Kokusuz Sarımsak Tüketmenin 5 Farklı Yolu

Kokusuz sarımsak var mı direkt olarak alabiliyor muyuz bu sarımsağı yoksa bizzat kendimiz mi yapmalıyız? Evet kendimiz evde kokusuz sarımsak yapabiliriz. Peki kokusuz sarımsak nasıl yapılır bunun için sizlere bir dizi yapılacak 5 farklı yöntem ve teknikten bahsedeceğim. Burada anlatılan 5 yöntemde ise sarımsağı kokusuz olarak tüketmiş olacaksınız. Üstelik çok pişmediği için vitamin kaybına da uğramamış oluyor.

Evet sarımsak kokuyor ve sarımsağa keskin kokusu yüzünden çoğunlukla mesafeli duruluyor. Aslında faydalı olduğu herkesçe biliniyor ama kalabalık ortamlara girilecekse tüketmek biraz cesaret istiyor. Sarımsak her zaman hayatımızda olsun istiyorsak kokusuz olarak tüketmenin yollarını da bilmeliyiz. Evet, sarımsak kokusuz olarak da pek tabi tüketilebiliyor bunun için sarımsağa kolay bazı işlemler yapmamız gerekiyor.

Sarımsak yedikten sonra ağızdaki sarımsak kokusu nasıl gider bu koku nasıl geçer bu durumda ağız kokusunu gidermek için soğuk süt işe yarıyor ama yine de hafif koku hissediliyor. Soğuk sütle ağzınızı çalkalayıp içiniz.

Kokusuz Sarımsak – Siyah Sarımsak

Kokusuz sarımsak deyince genelde ilk olarak akla siyah sarımsak geliyor. Siyah sarımsak denme sebebi, sarımsağın 60 gün kimyasal olarak fermente edilip kokusunu kaybederek beyaz halden siyah hale geçmesi.

Siyah sarımsak doğallığı kaybedilmeden oluşturulsa da yapılma zorluğu veya hazır alınacaksa da pahalı oluşu bizi daha pratik yöntemler denemeye itiyor. Bu denemeler sonucunda siyah sarımsak dışında, tadı güzel, acılığı gitmiş, kokusuz sarımsak tüketme yöntemleri keşfedilmiş oldu.

Aşağıda fermente etme yöntemi dışında 60 gün beklemeden hemen evde yapabileceğimiz yöntemleri bulacaksınız. Bu yöntemler hem zamandan kazandırıyor hem de daha ekonomik oluyor.

Fermente etme yöntemi dışında yani siyah sarımsak oluşumu dışında bir de turşu yapma yöntemi vardır.

kokusuz sarımsak nasıl yapılır? i̇şte 5 farklı yöntemPin
siyah sarımsak

Sarımsak turşusu da kokusuzdur ama o da fermente edilmiş siyah sarımsak gibi yapıp tüketme aşaması uzun süreli olduğundan ve yapıldıktan sonra hemen yenemeyeceğinden sarımsak turşusu da yöntemlerin dışında tutuldu.

Sarımsak kürleri de hastalık sürecinde inanılmaz değerli. En çok tercih edilen sarımsak kürleri arasında zencefil süt sarımsak kürü ve limon sarımsak kürü korona için tüketilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır, İşte 5 Sarımsak Kürü Tarifi

Kokusuz Sarımsak Nasıl Yapılır Uygulanacak 5 Yöntem

Hayalimizdeki kokusuz sarımsak nasıl yapılır işte 5-10 dakika içinde evde doğal sarımsağımız ile yapabileceğimiz yöntemler:

1. Közlenmiş Sarımsak

Közlenmiş sarımsak kokar mı sorusu çokça soruluyor hayır kokmaz ve çok etkili bir yöntemdir. Izgaraya bütün yada keserek koyduğumuz sarımsakları on dakika civarı ısıtmamız yeterli. Isıyı gören sarımsaklar yumuşayarak kokusunu ve acılığını kaybedecek ama doğallığını kaybetmeden yenebilecek. Isının sarımsağın her yerine nüfus etmesi için dişlerine de ayırabilirsiniz. Burada önemli olan süreyi ayarlamak, yoksa istediğimiz kıvamda olmaz. Ya kokar ya da iyice yumuşar ve soyulmaz.

2. Fırınlanmış Sarımsak

Kokusuz sarımsak için bir diğer yöntem fırınlama yöntemi. Bütün sarımsak fırına koymadan önce bıçak ile baş kısımları kesilir. Sonra bir kap içine konularak fırın verilir ve 15 dakika kadar fırında ısıtılmış olur. Kesilen üst kısmın biraz renk akıp yumuşadığı görülünce fırından çıkarılır. Biraz soğuduktan sonra dişlerine ayırıp tüketebilirsiniz.

Fırından çıkan sarımsak tarifi: Kabuklarıyla fırınlanan sarımsağın içi yumuşacık olur, onu marmelat yapar gibi ezin. Biraz tuz ekleyip blenderdan geçirin ve bunu buz kalıplarına dökün. İhtiyacınız olduğunda yemeklerde aroma ve sos olarak kullanın. Hem tadı güzel hem de kokusuz oluyor, afiyet olsun.

.kokusuz sarımsak nasıl yapılır? i̇şte 5 farklı yöntemPin

3. Tavada Kavrulmuş Sarımsak

Kokusuz sarımsak yapma yöntemlerinden biri de sarımsağın kavrulmasıdır. Kavrulmuş sarımsak kokar mı derseniz kokmaz. Baş sarımsak küçük küçük dişlerine ayrılarak tavaya konur ve on dakika civarı hafif hafif sallayarak kavrulması beklenir. Isınan sarımsakların dış kabukları soyulmaya başlar.

Isının etkisiyle de sarımsaklar yumuşar, acısı ve kokusu kaybolur. Sonra tavadan alınır, soğuması beklenir. Çıtır çıtır olduklarından rahatlıkla kabukları soyulacaktır.

4. Haşlanmış Sarımsak Kokusuz

Pişmiş sarımsak kokar mı sorusunun cevabı da basit hayır kokmaz çünkü sarımsak haşlanıp piştiğinde kokusu kalmaz. Sarımsak normal olarak suda haşlanabileceği gibi benim yaptığım gibi kabuğu soyulmuş diş sarımsağı pişmekte olan yemeğe bütün olarak atabilirsiniz.

Burada önemli olan içine atılan sayılı sarımsakların yemeğin sıcaklığıyla yumuşamış olması. Sonra kaşık yardımıyla içinden alınan sarımsaklar soğumaya bırakıldığında yumuşamış ve kokusunun gitmiş olduğunu göreceksiniz. Pişmiş sarımsak gaz yapar mı derseniz kısa zincirli karbonhidrat kaynakları yüzünden gaz yapar.

Bu yöntemi yemeğe atılan sarımsakla karıştırmayalım. Yemeğe lezzet versin diye atılan sarımsaklar sürekli yemeğin içinde kaldığında iyice yumuşar ve sağlığımıza olan etkisi azalır. Bu yöntemde ise on dakika civarı ısıtıldığından kayıp daha az olur ve sağlığa daha faydalıdır. Ayrıca tane olarak tüketildiğinde, yemeğin içinde tüketilenden daha fazla sarımsak tüketilebilir.

5. Tost Makinesinde Isıtılmış Sarımsak

Kokusuz sarımsak için ısı önemli bir diğer yöntem de tost makinesinde ısıtmak. Yenilecek kadar diş sarımsak hazırlanarak tost makinesine yerleştirilir. Yaklaşık on dakika ısıtılınca kabukları zaten kolayca soyulacak hale gelir ve yumuşacık olur.  

Tost makinesini kapatıp soğumaya aldığınızda yumuşamış ve kokusu kaybolmuş, tatlımsı bir tada sahip  sarımsaklarınızı afiyetle tüketebilirsiniz.

Sarımsak Kokusuz Diye Tüketimi Abartmayın!

Kokusuz sarımsak kokmuyor diye de ölçüyü kaçırmamamız lazım. Uzmanların bu konudaki görüşü, her gün 6 diş sarımsağın tüketilmesi.

İstediğiniz yöntemi seçerek ya 6 diş sarımsağı özel olarak ısıtın, ya da çok yapıp aile arasında paylaşın. Tabi ailecek tüketilmesi düşünüldüğünde kişi başı 6 diş olarak düşünülebilir. Çocuklar için 3 tane yeterli olur. Dilerseniz sonra soğuyunca da yenebiliyor.

İLGİLİ YAZI: Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır?

Sarımsak Tüketmenin Önemi

Sarımsağın faydaları üzerine bir çok şey duyduk ama kokuyor diye tüketemiyorduk. Artık sarımsak kokusuz olarak nasıl tüketildiğini öğrendiğimize göre sağlık açısından bize kattıklarına bir göz atmakta fayda var. Neyi neden yapmamız gerektiğini bilmek bizi her zaman daha fazla motive eder.

Sarımsağın faydaları nelerdir dersek en çok bilinen faydası antibiyotik görevi görmesidir. Sarımsak doğal antibiyotiktir denir. Mısır’da piramitleri yaparken çalışan işçilere hastalanmamaları için sarımsak yedirildiği bilgisi önemli bir ayrıntıdır. Bu sarımsağın bağışıklığı güçlendirmesiyle açıklanıyor.

Sarımsağın faydaları arasında ayrıca yüksek tansiyon ve kolesterolün de baş düşmanı olması da vardır. Saç ve cilt bakımında da çeşitli uygulamalar da oldukça yaygın. Evet sarımsağın saça faydaları arasında onu beslemesi dolgunlaştırması kökünü güçlendirmesi de vardır. Kokusuz sarımsak yağı da kullanılabilir, sarımsak yağı sarımsak tozu ve hazır sarımsak kapsülü pratik olması sebebiyle hayatın içine girmiş durumda.

kokusuz sarımsak tüketmenin 5 farklı yoluPin
kokusuz sarımsak tüketmenin 5 farklı yolu

 

Sarımsağın Faydaları Nelerdir ?

Sarımsağın faydaları maddeler halinde yazalım:

  1. Vücut için gerekli olan vitamin, enerji, protein ve mineral ihtiyacını karşılar.
  2. Vücudun iyi-kötü kolesterol dengesini sağlıyor.
  3. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlıyor
  4. Kan basıncını dengelediği için tansiyona iyi geliyor.
  5. Vücuda çeşitli yollarla giren ağır metalleri vücuttan atıyor.
  6. Yorgunluk hissini yok ederek zindelik veriyor. Bu yönüyle sarımsağın cinselliğe faydaları da olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.
  7. Kemik ve dişlerin güçlenmesine destek sağlıyor.
  8. Sağlıklı hücreleri besliyor, ömrü uzatıyor. Bu da yaşlanmayı geciktiriyor.
  9. Hasta olmadan önce savunmayı yapan bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu mikroplara karşı dirençli hale getiriyor.
  10. Saçı uzatıp, dökülmesini önlüyor. Kokusuz sarımsaklı şampuan da var.
  11. Diyet yapanlar için de çok faydalı. Vücuttaki fazla suyu dışarı atarak, depolanmış yağları yakıyor.

Yemeklerin özel aromalı bu vazgeçilmez tadını artık yemekler dışında da sağlığımız için bol bol tüketebiliriz.

Afiyet olsun.

Sarımsak bazı çorbalara da çok yakışır. Daha önce yazmış olduğum “Az Kalorili Çorbalar ve Tarifleri” adlı yazıma da bakmanızı isterim.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Kokusuz Sarımsak Tüketmenin 5 Farklı Yolu” üzerine 26 yorum
  1. Sarımsağa bayılıyorum. Sarımsaklı yoğurdu herşeye yakıştırıp neredeyse herşeye karıştırır yerim. Ancak evde teksem ve dışarı çıkmayacaksam 🙁 bu yöntemler arasında pişirdiğim yemeğe sarımsak ekliyorum ancak soymuyor bir baş olarak bütün atıyorum. Çok lezzetli yumuşacık oluyor. Çok teşekkürler yazı için emeğinize sağlık 🙂

    Yanıtla
    • Ben teşekkür ediyorum. Sarımsak-yoğurt iyi bir ikili gerçekten ve dediğiniz gibi yalnızken tüketebiliyoruz kokusundan dolayı. Her zaman hayatımızda olması için bu yöntemlerden bize uyanları denemekte fayda var.

      Yanıtla
  2. Kokusu çok büyük engel ancak buna rağmen çok severim sarımsağı. Faydalarını da bir bir siralamışsıniz. Özellikle kış günlerinde hastalıklara karşı vücut direncini artırıcı özelliği var. Teşekkürler çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık ☺

    Yanıtla
    • Közlenince çok harika, tatlımsı bir tat oluşuyor ama onu her zaman nasıl yapacaksın işte…Sarımsağı evde herkes sevince sorun olmaz:)

      Yanıtla
  3. Biz ailecek sarimsagi cok severiz hemen her yemege katiyorum ve pisince kokusuda olmuyor yogurda katacaksam aksam yeriz guzel yontemler anlatmissiniz sevgiler

    Yanıtla
  4. Sarımsağı her türlü çok severek yerim soğanı da öyle . Ama kokusu gerçekten rahatsız edici bu yöntemleri deneyeceğim ama aynı lezzeti tutar mı bilmiyorum.

    Yanıtla
  5. Sarımsak tam bir doğal antibiyotik .
    Bizim soframızdan eksik olmaz diyebilirim.
    Genellikle kabuklu bir şekilde yemeğe koyarım. Bu şekilde hem kokusu kalmıyor tadı da hemen hemen aynı kalıyor.
    Yöntemlerinizi deneyeceğim. Teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Doğal antibiyotik sarımsağı, kokuyor diye soframızdan uzak tutmak haksızlık olurdu. Bu yöntemler sayesinde hiç kokmadan tüketebiliriz. Ben de teşekkür ederim.

      Yanıtla
  6. Sarımsak gerçekten çok faydalı. Ben sarımsağı közlenmiş olarak tüketmeyi tercih ediyorum. emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  7. Sarımsağı kokusuz tüketmek için ne kadar çok yöntem varmış. Ben bir ara yutmayı tercih ediyordum. Teşekkürler bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için.

    Yanıtla
    • Sarımsağı yutmak zor ya, biraz iri geliyor bana. Kesip küçülteyim desen illaki kokar, en iyisi bu yöntemlerden seçmek. Hangisi kolayımıza gelirse artık. Ben teşekkür ediyorum.

      Yanıtla
  8. Güzel fikirler en azından kokusunu sevmeyenler bahsetmiş olduğunuz medotları deneyebilirler.Ben bir çok yöntemde tükettim ama bazen müsait oldğum zamanlarda oluruna bırakıp tükettiğimizde oluyor ayrıca faydaları saymakla bitmez teşekkür ederiz. sağlıklı günler.

    Yanıtla
    • Evet müsait olunduğunda kokusuna aldırmaksızın gerçek sarımsağın tadını çıkarmak gerek. Diğer zamanlarda ise sarımsak tüketmek için bu yöntemlerden kolayımıza geleni kullanabiliriz.

      Yanıtla
  9. Kokusuz sarımsak tüketmek için jestinize çok teşekkür ederim! Sarımsağın faydaları üzerine bu kadar detaylı bilgiler paylaştığınız için minnettarım. Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Benim merak ettiğim bir konu var, fermente edilmiş siyah sarımsak yerine diğer 5 yöntemden hangisini daha fazla tercih etmelisiniz? Bu konuda bir öneriniz var mı? Şimdiden teşekkürler!

    Yanıtla
    • Mangalı her zaman bulmak ve yapmak zor ama tost makinesinin kullanımı daha kolay. Tavada yada tost makinesi içinde kokusuz sarımsak yapmanız mümkündür.

      Yanıtla
Yorum yapın

1