Sınavlarda Başarılı Olmak için Yapılacak 7 Şey

Derslerde ve sınavlarda başarılı olmak için ne yapmalıyız sorusu hep aklımızda ve bunun için başarılı strateji ve yöntemler araştırıyoruz. Evet yazılı sınavlar ve denemeler, ilkokul 4. sınıftan itibaren resmi olarak hayatımıza giriyor ve ortaokul, lise ve hatta okul hayatı bittiğinde dahi hayatımızda olmaya devam ediyor.

Özellikle 8. sınıfta LGS ve 12. sınıf ve mezun olanlar için TYT – AYT üniversite sınavları hayatımızın dönüm noktalarını oluşturuyor. İşte gerek okul yazılılarında gerek deneme gibi sınavlarda başarılı olmak için yapılacaklar listesi sizlerle. Sınav öncesi ve sınav anında yapılacak bu 7 şeye dikkat edin ki, başarı sizinle olsun.

Deneme sınavı deyince sadece evimizde, okulda, dershane ve kurslarda çözülen denemeler akla gelmesin. Liselere ve üniversiteye giriş sınavlarında da, daha sonraki meslek sınavlarında hep deneme sınavlarının test modeli kullanılıyor. Bu yüzden sınavlarda nasıl başarılı olunur konusu büyük küçük herkesi ilgilendiriyor.

Aylardır yapılmayan yazılı sınavlara nasıl hazırlanılır yapılan bu sınavlarda başarılı olmanın yolları nelerdir test sorularının çözümünde nelere dikkat edilmelidir okul birincisi olmak için hangi yöntem ve teknikler uygulanmalı gibi soruların cevaplarını kısa ve somut örneklerle bu yazıda bulabileceksiniz.

Sınavlarda Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Sınavda başarılı olmak için ne yapılmalı bunun cevabı çalışarak sınava girmekten geçiyor. Tabi bunun için sınavda başarılı olma stratejileri rehberlik anlamında bir yol göstericidir, hepsi özenle uygulanmalı ve burada verdiğimiz ipuçları takip edilmelidir. Peki başarı eşittir yüksek puan almak mıdır?  Buna evet diyemeyiz ama bu bir göstergedir.

Sınavlardan korkmayın, olması gerektiği için yapılıyor. Alınan eğitimlerin ne kadarının kazanıma dönüştüğünü sınavlar belirliyor. “Ben bu kazanımları edindim.” diyorsanız, girin sınava ve kanıtlayın kendinizi.

O zaman sınavlardan nasıl yüksek puan alınır onu da açıklayalım. LGS sınavında başarılı olmak için ne yapmalıyım veya üniversite sınavında başarılı olmak için nasıl çalışmalıyım diyorsan bu anlatacağım yönergeleri not alarak uygula. Başarılı olmanın yolları bu teknik ve taktiklerden geçiyor çünkü.

İLGİLİ YAZI: Ders Çalışma Teknikleri ve Başarıya Etkisi

Bu çalışmalar 2 aşamadır:

  • Sınav öncesi yapılacaklar
  • Sınav anında yapılacaklar
sınavlarda başarılı olmak için neler yapmalıyız?
sınavlarda başarılı olmak

Sınavlarda Başarılı Olmak için Sınav Öncesi Yapılacaklar

  1. Başarılı olmanın yolları deyince ilk akla gelen şey plan ve programdır. Sınav konularına çalışırken planlı ve programlı olun, çalıştığınız bölümü tamamen anlayıp bitirmeden yeni konuya geçmeyin.
  2. Ders çalışma süresini belirle. Yavaş veya hızlıca ders çalışmak verimsizdir.
  3. Ders çalışırken yanınızda hiçbir elektronik alet olmamalı çünkü dikkat dağıtırlar. Dikkat dağınıklığı yaşamadan çalışılan konular daha iyi akla girer, çözdüğünüz sorularda da hata payı azalır.
  4. Sınav konularıyla ilgili sorulardan oluşan test ve denemelerle kendinizi deneyin, hataları irdeleyin.
  5. Evde test veya soru çözerken bir soruda fazlaca zorlandığınızda, soruyu yuvarlak içine al veya yıldız koy. Sonra tekrar dönmek üzere hemen o soruyu atla. Bir soruya gereğinden fazla zaman ayırmak motivasyonunuzu bozar, bu alışkanlığı ders çalışırken kazanın ki, sınavda da aynısını yapıp zamanı iyi kullanabilesiniz.
  6. Sınav öncesi mutlaka vücut ve kafa olarak dinlenmiş olmalısın. Yorgun ve uykusuz olmak başarıyı negatif etkiler. Ailenin de sınav günü moral verici davranış ve sözleri başarıyı olumlu etkiler.
  7. Sınav kaygısı biraz zorlar ama ona kafanı takmamalısın. Sınava odaklanıp soğukkanlı bir şekilde yazılıya girmeli. Bunu başarmak için kendini motive edecek olumlu cümleler kurmalısın. “İyi çalıştım, başarmamam için bir sebep yok” tarzında cümlelerle sınav kaygısı sıfıra indirilmelidir.
sınavlarda başarılı olmak için neler yapmalıyız?
sınavlarda başarılı olmak yapılacaklar

Sınavlarda Başarılı Olmak için Sınav Anında Yapılacaklar

Sınava girenler ne yapmalı, işte sınav anında yapmanız gereken en önemli 7 şey şunlardır:

  1. Sınav süresini verimli kullanmak için kendi saatiniz olsun. Dakikalar çok önemlidir.
  2. Soruları iyice okuyup, ne istendiğini anladıktan sonra çözün. Bazı sorular şekilli ve uzun göründüğü için zor sanılıyor. Karışık görünmesi zor olduğu anlamına gelmez. Özellikle son yıllarda soruları uzun soruyorlar, bakalım öğrenci hemen pes ediyor mu diye. Halbuki cevabı gayet kolay.
  3. Sınavda süre biraz ilerleyince beyin yoruluyor haliyle. Az bir süre dinlenip derin nefes alıp rahatlatın kendinizi. 15 saniye civarı dinlenme yeterli olacaktır.
  4. Soruda işlem gerekiyorsa hızlıca yapayım düşüncesiyle zihinden yaparsanız hatalı sonuç bulabilirsiniz. Kalemle sonucu bulmak daha garantidir her zaman. Yazdıkların da okunaklı olmalı.
  5. Sınav esnasında ikide bir süreye bakma, sadece kontrol amaçlı arada bir bak.
  6. Her soruya ayrı yoğunlaşmalısın. Aklın eski soruda kaldıysa yeni geçtiğin soruyu da yapamazsın. Her soru ayrıdır, ayrı ilgi ister.
  7. Tüm sorular bittiğinde, cevapları bir daha kontrol et. Sınav kağıdını erken vermenin bir getirisi olmaz.

Sınavlara Mental ve Ruhen Hazır Olmak

Sınava hem bedenen, hem ruhen, hem de zihnen hazır olmalısın. Bedenin dinç, motivasyonun yüksek, başaracağına inancın tam olmalı. Sadece dua etmek yeterli olmaz ama mental anlamda iyi gelir. Sınav akşamı veya sınavdan hemen önce sınav duası yapmak,  psikolojik açıdan güçlü olmayı sağlar.

Peki bu konuda; anlamları sınavlara uygun bizi rahatlatan, manen güç veren, hangi sınav dualarını yapabiliriz? Sınavda başarılı olmak için dua ve zikir okumak isteyenler aşağıdakileri okuyabilirler. Genellikle hangi sure okunmalı merak edildiği için o surelerde geçen dua kısımları yazılmıştır. Bir yere not alıp birer kez okuyabilirsiniz.

  • Rabbi zidnî ılmen ve fehmen. (Taha-114)
  • Rabbişrahlî sadrî ve yessirlî. (Taha-25)
  • Hasbünallahü ve niğmel vekîl. (Ali İmran-173)
  • Hasbiyallahü la ilahe illâ hû. (Tevbe-129)
  • La havle velâ kuvvete illâ billâh. (Kehf-39)
  • İnnâ fetahnâ leke fethan mübînâ. (Fetih-1)
  • Vemâ tevfîkı illâ billâhi aleyhi tevekkeltü ve ileyhi ünîb. (Hud-88)

Okul Sınavları ve Denemelerde Başarılı Olmak için Ne Yapmalıyız?

Okul veya deneme sınavlarında nasıl başarılı olurum veya liseye geçiş veya üniversite sınavlarında nasıl başarılı olabilirim diye düşünüyorsanız bu maddeleri tek tek uygulamanızı öneririm.

İşte sınavlarda başarılı olmak için yapılacaklar listesi :

  1. Kendini iyi hissettiğin ders hangisiyse ondan başla. Bu başlangıçtaki heyecan ve stresi azaltır.
  2. Elemek istediğiniz şıkları çizin, bu eleminasyon doğruyu bulmayı kolaylaştırır.
  3. Kaydırma olamaması için cevabı hemen optik forma taşırmadan ve belirgin olarak işaretleyin.
  4. Zamandan kazanmak için zor soruları geçin, garanti sorularla moral bulun.
  5. Bir sınavda her tip soru olduğundan, bazı kolay sorulara da çok fazla anlam yüklemeyin. Her soru sizi zorlamak için değildir yani.
  6. Bazı soruların cevabını tahmin etmek gerekirse, ilk aklına geleni işaretle çünkü ilk tahminler doğru çıkar. Bunu deneyler söylüyor. Tam hakim olmadığın bir konuda fazla düşününce hata yapılıyor.
  7. Zincir şıklara dikkat. Aynı şıkkın art arda geldiğinde şüphelenmen gerekir. Aynı şık 4’ten fazla art arda geldiyse kontrol et.

Sınavlarda Başarısızlık Nedenleri Nelerdir?

Sınavda neden başarısız olunur, öncelikle başarısızlık nedenlerini bilmek gerekir. Bir konunun başarısızlık nedenleri bilinirse, bunları ortadan kaldırdığında başarılı olmanın yolları kendiliğinden açılmış olur. Sınavlarda başarılı olmak için bu nedenleri çok iyi analiz et. Peki nedir bu sınavlarda başarısızlık nedenleri ?

1. Konu hakimiyeti olmaması.

Bol tekrar ve soru çözümüyle konulara hakim olabilirsin. Bunun için çok çeşitli kaynakları kullan.

2. Zamanı yetiştiremem kaygısıyla soruların hızlı çözülmesi.

Çok deneme sınavı yaparak bu sorunu aşabilirsin.

 3. Sınav stresi ve başaramayacağım korkusu.

Sınava gereğinden fazla anlam yüklememeli ve kendine güvenerek başaracağına inanmalısın.

4. Çevre ve fiziksel şartların etkisiyle dikkatin dağılması.

Sağa sola bakma, gürültüye, tıkırtılara kulak verme sadece sınavına konsantre ol.

5. Psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıkların olması.

Dikkat dağınıklığı veya motivasyon eksikliği gibi psikolojik; baş ağrısı ve karın ağrısı gibi fizyolojik sorunlar  sınavı olumsuz etkiler. Olumlama cümleleri kurarak kendini sınava hazır hissedebiliriz.

6. Sınavla ilgili şu yanlış düşüncelerin bizi olumsuz etkilemesi.

  • Stresten soruları görünce her şeyi unutmuşum hissine kapılıyorum.
  • Çözemediğim bir soru olunca moralim bozuluyor, bir daha kendimi toparlayamıyorum.
  • Zaman çok hızlı akıyor, soruları yetiştiremeyeceğim galiba düşüncesi hep aklımda.
  • Zaman kaybı olmaması için ilk gördüğüm cevap şıkkını hemen işaretlerim şeklindeki yanlış düşünce.
  • “Ya sorular zorsa ve yapamazsam” düşüncesi.
  • Sorulardaki altı çizili kelimeye veya olumlu-olumsuz vurgusuna dikkat etmediğimden soruyu kaçırıyorum.

Bu düşünceler istem dışı zihni meşgul eder ama olumsuzluklara karşı yapılacak en önemli şey o düşüncelere değer vermemektir.

Umarım burada anlattığım sınavlarda başarılı olmak için yapılacaklar listesi herkese faydalı olur. Bu konuyu destekleyen Sınavlarda Dikkat Hatalarını Önlemek için Yapılacaklar adlı yazımı da okumanızı öneririm.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Sınavlarda Başarılı Olmak için Yapılacak 7 Şey” üzerine 19 yorum
  1. Daha istekli ve kolay bir şekilde yazabileceğim konu ne ise ondan başlayayım. Yazarken sağa sola takılmayayım, yazının içinde geçen bir kelimenin peşine düşmeyeyim, “Hadi biraz da sosyal medyada çalışayım” deyip yazıdan kopmayayım. Evet, yazılı ve deneme sınavlarında başarılı olmanın bazı yolları içerik editörlerinin de işine yarayabilir. = )

    • Aynen önemli olan dikkatin dağılmaması değil mi? Hangi işi yapıyorsan yap, odaklanma şart. Teşekkür ediyorum yorumunla katkıda bulunduğun için.

  2. Sınavlara hazirlikta en önemli şey plan ve program. Düzenli çalışma her zaman başarıyı getirir. Motivasyon da çok önemli. Teşekkürler Duo bu emek dolu yazı için ☺

    • Güzel özetlemişsin,teşekkürler. Plan-program dahilinde, yüksek motivasyonla düzenli çalışmak, başarıyı getirecektir.

  3. Yarın denemem var lütfen dua edin bu denememin çok güzel geçmesine İnşallah inşallah inşallah

    • Çalışmak da duadır. Her şeyi yaptıktan sonra dua etmek de moral ve motivasyon anlamında çok katkı sağlar. Dua ile…

  4. Yazınızı çok faydalı gördüm ve sinava girecek olan yeğenim ile birlikte okuduk. Çok teşekkürler

  5. Artık pek sınava girmesekte çocuklarımıza öğretmek bilgilendirmek için çok güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkür ederiz.

    • Evet sınavlar belli bir yaşa kadar peşimizi hiç bırakmıyor. Bizleri bıraksa çocuklarımız sınavlarla hemhal olmaya devam ediyor. Hiç olmazsa yapılacakları bilmeleri başarıya giden yolda avantaj sağlayacaktır.

  6. KPSS çalışırken bu yöntemlerin bazılarını kullanmışlığım oldu ve işe yaradığını gördüm. Yazınızı detaylı ve başarılı buldum. Ayrıca uzun sayılsa bile uzun anlatımlı sorular varken özellikle sözelde çok çok uzun paragraf sorularıyla başa çıkabilmek adina hızlı okuma ve anlama becerisini cok fazla kitap okuyarak geliştirebiliriz.

    • Sınavlarda uzun soruları cevaplamak için sadece bilgi yeterli olmuyor, dikkat, anlama ve yorumlama da çok önemli. Bu yüzden dediğiniz gibi çok kitap okumak sınavlarda avantaj sağlayacaktır.

  7. Bu sene paragraf soruları çok uzun oluyor ve matematik soruları aşırı uzun.

    • Sınavlarda artık her şey okuduğunu iyi anlama ve analiz edebilme üzerine. Bu sözel veya sayısal her iki bölüm için de geçerli.

Yorumlar kapalı.