Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? İşte Hamile Diyeti

Hamilelikte beslenme özellikle de dengeli ve sağlıklı beslenme hem bebeğin gelişimi hem de annenin sağlığı açısından çok önemlidir. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı hamileliğin ilk haftalarından itibaren nasıl beslenmeli çok merak ediliyor. Evet bu dönemde yapılan yanlış ve yetersiz beslenme sonucunda, bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı kötü yönde etkilenmektedir. Bu yüzden ay ay çıkardığımız hamilelikte beslenme listesi sayesinde güzel bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Hamilelikte beslenme, bazı rahatsızlıkların önlenmesi konusunda büyük bir öneme sahiptir. Özellikle hamile beslenmesi diyetisyen veya bu işin uzmanı tarafından takip edilirse minimum problemle 9 aylık süreç geçirilmiş olacaktır. Hamile diyeti yapan anneler hem kendini hem bebeğini birçok rahatsızlıktan kurtaracaktır.  Bu rahatsızlıklardan bahsedilecek olursa;

  • Bebeğin erken doğum riskinin önlenmesi
  • Hamilelik şekerinin yükselmesinin önlenmesi
  • Kabızlığın önlenmesi
  • Mide yanmalarının önüne geçilmesi
  • Yüksek tansiyonun kontrol edilmesi
  • Preeklampsi hastalığının önlenmesi
  • Aneminin önlenmesi

Düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenen hamileler, bu rahatsızlıkların önüne geçeceklerdir. Hamile kadınların ay ay beslenmesi ve uyması gereken diyet listeleri bulunur. Doktor veya diyetisyen önerisi doğrultusunda, bu diyet listelerine uymalı ve sağlıklı bir şekilde hamilelik dönemini tamamlamalıdır.

İLGİLİ YAZI: Gebelik Şekeri Olanlara Diyet Listesi

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? İşte Ay Ay Beslenme Önerileri

Hamile annelerin beslenmesi gebelik süreci boyunca düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Hamileyken nasıl beslenmeli derseniz, en önemlisi her besinden az da olsa yemeğe çalışmak gerekiyor. Çünkü her besin bebek için gereklidir. Bu nedenle doktor kontrolü altında hafta hafta ve aylık olarak beslenmeye dikkat edilmeli ve her ay alınması gereken besinler tüketilmelidir.

Hamileliğin ilk aylarında nasıl beslenmeli neler yenmeli buna azami dikkat etmek gerekiyor. Sonraki aylarda da hep kontrollü ilerlenmelidir. Hamileler için aylık beslenme nasıl olmalı, işte hamilelikte beslenme listesi sizlerle:

1 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Hamileliğin ilk haftalarında beslenme çok hayati önem taşır, sıvı alımı çok değerli çünkü ilk ay sık sık kabızlık sorunu yaşanabilmektedir. Daha çok lifli gıdalar tüketilmesi önerilir. Ispanak gibi sebzeler ve süt ürünleri tüketilmelidir. Karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.

2 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Bu ayda da kemik gelişimi için gerekli olan süt ürünlerinin ve kalsiyum ve fosfor bakımından yüksek besinlerin tüketilmesi önerilir. Hamilelikte beslenme sırasında tatlı ihtiyacı olan anneler için hurma önerilir.

3 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Hamilelikte ilk 3 ay beslenme çok önemli olduğundan bu aylara azami dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemde mide bulantıları başlayacaktır. Annenin süt ürünleri, et ürünleri ve tahılları tüketmesi oldukça önemlidir.

4 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Bu dönemde omega 3 ihtiyacı vücut için büyük ölçüde gereklidir. Bu nedenle omega 3 bulunan besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunun için deniz ürünleri ve sebze tüketin.

5 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Bu ayda tiroid sorunları artacağı için, iyotlu tuz kullanılması önerilir. Kırmızı et, pekmez gibi besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir.

İLGİLİ YAZI: Haşimatodan Nasıl Kurtuldum?

6 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Bu aylarda kilo alımında artış görülebilir. Bu nedenle 6 aylık hamile beslenmesi programı içinde tam tahıllı ürünlerin bulunması gerekir. Hamile diyeti bu süreçte devreye girerse iyi olur. Yağda kızarmış besinler yerine fırınlanmış veya ızgara yapılmış besinler tercih edilmelidir.

7 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Hamilelikte beslenme kat sayısının arttığı bu son aylarda protein değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Ayrıca brokoli, muz ve tatlı patates önerilmektedir. Tatlı patatesli çorbası tarifi burada.

8 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Son dönemlere girildiği için güçlenmek çok önemlidir. Bunun için proteine yüklenmeye devam edilmelidir. Özellikle de somon balığı, kayısı, kefir ve süt ürünlerinin tüketilmesi oldukça önemlidir.

9 Aylık Hamile Annenin Beslenmesi

Son ayda şişkinlik artış göstereceği için su tüketimine önem verilmelidir. Özellikle fasulye, nohut, lahana, enginar, mercimek, bezelye, soğan gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İLGİLİ YAZI: Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Şeker Diyeti

Hamilelik sırasında yüksek şeker alımı, erken çocukluk yıllarında bilişsel işlevi olumsuz etkileyebilir. Bir araştırma, erken yaşamlarında daha fazla şeker tüketen küçük çocukların bilişsel işlevlerinin daha düşük olduğunu buldu. Öte yandan, doğal şekerli meyve yemek, daha fazla bilişsel işlevle ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca hamilelik sırasında aşırı şeker tüketimi, tip 2 diyabet geliştirme şansını artıran ve bebeğinizi risk altına sokan gestasyonel diyabet riskini de artırabilir. Bu nedenle, hamile kadınların düşük şekerli bir diyet planı hedeflemeleri ve sebze, peynir ve şekersiz yoğurt gibi düşük şekerli atıştırmalıkları tercih etmeleri önerilir.

İLGİLİ YAZI: Karpuz Diyeti

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hamile diyet programı hazırlanırken, bazı besinlere dikkat edilmesi ve diyet menüsü içinde olmaması gerekmektedir. Bu besinlerin tüketilmemesi, bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Hamilelikte beslenme programına alınmayacak besinlerden kısaca bahsedilecek olursa;

  • Sucuk, sosis ve salam gibi et ürünleri
  • Sakatatlar
  • Bitki çayları
  • Az pişmiş yumurta ve et çeşitleri
  • Margarin, trans yağlar
  • Yağda kızartılmış besinler
  • Alkol ve sigara

İLGİLİ YAZI: Diyet Listesi

Hamilelikte Beslenme ve Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte sağlıklı beslenme ve kilo almak oldukça önemlidir. Bazı hamile anneler bu dönemde, nasıl olsa hamileyim diye çok fazla kilo almaktadır. Bazıları ise vücudunu koruma adına az miktarda beslenerek, kilo almamaya çalışmaktadır. İki şekilde yapılan beslenme şeklide yanlıştır. Unutulmamalıdır ki bebeğin gelişimi annenin beslenmesine bağlıdır. Hamilelikle en ideal kilo alım aralığı 12-15 kilo arasıdır.

hamilelikte beslenme nasıl olmalı? i̇şte hamile diyeti listesiPin
hamilelikte beslenme ve diyet

Hamile Diyeti Örnek Menü

Hamileyken diyet yapılır mı demeyin tabi ki hamile beslenme diyeti yapılır ve hatta bilinçli olarak yapmak hem anne hem bebek için çok yarar sağlayacaktır. Peki hamileyken diyet nasıl yapılır evet hamile diyeti bebeğin sağlığı açısından doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Hamilelikte beslenme ancak annenin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeye özen göstermesiyle olumlu bir hal alır. Her hamile annenin porsiyon ölçüsü, kişinin değerlerine göre düzenlenmektedir. Bu nedenle bir diyetisyen yardımında hamile diyeti listesi hazırlanmalı buna göre hamile diyet menüsü oluşturulmalıdır. Örnek bir gebelik diyet listesi verilecek olursa;

  • İlk uyanıldığında bir bardak su içilmelidir.
  • Sabah kahvaltıda, 2-3 dilim tam buğday ekmeği, 1 adet haşlanmış yumurta veya omlet, 8-9 adet az tuzlu zeytin ve 2 dilim peynir tüketilir.
  • Ara öğünde, 1 porsiyon meyve, 6-7 adet fındık, 1 bardak süt veya ayran tüketilmelidir.
  • Öğle yemeği saatinde ise, 150-200 gram fırınlanmış ya da ızgara yapılmış kırmızı veya beyaz et, 2 dilim çavdar ekmeği, bol yeşillikli salata ve bir bardak ayran tüketilmelidir.
  • Ara öğünde, 1 porsiyon meyve, 1 dilim tam buğday ekmeği ve 1-2 dilim az yağlı peynir tüketilir.
  • Akşam yemeği için, 1 kase çorba, 2 bardak ayran, bol yeşillikli salata,2 dilim tam buğday ekmeği ve 1 porsiyon bakliyat yemeği tüketilmesi önerilir.
  • Gece ise, 1 porsiyon meyve, 1 bardak ayran ve 2 adet ceviz tüketilebilir.

Hamilelik çok özel bir süreç ve hem annenin sağlığı, hem bebek sağlığı açısından çok verimli değerlendirilmelidir. Umarım hamilelikte beslenme süreci herkes tarafından en iyi şekilde değerlendirilir.

İLGİLİ YAZI: Hamilelikte Hangi Balıklar Yenmeli

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

Yorum yapın

1