Yenen Balık Çeşitleri Hangileri?

Yenen balık çeşitleri dememin sebebi, balık familyasının bütün çeşidini ele almayacağıma dikkat çekmek içindi. Sadece balık çeşitleri yazsam içine akvaryum süs balıkları, okyanuslardaki büyük balıklar gibi daha bir çok tür işin içine girer ki zaten o konunun uzmanı değiliz. Ama balık çeşitleri yenen deyince gurme seviyesindeyim desem abartmış olmam:) Denizlerde ve tatlı sularda yenen balık türleri ve faydaları hakkındaki bu yazımız sizin yol haritanız olsun.

Nerede bir balık tezgahı görsem, önünde durur bir müddet izlerim, ta ki “Buyurun ne verelim?” deninceye kadar. Aslında her zaman almak için bakmam ama izlemek, yeni neler gelmiş görmek isterim. Yaz aylarında biraz azalsa da, balıkla ilişkim her zaman bu şekilde yoğun.

Bu macera çok eskiye dayanıyor, ilk zamanlar tanımadığım tüm balık çeşitlerinin tadına sırayla bakmıştım. Soruyorum: “Bu balığın adı ne? -İzmarit. Ver bakalım 1 kilo.” Deniyorum, beğenmedim tekrar gidiyorum: “Bu balık ne? -Karagöz.” Alıp deniyorum yok bu da iyi değil. Bazen çok iyi tat yakaladığım oluyor ve o balığı tüketmeye devam ediyorum. Size de sevdiğiniz balıkları taze olarak ve haftada 2 gün tüketmenizi tavsiye ederim. Balık kızartmanın zahmetli oluşu ve kokusundan dolayı haftada 1 gün de olabilir ama balık mutlaka hayatınızda olsun.

Yenen balık çeşitleri  içinde her balığın lezzetli olduğu ay vardır, daha bir yağlandığı ve lezzetinin zirve yaptığı bu ayları takip edip tüketmek balığa olan bağlılığınızı arttıracaktır.

Ben bu yazımda hem lezzetli, hem fiyatı uygun, hem de sürekli bulabileceğimiz yenen balık çeşitleri ve bu balıkların sağlık ve diyet anlamında bize etkilerini anlatacağım.

Yenen Balık Türleri Hangileri?

Kaç çeşit yenen balık var dersek deniz ve tatlı su balıkları olarak ayrı ayrı ele almalıyız.

Yenen Balık Türleri – Deniz Balıkları

Deniz balık türleri arasında diğer iri balıklar ise levrek, çupra, palamut, uskumru, sarıkanat, lüfer, kefal, dil, kalkan, somon gibi büyük balık çeşitleri ilk aklımıza gelenler diyebiliriz.

Küçük balık çeşitleri ise hamsi, istavrit, mezgit, sardalye, tekir, barbunya, çinakop gibi küçük balıklar sayılabilir.

Yenen Balık Türleri – Tatlı Su Balıkları

Bir de tatlı suda yaşayan yenen balık çeşitleri var: Alabalık, aynalı sazan, yayın balığı, pisi balığı, kaya balığı, turna balığı en önde gelenleri. Herkes deniz kenarında yaşamadığından dolayı, tatlı su balıkları da ülkemizde severek tüketilmektedir.

Özellikle alabalık ve aynalı sazan; balık sever herkesin tercihlerinin başında gelir. Tatlı su balıkları ve deniz balıkları karşılaştırıldığında, tatlı su balıkları denize göre daha kılçıklı olsa da farklı bir lezzet olduğundan özellikle de tercih edenler olacaktır.

Hangi Ay Hangi Balık Yenir?

Yazın sıcak olduğu için biraz gözden düşse de, balık normalde her zaman yenir. Yani hangi ayda hangi balık yenir sorusunun cevabı aslında “Her zaman” şeklindedir ama bu sorunun sorulma amacı hangi balık hangi ayda daha lezzetli olduğuyla ilgilidir. En lezzetli balık çeşitleri lüfer levrek çipura dil balığı kalkan balığı barbun ve palamut şeklinde sıralaması yapılabilir.

En çok hangi balık lezzetlidir bana göre lüfer ama tabi bu damak tadı kişiden kişiye değişir. Aslında balıkların lezzet kalitesi ay ay değişir, çok lezzetli bir balık bile mevsiminin sonlarına doğru lezzetini kaybeder. Soğuk havalarda özellikle de kar yağdığında balıklar yağlanır ve lezzeti artmaya başlar.

Kasım ayında havalar soğumaya başladıkça balıklar da yağlanmaya ve lezzetlenmeye başlar. Bu ayda yenen balık çeşitleri içinde en popüler büyük balıklar palamut ve pisi balığı; küçük balıklar ise hamsi ve istavrittir.

Hangi balık hangi ayda yenir tüm ayları buradan inceleyebilirsiniz.

Yenen Balık Çeşitleri ve Balık Tüketiminin FaydalarıPin
Deniz ve Tatlısu Balıkları – Yenen Balık Çeşitleri

Yenilen Balık Çeşitleri ve Faydaları

Balığın faydaları saymakla bitmez, özellikle de Omega 3 zengini olduğunu da herkes biliyor. Sağlık için bol bol tüketirken, “diyette balık tüketiminde nelere dikkat edilir?” kısmına da eğilmek istiyorum bu başlık altında. Önce faydalarına bir göz atalım:

  1. Protein ve omega 3 yağı içermesi sebebiyle damar sertliğini, kalp hastalıklarını ve felci önler.
  2. Balık kolesterol ve tansiyonu dengeler.
  3. Depresyonu önler, ruhsal yönden rahatlatır.
  4. Sadece yetişkinlerin değil, çocukların da zeka ve zihin gelişimine, boy uzamasına, dikkat dağınıklığını gidermesine katkı sağlar.
  5. Yenen balık çeşitleri içinden hangisini yerseniz yiyin, cildin rengini düzenleyip saçı da canlandırır.
  6. Hamilelikte balık tüketmek çok faydalıdır. Küçük balıkların kılçığıyla yenmesi kalsiyum oranını arttırarak faydasını ikiye katlar.

Yenen Balık Çeşitleri ve Balık Tüketiminin FaydalarıPin
Yenen Balık Çeşitleri

Diyette Balık Tüketimi

Diyet yaparken yağ ve su kaybı dışında kas kaybı da oluşabilir. Diyette balık çok önemlidir, kas kaybını önlemek için soframızda balığa yer açmalıyız. Bu sayede verdiğimiz kiloyu, kaslarımızdan değil yağdan vermiş oluruz. Soğuk havalarda az hareket edildiğinden metabolizma da yavaşlar ve direncimiz azalır, balık bize bu direnci verir.

Balıkların vücudumuzdaki yağ asitlerinin depolanmasını azaltıcı bir özelliği var. Diyette balık yenir mi evet yenir çünkü faydalı yağlar ketojenik diyette çok makbul olduğundan yağlı balıklar da bu diyetin vazgeçilmezidir.

Ayrıca yenen balık çeşitleri içinden hangisini yerseniz fark etmez, balık kolay sindirildiğinden metabolizmayı hiç yormaz. Yeşil salata ile ve buğday ekmeği gibi birkaç dilim ekmekle çok uzun süre tok tutar. Tokluk hissi fazla yemeyi engelleyerek yaptığımız diyete destek olur.

İlginizi Çekebilir: Nasıl 14 Kilo Verdim?

Balık kilo aldırmaz, pişirilme şekli ve kullanılan yağ, sos kilo aldırır. Özellikle bol yağ ile tavada kızartılmış balıklar kilo aldırır. Yapılacak şey; tavada ise az yağlı pişirmek yada kızartma değil de ızgara veya buğulama yöntemlerini kullanmak olmalıdır..

Pişirirken dilimlenmiş limonlar, biraz zeytinyağı, soğan ve yeşillikler kullanılması lezzeti ve doyuruculuğu arttırır.

Kısacası yenen balık çeşitleri içinde tüm balıklarda pişirme yöntemine dikkat edildiğinde balık tam bir diyet besinidir diyebiliriz. Şimdi size diyette tüketebileceğiniz harika bir balık videosu öneriyorum.

En Sevdiğim Yenen Balık Çeşitleri

Yediğimiz balıklarla ilgili yazdığım bu yazıyı Sev-en 7 kategorimle de bağlantılandırarak en sevdiğim 7 şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. En sevdiğim 7 balığı sıralarken tabi ki  en sevdiğim 1 numarada olacak.

Balığı çok sevdiğim için 7 taneyle sınırlandırmak kolay olmadı. Sevdiklerim bunlarla sınırlı değil ama seçim yaparken her zaman bulabileceğim ve satın alabileceğim balıkları seçtim. Örneğin kalkan balığı seversin ama pahalı, lüfer seversin ama lüferi de sonbahar dışında her zaman bulamazsın…

Yenen Balık Çeşitleri ve Balık Tüketiminin FaydalarıPin
Yenen Balık Çeşitleri -İstavrit
  1. İstavrit: Her zaman bulabildiğim bir balık olması ve hamsiye göre daha bir etli oluşu yüzünden bu lezzeti 1 numaram yaptım.
  2. Hamsi: Yenen balık çeşitleri içinde hamsiyi özellikle kar düştükten sonra tüketmeyi ve kılçığıyla yemeyi seviyorum.
  3. Çinekop: Gümüş gibi parıltısıyla ve yassı yapısıyla dikkatimi çeken, çok lezzetli bir balık.
  4. Çupra: Deniz çuprası daha lezzetli olsa da her zaman bulunabilen çiftlik yetiştirmesi çupralar da gayet güzel.
  5. Levrek: Çupra ile hemen hemen aynı derecede seviyorum ama tatları farklı, özellikle fırında levrek çok iyi.
  6. Palamut: Ekim, Kasım, Aralık aylarında daha bir lezzetli olan bu balık yılın diğer zamanlarında biraz lezzetini kaybediyor.
  7. Somon: Pahalı olmasa daha sık tüketecek kadar çok seviyorum, özellikle de başına yakın olarak kesilmiş kısımlarını.

Yenen balık çeşitleri 7 tane ile sınırlandırmayacak olsam daha ekleyeceklerim olurdu. Sizlerin de sevdiği ama listede olamayan varsa ekleyebilirsiniz. Bir de tava mı, ızgara mı, fırın mı tercih ettiğinizi yorumlarınızda belirtirseniz sevinirim. Afiyet olsun.

Balıkla birlikte iyi bir ikili oluşturan salatalarla ilgili yazdığım, “Az Kalorili Salata Çeşitleri” yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Yenen Balık Çeşitleri Hangileri?” üzerine 36 yorum
  1. Ben pek etci degilim. Balik en sevdigim. Cok güzel bir yazi olmus balik yiyesim geldi gece gece ?

  2. Çok güzel ve detaylı bir yazı olmuş ??
    Ben tam bir balık severim
    Özellikle benim listem 1- Hamsi 2-Palamut 3-Uskumru 4-Gopez bu 4 balık benim enlerim arasında ?
    Yanına da güzel bir salata ile haftada bazen 2 çoğu zaman 1 gün soframıza sağlık lezzet katar .

    • Sağolun, kupa balığını listede görünce balıksever olduğunuzu anladım. Kupes balığına kupa da derler gopez de derler ve bu balık hem yakışıklı hem lezzetli:) Ama genellikle Ege ve Ç.kale boğaz civarlarında bilinir, İstanbul ve Karadeniz tarafına geçmeyen bir balık.

  3. Balık bizim vazgeçilmezimiz
    Evet gelelim diger mevzuya sevgili Duodiyet blogger geleneginde ben tarafından MİMLENDİNİZZZZ
    sevgili Dert anası tarafından mimlenerek tamamladığım görevi sizi mimleyerek bitirmiş ve size devretmiş bulunuyorum.

    • İlkler güzeldir, ben de hiç mim yazmadım. Günlük hayatta mimlemek nedir bildiğimden tahmin ediyorum ama yine de ilk olduğundan bir heyecan basmadı değil:)

  4. Yenen balık çeşitleri başlığı gerçekten ilgi çekici olmuş, hemen tıklamaya teşvik etti 🙂 Haftanın en az 1 günü mutlaka balık tüketiriz. Kışın hamsi ama genel olarak kesinlikle fırında levrek ilk sırada benim için…
    Leziz bir yazı olmuş, kaleminize sağlık… Sevgiler 🙂

    • Evet, balık haftada en az 1 gün sofralarımıza misafir olmalı. Bu arada “Leziz bir yazı” tabirini de literatüre eklemiş oldunuz:) Ben de teşekkür ederim bu leziz yorum için.

  5. Ne yazık ki balık çok sevmiyor çok ender tüketiyoruz balık yağlarıyla bu açığı kapatmaya çalışıyorum.Bu arada blog takip butonunuzu bulamadım takip etmeyi çok isterdim.

    • Bi şekilde omega-3 girmeli vücuda evet. Sitemi yavaşlatmasın diye takip eklentisini eklemedim, ara ara gelseniz de ben çok mutlu olurum.

    • Somon iyi tercih, çok lezzetli ve yararlı ama biraz pahalı. Palamuta da doyduk artık yavaş yavaş lezzetini kaybediyor şubat ayında.

  6. En sevdiğim et türüdür balık.Hatta denizden ne çıksa yerim 🙂 Ahtapot yemişliğim de var yurt dışında 🙂
    Teşekkürler bu bilgilendirici paylaşım için 🙂

    • Ben de aynısı. Hatta bilmiyorum sen de soğuk balık yer misin, o derece abartırım:) Hani pişirirsin de sonraya kalır az bişey. Onları hiç ısıtmadan böyle, oooh, mis:))

  7. Genellikle hamsiyi tercih ediyorum. Sizinde söylediğiniz gibi ekim-kasım-aralık aylarında palamut gerçekten lezzetli oluyor. Ayrıca balık omega3 vitamini ihtiyacının karşılanması için büyük besin kaynağı. teşekkürler

    • Balığın ve balık yağının vücut için değeri çok büyük. o açıdan düzenli tüketmek gerek. Ben teşekkür ederim.

  8. Balığın sağlığa faydaları çok fazla tabii. Ama bir de ben yiyebilsem ne iyi olurdu. Maalesef pek hoşlanmıyorum. Üstelik son birkaç yıldır et yiyemiyorum. Sebze bakliyat ve yoğurt gibi ürünleri saha çok sevmeye başladım. Çok değerli bilgiler vermişsiniz teşekkürler.

    • Belki zamanla değişir balık ve et yememe alışkanlığınız. Ben de patlıcan yemezdim, meyvelerden üzüm yemezdim ama şimdi ohooo:)

    • Evet maalesef öyle, aslında yaz mevsimi hariç diğer mevsimlerde haftada 1 tüketmek hatta haftanın bir gününü balık günü ilan etmek lazım.

  9. Balık yemeyi de tutmayı da severim. Gerçekten çok sağlıklı zaten detaylı bir şekilde anlatılmış teşekkür ederiz.

    • Ben de balık tezgahlarını izlemeyi çok severim. Ayrıca mevsimine göre değişik balıklar tüketmeyi de severim.

  10. Çok fazla balık tüketmesem de severim. Çok fazla bilgim yoktu fakat yazını okuduktan sonra epeyce şey öğrendim. Faydalı bilgiler için teşekkürler:)

Yorumlar kapalı.

3