Ufak Şeyleri Dert Etmeyin kitabı “Huzurlu mu olmak istiyorsunuz, o zaman ufak şeyleri dert etmeyin çünkü hepsi de gerçekten ufacık şeylerdir, bu kadar takmanıza gerek yok, çözümleri de çok basit.” diyor kısaca.
Ufak şeyleri dert etmediğinizde her şey yoluna girecek, mükemmel bir hayatın olacak anlamına gelmiyor tabi ama hayatın bize sunduklarını daha az bir dirençle kabullenmeyi öğrenmiş olacak, kusursuz olmadığınızın farkına varacak, takıntıların hayatınızı zindan etmesine fırsat vermemiş olacaksınız.
Yukarıdaki görseli seçmemin sebebi, diğer kitapların yanında bu kitabın boyutunun ne kadar ufak kaldığını göstermekti. Çünkü kitabın boyutu da kitabın adındaki “ufak” kelimesine dikkat çekmek için özel tasarlanmış. Bir nevi cep boy denebilir, kadınlar çantasında, erkekler ceketinin iç cebinde rahatla taşıyabilir.
İstediğiniz an araçta veya kafede çıkartılıp okunabilecek boyutta. Yalnız kitaplıkta çok iyi durmuyor çünkü diğer kitapların arasında küçük kaldığı için yakışık almıyor, hep böyle rafın sonlarında durması gerekiyor. Bu da bir yönden avantaj denebilir, çünkü bu kitap tam bir başucu kitabı, hemen alıp okumalık.
Kitapta farkındalık artıran, unuttuklarımızı hatırlatan 100 tane öneri var. Hayatın içinden somut örnekler, yaşanmışlıklar barındıran hem davranışsal hem düşünsel öneriler bunlar ve hayata pozitif bakmanızı sağlıyor. Kitabı okurken “Evet ben bunu yapıyorum, şunu ise hiç yapamıyorum, bu konuda eksiğim” diyeceğiniz hatırlatmalarla dolu bir kitap.
Ufak Şeyleri Dert Etmeyin Kitabı Hakkında
Ufak Şeyleri Dert Etmeyin Dr. Richard Carlson tarafından 1997 yılında yazılmış, Amerika’da “Dont Sweat the Small Stuff… and It’s All Small Stuff” orjinal adıyla yayımlanmıştır. Amerika’da bir yılda 5,7 milyon atarak rekora imza atmış ve 2 yıl boyunca da New York Times Bestseller listesinde yerini korumuştur.
Bu kitap çok satınca bu kitabın devamı niteliğinde daha detaya inerek ” İş Hayatınızda Ufak Şeyleri Dert Etmeyin ” ve ” Aşk Hayatınızda Ufak Şeyleri Dert Etmeyin ” kitapları da yayımlanmıştır.
Kitabın ismi dilimize “Ufak Şeyleri Dert Etmeyin, Hepsi de Ufak Şeylerdir” diye çevrilmiş, kitabın çevirisini ise Müşfik B. Konuk yapmıştır. Beta Yayıncılık tarafından yayımlanan kişisel gelişim kategorisindeki kitap, 205 sayfadır.
Yazarın kaleminin çok akıcı olduğunu söyleyebiliriz, çeviri de çok başarılı. Kitabın ilk sorularından itibaren yazarın hayatından sunduğu kesitler, kitaba sıcak bakmanızı sağlıyor. Sadece şunu yapın bunu yapın diyen bir kitap olmadığını verdiği örneklerden, hayat deneyimlerinden çözümleyebilirsiniz.
İLGİLİ YAZI: Olumlama Nasıl Yapılır
Kitaptaki 100 tane önerinin her biri, ortalama iki sayfada anlatılıyor, kısa kısa yalın bir şekilde özetleniyor. Öneri sayısı fazla olduğu için bazılarını biliyordum zaten diyebilirsiniz ama inanın bir çoğu yapmadığımız eksik yanlarımız.
Ufak Şeyleri Dert Etmeyin Kitap Yorumum
Bu kitap nasıl bir kitap okuyanlar ne demiş diye yorumları okuyarak bu kitabı almıştım çünkü yorumların birçoğu olumluydu. Benim de bu kitap hakkında düşüncelerim kısaca şunlar:
- Kitabın ismi zaten her şeyi anlatıyor ama detaylar ve uygulanabilir örnekler bize yol gösteriyor.
- Üstün Dökmen misali kısa kısa bilgilerle somut öneriler sunuyor.
- Detaylar aklımızda kalmıyor, bence kağıt kalem alarak dikkatinizi çeken her önerinin sonuna veya üzerine notlar alın, kitabı karalayın biraz.
- Amerikalı yazar olduğu için, bizim kültürümüze uyar mı acaba diye düşünmedim değil ama 100 önerinin birkaç tanesi hariç hepsi genel geçer evrensel değerler içeriyor, sorun yok yani.
- Kitabı okurken aynaya bakar gibi kendinizi ya da çevrenizdeki bir insanı görüyorsunuz.
- Kişisel gelişim kitaplarına mesafeli olanlar da bu kitabı sevebilir çünkü genelde bu tarz kitaplarda ütopik ve reel olmayan öneriler olur ama buradaki yaklaşımlar öyle değil, sıcak ve olabilirliği yüksek.
- Kitabın birçok sayfasında; “Ya ben ne kadar basit olaylara takılıp kalmışım ne kadar gereksiz şeyleri dert etmişim.” diyeceksiniz.
- Bu kitapla beraber perspektifinizin ve hayatın akışında meydana gelen olaylarla baş etme yöntemlerinizin değişeceğine inanıyorum.
İLGİLİ YAZI: Oğuz Atay Tutunamayanlar – Yorum
Kitaptan Bazı Öneriler
- Olağan şeylerdeki olağanüstüyü görün.
- Birisine iyilik yapın ve kimseye bundan bahsetmeyin.
- Sevgi ya da barış elini önce siz uzatın.
- Kimsenin sözünü kesmeyin ya da cümlesini tamamlamayın.
- Övgü ile yergi aynı şeydir.
- En katı beş saplantınızı bir kağıda yazın ve bunları yumuşatmaya çalışın.
- İç dünyanız için zaman ayırın.
- Nazik ve ılımlı insanlar süper başarılı olamaz fikrini unutun.
- Sırf eğlence olsun diye size yöneltilen eleştiriyi kabul edin.(Takiben yok olmasını seyredin)
- Birisi size topu atarsa yakalamak zorunda değilsiniz.
Huzur getiren önerilerden 10 tanesini yazdım geriye kaldı 90 öneri, bence bu önerilere de bir göz atmaya değer. Kitap, dr veya kitap yurdu gibi online mağazalarda 12 lira civarında, okumayanlara tavsiye ederim.
Daha başka kitap türlerine ilgi duyuyorsanız Kitap Okuyorum köşemdeki diğer önerime de bakmanızı isterim.
İyi güzelde bir elimizde olsa bazı şeyleri dert etmemek
İşte neler yapılabilir veya neler yapılmamalı onu anlatıyor zaten. Kitapta güzel ipuçları var ezberbozan.
Kişisel gelişim kitaplarını seven bir insan olarak ”Küçük şeyleri dert etmeyin” isimli kitap tanıtımını çok faydalı buldum. Çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim, sizin tanıttığınız kitaplardan da çok istifade ediyoruz.
Kışisel gelişim kitaplarını okumayı severim. Tavsiye kitap için teşekkürler:)
Güzel ve geliştiren bir kitap, keyifli okumalar…
Ufak şeyleri dert eden eşime hediye etmeliyim bu kitabı. Teşekkürler öneri için.
Tabi sen de oku kitabı çünkü çok farklı öneriler var ufuk açıcı…
Cep boy güzel oluyor Duo. İstediğin zaman açıp okuyorsun. Ufak şeyleri çok dert ediyoruz evet.
Ufak şeyleri dert edince zamanla daha da büyüyor…Kitabın boyu çok hoş, işe giderken falan at cebine götür:)
Kişisel gelişim kitaplarını okuyamıyorum ama zaman zaman şans vermeye çalışıyorum. Bu kitapta ilgimi çekti, listeme ekliyorum. Detaylı yorumunuz için teşekkürler 🙂
Ben teşekkür ederim, bu kitaba bir şans vermeye değer.
Kişisel gelişim kitapları bir yerden sonra hep aynı şeyleri ısıtıp veriyor gibi hissettiriyor bana ama bu kitabı keyifle okumuştum. Güzel farkındalıklar yaratıyor. Çoğunu uyguluyor olmama rağmen holuma gitmişti üzerinde yeniden düşünmek
Kitaptaki önerilerin üzerinde yeniden düşünmek çok önemli dediğin gibi çünkü bazen bilsek de motivasyonumuz kaybolduğu için uygulayamıyoruz.Okudukça yeni bir hava yakalanıyor.
ufak şeyleri dert etmeyin kitabındaki maddeleri dönem dönem yazıp evimize asmak, sık sık hatırlamak gerekiyor bence
“Hatırlamak” kelimesini çok önemsiyorum çünkü kitapta okuyup geçince unutuluyor bir çok öneri. Not alıp, dediğiniz gibi evimize asmak daha faydalı olacaktır.
E-kitap olarak okumuştum. Severek okuduğumu söyleyebilirim.
Çok güzel kitap, ben de severek ve notlar alarak okudum.
“Ufak Şeyleri Dert Etmeyin” demiş yazar. Aslında irili ufaklı ne çok şeyi dert ediyoruz, değil mi? En azından ufakları dert etmeme yolunu öğrenmekle işe başlayabiliriz. Bir kitap muhtemelen hayatımızı kökten değişime uğratmayacak ama değişim için çeşitli fikirler verebilir.
Zannediyorum, her daim yanımızda bulundurmamız gereken bir rehber misali tasarlanmış kitap; ebatı küçük ama içeriği sonsuz (her cümle, her defasında farklı bir ışık yakabilir zihinde…)
Kitap; büyük gibi görünen dertlerin aslında ne kadar ufak olduğunu, bunu içten içe bizim kendimizin büyüttüğümüze vurgu yaparak farkındalık oluşturuyor ve somut çözümler öneriyor. Dediğin gibi taşıması kolay rehber niteliğinde bir kitap.
Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak kitabını aklıma getirdi bu kitap. Kişisel gelişim kitapları bazen faydalı olabiliyor. Bu tür yayınlarda aslında insanların ne kadar basit şeyleri dert ettikleri vurgulanıyor. Okuyunca bunu fark edebiliyor insan. Güzel bir kitap sanırım, ilerleyen günlerde okuyabilirim bunu.
Kişisel gelişim kitaplarının elinde sihirli değnek yok, okuyunca her şey yoluna girmez, bütün iş yine bizde bitiyor, ortaya bir irade koymak şart. Dediğin gibi bazı şeyleri farketmemizi sağlayıp bizi harekete geçirebilir.
Çok duydugum ama okumadığım bir kitap..Evde zaman geçirdiğimiz bu günlerde iyi gelebilir.
Gercekten de takmamak dert etmemek lazim
Maddeler ne kadar güzel özellikle 1. Maddeyi hep uygularım:)
Teşekkürler
Aynen, fazla takınca ufak şeyler de büyüyor ve zarar veriyor ruh sağlığımıza. Zaman bulursanız okuyun mutlaka.
Beterin beteri var haline şükret dostum diyor sanırım 🙂 Her ne kadar dert etmemeye çalışsak da bazen ediyoruz.Mümkün mertebe takmamaya büyütmemeye çalışıyoruz tabi ya kökten bir değişim olmaz ama ufak tefek bir şeyler katabilir.Çok teşekkürler tanıtım ve yorumunuz için.Ufak şeyleri dert etmeyelim bakalım 🙂
Sorunsuz bir hayat olur mu olmaz, mutlaka bazı sorunlar yaşayacağız. Kitapta bunları gözünüzde büyütmeden çözme yollarını bulun diyor, kafanıza takıp beden ve ruh sağlığınızı tehlikeye atmayın deyip çözümler sunuyor. Bakalım, ne kadarını yapabilirsek artık…