Az kalorili çorbalar hem diyet yapanların hem de sağlıklı yaşama önem veren herkesin gözdesi durumundadır. Çorba çeşitleri çok fazla olduğu için seçim yaparken bazı kriterleri göz önünde bulundurduk ve kalorisi az çorbalar hangileri, özellikle bu konuya odaklanmaya gayret ettik. Ayrıca yazıda kalori bakımından az olan çorbalardan oluşmuş diyet çorba tarifleri sizleri bekliyor. Ramazan ayında dilediğiniz çorbayı bu tarife göre yapabilirsiniz.
Çorbalar, neredeyse yediğimiz her türlü malzemeden yapılabildiği için, hem besin değerleri, hem de kalorileri farklı farklıdır. Bazı çorbaların çok sevilmeleri veya tercih edilmelerinin sebepleri lezzetli, sağlıklı, doğal ve az kalorili çorba yani diyet çorbalar olmaları. Bu yazıda sağlıklı, doğal ve az kalorili çorba çeşitleri tercih edildi. Çok sevilen bol yağlı, sakatat çorbaları faydalı olmalarına rağmen kalorili olduğundan onları başka bir başlık altında daha sonra ele alacağız.
Çorbalar, doyurucu özelliğinden dolayı zayıflama ve kilo verme diyetlerinde çok iyi bir ara öğündür. Hızlı ve pratik olarak yapılabildiği için de, hem çalışan kişiler hem de çocuklarımız rahatça tüketebilmektedir. Diyet yaparken bu kilo aldırmayan çorbalar tercih edilmelidir. Aman hazır çorbaların yanına yaklaşmayın!
Hazır çorbalar her ne kadar pratik gözükse de el yapımı doğal çorba ilk tercihimiz olmalı. Evde yapamıyorsak doğal olarak yapılmış ürünleri satın almak için çaba göstermeliyiz.
Çorba içerken de bazı şeylere dikkat etmeliyiz. Çorba çeşitleri az kalorili çorba veya değil içindeki malzemelere göre adlandırılıyor ve çorbanın içindeki malzemelerle, birbirine yakın besin değerinde olan yiyecekler aynı öğünde fazla tüketilmemelidir.
Sebze çorbaları bu konuda çok iyi bir örnektir. Ayrıca, yayla çorbası yoğurtlu olduğundan süt ihtiyacını karşılar, mercimek çorbası kuru baklagillerden yapılan bir çorba olduğu için et ihtiyacını karşılar. Ezogelin gibi bulgurlu çorbalar, şehriye çorbaları da ekmek yerine geçtiğinden bu çorbaları içerken, ekmeği çok az yemeliyiz. Böylece kilo almaz ve formumuzu da korumuş oluruz.
İLGİLİ YAZI: Kabak Çorbası Tarifi
Çorbaların Faydaları
- Özellikle kışın soğuk havalarda içtiğimiz türlü çorba çeşitleri içimizi ısıtırlar. Bu da bizi hem bedenen rahatlatır hem de ruhen mutlu olmamıza sebep olur.
- Suyun yeri ayrıdır ama çorbalar vücudun sıvı ihtiyacını karşılarlar. Bu da hastalıklara karşı vücudu koruyucu bir özelliktir.
- Öğünlere çorba ile başlamak çok faydalıdır, sıcak çorba mideye girdiğinde mide kendini sonradan gelecek yiyeceklerin sindirimine hazırlar. Bu da sindirim rahatsızlıklarını önlemiş olur.
- Az kalorili çorba veya doyurucu olan çorbalar diyetlerin vazgeçilmezidir.
İLGİLİ YAZI: Günlük Kalori Hesaplama Nasıl Yapılır?
Az Kalorili Çorba ile Çorba Diyeti Yapılır mı?
Çorba diyeti tabii ki olur. Mercimek çorbası kalori olarak 36 kalori ile en düşük az kalorili çorba olduğundan dolayı diyette yenen çorbalar listesinin başındadır. İçinde un olmadığı için unsuz çorba tarifleri içinde bu çorbayı mutlaka deneyin.
İLGİLİ YAZI: 1600 Kalorilik Diyet Nasıl Yapılır?
Çorba diyeti 2 şekilde yapılır:
Birincisi; var olan diyet listesine çorba ekleyerek, daha başka kalorili yiyeceği listeden çıkartırsınız. Aynı doygunluğa sahip olup, daha az kalori alırsınız. Yemeklere çorba ile başlama alışkanlığı edinmek bile zamanla kilo vermenize sebep olacaktır.
İkincisi ise, sadece çorba tüketerek çorba diyeti yapma şeklindedir. Çorba çeşitleri arasından aşağıdaki kalori miktarlarını da gözeterek, sevilen bir az kalorili çorba seçilir.
Örneğin; mercimek çorbası seçtiniz. 3 günlük yoğun bu çorba diyeti boyunca kahvaltı, öğle yemeği ve akşam öğününde sadece bu çorbayı içiyorsunuz. Diyetteyken hangi çorba içilmeli derseniz mercimek çorbası ilk akla gelen diyette içilen çorbalar arasındadır. Aşağıda çok güzel bir az kalorili diyet mercimek çorba tarifini ve yapılışını izleyebilirsiniz.
Doyuncaya kadar içilebilir ama ekmek yok. Ara öğünlerde salatalık, havuç gibi sebzeler, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ve bazı bitki çayları tüketebilirsiniz. Bunu 2 litre su ve en az 30 dakika egzersiz ile desteklerseniz 3 günde, yaklaşık 3 kilo verebilirsiniz. Bunu sürekli değil ara ara tekrarlayarak devam edin.
Bir de akşam saatleri için bir tavsiye: Gece acıkmaları için daha önce anlattığım 7 zeytin 1 incir tüketin.
Artık gelelim bizim Sev-en 7 bölümümüze. Biliyorsunuz bu kategoride en sevdiğim 7 şeyi sizlerle paylaşıyorum. Şimdiki konumuz doğal ve az kalorili çorba çeşitleri.
En sevdiğim çorbayı ilk sıraya yazarak sevdiğim çorbaları sıraladım ve o çorbaya ait 1 cümle yazdım. Yanlarına 100 gr çorbanın kaç kalori olduğunu da belirttim. Siz de bu çorbaları beğenirsiniz diye pratik çorba tarifleri de ekledim.
İLGİLİ YAZI: Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Almalıyım?
Aşağıdaki az kalorili çorba tarifleri İSTANBUL BARİATRİC CENTER DİREKTÖRÜ ve aynı zamanda beslenme, psikolojik ve bariatrik danışman Demet Ella tarafından hazırlanmış özgün tariflerdir.
Çorbalar ve Kalorileri & Diyet Çorba Tarifleri
Çorba çeşitleri aslında çok fazla ama ben en sevdiklerimi yağ yakan diyet çorbaları listeledim. Bir kepçe çorba kaç kalori hemen yanına yazdım. Diyet yapanların da doyurucu ve kalorisiz çorbalara ihtiyacı var. Buradaki diyetisyen çorba tarifleri kolay ama bir o kadar da lezzetliler. İşte az kalorili diyet çorbalar neler, çorbalar ve kalorileri & sevdiğiniz çorbalara ait kolay pratik tarifler:
1.Tarhana Çorbası (60 Kalori)
Yazın ellerimizle yapıp kuruttuğumuz, sonra da bir yıl boyunca turşu ile beraber afiyetle yediğimiz ultra sağlıklı ve doğal tarhana çorbası doyurucu yönüyle benim favorim.
TARİFİ: Tarhana çorbasını normal bir şekilde sevdiğiniz gibi pişirin. Sonra 1 kase için 30 gram kadar kıymayı 1 çay kaşığı sadeyağ ya da zeytinyağında bir küçük diş sarımsakla birlikte kavurun. Ocağı kapatmadan önce içine sumak, kekik, nane koyun. Bir tur da onunla çevirdikten sonra altını kapattığınız çorbanızın üzerine dökün.
KIYMA: Proteindir tok tutar ve özellikle kilo verme döneminde kas kaybını önler. (50 kalori)
SUMAK ; Antioksidandır, kandaki insülini dengeler.
KEKİK ; Anti bakteriyeldir, kan basıncını kontrol eder.
NANE; Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır, sindirimi kolaylaştırır.
ZEYTİNYAĞI / SADE YAĞ ; (40 kalori)
Böylece bir küçük kase tarhana çorbası ortalama 150 kalori olur. Ancak sade tarhana çorbasına göre tokluk oluşturma ve tokluk süresini 3 kat daha artırır.
2.Mercimek Çorbası (36 Kalori)
İçine deli gibi limon sıktığım ve bilhassa süzme olanını tercih ettiğim bir çorba mercimek çorbası.
TARİFİ: İşte harika bir az kalorili mercimek çorbası tarifi geliyor. Mercimek çorbasını pişirirken normal kendi tarifinize bir kase için 1 tatlı kaşığı tepeli yani 10 gr karabuğday ekleyin. Mercimek ve diğer malzemelerle beraber karabuğdayı da pişirin. Piştikten sonra rondodan geçirin. Bol limon sıkıp içebilirsiniz.
10 Gram karabuğday 35 Kaloridir. Bol lifli ve minerallidir. Protein miktarı çok yüksek değildir. İçerisindeki kompleks karbonhidratlar kanda yavaş erir, bu da tokluk süresini uzatır, uzun süreli enerji verir.
3.Kremalı Tavuk Çorbası (48 Kalori)
Hasta olduğum zamanlarda bol limonlu içtiğim şifa deposu bir çorba.
TARİFİ: Tavuk çorbası hasta olduğumuzda, en çok içtiğimiz çorbadır. Genellikle haşlanan tavuğun suyu ile didiklenmiş tavuk parçalarının yanı sıra şehriye ya da pirinç eklenerek yapılır. Bu şifalı çorbaya pişirirken bir kase için 1 çay kaşığı bütün karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pirinç ve piştikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı maydanoz ve bol limon ekleyerek yerseniz doyurucu etkisine ve lezzetine hayran kalacaksınız.
10 GRAM KIRMIZI PİRİNÇ 30 kaloridir. İçeriğinde demir fosfor ve B vitamini vardır. Liflidir. Sindirime faydalıdır. Tokluk sağlar ve tokluk süresini uzatır, kan şekerini dengeler. Sadece 1 tatlı kaşığı kırmızı pirinci 1 kase çorbanıza ekleyerek 30 kalori karşılığında ne kadar doyduğunuza inanamayacaksınız.
4.Yayla Çorbası (48 Kalori)
Bol naneli ve yoğurtlu oluşu ayrı bir tat veriyor bu çorbaya.
TARİFİ: Toplum olarak en sevdiğimiz daha bebeklikten itibaren en çok tükettiğimiz çorbalardandır. Çorbayı yaparken içerisine bir kase için 1 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ile yapılmış nohut boyutunda yuvarladığınız az yağlı kıyma ile yapılmış köfte ekleyebilirsiniz.
Çorbaya Eklenen Yulaf Ezmeli Köfte Tarifi
- Ceviz kadar az yağlı Kıyma
- 1 Tatlı kaşığı rondo ile toz haline getirilmiş Yulaf Ezmesi
- Bıldırcın Yumurtası 1 tane (Tarif az miktar olduğu için bıldırcın yumurtası kullandım)
- Maydanoz
- Karabiber
- Tuz
İyice yoğurup minik köfteler yapın. Afiyet olsun
5.Ezogelin Çorbası (47 Kalori)
Üzerine kıtır ekmek koyarak yediğim ve doyurucu olması yönüyle tercih ettiğim bir çorba ezogelin.
TARİFİ: En tok tutan çorbalardandır çünkü koyu kıvamlıdır. Klasik tarifinde içerisinde hem pirinç hem bulgur vardır. Sadece bulgur yerine greçka, pirinç yerine siyah pirinç eklediğinizde tadı, kıvamı ve lezzeti neredeyse aynı kalacaktır ancak tok tutma süresi en az iki katı uzayacaktır. Üstelik hem greçka hem de siyah pirinç lif oranı, protein, mineraller açısından daha zengindir.
6.Domates Çorbası (30 Kalori)
İçine kaşar rendelendiğinde o kaşarların eriyip uzaması ve çorbanın keskin tadı cezbedici.
TARİFİ: En kalorisiz çorba kategorisinde en başta gelen domates çorbasıdır. Klasik domates çorbası tereyağında un kavurulduktan sonra domates püresi ve bazen de salça da eklenerek yapılır. Aslında sadece el alışkanlığımızdan vazgeçerek küçük değişiklikler ile lezzetten vazgeçmeden daha sağlıklı beslenebilir günümüzün çabuk acıktırıcılarının başında gelen ‘beyaz un’ ve ‘rafine şeker’ in alternatiflerini ve dahi işlenmiş yapay gıdaları hayatımızdan çıkarabiliriz.
Nohut Unlu Domates Çorbası
1 tatlı kaşığı Sade yağ içerisinde 1 Yemek kaşığı Nohut ununu (humus unu) kavurun. Üzerine domates püresini ekleyin. İyice piştiğinde biraz süt ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kalorisi klasik tarif ile aynıdır. Ancak nohut unu ve sade yağ ile çok daha lezzetlidir. Nohutun tok tutma özelliği ile çok daha doyurucudur. Karbonhidratın yanı sıra aldığınız protein, magnezyum ve çinko da öğününüzün besin değerini de artırmaktadır.
İLGİLİ YAZI: Lahana Çorbası Diyeti
7.Patates Çorbası (32 kalori)
Süzme olursa ve de kekik ilave edilirse çok daha lezzetli oluyor.
TARİFİ: Ülkemizde yıllık kişi başı patates tüketimi ortalama 60 kg civarındadır. Patates çorbası kalorisi en düşük çorba olarak görülse de içerdiği nişasta oranından dolayı çabuk acıktırır. Çorbayı yaparken normal patates yerine tatlı patates kullanın.
Tamamen vazgeçmemekle birlikte ülkemizde geniş yer etmiş bu besin kaynağını kullanırken en azından yarı yarıya değişime girerek tariflerinize Tatlı Patates’i de ekleyin. Lif bakımından çok zengin bu tatlı patates uzunca bir süre tok olmanızı sağlar. Üstelik yüksek oranda A ve B vitamini içerir ve sindirim sistemini de düzenler.
Tatlı Patates Çorbası
Tatlı patates ve kültür mantarını karabiberle birlikte az su ile haşlayın. Süt ekleyerek rondolayın. Üzerine kızgın sade yağ ve bol muskat rendesi atın. Altını kapatınca tuzunu atın. Ortalama 100 kaloridir. Herkese Afiyet Olsun.
İLGİLİ YAZI: Az Kalorili Tatlılar
These look really delicious and healthy.. . Thanks for Sharing.. . I would like to try.
Very true, these soups are very healthy and delicious. Try it.
Elinize sağlık. Güzel bir liste olmuş. Sitenize başarılar…
Çok teşekkürler, bilmukabele.