Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinyağı çeşitleri içinde çok önemli bir yere sahiptir. Öne özel yapan şey kalitesi ve lezzetidir. Tekli doymamış yağ asitleri, antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler açısından zengindir ve bu da onu sağlıklı bir diyetin sürdürülmesinde önemli bir bileşen haline getirir
Evet, zeytinyağı, Akdeniz lezzetlerinin temelini oluşturur ve sayısız sağlık yararıyla bilinir. Zeytin ağaçlarının meyvelerinden yapılmıştır ve binlerce yıldır mutfak amaçlı kullanılmaktadır. Zeytinyağının sağlığa çok sayıda faydası vardır ve dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır.
Sizlere kapsamlı bir Zeytinyağı Rehberi hazırladık. Zeytinyağı hakkında merak ettiğiniz her konuyu bu yazıda bulabilirsiniz. 2023 yılında öne çıkan en kaliteli zeytinyağı markaları, 2023 zeytinyağı fiyatları, özellikle soğuk sıkım zeytinyağı hakkında detaylı bilgiler, zeytinyağı çeşitleri ve birbirleri arasındaki farklar, zeytinyağının sağlığa, hastalıklara, cilde faydaları ve zeytinyağı ile ilgili SSS bölümümüz sizleri bekliyor.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?
Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinlerin mekanik olarak sıkılarak elde edilen bir tür zeytinyağıdır. Bu yöntemde, zeytinler öncelikle soğutulur ve daha sonra sıkılır, bu da yağın lezzetini ve sağlık açısından faydalı olan besin değerlerini koruyan bir yöntemdir.
Özellikle de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, yüksek oranda monosodyum yağları ve antioksidanlar içerir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme ve diyet planlarında sıklıkla kullanılır. Ayrıca, yemeklerde ve salatalarda tatlandırma amacıyla da kullanılabilir.
Erken hasat zeytinin öneminin ve soğuk sıkım zeytinyağı üzerine yapılan bilimsel araştırmaların anlatıldığı aşağıdaki kısa videoyu mutlaka izlemelisiniz.
Zeytinyağı Çeşitleri Ve Farkları Nelerdir?
Ülkemizde en çok bilinen zeytinyağı çeşitlerini sizler için sıraladık.
Sızma Zeytinyağı
Sızma zeytinyağı sıkılan zeytinyağının büyük bidonlar veya özel tanklarda belirli sürelerde bekletilmesi ile tortusundan ayrıştırıldıktan sonra elde edilen yağ çeşididir. Bekleme süresi 6 ay kadar olduğu taktirde, verimli bir yağ elde edilir.
Riviera Zeytin Yağı
Riviera zeytinyağları evlerde pek fazla kullanılmaması gerekir, genelde toplu yemek üreten yemekhaneler bitkisel yağ yerine tercih edebilirler.
Natural Zeytinyağı
Natural zeytinyağı tarladan toplandıktan sonra yıkanıp ve sıkılan zeytinyağıdır. Bunun filtrelenmesi gerekir, çünkü zeytin sıkılırken tortusu ile beraber akar, tortunun yağdan ayrıştırılması işi evdeki imkanlar ile de yapılabilir.
Temiz bir tülbenti 4-5 defa katlayarak bir süzgeç olarak kullanabilirsiniz. Bun şekilde tortusundan ayrışan yağı 1 ay kadar bekletir ve kalan tortusunun dibe inmesini beklemelisiniz. Sonrasında afiyet ile tüketiniz.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Eski yöntemlerde zeytini sıcak su ile yıkadıktan sonra gevşemesini sağlayıp, sonra sıktığınızda çok daha fazla verim elde ederlerdi. Bu yöntem zeytinin besin değerini öldürdüğü için 27 derece üzerinde olmayacak şekilde soğuk presleme yöntemi ile elde edilen zeytinyağına soğuk sıkım zeytinyağı denir.
Organik Zeytinyağı
Organik Zeytinyağı son yıllarda Dünyada zeytin yetiştiricilerinin katıldığı yarışmalarda belirli kriterlere uyan yağlara jüriler tarafından ödüller verilmektedir. Ülkemizde ise yarışmalardan ödül kazanan firmalar vardır.
En İyi Zeytinyağı Markaları Ve Firmalar
- Tariş Zeytinyağı
- Komili Zeytinyağı
- Migros Zeytinyağı
- Vakıflar Zeytinyağı
- BİM Zeytinyağı
- Ayhan Sicimoğlu Zeytinyağı
- Kilisten Gelsin Zeytinyağları
- Kırlangıç Zeytinyağı
- Yudum Ege Zeytinyağı
- Nily Zeytinyağı
- Verde zeytinyağı
İLGİLİ YAZI: Çörek Otu Yağı Kapsülü Faydaları
Zeytinyağının Sağlığa Faydaları
Zeytinyağı, doğal bir yağ olduğu için cildi yumuşatır ve nemlendirir. Cildi besleyerek çatlamaları ve kurumaları önler. Antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için cildi hasarlardan korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Zeytinyağı cilde sürülür mü? Evet, bu uygulama cildi rahatlatır ve cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.
Cildin doğal pH dengesini de koruyan zeytinyağı, cildi güneş ışığından koruyan bir bariyer oluşturur. Tüm bu faydaları nedeniyle, zeytinyağı, cildin ihtiyacı olan besinleri sağlayan ve cildin sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayan bir üründür.
İLGİLİ YAZI: Lipödem Diyeti
Zeytinyağının Cilde Faydaları
- Cilde zeytinyağı sürmek cilt görünümüne parlaklık verir.
- Zeytinyağı zararlı Uv Işınların vermiş olduğu zararlardan cildi korur.
- Cilt üzerine masaj yapıldığında deri üzerindeki gözeneklerden emilme sureti ile deri altına nüfus ederek hücre onarımını hızlandırır.
- Yıpranmış ciltlerin yenilenmesini hızlandırır.
- Makyaj yapılmasına bağlı cilt hasarlarını önler
- Cilt renksiz ve soluk görünüyorsa cildi canlı bir görünüme kavuşturur
- Cilt üzerindeki gözeneklerin açılmasını ve bu sayede sivilce ve akne oluşumunu önler
- Sivilce kurutucu ağır ilaçların veya antibiyotik kullananların ciltleri kurur, bunu nemlenmesi için en doğal ve besleyici nemlendirici tabi ki zeytinyağıdır.
- Düzenli olarak kullanımda yaşlılık belirtilerini giderir, cilde gerginlik kazandırır.
Zeytinyağının Hastalıklara Faydaları
- Zeytinyağı kalp sağlığı için önemlidir
- Karaciğerin kendini yenilemesinde faydası vardır
- Sperm kalitesini ve sayısını arttırır.
- Bağırsak sağlığını düzenler bağırsak kanserini önler.
- Diyet yaparken zeytinyağı tüketmek de kilo kontrolü sağlar ve obeziteden korur.
- Midede şişkinlik ve hazımsızlık varsa kolaylaştırır. Kabızlığa iyi gelir
Zeytinyağı Fiyatları 2023
Zeytinyağının kilosu ne kadar 2023 yılında son durum nedir merak ediliyor. Zeytinyağının kilosu şu anda 150 TL civarındadır. Gerçi 1 kilo veya 2 kg alınca çok uyguna gelmez. Bu yüzden ülkemizde Zeytinyağı 5 Lt olarak çok yaygın şekilde satılmaktadır.
Örneğin soğuk sıkım zeytinyağı 5lt olarak alındığında fiyatı daha uyguna geliyor. Geçtiğimiz yıl en çok satış yapan firmalardan birisi de Kilistengelsin.com firması olduğunu biliyoruz. Makul fiyatları ile tüketicisini memnun eden firma, piyasanın nabzını tutmaktadır.
>> Zeytinyağı 5 LT fiyatı için buraya tıklayınız <<
Zeytinyağı İle İlgili Sık Sorulan Sorular (SSS)
Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?
- Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusu zeytinyağı ile ilgili en çok sorulan soruların başında geliyor. Hakiki zeytinyağı buzdolabında 30 dk. içinde kristalize olmaya başlar ve donma belirtisi gösterir.
- Hakiki zeytinyağını anlamanın diğer yolu ise 1 kaşık içildiğinde asidik yapısı nedeni ile çok ufak boğazı yakması gerekir. Bu kola içtiğinizdeki gibi yakma değil, hafif bir gıdıklama hissi olması gerekir, fazla yakıyorsa asidi yüksektir ve kalitesi düşüktür.
- Zeytinyağını anlamanın diğer yöntemi ise koklandığında çiğ bir koku gelmesi gerekir, olgunlaşmamış yeşil elma kabuğu kokusu, olgunlaşmamış yeşil erik kokusunu hissetmeniz gerekir.
Hakiki Zeytinyağı Donar mı?
Evet, hakiki zeytinyağı bu dolabına konulduğunda 30 dk. içinde donma belirtisi göstermelidir.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Soğuk sıkım zeytinyağı renk olarak rengi altın sarısı değil, hafiften yeşile çalan bir sarı olmalıdır.
Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Kaliteli bir zeytinyağını anlamanın en iyi yolu zeytinyağı-su deneyidir. Bir bardak suyun üzerine bir çay kaşığı zeytinyağı dökün. Eğer zeytinyağı suya hiçbir şekilde karışmıyor ve baloncuklar halinde su yüzeyinde kalıyorsa o zeytinyağı kalitelidir, içinde katkı maddesi yoktur.
Bozuk Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağı bozulmaz ama karışım zeytinyağı bozulabilir, genelde pamuk yağı kokusuz bir yağ olduğu için genelde pamuk yağı ile karıştırılıyor, ama bu da çok hafif bir lezzet ve kokusu olmayan bir yağ olduğu için yukarıda saydığımız özellikleri bulamadıysanız muhtemelen hileli bir zeytinyağıdır.
Ayrıca zeytinyağında beyazlık görürseniz o da pamuk yağı katılmış bir yağdır. Pamuk yağı ile karıştırıldığında şişenin orta kısmında bulut görüntüsü gibi beyazlık belirdiği gözle görünür. Bu belirtilere bakarak zeytinyağının sahte veya karışımlı olduğunu anlayabilirsiniz.
İyisi mi siz de benim gibi zeytinyağınızı Kilis’ten isteyin gelsin, kafanız rahat olsun. Şu ana kadar lezzetini hiç bozmadı. Hem hakiki, hem lezzetli zeytinyağı tüketiyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Afiyet olsun, şifa olsun.
İLGİLİ YAZI: Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?