Gece acıkmaları zaman zaman hepimizin başına gelir ve bir anda kendimizi bir şeyler atıştırmak için mutfakta buluruz. Dışardan yemek söyler hatta dışarı çıkıp yiyip içmek isteriz. Öncellikle gece acıkmaları nasıl önlenir kısmına yönelmek gerekiyor ve bu konudaki çözüm önerileri 2 şekilde olacak.
Birincisi gece acıkmayı engellemek ve yememek için yapılacaklar.
İkincisi ise gece acıkmasına engel olunamadığı durumlarda tüketilecek sağlıklı gece atıştırmalıkları şeklinde. Burada da gece acıkınca ne yenir sorusuna cevap vereceğiz.
Evet gece açlıktan uyanmak çok zor ve kötü bir durumdur ve bu problemin çözülmesi gerekir. Öncelikle gece acıkması neden yaşanıyor, bunun tespitinde ve bunu önlemekte. Gece acıkmasına neden olan durumları ortadan kaldırmakla işe başlamalıyız. Kendimizi iyi tanımalı, gözlemlemeli ve ona göre adımlar atmalıyız.
Diyette Gece Acıkması
Diyet yapanlarda daha fazla görünse de diyette olmayanların da sık başına gelen bir durum. Diyetteyim gece acıktım ne yiyebilirim veya diyet yaparken gece çok acıkıyorum mu diyorsunuz? Bu yazıyı dikkatlice takip edin. Diyette olanlar gün içinde az yediğinden ya da ara öğünlere çok dikkat etmediğinden gece acıkmaları yaşayabilir. Diyet yapmayanlar ise akşam yemeği sonrası keyif yaparken abur cubur yiyerek gece atıştırmaları yapmak isterler.
Normalde saat 19.00’dan sonra bir şeyler yememek, sağlık için çok önemlidir. Sabah saatlerinde metabolizma çok hızlıyken akşam saatlerine doğru hızı düşer, gece ise iyice yavaşlar. Geceleri, vücut istenen seviyede yakma yapamadığı için, gece tüketilen besinler kilo almaya ve vücudun yağlanmasına sebep olur. Yenilen ağır gıdalar, uyku sorunlarına yol açar.
Gece yemelerinin önüne geçememenin birçok sebebi var. Bunları bildiğimizde tedbirimizi alır ve önüne geçeriz. Hiç olmadı gece atıştırmalık önerilerine bağlı kalarak en az zararla geçiştirebilmeliyiz.
Gece Acıkmaları Neden Olur?
Gece acıkması neden olur işte en önemli sebepleri:
- Akşam yemeğinin doyurucu olmaması, gün içinde yeterince besin alınmamış olması en büyük gece acıkmaları nedenlerinden. Sağlıklı besleneceğim diye gün içinde az yenmesi, ana öğünler arasında 4 saatten fazla fark olması, ara öğünlerde yenileceklerin yenmemesi kan şekerini olumsuz etkiler ve bu geceye de yansır.
- Bu acıkmanın fiziksel yönü ama en sık görülen gece acıkması türü ise psikolojik. Yani can sıkıntısı, üzülme, stres ve kaygı yoğunluğu, bir şeylere kızma, yalnızlık, depresyonda olma gece acıkmalarının en önemli sebebi. Bu duygusal durumlar kişinin rahatlatıcı besinlere yönelmesine sebep oluyor ve nutellalar, cipsler, kalorili yağlı, tuzlu yiyecekler, asitli içecekler havada uçuşuyor. Bunlar da zamanla sağlığı tehdit eder hale geliyorlar.
- Gece neden acıkırız sorusunun bir başka cevabı ise çok şaşırtıcı, alışkanlıktan. Evet, akşam saatlerinde gece vakit ilerlediğinde kendini mutfağa atıyor ve buzdolabının önünde gezinirken buluyorsanız bu alışkanlık olmuştur. Buzdolabının kapağını açıp ne yesem diye bakmak, abur cubur stoğu yaptığınız yer varsa orayı karıştırmaya gitmek alışkanlık olduysa acıkan mide değil beyninizdir.
- İnsan gün içinde çalışıyor ve hep hareket halinde. Akşam olduğunda ise meşguliyet azalıyor ve dinlenme modundayken kendini atıştırmalıklara veriyor. TV izlerken, telefonla meşgul olurken, kitap okurken bir yandan da keyif verici atıştırmalıklar tüketmek istiyor. Burada yapılan etkinliğe dalarak bilinçsizce tüketim yapılıyor ve doz kaçırılıyor.
Gece Acıkmaları Önlemek için 8 Çözüm
Gece acıkmaları nasıl önlenir işte harika 8 öneri sizlerle…
1- Ana öğünlerin doyurucu olmasına, ana öğünlerin arasına da gün içinde ara öğünler eklenmesine dikkat edin.
2- Özellikle akşam yemeği menüsü doyurucu protein ve sebzelerden oluşmalı. Akşam yemeği öncesi, ikindi zamanı ara öğününü aksatmayın.
3- Can sıkıntısı sizi bir şeyler atıştırmaya itiyorsa hemen sıkıntıdan kurtarıcı hamleler yapın. Evdekilerle sohbet edin, yalnızsanız bir arkadaşınızı telden arayın konuşun, kitap okuyun. Kısacası bir meşguliyet bulun, dikkati başka yöne çekin.
4- Stres ve kaygıdan dolayı atıştırma isteğiniz varsa nefes egzersizleriyle rahatlayın, olmadı hemen bir duş alın. Yiyecek dışında seni ne rahatlatır diye düşünüp başka işe kanalize olun.
5- Mutfakta veya buzdolabından bir şeyler yeme alışkanlığınız varsa, mutfak tezgahının üstündeki yiyecekleri kaldırın, gözünüz görmesin. Hatta ışığı kapatıp çok lazım olmadıkça girmiyorum deyin. Girseniz de yemeyeceğim deyin, kendinizi şartlandırın.
6- Evdekilerin ya da bir arkadaşınızın gece saatlerindeki yemek tekliflerine HAYIR demeyi bilin. Gece vakti “Hadi dürümcüye gidelim, hadi pizza söyleyelim.” gibi tahrik edici teklifleri nazikçe reddedin.
7- Film izlerken veya sevdiğiniz bir işi yaparken, aç olmadığın halde canınız bir şeyler yemek istediyse o işi yapmayı bırakın, başka işe geçin.
8- Abur cubur sepeti varsa onu kaldırın artık. Çünkü çikolata, cips, gofret ve bisküviler görüldüğü zaman sizi baştan çıkarır. Çocuklar var bir şeyler olmalı diyorsanız, sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir sepet hazırlayın.
Diyette Gece Ne Yenir?
Gece acıkmalarının önlenmesi, gece saatlerinde yenilen her şeyden daha değerlidir, dedik ve gece acıkmaları nasıl önlenir anlattık. Fakat yine de “Gece acıkmalarımı önleyemiyorum.” diyorsanız, bunu zararsız gıdalarla, sağlıklı yiyeceklerle geçiştirmek en güzelidir.
İlginizi Çekebilir : Çok Fazla Şekerin Vücudumuza Verdiği Zararlar
Gece acıkınca yenilecek yemekler ve atıştırmalıklar listesi oluştururken abur cubur ve tatlı isteklerinin yerini tutması için özel çaba sarfedildi. Bu listeyi günlere yayarak, miktarlarında oynamalar veya üzerinde varyasyonlar yaparak uygulayabilirsiniz. Önemli olan bunu ufak bir atıştırmalık olarak görmeniz. Yani oturup güzelce yemek yemek yok:)
Diyette Gece Acıkınca Ne Yenir?
Gece acıktım ne yesem – gece acıkmalarında ne yemeli – gece acıkınca ne yenir – diyetteyim gece acıktım ne yiyebilirim – gece ne yenirse kilo yapmaz ve gece atıştırmaları nelerdir gibi soruların işte cevabı:
- Muz: Küçük boy ya da büyükse yarısı yenebilir. Dilimleyip üzerine birazcık bal gezdirebilirsiniz.
- Bir kase yoğurt: Gece yatmadan yoğurt yemek önemli. Ekmeksiz olarak yoğurt kaşıkladığınızda açlığı kesecektir. Müsli ile birlikte de tüketilebilir.
- Bir bardak süt: Sütü ılık için, içine çok az bal ya da tarçın atabilirsiniz.
- Badem: Bir avuç badem açlığı bastıracaktır. Yanına bir tane kuru incir olabilir.
- Elma-mandalina: Benzer meyveler de olabilir, meyve kuruları da.
- Beyaz nohut veya leblebi: Bir avuç yeterli. Leblebiye çok az kuru üzüm karıştırabilirsiniz.
- Grissini: Tatlı ihtiyacı olursa ucunu pekmeze veya reçele batırarak bir iki tane tüketebilirsiniz.
- Hurma: 3-7 tane yenebilir. Yanına 1 ya da 2 ceviz içi olabilir.
- Salatalık veya Havuç: 2 tane salatalığı soyduktan sonra dikine kesip 4 parçaya ayırın. Hafif tuzlayıp yiyebilirsiniz. Havucu kesmeye gerek yok, çatır çutur yiyin:)
- Sütlü tatlılar: Şerbetlilerden uzak durun, sütlü diye de haftada birden fazla tüketmeyin. Sütlü tatlı önerileri burada.
Asitli, baharatlı ve kafein içeren gıdalardan uzak durmakta fayda var. Sindirimi zora sokacak ağır gıdalardan ziyade hafif şeyler tüketerek gece acıkmaları bastırılabilir. Ayrıca aynı tür atıştırmalıklar değil de değişik varyasyonlar halinde listeyi uygulayın.
Akşam yemeğinden sonra gecenin ilerleyen saatlerinde mutfak seni çağırdığında, midene hükmetmek isteyen beynin sana emirler verdiğinde bu seslere kulak verme. Eğer gerçekten bir açlık hissettiğinde ise buzdolabına astığın bu listeden bir seçim yap.
Daha önce tatlı krizi geldiğinde bu krizi atlatmak için tüketilecek besinleri yazmıştım. “Tatlı Krizi için Çözüm Önerileri” adlı yazımda da çok güzel alternatifler bulacağınıza eminim.
Tam da gecenin acıkma vakti gelirken bu yazıyı görmem iyi oldu, şimdi bir kase yoğurt yiyebilirim o halde teşekkürler 🙂
Gerçi bu yazıyı gece okumak, canınızın bişey çekmesine de sebep olabilir ama ben senin dediğin gibi olmasını ümit ediyorum, yol gösterici. Yoğurt benim de en çok tercih ettiklerim arasında.
yine güzel bir konu açmıssın arkadaşım tebrik ederim herzamanki gibi güncel ve faydalı bilgilendirici bir makale tebrikler …izleme gadgeti eklerseniz sitenizi ve yayınlarınızı takip etmem daha kolay olacak..teşekkür ederim..iyi yayınlar..
Çok teşekkür ederim. Güzel konu evet, çünkü gece acıkmaları bende de oluyor zaman zaman, paylaşmak istedim.
Bazen gerçekten acıkmış oluyorum ama çoğu zaman alışkanlıktan. Ve sonrasında pişmanlık 🙂
Evet ya, gece dayanamayıp yedikten sonra bi pişmanlık geliyor ki sorma:)
Good options to control diets… Thanks. By the way, your blogs are awesome…
(Diyetleri kontrol etmek için iyi seçenekler … Teşekkürler. Bu arada, bloglarınız harika …)
Thank you. For a healthy life, not to eat much at night. (Teşekkürler, sağlıklı bir yaşam için geceleri fazla yememek gerek.)
Yıllardır gece acıkmaları konusunu çözemedim. ne yapsam olmuyor. Bu listeyi de deneyeceğim. Aslında gece acıkmaları için çözüm bulsam kilo da vereceğim. Zaten çok aşırı bir kilom yok. En azından daha fit bir görünüme kavuşurum. Öneriler için çok teşekkürler.
Hem fit olmak hem sağlıklı olmak için beslenme düzeni çok önemli. Metabolizmanın yavaşladığı gece saatlerinde vücuda yüklenmek yoruyor ve bir yerden sonra da SOS veriyor mutlaka. Ben teşekkür ederim değerli yorumun için.
Bu konuya çözüm bulsam zaten bu göbek olmazdı bende. Çok zor bir şey isteniyor bu yazıda benden. Sevmedim. 🙂
Önemli olan zoru başarmak:) Gel şu göbeği 2020 yılında biraz eritelim, ne dersin:)) Gece atıştırmalarını revize etmek başlangıç olabilir.
Normalde gece acıkmaları gibi bir sıkıntım yok ama neredeyse her gece film izleme ve izlerken de mutlaka eşlik edecek bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissederim (açlıktan değil, sadece alışkanlık). Atıştırmalık olarak da genelikle meyve, çerez (badem, fıstık veya patlamış mısır) tüketiyorum. Filmin uzunluğuna göre tüketim miktarı değişiyor ? Sanırım bundan vazgeçmem çok zor.
Yalnız gece acıkmaları için çözüm önerilerin çok değerli. Mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.
Alışkanlıkları da bırakmak zor tabi. Bir film keyfimiz var onda da bişey yedirmeyeceksin Duo dediğini duyar gibiyim:)) Aslında yazdığın çerezler de en faydalı olanları, film uzadıkça fazla tüketmek istiyoruz, galiba orada bir irade koymak gerekebilir. Güzel bir beyin fırtınası oldu yazdıkların, çok teşekkürler.
Benim için gece atistirmalari tam manasıyla bir zevk. Atıştırmayi seviyorum. Ama zararlı olduğunu da biliyorum. Kendine hakim olamıyorum. Ama bir yerde dur demem lazım. Bu yazınız bana bir rehber olacak diye düşünüyorum. Denemekte fayda var
Atıştırmak keyifli oluyor ama abartınca sonuçları kötü. Hele sağlıksız abur cuburlarsa gece saatlerinde yenmesi ayrı bir sıkıntı.İllaki yiyeceksek de en azından sağlıklı besinlere yönelmek gerek. Teşekkürler.
En iyisi evdeki tüm yiyecekleri gözden geçirmek… 🙂
veee erken yatmak 🙂
Gece acıkmaları için yiyecekleri bi gözden geçirmek iyi olur. Ayrıca erken yatmayı çok iyi söyledin çünkü saatler uzadıkça atıştırma isteği artıyor.
Bazı zamanlar gece acıkması bende de oluyor ben genelde yoğurt tüketiyorum. Zaten şıklar arasında olması da beni sevindirdi 🙂 Ama bazen yoğurt yetmiyor o zaman neler yediğimi yazmayım bu yazı karşında ayıp olur diye düşünüyorum ama önleyici öneriler çok güzel bu güzel kolaj için teşekkür ederiz.
Gece acıkmasında süt ve süt ürünleri iyi bir tercih. Bunlar yetmiyorsa iyi acıkmışsın demektir, o zaman acıkma sebeplerini ortadan kaldırmak daha kalıcı çözüm olur. Ben de teşekkür ederim, samimi ve içten bir yorum olmuş.
ahh o gece acıkmaları yok mu :)) hepimizin baş belası. Ben çözümü kavrulmamış badem ve meyve kurularında buldum bir de bol su. Badem çok çabuk tıkıyor beni kuru meyveler de öyle. Tabi aklıma koymuşsam bir şey yemeyi onu mutlaka yiyorum (mesela patlamış mısır ya da gofret). Bir ara beyaz leblebi ile gece acıkmalarına çözüm aramıştım ama bir süre sonra sıkıldım ondan da
Beyaz leblebi ve kuruyemişler dediğin gibi tıkıyor ve iştahı kesiyor. Bol suyla desteklenmesini de iyi dedin. Teşekkürler katkıların için.
Bu oralar çok sık başıma gelen bir durum. Karşı koymakta pek başarılı değilim o yüzden verdiğin liste faydalı olacak benim için :)))
Karşı koymak zor gerçekten, koyamıyorsak en azından sağlıklı ve vücudu yormayan besinler olmasına dikkat etmek lazım. Umarım faydasını görürsünüz.
Ben peynirleri ekmek çay yiyorum 🙂
Göbek yapıyor diyorlar bende stresten dir diyorum 🙂
Gece Acıkmaları Nasıl Önlenir
Çok güzel öneriler var icerisinde.
Kendi adıma çok beğendim.
Kitap okumayı kendime seçtim
Gene emek kokan bir yazı hazırlamışsın . Baştan soyliyeyim birgün senin bu yazı şekline özenebilirim :))
Yazı şeklimi beğenmene sevindim. Senin yeni tarzın da iyi. Çizimi kendin yapıp altına da hikayesini yazman çok güzel bence. Gece acıkmasına gelince, peynir ekmek o saatler için ağır olur, yemek yemiş gibi olursun ve vücudu yorarsın. Bence daha hafif önerileri değerlendirmekte fayda var.
Gece acıkan yemeksepetine girip bizi arıyor tabi bende bayağı bir sokraniyom gecenin üçünde yat uyu ne yemeği gardasim diye
Yatıp uyunsa zaten sorun çözülecek ama yemeyi kafaya koyduysan bu sefer de uyku tutmuyor.
Ben üşenirim kalkıp bir şey yemeye.
Bazılarından duyuyordum, muhallebi pişirenler mi, bayağı yemek hazırlayıp yiyenler mi?
O da güzelmiş kalkıp yemeye üşenmek:) Sonuç olarak en güzeli aslında. Gece gece özel seramoniyle yemek yemek de ne bileyim:))
Kırk yılda bir arkadaş pizza yiyelim demiş. Onu kırmak olmaz ama Duo ?
Kırk yıldaysa olur tabi;) önemli olan alışkanlık yapmasın. Alışınca gece atıştırmaları sıkıntı olur zamanla.
Gece acıkmaları gerçekten psikolojik ve alışkanlıktan. Ben bu alışkanlığı bırakalı yıllar oldu. Bir ara gece uykumdan uyanıp yemek yerdim. Aldığım kiloların haddi hesabı yoktu tabii. Ama şimdi düzene girdim. Hafif şeyler önermişsiniz, bunlar tabii daha olumlu etkiye sahipler. Teşekkürler.
Evet bu bir alışkanlık ve sizin bunu bırakmanıza da çok sevindim. En önemlisi gece acıkmalarının önüne geçmek ama bunu başaramıyorsak hafif şeylerle geçiştirmek lazım.