Stres Belirtileri ve Stresle Baş Etme Yöntemleri

Stres belirtileri ve bunun için alınacak tedbirler nelerdir, stresle baş etme yöntemleri içinde uygulanabilir olanlar hangileridir yazımızda cevap bulacak. Öncelikle stres nedir onunla başlayalım. Stres ruhsal duruma, o anki eyleme ya da hislere karşı vücudun verdiği tepkilerdir.

Stres iki şekilde karşımıza çıkar. Bunlardan ilki negatif strestir. Negatif stres aslında çoğumuzun stres denilince aklına gelen stres tanımıdır. Kısaca umutsuz ya da mutsuz hissetmemizin ya da hoşunuza gitmeyen bir eylemin üzerimizde meydana getirdiği etkidir diye tanımlayabiliriz.

Bir diğer stres türü de pozitif strestir. Pozitif stres ise tam tersi durumdur. Yani mutluluğun, sevdiğimiz şeylerin oluşturduğu etkilere vücudun verdiği tepkilerdir.

Stresin Yaşam İçin Önemi Nedir?

Stresin tanımı yapıldıktan sonra üzerinde durulması gereken diğer nokta ise stresin hayat için önemidir. Hayatı anlamlı kılan şey strestir. Stres çoğumuz açısından ilk bıraktığı izlenim kötü bir şey olmasıdır. Ancak belki de iyi tarafları da vardır. Stres herkeste olan ve kimsenin kaçamayacağı bir olgudur.

Stressiz olan kişiler ölü insanlardır, stres belirtileri göstermezler çünkü enerjisi sıfırlanmıştır. Enerjinin olmadığı yerde stres de olmaz. Çünkü stres insan enerjisiyle beslenir. Ancak insana özgü bir durum olmadığı ve hayvanların da sahip olduğu bir olgudur. Nihayetinde hayvanlar da enerji ile yaşar. Bunlara bağlı olarak da stres hayat için vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayatı şekillendiren bir durumdur.

Gülmeyi sevmemizin, şarkıların tadını almamızı, aşk acısından iştahımızın kapanmasına neden olan, yani kısaca hayatı anlamlı kılan strestir. Olumsuz etkiye sahip olan stres yoğun strestir. Bu nedenle makul bir seviyede stresin zararı yoktur.

stres belirtileri ve stresle baş etme yöntemleri
stres belirtileri

Stres Belirtileri Nelerdir?

Stres de tıpkı hastalıklar ya da rahatsızlıklar gibi fiziksel ya da psikolojik belirtileri olan bir olgudur. Üzerinizde stres olup olmadığınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Aşırı stres belirtileri genel olarak şunlardır:

  1. Stres anında kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Yeterince uyusanız bile yorgun hissedebilirsiniz.
  2. Stresli olduğunuzda vücut daha gergindir. Bu nedenle sinirli ve daha çabuk sinirlenen biri olursunuz. Çünkü stres sinirlerinizi yıpratır.
  3. İnsomnia gibi uyku problemleri de stres belirtisidir. Stresliyken uyku düzensizlikleri yaşayabilirsiniz. En basit şeylere sinirlenir ve en sevdiklerinize bile tahammül edemeyebilirsiniz.
  4. Birisiyle konuşurken konuşmaya karşı ilgisiz olur ve kafanız çabuk dağılır. Motivasyon ve konsantre sorunu yaşarsınız.
  5. Daha önce yaşamadığınız baş ağrıları çekersiniz. Bu ağrılar aşırı stres belirtisi denebilir.
  6. Her zaman yaptığınız en sevdiğiniz aktiviteler bile size çekici gelmemeye başlar.
  7. Sosyalleşmekten kendinizi çekersiniz. Kendinizi önemsiz ve değersiz hissedersiniz.
  8. Grip, nezle gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direnciniz kırıldığı için bu hastalıklara daha çabuk yakalanırsınız.
  9. İştah sorunları yaşamak da kronik stres belirtileri içindendir.
  10. İçki, sigara gibi kötü alışkanlıklara karşı ilginiz artar.

NOT: Tüm bu belirtilerin hepsi bir arada görülmesi şart değildir. Bu belirtilerden bir tanesi bile üzerinizdeki stresten kaynaklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ekolojik Ev ile Strese Son

Stresin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Stres nedeniyle insan hayat pratikliği ve yaşama sevinci konularında bazı sorunlar meydana gelir. Daha çok sinir sistemi üzerinde etkili olan stres kişinin çabuk sinirlenme sine ve sinir krizleri geçirmesine, anksiyete bozukluğu ve panik ataklara neden olabilir.

Bunun yanı sıra uykusuzluk sorunları ve uyku düzensizliği nedeniyle vücudun dengesini bozabilir. Stresten adet gecikmesi de yaşanmaktadır.

Aynı zamanda stres kişinin yaptığı işte odaklanma sorunu yaşamasına ve en sevdiği işleri bile sevmemesine, kolaylıkla yaptığı bir işi artık yapamama sana neden olur. Kısacası stres insanda verimliliği azaltan, yaşama şevkini kıran bir olgudur.

Stresin zararları bunlarla sınırlı değildir. Stres, psikolojik olarak da stres, kişinin suskunlaşmasına ve içine kapanmasına da neden olur. Sosyalleşmesi önüne geçerek hayattan soyutlanmasına neden olabilir. Stres nedeniyle kişi hastalıklara çabuk yakalanır ve vücut bünyesi dirençsizleşir.

Stres belirtileri içinde olan iştahsızlık sorunu nedeniyle sağlıksız zayıflayarak kilo problemlerine neden olur. Ayrıca nefes almadan zorlanma, mide bulantısı ateşin yükselmesi, tansiyonun çabuk çıkması, hazımsızlık gibi problemler eden neden olabilir. Uzun süren Kemik ve kas yapısında olumsuz etkiler ve kayıp olur. Ayrıca kişinin şeker hastalığına yakalanma riski artar. Pankreas aşırı çalıştığı için sorunlar yaşayabilir. Karaciğer problemleri görülebilir.

Stresle Baş Etme Yöntemleri

Stresin hem vücut sistemleri üzerindeki hem kişinin psikolojisi üzerindeki bu olumsuz etkileri nedeniyle kontrol edilmesi gereken bir olgudur. Nihayet ki bu mümkündür. Stresle baş etmenin yolları arasında hangileri daha uygulanabilir, işte stresle baş etme yöntemleri:

1. Aktivitelere Katılın

Stresten kurtulmanın en iyi yolu farklı aktivitelere zaman ayırmak ve monotonluktan kurtulmaktır. Bunun için kişi sadece çalışmak ya da uyumak ya da okula gitmek gibi Monoton aktiviteleri bir kenara bırak masada bunları ayırdığı zamanı azaltmalıdır. Monoton aktivitelerin yanında kişi eğlenebilmeyi veya arkadaşlarıyla vakit geçirebilmeyi başarabilmelidir. Çünkü bu tür aktiviteler sonunda kişi farklı şeylere odaklanarak vücudun stresten kurtulmasını sağlayabilir. Stresiniz artınca tatile çıkmak da olumlu yansır, bu aktiviteyi de planlarınıza alın.

Ayrıca stresli kişilerin kesinlikle spor yapmaları tavsiye edilir. Spor ve egzersizler yapmak kişinin vücut kaslarını rahatlatarak stresin etkisini azaltır. Aynı zamanda spor, vücut sistemlerinin tümünü fizyolojik olarak düzenler ve işleyişinin güçlenmesini sağlar.

Sporda yapılacak hareketlerin, stres ya da spor uzmanları tarafından verilen tavsiyeleri uyularak yapılması sporun etkinliğini arttıracaktır. Meditasyon ve yoga yapılabilir. Şu videoya da göz atmanızı öneririm.

https://youtu.be/DztsK-_FwCk

2. Beslenmenize dikkat edin

Stresin olumsuz etkileri ayrıca beslenme faaliyetin en dikkat edilerek de ortadan kaldırılabilir. Çünkü bazı yiyecekler ve içecekler içeriğindeki bazı maddeler nedeniyle stresi arttırabilir. Bu nedenle meyve suları gibi enerji miktarı yüksek ve vitamin ağırlıklı içeceklerin tüketilmesi strese savaşmanın birebir yöntemidir.

Stres altında olup yanlış tercihler yapmaktan da kaçınılmalıdır. Sigara içmek, alkol tüketmek veya diğer vücuda zararlı maddeleri tüketmek gibi alışkanlıklar stresi azaltmak yerine daha da arttırır. Bu nedenle kişiler bu maddelerden uzak durmalı ve sosyalleşme çabası içerisinde olmaları gerekir.

3. Terapi desteği alın

Stres ve başa çıkma yolları hakkında bilgi sahibi olmak stresle mücadele için önemli bir unsurdur. Yoğun stres altında iseniz terapistlerden destek alabilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Andulasyon Terapi ile Rahatlama

4. Mükemmeliyetçi değil daha esnek olun

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemelidir. Olma ihtimali zayıf durumlar gereksiz bir beklenti oluşturur. Her şeyi bir anda tam başarıyla gerçekleştiremeyebilirsiniz. Mükemmellik algınızdan kurtulun, daha esnek olun.

5. Gerektiğinde hayır deyin

Her şeye ‘Evet’ demenin çok yorucu olduğunu bilmek gerek. Başkalarını mutlu etmeye çalışırken, onların beklenti ve taleplerini karşılayayım derken kendinize geç kalırsınız.

İLGİLİ YAZI: Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

Yorum yapın