Obezitenin Nedenleri ve Önlenmesi için Yapılacak 7 Şey

Obezitenin nedenleri sebep olduğu hastalıklar ve nasıl önleneceği bilinirse obez olmanın önüne geçilebilir. Obez (Obese) kelimesi aslen Fransızca ve şişman anlamındadır. Peki obezite nedir, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından obezitenin tanımı; “Sağlığı bozacak şekilde vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak yapılmış ve vücudun bu anormal durumundan dolayı da hastalık olarak kabul edilmiştir.

Obezite nedir kısaca, vücutta bulunan yağ kütlesinin, kaslara, kemiklere ve suya oranla daha fazla artmasıdır. 21. Yüzyılın en büyük kronik sağlık sorunlarından biri olan obezitenin nedenleri arasında genetik ve çevresel etkiler başta olmak üzere, hareketsizlik ve beslenme bozuklukları gösterilmektedir.

Son zamanlarda abdominal obezite de artmıştır. Peki abdominal obezite nedir? Karın içi yalanmanın artarak vücudun elma gibi görünmesi halidir. Tedavi edilebilir.

Obezite tedavisi genellikle iyi yönetilen kilo verme süreciyle, diyet, spor ve egzersiz ile olumlu sonuçlar verir. Kişinin kendi çabasıyla veya diyetisyen yardımıyla hızla iyileşme olabilir. Bazı durumlarda farklı nedenlerden oluşan obezite bu şekilde değil de cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilmektedir.

Obezite cerrahisi olarak en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında da tüp mide ameliyatı ve mide küçültme ameliyatlarıdır. Obeziteden kurtulmaya yönelik hamleler yapılmadığında obezitenin nedenleri ve olası sonuçları dikkate alınmayarak akışına bırakıldığında vücutta birçok hastalık da beraberinde gelişmektedir.

Hem dünyada hem ülkemizde obezite günden güne artıyor. “Çok kilolu” oranı zaten çok fazla ve dikkat edilmediğinde çok kiloludan “obez” seviyesine geçiş gerçekleşebilir, bu da ölümcül birçok hastalığa davetiye çıkarmak demektir. Özellikle de morbid obezite durumu çok daha sıkıntılar oluşturur.

Vücut kitle indeksi  40 kg/m²’nin üzerinde olan kişilere morbid obez denir. Obezitenin sebep olduğu hastalıklar diyabet, kanser, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları riski çok yükseliyor, bunun yanında obezite ruhsal yönden çöküntülere de yol açabiliyor. 

İlgili Yazı: Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Obezitenin Nedenleri – Neden Obez Olunur?

Vücudun ideal kiloda olabilmesi için yediklerimizi yakabilmeliyiz ya da yakabileceğimiz kadar besin tüketmeliyiz. Yoksa fazla kaloriler yağa dönüşür ve şişmanlık meydana gelir. Obezitenin nedenleri nelerdir madde madde yazalım:

  • Fast-food tarzı beslenme, yanlış yemek yeme alışkanlıkları
  • Egzersiz ve spor gibi aktivitelerin azlığı
  • Kalorili yiyeceklerin fazlaca tüketilmesi
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Şok diyetler sonrası bir anda fazla yemeye başlama
  • Çocuklarda obezite nedenleri arasında bir numara anne sütünün yetersiz alınması
  • Genetik ve hormonal etkenler obezitenin nedenleri arasında olup da çok da müdahale edemediğimiz etkenlerden
  • Ruhsal sorunlar ve antidepresan kullanımları
obezitenin nedenleri ve önlenmesi için yapılacak 7 şeyPin
obezitenin nedenleri

Obezitenin Nedenleri ve Olası Sonuçları

Bilinen pek çok hastalığın ana nedenleri arasında olan obezite, ciddi bir sağlık problemidir. Obezitenin zararları Dünya Sağlık Örgütünce açıklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü kalp hastalıklarının %35i, hipertansiyonun %55i şeker hastalığının %80inden obezitenin sorumlu olduğunu, yılda 1 milyondan fazla kişinin obezitenin neden olduğu hastalıklardan öldüğünü açıklamıştır. 

Obezitenin nedenleri olduğu gibi sonuçları da var. İşte obezitenin sonuçları ve yakalanma ihtimalinin arttığı hastalıklar :

  • Kalp krizi ve kalp yetmezliği
  • Yüksek tansiyon ve damar sertliği
  • Yüksek kolesterol
  • Kanser çeşitleri
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer yağlanması
  • Eklem sorunları, bacaklarda varis, bel fıtığı
  • Uyku apnesi
  • Adet düzensizlikleri, yumurtalık kistleri
  • Aşırı tüylenme
  • Felç
  • Psikososyal sorunlar, depresyon, çevre baskısı, sosyal ayrımcılık
  • Sindirim problemleri, reflü

Aşaağıdaki videoyu da izlemenizi öneririm, kısa ama çok güzel özetliyor.

Obez Olmamak için Dikkat Edilecek 7 Şey

Yukarıda belirtilen obezitenin nedenleri çok iyi incelenerek, yaşamın buna göre dizayn edilmesi kişiyi obezite olmaktan koruyacaktır. Fazla yemeyip düzenli egzersizler yapıldığında kilo kontrolü sağlanacaktır ama ben özellikle yeme içme noktasına dikkat çekmek istiyorum.

Obez olmamak için ne yapmalıyız nasıl beslenmeliyiz nelere dikkat etmeliyiz, obezite nasıl önlenir maddeler halinde en önemli 7 şeyi sıralamak istiyorum.

  1. Yemeği yavaş, küçük lokmalar halinde ve çok çiğnedikten sonra yemek, seri olarak değil kaşığı çatalı arada bir elden bırakarak, dinlenerek yemek önemli.
  2. Bol su içmek sıvı almak.
  3. TV başında yemek yememek gerek, yemek esnasında sizi oyalayan bir şey olmamalı.
  4. Üzüntülü veya iç sıkıntısı varken aşırı yeme içme yapmamak. Depresyon hali obezitenin nedenleri arasında.
  5. Yemek yerken porsiyon küçültmek, küçük tabak kullanmak.
  6. Akşam yemeğinden sonra ağır şeyler yememek, mutfağa ve buzdolabına gece daha az uğramak, göz önünde canımızın isteyeceği kalorili yiyeceklerden bırakmamak. Diyet salata, meyve ve kuruyemişler olabilir.
  7. Önemli gün ve gecelerde, ziyaretlerde, gün toplantılarında, tatlı ve hamur işleri ölçülü tüketilmeli. Yiyeceklerin bol olması, tabağın donatılmış olmasından etkilenmemeli, kontrol kaybedilmemelidir.
obezitenin nedenleri ve önlenmesi için yapılacak 7 şeyPin
obezitenin nedenleri ve önlenmesi

Obezite Hesaplama Vücut Kitle İndeksi

Obezite dedik obezitenin nedenleri sonuçları dedik hepsi tamam, şimdi geldik kendi durumunuzu sorgulamaya. Obezite belirtileri ortaya çıkmaya başladığı anda bunu bir test ile anlayabilirsiniz. “Obez miyim acaba?” diye durumunuzu merak ediyorsanız, obezite hesaplama çok kolay, hemen söyleyeyim.

BMI değeri yani Vücut Kitle Endeksiniz 30 sınırını geçtiyse obez kabul ediliyor. Hesaplanışı ve değerlerin ne anlama geldiğini yazalım.

Obezite testi yaparken vücut kitle endeksini hesaplamalısınız. Vücut kitle indeksi, vücudun ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünerek bulunur. Örneğin; 70 kiloyuz ve boy olarak da 1,65 metreyiz. 70’i 1,65’in karesine (2,72 çıkıyor) bölüyoruz. 70 bölü 2,72 eşittir 25,7 çıkıyor. Demek ki bizim vücut kitle endeksimiz 25,7 imiş.

İLGİLİ YAZI: İdeal Kilo Hesaplama

Obezite kilo aralıkları ise şöyle:

  • 0 – 18,4: Zayıf
  • 18,5 – 24,9: Normal
  • 25,0 – 29,9: Çok Kilolu
  • 30,0 – 34,9: Şişman (Obez)
  • 40+ : Morbid Obez

Bu durumda 25, 7 çok kilolu kategorisinde ama biraz dikkat edersek normal ideal kilomuza dönebiliriz. Fakat akışına bırakırsak da zamanla obez sınırına da geçebiliriz. Özellikle de ölümcül sonuçlar doğuran morbid obez sınırına ulaşmamak gerekir. İstatistikler incelenerek, “2050 yılında obez olmayanlar istisna kabul edilecek.” öngörüsünün yapılması, dünyanın nereye doğru yol aldığı hakkında fikir vermektedir.

Sonuç olarak, obeziteyi de tıpkı diğer kronik hastalıklar gibi kabul edip, vereceği zararları düşünmeli, obezitenin nedenleri bilinmeli, o hatalara düşmemeli, bu hastalığa karşı irade koyup kararlı bir duruş sergilemeliyiz. Jim ROHN’un dediği gibi; “Vücuduna iyi bak çünkü o, senin yaşamak zorunda olduğun yegane yerdir.”

Sağlıklı ve fit günlere…

Kilo kontrolünde sirke kullanımı çok önemli. Bu konuda bazı sirkeler çok ön planda. “Zayıflatan Sirke Çeşitleri ve Kullanım Şekilleri” adlı yazımı da okumanızı isterim.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Obezitenin Nedenleri ve Önlenmesi için Yapılacak 7 Şey” üzerine bir yorum
  1. Konuyla ilgili çok net bir içerik hazırlamışsınız. Teşekkürler. Bugün özellikle çocuklarda görülen en yaygın hastalık obezite. Mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi için harekete geçilmeli. Yoksa yazıda bahsettiğiniz diğer ciddi hastalıklar da obeziteye eşlik eder ve bu durum geri dönüşü olmayan noktaya ulaşabilir… Obeziteyi önlemek için bahsi geçen önerilere de mutlaka dikkat etmek şart.

    Yanıtla
  2. Aslında bu konularda artık epey bilgilendirildi ve bilinçlendirildi. örnek mükemmel bir yazı hazırlamışsınız ama burada önemli olan okumak değil tek başına okuduğunu uygulamaya geçirmek . Sıkıntıya girdikten sonra bir şeyleri yapmaya çalışarak kendimizi paralamayalım rutin ve yaşam tarzı olarak uygulayalım teşekkür ederiz.

    Yanıtla
Yorum yapın

6