Kabızlık Nasıl Geçer? (Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler)

Kabızlık problemini bebekler de dahil olmak üzere 7’den 70’e herkes zaman zaman yaşayabilmektedir. Bu bazen bağırsak hareketlerinin yavaşlaması şeklinde olup hafif seyrederken bazen de kronikleşerek sancılı olabiliyor.

Böyle durumlarda hemen kabızlık nasıl geçer diye ya ilaç araştırmaya başlıyoruz ya da kabızlığa iyi gelen besinler hangileri diye merak ediyor doğal çözümler arıyoruz. Bu yazıda kabızlığa iyi gelen yiyecek ve içecekleri bulabilecek, nasıl tüketileceğine dair ipuçlarına ulaşacaksınız.

Tabi öncelikle kabızlık problemi neden olur onu bilip bu problemi yaşamamak en önemlisi. Hatta bazı besinlerin kabızlık oluşturduğunu bilirseniz beslenmenize dikkat eder hiçbir zaman kabızlık yaşamazsınız.

Bazen sağlıksız beslenme bazen az hareket etme ve durağan bir yaşam bizi bu zor durumlara sürüklemektedir. Bağırsak hareketleri bu ve benzeri nedenlerle yavaşlamış ve tuvalete haftada 3 defadan az gidilmişse kabızlık sorunu baş göstermiş demektir.

Kadın, erkek, bebek, çocuk veya yetişkinlerde kabızlık görülebilir ve bunu belirleyen en önemli faktörün de yaşam koşulları ve beslenme olduğunu söyledik. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan kabızlığı fark ettiğiniz anda, hemen yaşam şeklinize ve beslenmenize müdahale ederek bu gidişatı değiştirmelisiniz.

Kabızlığa iyi gelen yiyecek ve içecekler ile vücuda destek vermelisiniz. Kabızlık ileri derecede sıkıntı oluşturduysa ilaç tedavisi uygulanmalı çünkü zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu konuda kabızlık ilacı olarak tamamen bitkisel bir takviye olan active drops damla önerebilirim.

Kabızlık Nasıl Geçer? Önce Nedenleri Bilmek Gerek

Evet kabızlık neden olur bilirsek, bu problemin olmasına fırsat vermemiş oluruz. Kabızlığın oluşmasına zemin hazırlayan şu nedenlerden dolayı olur. (Kaynak 1)

  • Katı gıda ağırlıklı beslenme
  • Sıvı tüketiminin az olması
  • Beyaz ekmek ve şekerli gıdaların fazla tüketilmesi
  • Diyet değişikliği
  • Egzersiz eksikliği
  • Tuvalet ihtiyacını geciktirme
  • Aşırı süt tüketimi, özellikle de inek sütü.
  • Stres ve psikolojik sorunların uzun sürmesi, kabızlık nasıl geçer stresten uzak durarak.
  • Demir takviyesi yapan ilaçlar, tansiyon ilaçları, antidepresanlar
  • Hormonal hastalıklar ve diyabet, tiroit bezi hastalıkları
  • Kabızlık yapan besinlerin fazla  tüketilmesi (Makarna, pirinç pilavı, muz, fast food besinler) kabızlık nedenleri arasında en önemlilerindendir.

Not: Şayet, “Ben bunlara dikkat ediyorum, hareketli bir yaşamım var.” diyorsanız kolon çevresindeki sinirlerde ve kaslarda anormallik, darlık olabilir, bu durumda doktor kontrolü şarttır.

Kabızlık Nasıl Geçer, Neler Yapmalıyız?

Kabız olmuşsak hemen yeni bir beslenme planı çıkarmalı, sevsek dahi yukarıda bahsedilen kabızlığa neden olan yiyecekleri tüketmeye ara vermeliyiz. Yürüyüş yapma ve egzersize ara vermişsek, biraz hareket bağırsakları da harekete geçirecektir.

Kabızlığa ne iyi gelir bağırsak hareketlerini hızlandıran yiyeceklere yönelmek ve bol sıvı almak çok iyi gelir. Kabızlık nasıl geçer bu konuda neler yapabiliriz madde madde yazacak olursak;

  • Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız.
  • Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih etmeliyiz.
  • Günde 3 litre civarı su tüketmeliyiz, sıvı tüketimini artırmalıyız.
  • Kafeinli içecekler ve kola gibi asitli içeceklerden uzak durmalıyız.
  • Kabızlık nasıl geçer bir müddet süt ve süt ürünlerine ara vermeliyiz.
  • Tuvalet ihtiyacını geciktirmemeli, bekletmemeliyiz.
  • Bağırsak florasını düzenleyen  doğal yoğurt, kefir, yoğurt çorbası gibi gıdalar tüketmeliyiz.
  • Lifli sebzelerden yapılmış yemeklere yönelmeliyiz.
  • Ara öğünlerde lifli meyveler tüketmeliyiz.
  • Kurutulmuş meyveler yemeliyiz.
  • Bakliyat ve tahıllardan oluşan yemeklere ağırlık vermeliyiz.
  • Evde en az 20 dakika bu egzersiz hareketlerini yaparak vücudunuzu hareketlendirin.
  • Çocuklarda kabızlık varsa; şekerli gıdalardan, sütten, asitli içeceklerden uzak tutun, kuru meyveler yedirin.
  • Bebeklerde kabızlık görülmesinin nedeni, genellikle aşırı süt tüketimi ve katı mamalardan kaynaklanıyor. Psikolojik nedenler de bazen kabızlığa neden olabilir. Peki kabızlık nasıl geçer bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir dersek; çözüm olarak ılık banyoda 5 dakika oturtmak, el ile karnına masaj yapmak, 4 aylıktan büyükse lifli meyvelerin suyundan, elma veya şeftali suyu vermek iyi gelir.

İLGİLİ YAZI:  Evde Lavman Nasıl Yapılır?

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler ve Tüketim Şekilleri

Kabızlık problemi yaşamamak veya kabız olduğumuzda da hızlı bir şekilde atlatabilmek için bu faydaları çok fazla olan yiyecek ve içecek listesi yanınızda olsun. Ayrıca bu besinlerin tüketim şekilleri de hemen sonuç almanıza yardımcı olacaktır. (Kaynak 2)

kabızlık nasıl geçer kabızlığa i̇yi gelen yiyecekler nelerdir?
kabızlık nasıl geçer? (kabızlığa i̇yi gelen yiyecekler) 2

Kabızlık nasıl geçer kabızlığa iyi gelen yiyecekler tüketerek bu süreci hızlandırırız. Kabızlık için faydalı bu yiyecekleri inceleyelim.

1. Beyaz Et 

Kırmızı etin dengesiz tüketilmesi kabızlık sebebidir, onun yerine beyaz et veya balık eti tercih etmek bağırsakları rahatlatıyor.

2. Baklagiller

Özellikle fasulye, nohut, bezelye ve mercimek kabızlıkla mücadelede en etkili olan besinlerdir. Kabızlığa en iyi gelen çorba da mercimek çorbasıdır.

3. Kabızlık Nasıl Geçer Kuru Meyveler

Özellikle sabahları aç karna tüketip üzerine de ılık bir su içmek kabızlığın geçmesinde çok etkili. Kuru kayısı, kuru incir mürdüm eriği kurusunu direkt olarak yiyin, özellikle de bu meyvelerden komposto yapıp içerseniz çok faydasını görürsünüz.

4. Kuru Üzüm Suyu 

Bağırsak sancısını giderir, daha düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. Tüketim şekli; 21 kuru üzümü cezvede 10 dakika kaynatıp, ılımasını bekleyin ve tüketin.

İlginizi Çekebilir : Kuru Üzüm Suyu Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir

5. Ilık Bal Şerbeti 

Bir bardak sıcak suyu biraz bekletin. Ilıdıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal atıp karıştırın ve ılık olarak hemen için, hemen etkisini göreceksiniz.

6. Kabızlık Nasıl Geçer – Düzenli Su Tüketimi 

Alarm kurarak her saat başı içilen bir bardak su, 1 gün sonra kabızlığa hemen etki edecektir. Bu şekilde su tüketimiyle, günde toplamda 3 litre su içmiş olursunuz. Bunu diyet yapanlar da denesin mutlaka.

7. Keten Tohumu 

Yoğurt ile karıştırılarak tüketildiğinde kabızlığa iyi gelir. Yoğurdun içine keten tohumu ile beraber biraz kefir de karıştırabilirsiniz. Özellikle de keten tohumu yağı çok iyi gelir.

8. İncir Zeytinyağı 

İncir en fazla lif barındıran meyvelerden. Tek başına da yemek de etkili ama bağırsakları rahatlatan zeytinyağı ile birleştiğinde mucize bir iksir oluyor. Böylece bağırsaklar hem yumuşar hem de hareketli hale gelir.

Tüketim şekli;  2 inciri ortadan keserek zeytinyağına yatırın, bir gece zeytinyağında bekletip sabah aç karna tüketin ve üzerine de su için. Zeytin de çok faydalı olduğundan zeytinyağlı 7 zeytin 1 incir kürünü de tavsiye ederim.

İlginizi Çekebilir : İncirin Yararları ve 7 Zeytin 1 incir Diyeti

9. Lifli Meyveler 

Turunçgillerden, greyfurt, portakal mandalina gibi meyveler lifli yapısıyla kolonlara hızla etki eder ve kabızlığı azaltır. Özellikle de elma, armut, kayısı, şeftali, ahududu ve böğürtlen çok faydalıdır. Elma, kabızlığa karşı lifli gıdalar arasında en değerli olanı ve her zaman her yerde bu meyveyi bulmak mümkün. Elmayı kabuklarını soymadan yemek çok önemli çünkü kabuğunda daha çok lif barındırıyor. Tüketim şekli: Kabızlık nasıl geçer yemeklerden önce yenirse daha etkili olur ve kabızlık sorunu hızla çözüme kavuşur. Ayrıca lifli meyvelerden yapılan içecekler de çok faydalıdır. Örneğin portakal suyu, kayısı ve şeftali suyu.

10. Lifli Sebzeler 

Ispanak, lahana, pırasa, kereviz, brokoli, pancar, enginar lif açısından en zenginleridir. 

Ispanak, hazmı kolaylaştırıcı özelliğiyle kabızlığı önler. Tüketim şekli: Ispanağın yemeğini yapın ama salataya katarak çiğ de yeseniz olur.

Lahana da mineral ve lif yönünden zengin. Tüketim şekli: 10 tane lahana yaprağını suda kaynatıp suyunu için. Ilık olarak 3 öğünde 3 bardak içmek kabızlığa iyi gelir. Ayrıca lahana turşusu da çok etkili. Özellikle

Pırasa mide ve bağırsak için çok şifalı bir besin. Tüketim şekli: İçine pirinç atmadan kereviz ekleyerek zeytinyağlı olarak yemeği yapılabilir. Kabızlık probleminde, haftada 4 kez tüketirseniz iyi gelecektir.

İLGİLİ YAZI: Diyet Lifi Nedir?

11. Kabızlık Nasıl Geçer – Yabani Fıstık

Yabani dağ fıstığı diğer adıyla şeker abid çok özel ve her yerde bulunmuyor. Yer fıstığı çam fıstığı veya Antep fıstığı değil çok daha minik. Yemesi çok lezzetli ve kabızlık sorununa anında cevap veriyor, bizzat test ettiğim bir kuruyemiş diyebilirim. Bu konuda detaylıca yazdığım “Yabani Dağ Fıstığı Şeker Abid ve Faydaları” yazıma mutlaka göz atın.

Bu besinler kabızlığa iyi geliyor diye de tüketimini abartmayalım, ölçülü ve dengeli beslenelim. Tüketirken haftalara günlere yayalım ki besinlerden tam istifade etmiş olalım zira aynı besinleri sürekli tüketmek bağırsağın bağışıklık kazanarak kronik kabızlığa çevirmesine yol açabilir.

Sizlerin de kabızlık nasıl geçer konusunda fikirleriniz, deneyimleriniz ve bu besinler dışında bitkisel çözüm önerileriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Kabızlık Nasıl Geçer? (Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler)” üzerine 20 yorum
  1. Kabızlık sorunu zaman zaman herkesi etkileyebilir. Kuru gıdalarla fazla beslenmemek gerek diye düşünüyorum. Yani öğünleri ekmek arası yiyeceklerle geçiştirmek, sürekli abur cubur yemek maalesef olumsuz etkiliyor. Öğünlerde mutlaka sıcak bir çorba içmek lazım. Ayrıca bahsettiğiniz gibi kompostolar, kuru üzüm suyu gibi içecekler de çok faydalı. Keten tohumunun faydası bu konuda tartışılmaz. Sadece kabızlık anında değil, her zaman düzenli olarak tüketmek lazım. Çok doğru ve yerinde bilgiler verdiniz yine. Teşekkürler. 🙂

    Yanıtla
    • Abur cubur yemek, fast food tarzı beslenmek kabızlığa davetiye çıkarma anlamına geliyor. Dediğiniz gibi sıcak çorbayla, sıvı alımlarıyla hem mideyi hem bağırsakları yumuşatmak gerek. Yazıda bahsettiğim birçok yiyecek sadece kabızlıkta değil, genel anlamda da sağlığımız için çok faydalı. Teşekkür ediyorum, yorumunuz harika bir özet mahiyetinde olmuş.

      Yanıtla
  2. Kabızlık sorunu olan ve kabızlık nasıl geçer arayışında olanlara en iyi kabızlık ilacı bu yazı olacak bence 😀 Zira bilinmesi gereken tüm detaylara değinmişsin sevgili Duo. Buradaki
    önerileri uygulayanlar, muhtemelen yaşam boyu kabızlık problemi yaşamaz ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olurlar..

    Yanıtla
    • Bu yazıyı kabızlığın ilacı olarak görmen çok hoşuma gitti, teşekkür ediyorum. Çok ağır vakalarda ilaç gerekse de, kabızlık çoğu zaman düzenli beslenme alışkanlıklarıyla kontrol altına alınabiliyor. Bağırsak florasını koruyan ve destekleyen besinleri düzenli ve dengeli tüketerek yaşam boyu bu problemden uzak kalabiliriz.

      Yanıtla
  3. Sizin bu bir konuyu detaylıca ele almanızı ve nispeten yazıları kısa tutmanızı seviyorum. Ara başlıklarla insan aradığını da hızlıca bulabiliyor.

    Kabızlık problemi ben çok yaşamam ama oğlumuz yaşıyor. Tavsiyelerinize muhakkak kulak asacağız.

    Yanıtla
    • Yazının hem bilgi verici olmasını hem de sıkılmadan okunabilmesini çok önemsiyorum, bu konudaki yorumunuz için özellikle teşekkür ederim. Kabızlık her yaşta oluyor, çocuklarda olmasının en büyük sebebi beslenme alışkanlıkları. Umarım oğlunuzdaki bu problem tekrarlamamak üzere çözülür.

      Yanıtla
  4. Kabızlık sorunu genelde diyet zamanlarında daha çok etkileyebiliyor, sizden aldığımız tavsiyelerle bu sorun çözülmüş olacaktır. Yine dolu dolu güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık, teşekkür ederiz ,sevgiler:)

    Yanıtla
    • Diyet zamanı beslenme şeklimiz değişince vücut tepki verebiliyor ama tabi ki çözümü de var Umarım bu yazı yol gösterici olur, teşekkür ederim.

      Yanıtla
    • Zaman zaman çocuklarda da görülüyor kabızlık. Çocuklar keyif veren besinler tüketmeyi bazen abartabiliyor, hemen müdahale edip kontrol altına almak gerek. Yorumun için ben de teşekkür ederim.

      Yanıtla
  5. Cidden Kabızlık sorunu hakkında a dan z ye nedenler ve neler yapılması gerekiyorsa detaylı bir çalışma teşekkür ederiz

    Yanıtla
  6. Çok sık başıma gelmese de genelde bahsetmiş olduğunuz yiyecekler yani kabızlığa iyi gelenlerden bol tükettiğimden ve sıvı tüketimim iyi olduğundan sanırım.Lifli gıdala favorim zaten güzel ve bilgi dolu bir yazı olmuş emeğinize sağlıkr

    Yanıtla
    • Teşekkür ediyorum ben de. Kabızlık problemi kronikleşmemişse atlatmak çok kolay. Dediğin gibi sıvı alımına dikkat edenler nadiren karşılaşır bu sorunla.

      Yanıtla
  7. Haşimotodan dolayı yıllardır kabızlık problemim var kendimce bazı yöntemler uyguluyorum. Yazıda birbirinden değerli ve faydalı bilgiler var çok teşekkürler ☺️

    Yanıtla
  8. Kabızlık sorunu dönem dönem bir çok insanın şikayetlendigi konu harika bilgiler vermişsiniz

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim. Kabızlık problemi herkeste olabilir zaman zaman. Bazen hareketsiz kalırız bazen beslenme düzenimiz bozulur, oluyor yani, dikkat etmek lazım.

      Yanıtla
Yorum yapın