Düşük kalorili yaz meyveleri rengarenk desenleriyle hem göze hem de damağa hitap ediyorlar. Yazın sıcaklığını unutturan, vücudumuzun hararetini alan düşük kalorili yaz meyveleri ve bu meyvelerin faydaları yazımızın konusu.
Yaz meyvelerine şöyle bir göz attığımızda 15 civarı meyveden bahsedebiliriz ama ben her zaman Sev-en 7 köşemin özelliğinden dolayı zirvedeki 7 taneyi, en sevdiğim, en sağlıklı olan 7 meyveyi seçtim. Bu yazıda da düşük kalorili yaz meyveleri içinden 7 grup meyve bizlerle olacak.
Yaz meyveleri dahil tüm meyvelerin en iyi özelliği sıfır kolesterol olmasıdır. “Yaz meyveleri kilo aldırmaz, sonuçta bir meyve, sağlıklı bir besin yani” diye düşünmeyin çünkü bazı meyvelerdeki kalori ve şeker öyle bir yüksek ki ha nutella kaşıklamışsın ha bu meyveyi yemişsin:) Abartayım ki dikkatinizi çeksin. Yoksa sağlıksız şeker ile meyve şekeri aynı değil zaten.
Aşağıda detaylı anlatacağım ama hadi bir örnek vereyim şimdi: Örneğin; avokado(160kcal) ve muz(90kcal) inanılmaz kalorili, yaz meyvelerinden de incir ve üzüm kalorisi yüksek olanlardan. Hele kurutulmuş meyve yerseniz kalorisi katlanacaktır, dolayısıyla kurusunu daha az tüketmek gerekir. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi.
Kalorili olması sağlıksız demek değil asla, hepsi çok faydalı. Sadece fazla kaçırmama adına kalorili ve çok şekerli meyveleri bilmek gerek. Düşük kalorili olan meyveden biraz daha fazla yiyebilir, çok kalorili olanın dozunu da ona göre ayarlayabiliriz.
Yaz Meyveleri Faydaları
Tüm meyveler; içindeki glikozdan dolayı enerji verirler. Lif, antioksidan, vitamin ve mineral deposu olduğu için de sağlıklı beslenmenin yapıtaşlarındandır. Hem vitamini almak, hem de tokluk hissi vermesi nedeniyle meyveleri kabuklarıyla yemek gerekir. Meyveler yağları parçalama özelliğinden dolayı da diyetlerin vazgeçilmezidir.
Diyetteyken ara öğünlerde meyve yemek yorgunluğu önler, yaz halsizliğinin önüne geçer, enerji vererek canlandırır. Yalnız, meyveler yemekten hemen sonra yenmez, çünkü sindirimi yavaşlatıyor. Yemekten 2 saat önce veya 2 saat sonra yenmesi gerekir.
Yaz meyveleri, serinletici özelliği ve zengin içeriğiyle dikkatimizi çekiyor. Yaz meyvelerinin özellikle kırmızı ve sarı renkte oluşu sizin de dikkatinizi çekti mi? Kiraz, çilek, vişne, şeftali, incir, karpuz kırmızı; kavun, armut, kayısı, dut sarı renktedir. Kırmızı renk kan demek olduğundan meyveler; hücrelerdeki serbest radikallerin oluşuna izin vermez, antioksidan görevi görürler. Meyve yendiğinde bağırsak hareketliliği hızlanır ve vücut temizlenir.
Düşük Kalorili Yaz Meyveleri Kalorileri
Yaz meyvelerini sadece haziran-temmuz-ağustos aylarına bağlı olarak incelesek de mayıs ayının meyvesi yazın da yenebiliyor. Aynı şekilde eylül meyvesi bazen ağustos ayında tezgahlarda yerini alabiliyor. Hele ki ülkemizde zaten her mevsim her meyveye ulaşmak mümkün, bu da bizim zenginliğimiz.
Norveç gezimde yazın kiraz canımız çekmişti, kilosu 120 liraydı:) Yani yokluktan veya azlıktan dolayı meyveler bazı ülkelerde inanılmaz pahalı ve lüks.
Yaz meyvelerini şöyle kısaca kalorileriyle birlikte yazalım. Sonra da en düşük kalorili meyveler arasından seçtiğim 7 grup meyveyi detaylı anlatalım. 100 gram baz alındığında işte düşük kalori sırasına göre yaz meyvelerinin kalori listesi:
- Karpuz (19kcal)
- Çilek (27kcal)
- Kavun (30kcal)
- Şeftali (39kcal)
- Armut (40kcal)
- Dut (43kcal)
- Böğürtlen (43kcal)
- Erik (46kcal)
- Kayısı (48kcal)
- Kiraz (50kcal)
- Ahududu (52kcal)
- Vişne (61 kcal)
- Kızılcık(64kcal)
- Üzüm (70kcal)
- İncir (74kcal)
Kiraz
Ülkemizde çok kaliteli kiraz üretiliyor ve önemli bir kısmı da ihraç ediliyor. Etli etli, yemesi lezzetli aynı zamanda besleyici bir yaz meyvesidir. Lif, mineral ve vitamin bakımından zengin olan kiraz, ağız sağlığından sindirime, sindirimden cilt problemlerine kadar birçok hastalığı da önleyici özelliği bulunmaktadır. Akşam yemeğinden sonraki saatlerde yediğinizde rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.
50 kalorilik bu meyve, sapına kadar! faydalıdır. Ben bu yazıyı yazarken de kiraz yiyorum bir yandan ve saplarını da atmıyorum, biriktiriyorum. Çünkü kiraz sapı suyu da harika bir ödem attırıcı çay olarak içilebiliyor.
Çilek
Mis gibi kokusuyla en besleyici yaz meyvelerinden biridir. Gİ(Glisemik İndeksi) düşük olduğundan şekeri yükseltmez. C vitamini, lif ve çeşitli mineraller açısından zengin olan çilek, kanser ve tümör oluşumlarını engeller. 27 kalori olması ve yağ yakan maddeler içermesiyle de diyet için en uygun meyvelerden birisi olarak kabul edilmektedir.
Kavun-Karpuz
Kavun ve karpuz yüksek su oranına sahip olduğundan en düşük kalorili yaz meyveleri arasındadır. Hatta en düşük kalorili meyve karpuzdur. Karpuzdaki su oranı yüzde 92 civarında olduğundan kavuna göre daha sulu ve kalorisi de daha düşüktür. Karpuz 19 kalori, kavun ise 30 kaloridir. Hem kalorilerinin az oluşu hem de tok tutması yönüyle diyet için de tercih edilirler. Peynirle beraber yenilerek yapılan ve toksinlerden arındıran “karpuz diyeti”ni buradan inceleyebilirsiniz.
A ve C vitaminleri yönüyle, lif ve mineral açısından zengin, antioksidan maddeler içerdiğinden de çok sağlıklıdırlar. Kolesterolü ve kan basıncını düşürür, özellikle sindirim yollarındaki kanser oluşumlarına izin vermez. Sindirimi hızlandırarak kabızlığı giderir, idrar söktürür, susuzluğu giderir, cildi de nemlendirir.
Kayısı-Şeftali
Kayısı ve şeftali ikilisi, hem sulu hem de tatlı yaz meyvelerinden olup kalorisi de en düşükler arasındadır. Kayısının kalorisi 48, şeftalinin kalorisi de 39’dur. Bünyelerinde A, B ve C vitaminleri, demir ve potasyum mineralleri ve bol lif bulunmaktadır.
Kayısı migrene, kalp, şeker ve kansere karşı korur. Yendiğinde gaz yapabilir ama bağırsakları hareketlendirerek kabızlığı önler. Toksinlerin kolayca dışarı atılmasını sağlar. Tansiyonu düşürür. Çok faydalı olduğundan kayısı reçeli, marmelatı, kompostosu, kayısı kurusu gibi çok çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Tek taze kayısı 8 kaloridir, yani çok azdır. Bu yönüyle diyetlerde çok tercih edilir ama kuru kayısının kalorisi daha yüksektir, sayıyla tüketilmelidir.
Şeftalinin tüylü yapısını sevmeyenler olsa da kabuğuyla tüketmenin daha faydalı olduğunu söylemeliyim. Vitamin ve minerallerin bir kısmı da kabuğundadır. Şeftalinin sindirimi kolaydır, lifli yapısı sayesinde sindirim rahatsızlıklarına ve basura iyi gelmektedir. Kayısıdan daha düşük kalorili olduğundan şeftali mevsimi gelince diyetlerin vazgeçilmezi olur.
Armut
Armudun kabuğu meyvesinden faydalı desem bir daha yerken armudu soymazsınız. Aynen öyle, kabuğu içinden 3 kat daha faydalı. Kabuğuyla yendiğinde sindirime çok iyi geliyor. 1 armutta 40 kalori bulunmaktadır, bu da gayet düşüktür.
Armut C ve K vitamini zenginidir. K vitamini proteinleri harekete geçirir. iltihabı söküp atar, kemikleri güçlendirir. Armut mevsimi geldiğinde, bol bol tüketelim. Gerçi deveci armudu gibi bazı kış armutlarını yılın diğer zamanlarında da bulmak mümkün.
Dut
Dut diğer meyveler gibi hayatımızın her anında yanımızda olmaz, çok kısa bir süre bizimle olur. Nazik yapısı yüzünden saklamak ve korumak zor olsa da dut kurusu olarak yılın her zamanı tüketebiliriz.
Sarı olan dut iri ve daha lezzetli olabiliyor, karadut ise biraz daha ekşimsi ama olgunlaşınca yine de özel bir tadı var. Dut 43 kalori ile düşük kalorili yaz meyveleri arasında yerini alıyor.
Dut dolaşımı düzenliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Dutun en büyük özelliği gözleri koruması ve gözlere olan olumlu etkileri diyebiliriz. Ayrıca kansızlık için de dut tavsiye edilmektedir. C ve K vitamini zengini dutun içinde ayrıca çok zengin organik bileşikler bulunmaktadır. Bu sayede dut yaşlanma sürecini yavaşlatır, cilt sağlığına destek verir.
İncir
Çok sağlıklı bir meyve lakin diğer meyvelerden daha şekerli olduğundan kalorisi de birazcık yüksektir. Taze incirin 100 gramı 74 kalori iken, kurutulduğunda ise kalorisi 249 olur. Kısaca sağlıktan ödün vermemek için yiyeceğiz ama sayılı miktarda:) Az yenildiğinde bile, içindeki lif ve şeker yüzünden inanılmaz bir doygunluk verme gücüne sahip bu meyve diyetlerde de çok kullanılmaktadır. Özellikle de 7 zeytin 1 incir diyetinde olduğu gibi…
İncirdeki mineraller, kemiklerimiz ve dişlerimiz için çok faydalıdır. Birçok hastalığı iyileştiren kürlerin içinde mutlaka incir bulunur, çünkü incir, hücreleri yenileyerek çabuk iyileşme sağlar. Örneğin zeytinyağlı incir kürü gibi…
Düşük Kalorili Yaz Meyveleri En Sevdiklerim
Sev-en 7 kategorimin kuralı gereği her seferinde en sevdiklerimi sıralar, sonra da bir cümleyle yorumlarım. Sizler de bana katılın, en favori meyvenizi yazın, bu meyveler dışında da sevdiğiniz yaz meyvesi varsa ekleyin.
1-Karpuz: Yazın, çoğu öğünümde karpuz-peynir olur desem, neden 1 numaraya koyduğumu anlatmaya yeter:)
2-Kiraz: Çok iri ve koyu renkli olanlarını daha çok seviyorum.
3-Çilek: Kokusuna bayılıyorum, hele bir de tatlı çıkarsa…
4-Kavun: Üstüne dondurma koyarak denediniz mi, harika bir karışım oluyor.
5-Dut: İri ve sarı olanlarını daha çok seviyorum.
6-Armut: Armudu soymadan direkt ısırarak yemek, hem daha keyifli hem de daha faydalı.
7-İncir: Çok iri ve yeşil cins incirin içi daha ballı oluyor, bulursam onlarda yemeyi tercih ederim.
Evet, yaz meyveleri gördüğünüz gibi genelde 40 kalori civarında ve hepsi de çok sağlıklı. Her şeyi zamanında tüketmek en güzeli ve en faydalısı. Yaz daha yeni başladı, biraz sabredelim her meyvenin sırası gelecek…
Güzel ve sağlıklı günler sizinle olsun…
Daha önce egzotik tatları anlattığım “En Sevilen Tropikal Meyveler” yazıma da bakmanızı tavsiye ederim.
En düşük kalorili olan buz gibi bir karpuz bncede yaz meyvelerinde tüketimi konusunda 1. Sıraya yazılmalı hem kalori avantajı var hem de oldukca serinletici bir meyve
Aynı düşüncedeyim, çok da güzel ifade etmişsin. Yaz meyveleri içinde karpuz number one:))
Yaz meyveleri denince evet, ilk akla gelen ve en sevilenlerin tepesinde kesinlikle karpuz var ama benim favorim kavun ? Yalnız hem kavun hem de dondurma çok sevdiğim halde ikisini birlikte hiç tüketmedim. Tavsiyenize uyup kesinlikle deneyeceğim 🙂 Sanırım tam bir şölen olacak benim için ? teşekkürler..
Kavun bazen iyi çıkmıyor, hayal kırıklığı yaşıyorum. Dondurmalı yediğinden hem harika bir lezzet hem de tatsız kavun bile tatlanıyor:) Kavunlu dondurma değil, dondurmalı kavun:))
Geniş kapsamı yazınız bu konuda rehber olacak teşekkürler editor
Yaz meyveleri konusunda yazımı rehber gördüğünüz için teşekkür ederim.
Yaz meyveleri çok güzel ve çok faydalı.
Aslında hepsinden tüketmek lazım, sen de bizleri ne güzel bilgilendirmişsin:)
Benim favorilerim karpuz ve çilek:)
Evet hepsi çok güzel ve hepsinden az az tüketmek lazım. Favorilerin favorilerimdir:)
Düşük kalorili yaz meyveleri tam da benim sevdiğim meyvelermiş. Çok sevindim bunu öğrendiğime. Tabii her şeyin fazlası zarar. Abartmadan yemek lazım. Teşekkürler bilgiler için.
Yaz meyveleri gerçekten de en sevilen meyvelerle dolu. Yerken abartmamak lazım tabi dediğin gibi:)
Yaz meyvelerinin hepsini ayrı seviyorum.
Yaz meyvelerinin hepsi harika gerçektende ama bazılarını bir tık fazla seviyorum:)
Yazın sıcaklardan dolayı ağır yemekler tercih edilmeyince meyveler daha ağırlıklı olarak tüketiliyor. Ben de kiraz ve kayısı çok severim.
Yazın insanın canı ağır yemek istemediğinden, hafif ve de sulu sulu olduğu için meyvelere yöneliyoruz. Kirazı çok seviyorum ben de…
Şimdi bir de karpuz zamanı. Ailece karpuza yöneldik bu ara.
Yaz meyveleri bir bir sırasını diğerine veriyor, şimdi karpuz zamanı dediğiniz gibi…
Yazın meyveleri kısa sürdüğü için midir hepsini severek yiyoruz. Karpuz konusuna katılıyorum sulu müthiş gidiyor 🙂
Kısa metrajlı olduğu konusu iyi tespit. Elma-portakal daha uzun süre bizlerle, doğru. Karpuz! Aynen, hele bir de soğuk olursa. Denizin içine koyunca da soğuk oluyo:)
Neyse ki oğlum da meyve düşkünü. Ona da yaz meyvelerini hazırlayıp veriyorum. Sağlıklı bir şeyler yediği düşüncesi bile beni rahatlatıyor.
Çocuklar, yaz meyvelerinin çekiciliğine dayanamıyor gerçekten de…Hem güzel hem sağlıklı.
en çok tükettiğim karpuz ve şeftali sanırım. Armutu ise sevemiyorum 🙁
Karpuz zaten bir numaram ama şeftalinin tüylerine pek ısınamadım:) Nektarin alıyorum yada şeftaliyi soyarak yiyorum. Armut olayı da, yerken güzel oluyor ama yemek için aramıyorum nedense:))
Sizin liste zaten harika olmuş, bunlardan sadece incire birazcık itirazım var. Diğer meyvelerin altına ben de imzamı atarım. Çok teşekkürler bu güzel paylaşımlar için.
Evet, incir bu listenin en kalorili olanı ama işlevsel olarak en sağlıklısı diyebiliriz. Az yemek gerek sadece. Ben teşekkür ederim.
Bilmediğim ne çok şey öğrendim teşekkürler 🙂
Çok teşekkürler, her meyve mevsiminde güzel…
En düşük kalorili bu meyveler beni benden alıyor. Özellikle guzel bir karpuza hiç hayır diyemem. Yazıyı okurken karpuz diyeti de gözümden kaçmadı tabii 🙂 kiraza gelince bu sene çok güzeller yemeğe doyamadım. Ben en iyisi karpuz diyeti yapayım teşekkürler
Yaz meyveleri çok albenili gerçekten de demi? Hepsi ayrı bir güzel ama karpuzu tek geçerim tabi. Şimdilik karpuz tam ucuzlamadı o yüzden kiraz ve çilekten devam… Karpuz diyetini de bir ay sonra yapmak daha iyi olur.
Çilek,şeftali ve karpuz vazgeçemediğim 3lü. Ya aslında ben sebze ve meyve denildi mi ayır eden biri değilimdir ancak bu üçlü benim favorilerim. Kalori konusundan ziyade vücuduma vitamin katkılarına daha çok önem veriyorum ? yiyorum da yiyorum. Bu arada ah o şeftaliyi elleyemeyenlerdrn birisiyim
Harika bir üçlü ama ben şeftali yerine kiraz koyarım belki. şeftaliyi elliyorum da direkt ısıramıyorum tüylerinden dolayı, yazarken bile bir hoş oluyorum şu an:)) Dediğin gibi meyveler şifa deposu, kalori işi ikinci planda ama bazı kişiler için kalorisi de çok önemli, fazla kaçırmamaları gerek…
İyi ki yaz geldi.Çok severim yaz meyvelerini.Bu ara favorim kiraz 🙂
Yaz geldi renklendi her yer. O yüzden meyveleri de çok canlı…Karpuz ucuzlayana kadar ben de kirazdan gidiyorum bu ara:)
Köydeyken bunların vücudunu çoğusunu yiyordum. Ama şimdi çok az yiyorum . Paylaşım için teşekkür ederim.
Karpuz , dut , incir
İstek : ülsere iyi gelen meyve , yemek , içecek ile ilgili bir paylaşım
Köy hayatında bu meyvelerin hepsini en doğal haliyle yemiştik, kurtlu murtlu demeden. Olgunlaşmış iri duta bayılırım ben de…
İstek parçanızı not aldım efendim, çok mutlu oldum:)
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş arasında tüketmediğim bir meyve yok gerçi ben çok bakmıyorum kalorisine ya olsun 🙂 Emeğinize sağlık
Meyveler çok sağlıklı, kalori hesabı ikinci planda. Fakat diyet yapan, zayıflamak isteyenler kalorisine de dikkat ediyor.Yerken abartmadığımızda sorun olmaz:) Çok teşekkür ediyorum.
Düşük kalorili yaz meyveleri yazısına resmen bayıldım. İçim açıldı ve galiba acıktırdı beni bu yazı cazibesiyle:) Favorim dut ve karpuz. Bu listedekilerle ne yapıyorsun derseniz, hepsini karıştırıp blenderdan geçirip içine buz atarak kendi “enerji içeceği” mi kendim yapıyorum diyebilirim:) Ev yapımı RedBull gibi bir şeye dönüşüyor. Vitamin deposu ve lezzet olarak da şahane.
Tek zorlandığım nokta şu ki, reflüm var ve bu tarifi abartınca asit ve yanma beni çok zorluyor.
Bloguna bayılıyorum; epeyce turladım ama reflü konusuna henüz rastlayamadım. Reflü hastaları için leziz ve pratik tarifler diye bir yazı gelse mesela çok hoş olur.
Her gelişte bir şey öğrenip çıkıyorum blogundan. Emeklerin için çok teşekkürler.
Doğru diyorsun, o kadar yeme içmeden bahsediyoruz ama ya reflümüz varsa, ülserimiz varsa o zaman ne yapmak gerek? Evet, bunu dikkate alacağım.
Yaz meyveleri seçimin güzel, enerji içeceği fikri de ufuk açıcı, neden olmasın, biz de yapalım. Teşekkür ederim, çok motive oldum yine:)
Yaz deyince karpuz geliyor benim aklıma Duo ?
Yazın sıcak havada sulu sulu bir şeyler düşünüyor insan ve karpuz tabi ki favorimiz:)
Düşük kalorili yaz meyvesi bana göre kesinlikle Karpuz
Aynı düşüncedeyiz, yazın ateşini ancak sulu sulu bir karpuz düşürebilir:)
Hepsini de çok severek yerim ama incire de aşırı şeker var. Bu nedenle orantılı tüketmek gerek.
Evet incirin kalorisi en yükseklerden ama yaz meyvelerinin en şifalısı diyebilirim. Dediğin gibi az tüketmek lazım, günde 1 veya 2 kafi. Hele taze inciri çok yerseniz zaten sıkıntı:)
Yaz meyveleri favorim. Genelde meyve severim ama erken saatlerde ve ölçülü tüketmeye çalışıyorum ☺️
Yaz meyveleri hafif de olsa ölçülü tüketmekte fayda var dediğiniz gibi.
Ben karpuza bayılırım yazın peynir ve karpuzu çokça tüketiyorum. Hem vitamin hem kalsiyum kaynağım oluyor. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Çok doğru demişsin, hem vitamin hem kalsiyum ve protein alabiliyorsun karpuz-peynir ikilisinde. Ben teşekkür ederim.