Evde Kefir Yapımı – Kefirin 10 Faydası

Evde kefir yapımı neden önemli çünkü evde yapılan doğal kefirde tam tamına 77 tane yararlı probiyotik var ve bu içeriğiyle kefir bağırsakların en iyi dostu. Süt, yoğurt, ayran üçlüsünün bir karşımı gibi ama daha çok ayrana benzeyen kefir, hafif ekşimtırak tadı ile çok özel bir lezzet ve tam bir sağlık deposu. Ev yapımı kefir nasıl yapılır resimli harika tarif sizleri bekliyor.

Kefir nedir tarihçesi nereye dayanır kısaca bahsedecek olursak kefir, kelime anlamı olarak Rusçada “keyif veren” demektir. Rusya’da Kafkasya’nın kuzeyinde inek, koyun veya keçi sütünün özel bir maya mantarıyla fermente edilmesiyle ortaya çıkmış geleneksel bir besindir.

Ekmeğin mayası olduğu gibi kefir mayası da vardır ve bu kefir tanecikleri canlıdır. Rengi bembeyaz olabildiği gibi hafif sarıya çalan beyaz da olabiliyor. Kefir taneleri sıkı ama elastiki bir yapıya sahiptir ve yapışkandır. İyi korunmadığında ölürler, bazen de küserler ve sütü mayalamazlar. Evde kefir yapımı için bize sağlıklı kefir taneleri gerek.

Yabancı ülkelerde yoğurt çok popüler olduğundan kefir ile yoğurt karıştırılır genelde, aynı sanılıyor. İçindeki protein ve bakteri yapısı itibariyle benzese de tadının mayhoşluğu ve akışkanlığı ile yoğurttan ayrılır. Kefir daha fazla protein ve probiyotik içerir ayrıca sağlıklı yağ oranı yüksek ve doyurucudur.

Kefirin içinde B12 ve K2 vitamini, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri, folik asit ve birçok enzim bulunur. 100 gram kefirde 60 kalori vardır, kalorisi yüksek olmadığından diyet yapanlar rahatlıkla tüketebilir, doygunluk oluşturması da çok önemli bir artıdır. Kefirin kalitesini ise sütün kalitesi belirler. Daha kapsamlı bilgi için kefir üzerine yazılmış bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Evde Kefir Yapımı

Bağışıklık sistemini güçlendirici olan ve birçok hastalığın sebebi olan bağırsakların sağlığını olumlu yönde etkileyen kefiri hazır olarak satın alıp tüketebileceğiniz gibi evde bizzat kendiniz de yapabilirsiniz. Hazır aldığınız kefir, evde yapılan doğal kefirden lezzet olarak bir tık geride kalır. Hatta evde yapılan kefire alıştığınızda bir daha hazır ürün almazsınız böylece evde kefir yapımı çok kolay hale gelir.

Evde kolay kefir nasıl yapılır işte malzemeler ve tarifi geliyor. Evde kefir yapımı için gerekli malzemeler şunlardır:

  1. Kefir mayası (Canlı kefir tanecikleri)
  2. Süt (Günlük süt olsa daha iyi)
  3. Kefir süzgeci (Plastik olmalı)
  4. Cam Kavanoz (1 litrelik)
  5. Tahta veya plastik kaşık
  6. İçme suyu
  7. Kefiri saklama kabı
evde kefir yapımı - kefirin 10 faydası
evde kefir yapımı

Evde Kefir Yapımı – Kefir Nasıl Yapılır?

Evde kefir nasıl yapılır ben becerebilir miyim diye hiç düşünmeyin, kefir yapılışı çok kolay ve görseller de size yardımcı olacaktır.

  • Satın alınmış veya tanıdıklarımızdan elde ettiğimiz kefir mayası suda bekliyor olarak buzdolabımızda hazır olduğunu varsayıyoruz. Bir yemek kaşığı kadar olan kefir mayası, suyu süzülerek cam kavanoza yerleştirilir.
  • Üzerine günlük sütümüzden yarım litre koyuyoruz. Süt soğuk olarak konursa kefir mayalansa da istediğimiz kıvam olmayabiliyor, o yüzden sütü ılık hale gelecek kadar ısıtarak koyuyoruz. Sütün sıcaklığı yaklaşık 25-30 derece olmalı.
  • Kavanozun kapağı üzerine konur ama kapak sıkılmaz ve bu şekilde karanlık bir ortamda oda sıcaklığında en fazla 48 saat bekletilir. Kefir mayası çoksa 24 saatte de mayalanır. Bir gün geçtikten sonra ara ara bakarak katılığından, olup olmadığını anlarsınız.
  • Kefir olduktan sonra süzgeç yardımıyla koyacağınız kabın içine boşaltılır. Boşaltırken tahta kaşıkla iyice karıştırılır. Kefir tanecikleri süzgeçte kalır, tüketeceğimiz kısım kabın içine süzülür. Böylece kefir elde etmiş oluruz. Bu şekilde evde kefir yapımı tamamlanır. Buzdolabında biraz bekletildiğinde içimi daha lezzetlidir.
  • Elinizdeki kefir mayası tekrar tekrar mayalanabilir ya da içme suyuyla yıkayarak kavanoza alıp biraz da su ekleyip buzdolabında bekletilebilir. Genelde 10 gün içinde tekrar yaparsanız kefir tanecikleri hep beslenmiş olur ve büyüyüp çoğalır. Zamanla başka arkadaşlarınıza da bu mayadan verebilirsiniz.
evde kefir yapımı - kefirin 10 faydası
evde kefir yapımı

Dikkat Edilecekler:

  • Evde kefir yapımı için süt seçimi önemli. Pastörize sütlerden tam verim alınamıyor, en güzeli günlük süt. Çiğ sütte de tam kaynatamama sorunu oluyor ama kendinize güveniyorsanız doğal çiğ sütü kaynatıp soğutup kullanabilirsiniz.
  • Kefir mayasını elle ellemeyin, metal değdirmeyin. Tahta kaşık kullanmak en doğrusu.
  • Cam kavanoz olmalı ve ağzı hava almalı.
  • Karanlık bir ortam ve oda sıcaklığı olmalı.
  • İçme suyuyla yıkamalı, bekletirken de içme suyunda bekletmeli. Buzdolabında bekletilmeli ama derin dondurucuya konmamalı.

Aşağıdaki videoda evde kefir yapımı adım adım anlatılıyor, tavsiye ederim.

Kefir Tüketimi:

Kefiri süzdük bir kaba boşalttık. Hafif akışkan ama tam ayran gibi de değil. Bu yüzden içecek olarak kullanacaksanız biraz su ekleyerek karıştırın. Yoğurt gibi tüketmek istiyorsanız gerçek yoğurt ile karıştırarak tüketin, hiç fark etmiyor ve kefirdeki her türlü besini almış oluyorsunuz.

Ayrıca cacık yapınca kullanabilir, yoğurt çorbası veya yayla çorbasının içine katarak da tüketebilirsiniz.  Kefiri günde en az bir bardak için ama 2 bardak tan fazla içmeyin. Kefir mayası yani kefir taneleri yenir mi derseniz yenebiliyor ama pek bir lezzeti yok açıkçası.

Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir yediden yetmişe herkes için çok faydalı mucizevi bir besin. Yoğurt, süt, ayran kadar çok rağbet görmemesi biraz damak tadıyla ilgili ama iddia ediyorum evde yapılan kefirin tadını seveceksiniz. Hazır kefir denediyseniz o tadı tamamen unutun. Tat olayını hallettiysek şimdi gelelim evde kefir yapımı ile oluşan kefirin faydalarına. Faydalarını okuduğunuzda kendinizi kefire daha yakın hissedeceksiniz.

  1. Bağırsaklardaki yararlı bakteri miktarını arttırarak hazımsızlık, gaz problemlerini giderir, kabızlığı önler.
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta olmanızı engeller, hastaysanız hızlı iyileşmenizi sağlar.
  3. İçindeki probiyotik ve mineraller karaciğer sağlığınızı olumlu etkiler.
  4. Sadece bağırsakları değil tüm sindirim sistemini düzene koyar, mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.
  5. Kefir ve diyet çok yakın kardeşler. Kefirin içindeki antioksidanlar ödem ve toksinlerin atılmasına yardım ederek kilo kontrolünde etkilidir. Vücuttaki fazla su ve tuz dengeli bir şekilde atılır.
  6. Sinir sistemini güçlendirerek depresyondan korur, yorgunluğu alır, stresi azaltır, sakinleştirir.
  7. Cilt güzelliğine olumlu etki eder, parlaklık verir, tırnakların sağlıklı olmasını sağlar, egzama gibi deri rahatsızlıklarına iyi gelir.
  8. Hem kas hem kemik gelişimini destekler, bu yüzden çocukların da tüketmesi çok önemlidir.
  9. Kanser ve tümör oluşumlarına izin vermez, varsa da büyümelerini durdurur.
  10. Vücuda girmiş olan ağır metal, tuz, şeker, alkol, nikotin gibi maddeler kefir sayesinde vücuttan temizlenir.

Kefirin Zararları Var mı?

Kefir zararlı değil ama kefirin zararlı olabileceği kimseler var. 1 yaşından küçük bebeklere, şeker hastalarına, hamile ve emziren kadınlara ve bağışıklık sistemini zayıflatan kanser, AIDS gibi hastalığı olanlara zararlı olabilir. Böyle durumlarda vücuda yararlı da olsa bakteri girmemesi gerekmektedir.

Evet evde kefir yapımı çok zor değil gördüğünüz gibi. Vücudun kırılmaya hazırlandığı şu soğuk kış günlerinde bu kadar faydalı bir besini her daim evde tüm aile fertleriyle beraber tüketmek çok önemli. Umarım bu yazı ve görseller yol gösterici olmuştur. Ev yapımı pekmezler de çok faydalı. Bu konuda yazdığım “Hangi Pekmez Neye İyi Gelir” adlı yazımı okuyun mutlaka, her pekmez ayrı bir şifa.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Evde Kefir Yapımı – Kefirin 10 Faydası” üzerine 32 yorum
  1. Kefirin faydalarını, evde kefir yapımını ve diğer detayları çok iyi anlatmışsın, teşekkürler. Hazır kefirin tadını hiç sevemedim, dediğin gibi ev yapımı kefir kesinlikle hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı. Tekrar teşekkürler paylaşım için 🙂

    Yanıtla
    • Hazır kefiri ben de pek sevemedim, limonlu olanının içimi biraz daha iyi. Ev yapımı kefir dediğin gibi hem lezzetli hem de içeriği daha güçlü.

      Yanıtla
  2. Uzun zamandır evde kefir nasıl yaparım”diye düşünüyordum.
    “Evde kefir yapmak” çok kolaymış yazınızı okuyarak öğrendim.Üstelik “kefirin faydaları” da çokmuş.
    Teşekkür ederiz editör faydalı yazılarınız bize rehber oluyor.

    Yanıtla
  3. Hazır satılan kefiri sevemedim ben. Tjpkı senin anlattığın usülde yapıyorum evde. Yine çokkkkk faydalı bir içerikti. Çokkkkk teşekkür ederim ???

    Yanıtla
  4. evde kefir yapımı çok kolay ve zahmetsiz. Bir de kefirin o kadar çok faydası var ki neden yapmıyorlar bilmiyorum. İlk başlayanlar için tadı biraz ekşi gelebilir ancak alışınca çok rahat içiliyor. Tadını sevmiyorsanız az miktarda da yapabilirsiniz. Benim küçük oğlum çok sevmiyor ona yarım su bardağı ilaç niyetine de olsa içiriyorum.

    Yanıtla
    • Tadından dolayı pek yapılmıyor ama aslında evde yapılan kefirin tadına hemen alışıyorsunuz. Ailecek kefir tüketmek için yoğurtla beraber yenilen yemeklere karıştırılabilir. Dediğiniz gibi az da olsa ilaç niyetine kefirdeki yararlı bakterilerin vücuda girmesini sağlamak lazım.

      Yanıtla
  5. Kefir hiç denemedim. Hazır ürünlere karşı bir şüphem var, helallik konusunda. Evde yapmak için de mayayı yine hazır almak gerekiyor.

    Marketlerde peynir mayaları var. Bilindiği gibi şirdenden yapılıyor. Eğer hayvan islama uygun şekilde kesilmediyse haram olur. Kefirin mayası nasıl elde ediliyor hiç bir fikrim yok açıkçası.

    Yanıtla
    • Sirke, şıra, turşu, ekmek ve diğer mayalı unlu mamullerde de fermantasyondan dolayı doğal olarak çok az da olsa alkol oluşmaktadır. Aynı zamanda portakal, limon, nane v.b. doğal ürünlerde de alkol vardır ama kana karışacak kadar değil. Bu yiyecekler gibi kefir de yenilip içildiğinde sarhoş etmeyen yiyecekler sınıfındadır ve rahatlıkla tüketilebilir.

      Yanıtla
  6. Kefiri uzun zaman tükettim hatta çok da aradım Avusturya’ da. Ancak her seferinde garip bir şişkinlik hissi ve rahatsızlık yaşadım. Taa ki haşimoto ve düşük tiroit hastalarına iyi gelmediğini öğrenene kadar. Üzüldüm ama yapacak bir şey yok. Birçok gıdadan uzak durmak zorunda kaldım hashimoto yüzünden.

    Yanıtla
    • Evet oluyor bazen, bazı gıdalar vücudumuzu olumsuz etkiliyor çeşitli nedenlerden dolayı. Sağlık olsun, önemli olan vücudu yararlı bakterilerle güçlendirmek. Bunu da belki sirke, turşu gibi kefirin muadilleriyle sağlayabilirsin.

      Yanıtla
  7. Evde nasıl yapılır? tarifleri arasında en faydalı olanlarından olmuş. Ailem zaman zaman alıyor ama ben yeni tatlara biraz temkinli yaklaşan biri olarak uzak duruyorum.

    Yanıtla
  8. Kefirin faydalarını ve evde kefir yapımını ve diğer detayları çok iyi bir şekilde yazmışsınız. Ben çok sağlıklı olduğunu defalarca kere okumama rağmen bir alışkanlık haline getiremedim ama daha sık tüketmeye çalışacağım bu benzersiz yazınız için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Bazı besinlerle ilgili detay bilgiler edindikçe onu hayatımıza almamız kolaylaşıyor. Umarım kefirle ilgili bilgiler de böyle olur ve bu sağlıklı besini tüketmek alışkanlıklarınız arasına girer.

      Yanıtla
  9. Büyük oğlumun doğumundan beri evde yoğurt yaparım.Turkiyede yaşarken bir kaç kere kefir yapmıştım. Ama Almanyada kefir mayası bulmak imkansız gibi birşey.Ama çok çok faydalı olduğunu biliyorum.Yazin sayesinde bir çok kişi kefir yapmaya başlayacaktır.
    Çok faydalı bir yazı.Emeklerine sağlık.

    Yanıtla
    • Evet kefir mayası bulmak zor olabilir orada. Olsun evde yapılan yoğurt da çok sağlıklı hem de tadı da çok iyi oluyor. Teşekkür ediyorum güzel yorumuna.

      Yanıtla
  10. Kefiri severim ara ara marketlerden alırım evde yapılan kefiri bilmediğim için veya yapamadığım için mecburen marketten alıyorum evde kefir yapmasini deneyeceğim
    Bu arada kefir icinde 77 tane probiyotik olduğunu sayenizde ogrendim

    Yanıtla
    • Kefir probiyotik yönüyle bildiğimiz tüm süt ürünlerinden daha güçlü. Evde dene bence, yapamıyorsan da marketten zaman zaman hazır kefir almakta fayda var.

      Yanıtla
  11. Canlı kefir taneciklerini arkadaşımdan tedarik edip ben de evde kefir mayalamak istiyordum ne zamandır. Uğraş gerektiyor biraz. Ama faydaları için yapmak gerek.. Teşekkürler bilgilendirme için.

    Yanıtla
    • Kefir mayası bulmak zor ama bulursanız inanın yapması çok kolay. Sütün içine kefir taneciklerini koy ve 1 gün bekle, bu kadar. Tarif kısmı ve detaylar daha güzel olması için sadece.

      Yanıtla
  12. Yıllardır evde kefiri hep kendim mayalıyorum . Çok sağlıklı bir içecek . Özellikle madensuyu ile karıştırıp içmeyi çok seviyorum. Yalnız başına tadını sevmeyenler meyve suyu ile de karıştırıp içebilirler .

    Yanıtla
Yorum yapın