Ardıç Yağı ve Tohumu Nasıl Kullanılır?

Ardıç yağı elde etmek için ardıç tohumu kullanılır. Ardıç tohumu deyince akla, toprağa ekilen tohum gelmesin. Ardıç ağacının kozalak halindeki meyvelerine tohum deniyor. Ardıç tohumları ağacın dallarında önce yeşil olarak çıkıyor, sonra morlaşıp olgunlaşıyor. Akdeniz kıyılarındaki ardıç ağaçlarının meyveleri kırmızı oluyor. Ardıç tohumu aktarlarda kurutulmuş olarak bulunmakta.

Şifalı ardıç yağını elde etmek için, tohumlarının su buharı destilasyonu işlemiyle elde edilir. Ardıç tohumunun yağı elde edildiğinde tohumda bulunan esansiyel koku yağa da geçer. Ardıcın yağı, dahili olarak kullanılabildiği gibi haricen de vücuda uygulanabiliyor. Ardıç yağının kremi de, kremin içinde ardıç özü olduğu için çok faydalı. Ardıç yağının ve tohumunun nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir, yazının ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz.

Ardıç yağından bahsedildiğinde genelde bitkisel bir otun yağı gibi düşünenler ardıcın bir ağaç olduğunu duyunca epey şaşırıyorlar. Ayrıca “ardıç meyvesi” tabirinden dolayı ardıç ağacının meyve ağacı olduğunu düşünenler de oluyor ama değil. Ardıç ağacı, servi ağacı ailesinden iğne yapraklı heybetli bir ağaçtır ve meyvesi de kozalak şeklindedir. Ardıç ağacına andız ağacı da denilmektedir.

Tarihte, veba gibi birçok hastalığa şifa olarak ardıç ağacının meyveleri yani ardıç tohumu kullanılmıştır. Ardıç tohumu yağı da geleneksel tıbbın vazgeçilmezi olmuş, eklem ağrıları ve romatizmal rahatsızlıklarda kullanılmıştır. Amerika’daki yerliler ardıcı özellikle idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarında kullanmışlar. Ayrıca aşçılıkta, güzel kokusu sebebiyle bazı yiyecek ve içeceklerin içine katılarak kullanılmıştır.

 

ardıç yağı ve tohumu nasıl kullanılır?

ardıç yağı ve tohumu nasıl kullanılır? 4

Ardıç Yağı Nasıl Yapılır?

Ardıç tohumu yağı elde etmek için öncelikle olgunlaşmış tohumların toplanması gerekiyor. Yaz sonları ve sonbahar aylarında ardıç ağacının meyveleri olgunlaşınca toplanır. Ardıçlar toplandı şimdi ardıç yağı nasıl yapılır kısaca anlatacak olursak; ardıç tohumları imbikte kaynatılır. Çıkan buhar soğutularak tekrar yoğunlaştırılır. Böylece su altta kalır, yağı üste çıkar ve ardıç uçucu yağı elde edilmiş olur. Gül yağı elde etme tekniği ile aynıdır.

ardıç yağı ve tohumu nasıl kullanılır, faydaları nelerdir

Bu yönteme distilasyon yöntemi deniyor ve evde yapmak zor. O yüzden aktarlardan, bitkisel ürün satan marketlerden veya n11, hepsiburada gibi internet sitelerinden hazır 20 ml’lik şişelerden satın alınabilir. Burada tabi satın alırken şuna dikkat edelim. İçmek için alınanlar ile cilt için alınanlar arasında içerik farkı var. Haricen kullanacaksanız ürünün içeriğinde “glycol” yazanları, dahili olarak kullanacaksanız sadece saf  olmasına dikkat ediniz. Ardıç yağının fiyatları ürünün saflık kalitesine, markasına göre değişiyor.

 

İlginizi Çekebilir : Kudret Narı Yağı ve Macunu Nasıl Kullanılır Faydaları Nelerdir?

Ayrıca ardıç özlü sabun, ardıç özlü şampuan, ardıç özlü kremi de en çok satan ürünler arasında. Ardıç sabunu cilt ve saç için çok etkili. Tabi bazı ürünlerin içine başka katkı maddeleri giriyor. Herkesin rağbet ettiği ardıç yağı kremi hakkında kısaca şunları söyleyebilirim: Ardıç yağlı kremin içine başka şifalı yağlar da ekleyerek zenginleştiriyorlar. Ardıç yağı kullananların yorumları incelendiğinde özellikle romatizma ağrılarında, kas ve eklem ağrılarında ağrıyan yere günde 2 kez masaj yaparak sürdüklerini ve ciddi manada rahatlatıp ağrıyı kestiklerini belirtiyorlar.

Ardıç Yağı Faydaları Nelerdir?

Ardıç tohumu yağı faydaları dünya genelinde çok bilinmesine rağmen ülkemizde gereken ilgiyi görmüyor. Belki toplaması zor, belki yapımı zor, belki de çok duyulmadığından olabilir. Şimdilerde bunun yavaş yavaş değiştiğini söyleyebiliriz.

Saraçoğlu tarafından da belirtildiği gibi kan temizleyici, iltihap sökücü ve antiseptik özellikleri bulunan ardıç tohumu yağı ne işe yarar, ne için kullanılır, neye iyi gelir işte ardıç yağı faydaları :

  1. En bilinen özelliği idrar söktürücü ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili oluşudur.
  2. Toksin arındırıcı oluşuyla zayıflamada çok etkilidir. Kanı temizleyerek, zararlı toksik maddeleri vücuttan atar.
  3. Vücuda dahili olarak alındığı andan itibaren iltihaplı bölgeyi bulur, orayı sarar ve temizler. Sinüslerdeki iltihaba karşı birebirdir, sinüzit tedavisinde düzenli kullanılmalıdır.
  4. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda günde bir bardak suya 3 damla ardıç yağından damlatarak içebilirsiniz.
  5. Yaralardaki iltihabı içten çözmek için dahili olarak alınır ya da üzerine ardıç yağı kremi sürülebilir. Kremi sedef, egzama üzerine de sürebilirsiniz.
  6. Eklem ağrıları, bel ve boyu ağrıları, romatizmadan kaynaklı sızıyı dindirir. Ağrıyan yerlere masaj şeklinde yapılmalıdır.
  7. Hazımsızlık ve gaz sorunu varsa 1 bardak suya 3 damla ardıç yağından damlatıp içmek sorunu çözecektir.
  8. Reflü, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
  9. Saç ve cilt sağlığı için haricen kullanabilirsiniz. Parlak ve canlı saçlar için, saç dökülmesini azaltmak için saçlara sürülebilir. Pamuk yardımıyla yüzünüze veya cildinize sürdüğünüzde gözenekleri sıklaştırır, kırışıklıkları önler. Selülitli bölgelere masaj yaparak sürüp selülit oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  10. Uyku sorunlarına ardıç tohumu yağı çok iyi çözüm sunuyor. Uyku öncesi yağla bileklere ve göğsünüze hafifçe masaj yapmanız yeterli. Hoş kokusu ve renksiz oluşu sayesinde bu yağı kullanmaktan hiç çekinmeyin.

İlginizi Çekebilir: Ardıç Katranı Sabunu Faydaları Nelerdir?

Ardıç Yağı Nasıl Kullanılır?

Ardıç yağının kıvamlı oluşu tüketimi etkiler, direkt olarak içilmez ve her damlası değerli olduğu için masajda da direkt olarak yağı sürülmez, inceltilerek kullanılır. Ayrıca güçlü etkisinden dolayı da çok az miktarda kullanılıyor. Ardıç yağı nasıl kullanılır ardıç yağının tüketilme ve masaj yapılarak sürülme şekillerini maddeleyelim:

  • Bir bardak suya 5 damla damlatarak, günde 2 kez içilir.
  • Bir tane kesme şeker üzerine 5 damla damlatılır ve şeker emilir. Günde 1 kez tüketilir.
  • Burun delikleri büyüklüğündeki pamuklara birer damla ardıç yağından damlatıp buruna yerleştirin ve 10 dakika koklayın. Günde 1 kez yapılmalı ve sadece 2 gün yapılmalı. Aynısı kulak ağrısı durumunda da kulak deliğine, göz ağrılarında da gözün üzerine, ardıç yağının damlatıldığı pamuk konularak uygulanabiliyor.
  • Cilde, selülitli bölgeye veya ağrıyan yerlere sürülürken zeytinyağıyla karıştırılarak inceltilir. Yarım çay kaşığı ardıç yağına, 5 çay kaşığı zeytinyağı eklenir ve ağrılı bölgeye masaj yapılarak sürülür.

Not: Ardıç yağının hamilelikte kullanılmaması daha uygundur.

ardıç yağı ve tohumu nasıl kullanılır, faydaları nelerdir
ardıç yağı ve tohumu nasıl kullanılır? 5

Ardıç tohumu faydaları için tohumu bizzat yanınızda taşıyın. Yanınızda 3-4 adet ardıç tohumu taşımanın insan psikolojisine iyi geldiği ve aurasının pozitif etkilendiği söylenmektedir. Ardıç tohumu taşımanın insanların sevgisini kazandırıcı özelliği dilden dile hep anlatılıyor. Ardıç tohumu nasıl kullanılır derseniz, tohumları yanınızda taşıyın ya da ardıç tohumu tesbih gibi aksesuar halinde de yanınızda bulundurun.

İLGİLİ YAZI: Zayıflamak için Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Benim şifasına inandığım ve zeytinyağından sonra en çok değer verdiğim bitkisel yağlar kantaron yağı ve ardıç tohumu yağı diyebilirim. Mutlaka evde bulunması gerektiğini düşünüyorum. Şimdiye kadar hayatınıza girmemişse küçük bir şişe ardıç yağıyla başlayın derim. Aktara gitmişken 200 gram da ardıç tohumu alın yanınızda taşımak için.

Toksin arındırıcı ardıç tohumu yağı gibi, toksinlerden kurtulmanızı sağlayacak kiraz sapı üzerine yazdığım “Kiraz Sapı Çayı Yapılışı ve Faydaları” adlı yazımı da okumanızı isterim.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Ardıç Yağı ve Tohumu Nasıl Kullanılır?” üzerine 28 yorum
  1. Ardıç yağı değil de ardıç katranını biliyorum. Bir arkadaşım sedef hastası. O yüzden kullanmıştı. Kokusu çok hoş gelmişti bana. Demek yağı da sedef hastalığına iyi geliyor. Sayenizde yine güzel bilgiler öğrendik. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Ardıç katranı da var evet, ardıç ağacının kabuklarından yapılıyor, kokusu güzeldir. O da ardıç yağı gibi egzama, sedef gibi yaralı hastalık türlerinde çok faydalı. Farkı, ardıç tohumundan yapılan saf ardıç yağı içilebiliyor, katran sürmek için sadece. Güzel katkıların için ben de teşekkür ediyorum.

      Yanıtla
  2. Ardıç tohumunun psikoloji üzerindeki etkisi ilginç. İnsanların sevgisini kazanma konusu da muhtemelen pozitif aura oluşturduğu inancından kaynaklıdır. Demek ki ardıç sempatik bir aura oluşturuyor ?? Dün aktardan biberiye yağı aldım (hazır almışken bununla ilgili bir de yazı yazayım bari dedim ?) Aktara tekrar uğradığımda ardıç tohumu ve ardıç yağı da alayım. Doğanın bu muhteşem nimetlerinden faydalanmak lazım.
    Teşekkürler, harika paylaşım için.

    Yanıtla
    • Ardıç tohumunu yanında bulundurmak, cazibe oluşturuyor cümlesi bile ayrı bir çekici:) Bence efsaneden öte bir yanı var, buna inanıyorum. Aktara gidince hem tohum hem yağından al, yağı pahalı değil zaten. Biberiye yazını da okudum, biberiye yağı da çok faydalıymış, teşekkürler.

      Yanıtla
  3. Bendeki reflü iki gündür azdı. İyi geldiği yazılmış ama var mı acaba kullanıp sonuç alan mide şikayeti bazında?

    Yanıtla
    • Bende mide rahatsızlığı yok, tam bilemiyorum ama umarım bu yazıyı okuyup bu soruna cevap veren çıkar. Şu kadarını söyleyeyim, ardıç yağı mide asidini dengeliyor ve rahatsızlığı o şekilde gideriyor. Doğal ve saf ardıç yağından 2 damla küp şekere damlatarak günde 1 kez tüketebilirsin.

      Yanıtla
  4. Ardıç yağının bu denli faydalı olduğunu bilmezdim. Bir de ardıç ile andız bitkisinin aynı şeyler olduğunu öğrenmek de benim için çok iyi oldu. Zira andız pekmezi dedikleri pekmez de ardıçtan yapılıyormuş anlaşılan. Bu güzel paylaşım için çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Aynen andız pekmezi ardıçtan yapılıyor ve o da ardıç yağı gibi çok şifalı. Yorumlar çok hoşuma gidiyor, herkes bişey ekliyor. Gülhan hanım da ardıç katranından bahsetmişti. Çok teşekkürler, iyi ki varsınız.

      Yanıtla
      • Rica ederim, siz de bize çok güzel yorumlarla katkı sağlıyorsunuz. Böylelikle çok güzel bilgiler öğreniyoruz. Ben de size çok teşekkür ederim.

        Yanıtla
    • Evet görüntüsü benziyor ama ardıç tohumları, alıç meyvesi gibi direkt yenmiyor. Tohumu kaynatıp suyunu içebiliyorsun ya da çıkarılmış yağını kullanabiliyorsun. Kokusu çok iyi ama.

      Yanıtla
    • Ardıç yağı etkili bir yağ olduğu için bir haftayı geçmemeli, uzun süre kullanılmamalı. Ayrıca ilk günlerde alerjik etki yapıp yapmadığını da gözlemlemek gerek.

      Yanıtla
  5. Ardıç yağı ve tohumu kullanmanın faydalarını ilk kez duyuyorum desem… Özellikle “eklem ağrıları, bel ve boyu ağrıları, romatizmadan kaynaklı sızıyı dindirir. Ağrıyan yerlere masaj şeklinde yapılmalıdır.” kısmı ile reflü ile ilgili faydası dikkatimi çekti. Bugün iş çıkışı ilk iş bir aktara uğrayacağım.

    Yanıtla
    • Ardıç yağını aktardan alırken saf olmasına, içinde başka maddeler olmamasına dikkat et. Masaj için olanlarına bazen ferahlatıcı madde ekliyorlar, onları ağızdan tüketmemek gerekir. Sadece ardıç yağı olursa dahili kullanılabiliyor.

      Yanıtla
  6. I love to maintain gardens but unfortunately in Mumbai we always have a problem of space. So still we maintain a small kitchen garden in our balconies. Otherwise I would have planted this one. Thanks for the information.

    Yanıtla
Yorum yapın