Bitki Çayı Çeşitleri – Hangi Bitki Neye İyi Gelir?

Bitki çayı çeşitleri amacına uygun tüketildiğinde ve tüketirken de dikkat edileceklere uyulduğunda faydaları katlanıyor. Hangi bitki çayı neye iyi gelir sorusunun cevabını burada bulabileceksiniz.

Bitki çaylarının faydaları kullanılan bitkiye göre değişir ama faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Hasta olmadan tüketirseniz ön almış olursunuz. Özellikle de hasta olduktan sonra tüketirseniz daha hızlı iyileşme olur. Özellikle mevsim değişikliklerinde bitki çayları vücudun en büyük destekçisidir.

Bitki çayları ve faydaları çok fazladır, her birinin vücuda ayrı bir yararı vardır. Uyku için bitki çayı, öksürüğe iyi gelen, reflüye mide rahatsızlıklarına iyi gelen, kabızlık için bitki çayı, adet söktüren bitki çayları, diyette tüketilecek bitki çayları en çok tercih edilenler arasında. Bitki çayları isimleri içinde en popüler olanlar ıhlamur çayı, papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, kuşburnu çayı, yeşil çay, adaçayı olarak sıralanabilir.

Bitki Çayı Çeşitleri ve Faydaları

Her bitki çayının etken maddesi farklıdır. O yüzden buna çok dikkat ederek bitki çayı tercihi yapın. Hangi bitki çayı neye iyi gelir kısaca belirtelim.

Yeşil Çay: Ödem attırır, metabolizma hızlandırır, diyet için ideal.

Kinoa Çayı: Doyurucu olması yönüyle diyetlerin vazgeçilmezi.

Papatya Çayı : Sakinleştirir, stres, kaygı, sinirlilik, uykusuzluk için tüketin.

Sinameki Çayı : Kabızlık için birebir.

Kuşburnu Çayı : Nezle grip soğuk algınlığında için.

Adaçayı: Toksin attırır, sakinleştirir.

Karabaş Otu Çayı : Uykusuzlukta ve sigarayı bıraktırmada etkilidir.

Zencefil Çayı : Soğuk algınlığına iyi gelir, ödem attırır.

Kiraz Sapı Çayı : Ödem atmada etkilidir, diyette tüketilebilir.

Rezene Çayı : Hazımsızlık ve gaz gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kantaron Çayı : Depresyon stres sinir ve kaygı durumlarında sakinleştirir.

Mate Çayı : Metabolizma hızlandırır, ödem attırır, diyette tüketilir.

Kekik Çayı : Boğaz ağrısı baş ağrısı ve gribal enfeksiyonlarda tüketin.

Bodur Otu Çayı : Yüksek ateşi keser, basura iyi gelir.

İLGİLİ YAZI: Kış Çayı Tarifi

Bitki Çayları Nasıl Tüketilmeli?

Bitki çayı tüketimi günde belli fincanı geçmemeli ve belli saatlerde tüketmeliyiz. Aynı bitki çayı günde 2 fincandan fazla içilirse vücuda fazla toksin girmiş olur. Gün içinde farklı özellikteki değişik bitki çaylarını tüketin.

Tüketim saatlerine de özellikle dikkat edin. Örneğin; içinde uyarıcı madde bulunan yeşil çayı gece içmemek gerektiği gibi, sinirleri yumuşatıp rahat uyumaya yardımcı olan karabaş otu çayını da gündüz içmeyin.

Soğuk havaların en önemli bitki çayları arasında olan kuşburnu çayını tüketirken de bazı şeylere dikkat edin. Tam bir C vitamini deposu olan kuşburnu çayını yaptığınızda fazla demde bırakmayın, hemen tüketin. Yoksa vitamin kaybı olmaktadır.

Bitki çayları sade olarak tüketilir genelde ama isteğe göre bal, limon veya siyah şeker de ekleyebilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Ekinezya Çayı Nasıl Yapılır?

Bitki Çayları İçinde En Sevdiklerim

Bitki çaylarını yazarken, genel geçer herkes tarafından sevildiğinden siyah çay ve kahveyi hariç tuttuğumu belirtmeliyim. Ayrıca çok daha fazla bitki çayı tüketsem de en sevdiğim 7 tanesini sizler için seçiyorum.

Bildiğiniz gibi her zaman Sev-en 7 köşemde, en sevdiğim 7 şeyi sizinle paylaşıyorum. Bu kez Sev-en 7 bölümünde en sevdiğim 7 bitki çayı var. Her zaman en sevdiğimi 1. sıraya koyuyorum ve en sevdiğimden başlayarak sıralıyorum.

Benimki belli, bakalım sizin en sevdiğiniz bitki çayı hangisi, bir cümleyle yorumlayabilirsiniz.

bitki çayı çeşitleri ve faydalarıPin
bitki çayı çeşitleri – hangi bitki neye i̇yi gelir?

En Sevdiğim 7 Bitki Çayı

1- Yeşil Çay : Zayıflama ve ödem attıran çaylardan içimi en hafif olanı bence.

2- Ihlamur Çayı : Serin ve soğuk havalarda limonla içmeyi seviyorum.

3- Kuşburnu Çayı : Biraz pahalı ama tam bir şifa deposu.

4- Melisa Çayı : Kokusu ve sakinleştirici özelliği için tüketiyorum.

5- Papatya Çayı : Vücuttaki iltihabı atmada çok etkili.

6- Zencefil – Tarçın :  İçimini az sevsem de zararlı toksinlerden kurtulmanın yolu bu çaydan geçiyor.

7- Karabaş Otu Çayı Geceleri yatmadan önce içip, rahat ve huzurlu bir uyku çekiyorum.

Bitki çayı tüketimi mevsimsel olarak artış gösteriyor. Örneğin, şimdilerde her yerde kuşburnu var, hemen alıp kuşburnu çayı tüketmeye başlayabilirsiniz.  Kuşburnu çayı nasıl yapılır, ne gibi faydaları var daha fazla detay için “Kuşburnu Çayının Yapılışı ve Faydaları” adlı yazımı okumanızı öneririm.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Bitki Çayı Çeşitleri – Hangi Bitki Neye İyi Gelir?” üzerine 12 yorum
  1. Zrncefil, tarçın, karanfil, adaçayı, mate, nane, maydanoz, biberiye, gibi çayları severim. Yeşil çay maalesef hastalığıma iyi gelmediği için çok ender içiyorum.

    Yanıtla
    • Ooo maşallah, çok güzel bitki çayları var senin menüde:) Genelde kürün içinde kullanıyorum bu saydıklarını, içlerinde çay olarak tükettiğim çok nadir.

      Yanıtla
  2. Bitki çaylarının faydaları özellikle düzenli tüketildiğinde gerçekten de hissediliyor. Diğer bitki çaylarını da severim ama mevsim fark etmeksizin benim de her zaman ilk tercihim yeşil çay 🙂 Gün içerisinde limonla tatlandırıp içerim mutlaka. Faydalı paylaşım için teşekkürler.

    Yanıtla
  3. Çay var diyen her yerde olabilirim genelde bildigimiz Rize çayı içiyorum. Özellikle kısın kendi bahçemizden topladığımız ıhlamur ve ayva yapragı çayını ailecek tüketmekteyiz
    Yazınızda benim açımdan en degerli kısım”Bitki çayı tüketimi günde belli sayıyı geçmemeli ve belli saatlerde tüketmeliyiz.Aynı bitki çayı günde 2 bardaktan fazla içilirse vücuda fazla toksin girmiş olur.”

    Yanıtla
    • Evet, bitki çayı faydalı diye içmeyi fazla abartmamakta fayda var. Ihlamur çayını ve kokusunu çok severim, ayva yaprağı çayını da yeni duydum, bi inceleyeyim bakalım, nasılmış.

      Yanıtla
  4. En başta ıhlamur adaçayı Melisa çaylarını söyleyebilirim,ek olarak da bunları demlerken ayva ve Defne yaprağı da atarım içlerine limonla beraber…

    Yanıtla
    • Rize çayını hepimiz seviyoruz;) Bitki çayları içinde yeşil çay en popüleri diyebilirim. Kiraz sapı ödem atmada iyi, arada bir ondan da içebilirsin, tadı da fena değil. Melisa papatya çayları da dinlendirir.

      Yanıtla
Yorum yapın

2