Turşu Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ve Harika Bir Tarif

Turşu yapımı eski zamanlardan beri, besinleri uzun müddet saklama yöntemlerinden biridir. Öncelikle turşu yapmak için sebze yada meyveler hazır edildikten sonra, sirke veya limon suyuyla özel bir salamura suyu hazırlanır. Turşu kurulduktan yaklaşık bir ay sonra yenilecek hale gelir, içindeki turşu suyu da sağlıklı bir içeceğe dönüşür. Şimdilerde kornişon turşu ve karışık turşu çok tercih ediliyor, biz de sizler için bir tarif hazırladık.

Yaz biterken turşu yapımı ile ilgili çalışmalar başlar, sonbahar kış devam eder ve kurulan turşular özellikle kışın ve de sonraki aylarda sofralarımızın vazgeçilmezi olur. İlk önce minik salatalıklardan kornişon turşusu yapılır. Sonra mevsimine göre çıkan tüm sebze ve meyvelerden turşular yapılabilir. Bazen tek bir besinden turşu yapılır bazen de içine birçok sebze eklenerek karışık turşu yapımları gerçekleşir.

Çarşı, pazar ve marketlerde her yer turşuluk malzemelerle dolu. Turşu yapmak hiç zor değil sadece bazı bilgileri bilmek, turşuyu daha lezzetli ve uzun süre dayanıklı olmasını sağlıyor. Masterchef programında da şefler masterclass seviyesinde el yapımı turşu nasıl yapılır detayları veriyorlar. Bu yazıdaki turşu tarifi de masterclass seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz.

En çok tercih edilen turşu çeşitleri salatalık turşusu acur, kelek, biber, lahana, yeşil domates, pancar ve bunların hepsinin bir arada olduğu karışık turşu diyebilirim. Şunu söylemek lazım ki, yöresel olarak neredeyse her sebze ve meyveyle, yenilebilen birçok besinle turşu kurulabiliyor, bu tamamen damak tadıyla alakalı.

Turşu Yapımı için Malzeme Seçimleri

Turşu nasıl yapılır hangi malzemeler kullanılır turşunun suyu nasıl ayarlanır bunlar çok önemli. Tarife geçemeden önce en önemli şey malzemelerin hazır olması. Her malzemenin turşu yapımında ayrı bir yeri vardır. Önce bu malzemeleri seçelim.

1- Yiyecek seçimi:

Turşu yapımı için aldığımız salatalık, acur, kelek, biber, lahana, yeşil domateslerden sert ve çok taze olanlarını kullanın, yaralı bereli olanları ayırın. Koyacaksanız da o kısmı kesmelisiniz.

2- Kap seçimi:

Turşu için yiyecekleri aldıktan sonra turşuyu koyacağımız kapları da turşu yapımı için hazır etmeliyiz. Cam kavanozlar birinci tercihimiz ama plastik kaplar kaplar da olur. Plastik kapları serinde ve karanlıkta bekletin ki zararı az olsun.

3- Tuz seçimi:

Normal sofra tuzu değil de iri kaya tuzu kullanmalıyız, marketlerde satılıyor.

4- Sirke seçimi:

Kaliteli doğal üzüm sirkesi turşunun kaliteli olmasının en önemli nedenlerinden biri.

İLGİLİ YAZI: Balzamik Sirke Faydaları ve Kullanımı

5- Su seçimi:

Turşu yapımı için musluk suyu değil de evde içtiğiniz normal içme suyu kullanmalıyız. Musluk suyu kullanmak isterseniz kaynatıp soğutun.

6- Ara malzemelerin seçimi:

Turşunun içine nohut, sarımsak, maydanoz, kereviz sapı, dereotu, defne yaprağı atılmalı ki lezzetli olsun.

turşu yapımı i̇çin gerekli malzemeler ve harika bir tarif
turşu yapımı i̇çin gerekli malzemeler ve harika bir tarif 4

Turşu Yapımı Sırasında Suyunun Ayarlanması

Turşu suyu ayarlama turşunun kalitesine direkt etki ettiği için turşu suyunun hazırlanması çok dikkatlice yapılmalıdır. Yukarıdaki malzemeleri eksiksizce temin ettikten sonra sıra geldi ölçüye.

Bazen 1 kiloluk kavanozlara bazen 5 kiloluk bidonlara turşu kuruyoruz. Buradaki en önemli şey, geniş aileyseniz 5’lik kaplar uygun ama küçük bir aileyseniz 1 kiloluklar daha uygun çünkü turşu kapağını açtıktan sonra çok beklemez. Küçük kaplarda olunca bittikçe açarsınız ve böylece hep taze yemiş olursunuz.

1 kiloluk kaplar için ölçü: Yarım kilo turşuluk malzemeler, yarım litre de salamura turşu suyu. Bunu diğer kilolara da oranlayabilirsiniz.

Karışık Turşu Tarifi

Herkesin sevdiği bir turşu çeşidi var. İsterseniz sadece kornişon turşu yapabilirsiniz isterseniz de karışık yapıp içine kornişon turşular yerleştirirsiniz. Aslında küçük farklarla tüm turşu tarifleri birbirine benziyor. Benim sevdiğim turşu biraz sert olacak, ısırınca kütürtü sesi gelecek, yumuşadıysa artık o turşudan zevk alamıyorum. Siz de böyle kütür kütür turşuları seviyorsanız karışık turşu tarifimize bir göz atın.

5 litrelik bir bidona karışık turşu tarifi vermek istiyorum. Herkesin yoğurt yiyişi, pardon turşu yapımı farklıdır ama az çok benzerlik gösterir. Bu tarifi de umarım beğenirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=wiuhRm1TniY

Ana Malzemeler:

  • Kornişon salatalık
  • Acur
  • Kelek
  • Havuç
  • Yeşil domates
  • Mor lahana

Ara malzemeler:

  • 2 baş sarımsak
  • 7-8 tane karabiber
  • 5 yemek kaşığı iri tuz
  • 2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • Kereviz sapı
  • 5-6 parça limon tuzu
  • 2 litre su

Not: Turşunun hemen olmasını istiyorsan bir avuç nohut at,

“Kışın yiyeceğim, yavaş yavaş olsun” diyorsan nohut atma.

Not 2: Turşu yapımı sırasında kereviz sapı yerine maydanoz da atabilirsin. Acılı olsun dersen, içine küçük acı biberlerden atabilirsin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Ev Yapımı Salça Nasıl Yapılır, Kolay Domates Salçası Tarifi

turşu yapımı i̇çin gerekli malzemeler ve harika bir tarif
turşu yapımı i̇çin gerekli malzemeler ve harika bir tarif 5

Turşu Nasıl Yapılır?

Bir leğene ana malzemelerin hepsini doğruyoruz. Çok küçükleri aynen koyun ama biraz büyük olan kornişon ve acurları şekilli olarak kesin. Kelek ve domatesleri dörde bölüyoruz. Havucu soyup onu da küçük parçalara ayırıyoruz. Mor lahanayı leğene koyma, onu sonra kapatmaya yakın en üste sadece bir parça koy ki turşu suyuna morumsu harika bir renk versin.

Turşu suyu hazırlama işine geçelim. İçme suyu veya musluk suyunun kaynatılarak soğumuş haline tuz ve sirke ilave ediyoruz. 2 litre suya 5 yemek kaşığı iri tuz ve 2 çay bardağı üzüm sirkesi ilave edin böylece turşu suyu hazır olur. Hepsini karıştırıp tuzu iyice eritin. Sonra tuzuna ve ekşiliğine bakıp, duruma göre ilaveler yaparsınız.

Bu salamura karışımdan 2 su bardağı alın ve leğendeki sebzelerin üzerine dökün. Böylece yarım saat bekleyin ki, hafifçe sularını salsınlar. Turşu yapımı esnasında taşmasını istemiyorsanız bunu uygulayın. Sonra 5 litrelik bidona yerleştirmeye geçin.

5 litrelik bidonun en altına soyulmuş sarımsak dişlerinin birkaç tanesini atın. Daha sonra leğenden malzemelerin bir kısmını alıp bidona yerleştirin. Araya yine biraz daha sarımsak koyun. Leğendeki diğer malzemeleri de koyun, son olarak da en üste mor lahana parçası koyun.

Elimizdeki malzemelerden karabiber tanelerini ve limon tuzlarını da atın. Hazırlanmış salamura suyu bidona dökün. Kapağı kapatmadan önce üste bastırması için kereviz sapını yerleştirin.

Suyun üstte kalması önemlidir, isterseniz buzdolabı poşetiyle de bastırabilirsiniz. Kapağı kapatarak bir kez ters yüz edin ki su iyice aralara nüfus edip karışsın. Tüm işler bitince kapağı sımsıkı kapayarak, serin ve karanlık bir yerde beklemeye bırakın, böylece turşu yapımı tamamlanmıştır. Yaklaşık bir ay içinde yemek için hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Not: Suyu koyduğunuzda yetmez de hala boşluk kalırsa, başka bir yerde hemen su-tuz-sirke karışımı hazırlayın ve ilave edin.

turşu yapımı i̇çin gerekli malzemeler ve harika bir tarif

En Sevdiğim Turşu Çeşitleri

Bu yazımda da, yine en sevdiğim 7 şeyi anlattığım Seven-7 kategorime atıf yapmak istiyorum. Turşu çeşitleri saymakla bitmez ama benim en sevdiğim 7 turşuyu sıralayacağım. En sevdiğimi, favorimi hep 1. sıraya yazarım. Sizin en sevdiğiniz turşu çeşidi hangisiyse yorumlarda paylaşabilirsiniz.

  1. Kornişon Turşu: Kıtır kıtır oluşunu ve suyunu çok seviyorum.
  2. Acur Turşusu: Salatalıktan daha farklı ve hoş bir lezzeti var.
  3. Sivri Biber Turşusu: Hafif yağlı olunca daha da güzel.
  4. Lahana Turşusu: Biraz kokusu değişik gelse de yemeye doyulmuyor.
  5. Karışık Turşu: Bu turşuda birçok tadı aynı anda alabiliyorsun.
  6. Yeşil Domates Turşusu: Domatesler çabuk yumuşuyor, ama ilk yapıldığında çok lezzetli.
  7. Pancar Turşusu: Kırmızı rengini ve kütür kütür yenmesini seviyorum.

Gerek turşunun kendisi, gerekse turşu suyu vücudumuz için inanılmaz faydalı, bundan mahrum kalmayın. Diyet yapanlar için de şunu söyleyeyim, bir porsiyon karışık turşu 54 kalori civarında. Turşu yapımı sırasında tuzunu kendinize göre ayarlayın. Tuzu fazla olan turşuları biraz suda bekletip, o şekilde tüketin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Bağışıklığı Güçlendirmek için Tüketilecek Besinler

Turşu malzemelerinin bol olduğu şu günlerde kolları sıvayıp turşu yapmanın tam zamanı. Tarif bizden, yapması sizden. Herkese kolay gelsin.

Evde el yapımı her şey çok kıymetli, turşu yapımı da öyle. Daha önce evde el yapımı reçeller ile ilgili yazmış olduğum “Ev Yapımı Reçel, Faydaları ve Kalorileri” adlı yazımı da inceleyebilirsiniz.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Turşu Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ve Harika Bir Tarif” üzerine 32 yorum
  1. Tüm hazırlıklar tamamlansın turşusuz bir kış düşünemiyorum. Şimdi düşündüm de kornişon benim içinde favori 🙂 teşekkürler

    Yanıtla
    • Evet kışın turşusuz olmaz, şimdiden stoklama başlasın. Kornişon turşuyu yerken oluşan sesi, yani sertliğini seviyorum. Acur da öyle ama çok bulunmuyor bir de biraz pahalı.

      Yanıtla
  2. Sonbaharın bütün güzelliği ile kendini gösterdiği Ekim ayında evlerimizde tatlı bir telaş ile kış hazırlıkları yapılmakta bir çok kışlık hazırlık olmasının beni turşu kadar çeken tarafı yok karışık turşu tarifinizi aldım ve uygulamasını bizzat ben yapacagım

    Yanıtla
    • Bu aylarda turşu yapmak gerçekten de tatlı bir telaş. Kendi el emeğimiz daha mı lezzetli oluyor ne:) Karışık turşu yapımında kolaylıklar dilerim, inşallah çok güzel olur.

      Yanıtla
  3. Öyle sanıyorum ki bu yazıyı okuyan bir kişinin kafasında turşu hakkında herhangi bir tereddüt kalmayacaktır. Çok kapsamlı ve güzel bir yazı olmuş Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
    • Biz de ailecek bir çok çeşit turşu yapar sonra kendi aramızda paylaşırız. Kışın da afiyetle ve el yapımı olduğu için de güvenle yeriz.

      Yanıtla
  4. Turşu yapımı, püf noktaları ve diğer tüm detaylarıyla birlikte enfes bir yazı olmuş. Şu aralar tam da turşu yapmaya karar vermişken (ilk kez ?), bu yazı çok işime yarayacak. Normalde bu tür gıdaları doğal gıda pazarlarından ya da temiz yaptığından emin olduğum dostlarımdan satın alırım. Bu kez kendim yapmayı deneyeceğim ? Annem de zaman zaman yapar turşu ve harika olur. Onun turşu tarifinde ekstra olarak kişniş de bulunur. Dediğine göre lezzetinin sırrı buymuş!! 🙂 Bakalım benim turşu nasıl olacak.. Tarif ve diğer detaylar için çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Kişnişi çok övüyorlar onu koyan da çok evet, biz alışmamışız. Kışın ilerleyen zamanlarında doğal gıda pazarlarına uğramak zorunda kalıyoruz, bitiyor çünkü. Şimdi çok yaptık zannediyoruz ama kışın çabucak bitiveriyor:)) Bakalım ilk turşu deneyimin nasıl olacak, başarılar diliyorum.

      Yanıtla
  5. Turşu denince bende akan sular durur özellikle biber turşusu .
    Bu yıl karışık turlu yapmadım sadece biber ve Göçmen turşusu dediğimiz domates biber turşusundan yaptım.
    Biber turşum tam 1 haftada yemeye hazır oldu. Diğeri de yaklaşık 15 gün sonra hazırdı .
    Tarifler için teşekkürler bir turşukolik olarak kaydediyorum .
    Benim biber turşumun tarifinide istesen seve seve yazarım .

    Yanıtla
    • Ben de turşukolikim:) Yaz biterken yapılan kornişonlar yeniyor şu an. Ben biber turşusunu da çok severim. Bizde biber turşusunun içine biraz yağ atılır, yemesi çok güzel oluyor ama suyu içilmiyor o zaman. Senin tarifte yağ yoktur, böylelikle suyunu içebilirim, yazarsan sevinirim.

      Yanıtla
  6. turşu ve tarhana çorbası off off hepsini çok seviyorum sanırım. Karışık turşu tarifini de burdan öğrenmiş oldum 🙂 niyeyse hepsini tek tek hazırlamışım bu sene 🙂

    Yanıtla
  7. Üniversite yıllarımda arkadaşlarımla lahana turşusu yapmayı denemiştik,sonuç fiyasko olmuştu.O günden beri de böyle bir girişimde bulunmuyorum.Sağ olsun annem yapıyor,onun evinde yiyorum bol bol 🙂 Teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Evet büyüklerimiz bu konularda profesyonel, el yapımı her şeyin püf noktalarını çok çok iyi biliyorlar. Turşu ve turşu suyu çok sağlıklı gerçekten, bol bol tüketmek gerek.

      Yanıtla
  8. Merhaba
    Duo diyet i blogumda takip vermek istedim..sanırım word pres olduğu için blog da kayıt edemiyorum.Incilayda blog altından elimden geldiğince takip vermeye çalışıyorum aktif yazan arkadaşlara .Duo diyet i bu nedenle kayit edemedim.Takipteyiz basarilar

    Yanıtla
    • Merhabalar, evet veri alınmasına karşı öyle bir önlem yapmıştım. Size yorum yapınca adresimi bırakıyorum en alta, oradan her zaman beklerim misafirliğe. Çok teşekkürler.

      Yanıtla
  9. Tamda Sonbaharın bitimi kışın girişinde en çok yaptıgımız ve kış boyunca severek tükettiğimiz birbirinden güzel turşular yapmanın tam zamanı. Şuan yerli beyaz lahanalar çıkmaya başladı bu güzel tarifi kullanarak karışık turşu ve beyaz lahana turşusu yapacağım. Duodiyet daha öncede verdiğiniz tarifleri denedim ve hepsinden çok güzel sonuçlar aldım. Turşu tarifininde öyle olacağına inanıyorum.

    Yanıtla
Yorum yapın