Bedensel Diyet

Ardıç Katranı Faydaları ve Sabun Olarak Kullanımı

Ardıç Katranı Faydaları ve Sabun Olarak Kullanımı

Akdeniz Bölgesinde çokça yetişen ardıç ağacının gerek meyveleri gerekse kök ve gövdesi çok faydalıdır. Ardıç ağacının dallarındaki meyvelerden elde edilen ardıç yağı daha önceki yazımızın konusuydu. Bu yazının konusu ise ardıç ağacının gövdesinden elde edilen ardıç katranı ve bu katrandan elde edilen ardıç sabunu olacak. Ayrıca ardıç katranı faydaları nelerdir, kullanımı nasıldır, sabunu nasıl kullanılır gibi pek çok soruya bu yazıda cevap bulacaksınız.

Katran yapımında en çok sedir ağacı, çam ve ardıç ağacı kullanılır. Ardıç katranı nasıl yapılır derseniz, ardıç ağacının dal, kök veya gövdesinin bir küp ya da teneke içinde kuru olarak yakılmasıyla yapılır. Toplanan ardıç kabukları küçültülerek tenekeye sıkıştırılır. Yere gömülen tenekenin üzerine kapak koyularak, ardıçla doldurulan teneke hava almayacak şekilde sıkıştırılıp odunla 2 saat boyunca yakılır. Ateşle, tenekenin içinde özü çıkan ardıç kabuklarının özü alttaki tenekede süzülüp katran haline gelir.

Ardıç katranının diğer adı olan andız katranı çok eski zamanlardan beri deri ve saç üzerinde tedavi amacıyla kullanılmıştır. Ardıç katranının içindeki maddeler derideki her türlü asalağı öldürerek deri hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağlar. Ardıç katranının kokusu birçok haşerenin kaçmasına neden olduğundan bit ve pire gibi zararlılara karşı haşere kovucu olarak kullanılabilir. Yine evin belli noktalarına döktüğünüzde akrep vb. tehlikeli böcekler evden uzaklaşır.

Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen ardıç katranı yağı da yine deri üzerine uygulanır, masajda kullanılır. Burada hep sorulagelen; ardıç katranı içilir mi sorusunu cevaplamak gerek, kesinlikle içilmez. Saf ardıç yağı içilebiliyor diye onunla karıştırılmamalıdır. Katran yazısının yazdığı hiçbir ürün dahili olarak tüketilmez, güzellik ve kozmetik amaçlı kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Kekik Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Ardıç katranı faydaları cilt üzerinde çok fazladır, ergenlik sivilceleri için kullanıldığında çok etkilidir, aknelere de iyi gelir. Peki ardıç katranı sabunu yüzü kurutur mu hayır aksine yüzdeki yağ oranını dengeler.

Egzamaya iyi gelir mi evet, sedef ve egzama için kullanılmaktadır, özellikle de egzamada kullananlar çok memnun olduklarını söylemektedirler. Uyuz olduğunda cilt üzerine uygulanabilir. Saçkıran için saça kullanıldığı gibi, saçtaki dökülmeleri önleyerek kelliği de önlemektedir.

Ardıç Katranı Sabunu Faydaları

Bizzat ardıç katranı faydaları olduğu gibi ardıç katranının yağından ve özünden üretilen doğal sabunların da çok faydası vardır. Bu sabunun çok eski bir geçmişi vardır. Ardıç sabunu da zeytinyağlı sabun gibi yıllardır el, yüz ve vücut için haricen kullanılmaktadır. Ardıç katranı sabunu hangi renk olur derseniz katranın rengi siyah olmasından dolayı siyah bir sabundur, bekledikçe koyu kahverengine de dönüşebilmektedir. 

Ardıç katranı sabunu faydaları içinde en önemlisi saç ve cilt rahatsızlıklarına çözüm sunmasıdır. Sivilce ve akneleri yok eder, saçın dökülmesini durdurur.(Kaynak) Madde madde yazacak olursak, ardıç katranı faydaları şunlardır:

  1. Yüzdeki sivilce ve akneleri kurutur, siyah noktaları yok ederek cildi yeniler.
  2. Vücuttaki cilt lekelerini, güneşin sebep olduğu lekeleri yok eder.
  3. Egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarını geçirmek için kullanılır.
  4. Saçların dökülmesini, kelliği önlediği gibi saç köklerini güçlendirir. Kepeklenmeyi önler.
  5. Ayakları rahatlatır, ayak kokusunu, mantar oluşumunu ortadan kaldırır.
  6. Uyuz rahatsızlığında, asalak kaynaklı kaşıntılara iyi gelir.
Ardıç Katranı Faydaları ve Sabun Olarak Kullanımı

 

Ardıç Sabunu Nasıl Kullanılır?

Evet ardıç katranı faydaları çok dedik peki kullanımı nasıldır? Ardıç sabunu ile elinizi yüzünüzü yıkayabilir, banyo yaparken tüm vücudunuzda kullanabilirsiniz. Cildin herhangi bir bölümünü bol köpük ile yıkayabilirsiniz. Ardıç katranı sabunu kullananlar özellikle de ardıç sabununun köpüğünden yüzünüze maske yaptığınızda çok faydası olduğunu belirtmişlerdir. Cildi parlak gösterir ve yüzü güzelleştirir. Bu maskeyi 1-2 dakika bekledikten sonra da bol soğuk su ile durulayabilirsiniz. Ardıç sabunu mutlaka kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.

Ardıç Katranı Sabunu Nereden Alınır?

Ardıç sabununu satın alırken doğal ve el yapımı olmasına dikkat ediniz. İçinde kimyasal bir madde olmamalı ki cilde gerçekten faydalı olabilsin. Doğal ardıç katranı sabunu fiyatı çok pahalı değil 20 TL civarında. Aktarlarda, online marketlerde kalıp halinde satılmaktadır. Saç derisindeki kızarıklığa, pul şeklindeki dökülmelere, kepeklenmelere karşı ardıç katranı şampuanı da kullanılabilir.

Ardıç katranı faydaları cilt ve yüz için çok etkili dedik. Size ayrıca yüz güzelliği için neler yapabiliriz detaylıca anlattığım “Yüz Güzelliği için Tüketilecek Besinler” adlı yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

3 yorum “Ardıç Katranı Faydaları ve Sabun Olarak Kullanımı

  1. Hürpost dedi ki:

    Ben bu ağacı çok görüyordum merakta ediyorum ama bir türlü bir yerde adına rastlamadım kısmet buraya imiş sanırım genel olarak sabun ağırlıklı kullanılıyor . Cilde ve sivilcelere iyi gelmesi de güzel değerli bilgiler için teşekkür ederiz.

    1. Duo Diyet dedi ki:

      Ardıç ağacı Akdeniz taraflarında daha yaygın. Normalde ardıçın meyvelerinden ardıç yağı elde ediliyor. Kök ve gövdesinden ise ardıç katranı yapılıyor, bu katrandan elde edilen sabun cilde çok faydalı. Ben de teşekkür ederim…

  2. Saba Rahman dedi ki:

    Your articles are very beneficial?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir