyetlerde yağsız et de diyette tüketilecek besinler arasında sayılmaktadır.

İLGİLİ YAZI: Lipödem Diyeti

Dondurulmuş Ürünler

“Hemen ısıt ve ye” tarzı dondurulmuş gıdalarda trans yağ fazla olduğundan sağlığa zararlı olduğu gibi kilo aldırır. Hazır konserveleri de bu gruba dahil edersek, katkı maddesiyle uzun süre tazeliğini koruduğundan tercih edilmemeli. Doğal, kendimizin yaptığı konserveler veya kendimizin yapıp dondurucuya koyduğu ürünleri tercih edelim.

Hazır Çorbalar

İçindeki katkı maddeleri ve doğal olmayışı terk etmek için yeter. Onun yerine doğal tarhana, mercimek ve özellikle de sebze çorbaları diyette tüketilecek çorbalar arasındadır.

İLGİLİ YAZI: Diyette Tatlı Yenir mi?

Şeker ve Tuz

Beyaz şeker ve rafine tuzu vücut sevmiyor. Alternatiflerini kullanalım yada çok az tüketmeye gayret edelim. Siyah şeker ve Himalaya tuzu diyette tüketilecek besinler arasında olduğundan tercih edilebilir. Çaya şeker atmamak bile kilo almamada inanılmaz etkili. Boyalı şekerler masum görülmemeli, topitop, akide şekeri veya bayram şekerlerinin sadece tadına bakmalı.

Diyette Tüketilecek Besinler ve Tüketilmeyecek 15 BesinPin
Diyette Tüketilecek Besinler ve Asla Tüketilmeyecekler

Hamur İşi Ürünler

Tatlı olarak yenilen pasta ve kurabiyeler ile tuzlu yenilen börek, çörek, poğaça vb. her türlü hamur işi ürün kilo aldıran besinlerdendir. Az miktar tüketin ama tüketirken şunu unutmayın. İçinde yağ, şeker, tuz, margarin gibi kilo yapan her şey var.

İLGİLİ YAZI: Eliminasyon Diyeti Nedir? Hangi Besinler Elimine Edilir?

Tatlılar

Diyette tüketilebilecek tatlılar sütlü tatlılar denebilir, şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir. Baklava, tulumba, lokma tatlılarının bir de kızartma aşaması var ki uzak durmamak için bir neden yok. Tabi ki lezzeti var, böyle durumlarda göz hakkı kadar yenebilir. Sütlü tatlılar da masum diye abartmamalı.

Soslar

Ketçap, mayonez, hardal sosu gibi soslarda inanılmaz yağ ve tuz vardır.

Çikolata – Bisküvi – Gofret

Çikolatanın bitter kısmı masum diyebiliriz ama kakaolu hele hele beyaz çikolatada çok fazla yağ ve şeker var. İşlenmiş mamul olan bisküvi ve gofretler kalorili yiyeceklerdir.

Margarin ve Sıvı Ayçiçek Yağı

Gerek sofralarda ekmeğe sürmek, gerekse hamur işleri veya pilavlarda margarini unutalım, tereyağı kullanalım. Yemekleri ve salataları çiçek yağıyla değil soğuk sıkım zeytinyağı ile yapalım çünkü zeytinyağı diyette tüketilecek besinler listesinin başında gelir.

Makarna

Beyaz undan yapılan makarnalar, hazır makarnalar karbonhidrat deposu ve kalorili. Diyette makarna yenir mi diye soranlar uzak durmakta fayda vardır ama en güzeli onun yerine erişte gibi ev makarnalarını tercih edin. Makarnayı az miktarda tüketmek yararlı ve doyurucudur.

Beyaz Pirinç

Rafine beyaz pirinç şekerimizi arttırır, karaciğeri yorar. Hızlı kilo aldırır. Onun yerine esmer pirinci tercih edebilirsiniz. Az miktarda yemekte yemekte sorun yok, enerji verir.

Diyette Yenmemesi Gereken Meyveler

Ananas, mango, muz, incir gibi şeker ve kalorisi yüksek meyveleri sınırlı tüketmekte fayda vardır.

Diyette Tüketilecek Besinler ve Tüketilmeyecek 15 BesinPin2- Diyette Uzak Durulacak İçecekler 

Bu içecekler keyif verir, lezzetlidir ama vücudu ciddi manada yormaktadır. Özellikle de kan şekerini çıkarır ki bu da daha fazla yemek yedirir. Direkt ve dolaylı olarak kilo alıp, diyetimizin bozulmasına sebebiyet verir.

Hazır Meyve Suları

Doğal yazanlar da dahil çok fazla şeker içerdiğinden uzak durulmalıdır. Bazılarında hala katkı maddeleri ve gıda boyaları kullanılıyor. Onların yerine el yapımı doğal meyve suları tercih edin.

Asitli İçecekler

Asitten dolayı içindeki şekerin farkına varamadığımız cola, meyveli veya sade gazozlardan uzak duralım. Obezite nedenleri arasında asitli içecekler gösterilmektedir. Lezzeti, tadı, enerji vermesi hoşumuza gider ama içindeki şeker oranı çok fazla. Bunu anlamak için asidi gidince içmeyi deneyebilirsiniz.

Enerji İçecekleri

Spor veya egzersiz öncesi, kendimizi yorgun hissettiğimizde sığınılacak liman görürüz ama enerji içecekleri de asitli içecekler gibi çok şekerli ve kilo aldırıyor, obezite riskini arttırıyor. Buradan aldığınız kaloriyi yakmak için saatlerce yürümelisiniz.

Meyveli Sodalar

Elmalı, limonlu, çilekli maden suyu gibi isimleri var fakat içindeki meyve oranı çok az. Şekerli ve çok fazla kalorili. Katkı maddeleri var. Doğallığını kaybetmiş. Bu sebeplerden bize uzak durmak düşer.

Diyette Ne Yenir, Ne Yenmez?Pin
Diyette Ne Yenir, Ne Yenmez?

3- Diyette Tüketilecek Besinler

Diyette ne yenir hem sağlıklı hem de az kalorili besinler yenir. Diyette tüketilmesi gereken besinler kilo dengesini kurarak diyet hedefimize ulaşmamızı sağlar, vücudumuzu da sağlıklı yapar, muhtemel hastalıkları önler. Vücuda yararlı ve aynı zamanda zayıflamak için diyette yenecek yiyecekler hangileri?

  1. Sebzeler: Diyette tüketilecek besinler dendiğinde ilk akla gelen sebzelerdir. Diyette tüketilmesi gereken sebzeler domates, biber, salatalık, patlıcan, taze fasulye, ıspanak, havuç, marul en çok tercih edilenlerdendir. Kabak, brokoli, enginar, lahana ve bulursam semizotu nadiren tüketiyorum ama çok faydalı. Sebzelerde bol vitamin ve mineral, sıfır yağ olduğunu unutmayın. Mantar, soğan ve sarımsak da bu gruba dahil edilirse onları da çok kullanırım.
  2. Meyveler: Diyette tüketilmesi gereken meyveler içinde üzüm, ayva ve muzda biraz fazla şeker olduğundan ve de avokado ve incir çok kalorili olduğundan az tüketilebilir. Onun dışında tüm meyveler su ve vitamin deposudur. Benim favorimin elma olduğunu “En Sevdiğim 7 Meyve” yazımda belirtmiştim. Suyunu en çok sevdiğim meyve ise portakal.
  3. Az Yağlı Sebze Yemekleri: En sevdiğim taze fasulye, ıspanak, musakka diyebilirim, yemeklerde özellikle bu sebzeleri kullanırım. Yemekler zeytinyağında ve az yağlı olacak. Yemeklerde nadiren bamya, bezelye, karnabahar, kabak kullanıyorum.
  4. Çorbalar: Diyette tüketilecek çorbalar içinde mercimek, tarhana, yayla, ezogelin favorilerim ama sebze çorbaları da tüketin. Hangi çorba kaç kalori merak ediyorsanız, içinde tariflerin de bulunduğu az kalorili çorbalar yazımı inceleyebilirsiniz.
  5. Tahıl ve Baklagiller: Diyette tüketilecek besinler içinde ekmek seçimi de çok önemlidir. Diyette tüketilebilecek karbonhidratlar da var, ben özellikle tam buğday veya kepek ekmeği kullanıyorum. Mısırı daha kontrollü ve az kullanıyorum. Pilavda esmer pirinç veya bulgur. Esmer pirinci bulamazsanız beyaz normal pirinci az tüketin. Baklagillerden favorim kuru fasulye. Sonra nohut, barbunya ve börülce diyebilirim. Bakla ve mercimek nadiren kullanıyorum. Baklagiller vitamin ve protein deposudur.
  6. Salatalar: Mevsim salatası, çoban salatası, marul ve patates salataları diyette tüketilecek besinler içinde sofralarımızın vazgeçilmezidir.  Ama misafir gelince Rus salatası, makarna salatası, kısır da yapılıyor tabi. Burada özellikle yağ ve tuzunu ayarlamayı unutmayın. Az kalorili salatalar yazım da iyi bir rehber.
  7. Yağsız Et Ürünleri: Beyaz veya kırmızı et ürünleri protein açısından zengindirler, böylece bizi tok tutarlar. Göbek ve karın kaslarının güzel görünümü için de protein çok önemlidir. Ketojenik diyet gibi diyetlerde protein tüketimi çok önemlidir. Burada dikkat edilecek şey, yağının alınması, ayrıca tavuk veya hindinin derilerinin alınması gerekiyor. Yenen balık çeşitleri içinden seçtiğiniz herhangi bir balık etindeki yağ daha masum ve yararlı.
  8. Zeytinyağı: Zeytinyağı diyette tüketilecek besinler arasında en değerli yağlardandır. O kadar yararlı ki, ölçüsü fazla bile kaçsa zararı minimum oluyor. Zeytinyağına ben alışamadım hala diyenlere de bir tavsiye. Özellikle küçükkuyu zeytinyağı çok hafiftir ben onu tavsiye ederim, sonra Altınoluk, Edremit veya Ayvalık zeytinyağını.
  9. Tereyağı (Az Miktarda): Tereyağı faydalı yağlardandır,  atkins diyeti için vazgeçilmezdir. Doğal tereyağı çok yararlı olmakla birlikte yine de çok tüketmemek gerekir. Kalorisi yüksek ve kalp damar için belli bir yaştan sonra zorlayıcı olur. Pilav, yemek ve özellikle de hamur işlerinde margarinin yerine kullanmaya özen gösterelim.
  10. Baharatlar: Yemeklerin olmazsa olmaz aroması baharatlardan en çok kullandığım karabiber ve pul biber. Özellikle de acı biber zayıflamaya yardımcıdır. Tarçın, karanfil, zerdeçal ve zencefil de mutfağımızda bulunması gereken baharatlardan. Bazı baharatların alerjen olduğu bilinciyle seçici olmakta fayda var.
  11. Kuruyemişler: Fındık, fıstık, badem, ceviz, leblebi, çekirdek gibi kuruyemişlerin diyette tüketilecek besinler arasında çok önemli bir yeri vardır. Kuruyemişlerde yağ oranı ve kalori fazladır. Sağlık açısından yararlı yağlar olduğundan özellikle ara öğünlerde tüketmeliyiz ama zayıflamak için diyette olanların kalori hesabını dikkate alarak yine de fazla tüketmemesi gerekir. Ayrıca Kuruyemişlerin kalorileri ise bu yazımda, mutlaka göz atın.
  12. Yağsız Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir tüketirken yarım yağlı, az yağlı olmasına dikkat edersek hem sağlığımızı korumuş oluruz. Böylece de kilo almayız. Özellikle dil peyniri tercih edin çünkü iştahınızı kapatır tok tutar.
  13. Yumurta: Yumurta protein deposudur ve tok tutar. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir. Artık yumurtalarda numara var. Organik, gezen tavuk yumurtası vs gibi 0-3 arası numaraları var. Siz 0 veya 1 i seçmeye gayret edin. 0: organik 1:dolaşan tavuk yumurtası
  14. Bal: Zaten doğal bir ürün ama sahtesine karşı temkinli olalım. Doğal bal her derde şifadır. Özellikle de bal şerbeti gibi çok sağlıklı bal karışımları tüketebilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Göbek Yağı Eritme Diyeti

Sağlıklı ve Zayıflatan İçecekler

Diyette tüketilecek besinler denince sadece yiyecekler değil içecekleri de hesaba katmak gerekir. Su, doğal sıkma meyve suları, limon suyu, turşu suyu, ayran, kefir, maden suyu, bitki çayları, sıcak kürler, detoks suları, kahve ve çay ilk akla gelenlerden… Diyette Türk kahvesi içilir mi evet mutlaka ara öğünlerinize kahveyi eklemeyi unutmayın.

Sağlıklı ve fit kalmanız dileğiyle…

Diyette tüketilecek besinler ve yenmeyeceklere dikkat ederek diyetinizi sağlıklı olarak devam ettirin. Ayrıca spor ve egzersiz ile de diyeti destekleyin.

Sağlıklı bir yaşam ve fazla kilolardan uzaklaşmanın bir yolu da egzersiz ve spor yapmaktır. Evde rahatlıkla yapabileceğiniz hareketleri anlattığım “Evde Egzersiz Hareketleri Nasıl Yapılır?” adlı yazıma da bakmanızı öneririm.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Diyette Ne Yenir, Ne Yenmez?” üzerine 4 yorum
  1. Uzak durulacak her şey ne kadar da cazip ama sağlık için bazı net kararlar almak gerek. Sağlıklı olup tüketilecek çok fazla alternatifimiz var, bir yerden başlamak en iyisi.

    Yanıtla
Yorum yapın

5