İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Şifreler

İş hayatında başarılı olmak, iş dünyasında yükselmek, yaptığımız işlerin başka insanlar tarafından takdir edildiğini görmek çok büyük bir mutluluk değil mi? Peki bu hayallerimizi süsleyen başarıyı elde etmek için nelerden vazgeçiyoruz; neleri göze alıyoruz ve etik olarak bu amaç uğruna gidebileceğimiz son nokta ne olmalı?  Ben bugün bu yazımda bu konuya değinmek istedim.

İnsanlar çok başarılı olabilir, başkalarını kullanarak da çok büyük başarıları elde edebilirler ama sonra günün birinde çevrelerine baktıklarında ünlü deyim persona non grata yani istenmeyen, sevilmeyen insan durumuna düşebilirler. Bunu ne kadar göze alıyoruz ya da ne kadar göze alabiliriz, hiç düşündünüz mü?

İş hayatında başarılı olmak için, başarının olmazsa olmaz birkaç şifresi var:

  • Çok çalışmak
  • Program, plan yapmak
  • Yeniliklere açık olmak
  • Öğrenmeye, gelişmeye çalışmak
  • Öngörülü olmak
  • Ahlaklı ve ilkeli olmak

i̇ş hayatında başarılı olmak i̇çin şifreler

İş Hayatında Başarılı Olmak için Ne Yapmalı?

İş hayatında başarılı olmak için neler yapmalıyız, nasıl düşünmeliyiz, başarılı olmak için hangi adımları atmalıyız? İşte başarılı olmak için altın kurallar:

1. Çok çalışmak

Çalışkanlık, birçok insana zor gelse de, başarılı olmanın ilk adımıdır. Hayal etmek ve bu hayalini gerçekleştirmek arasındaki fark, harekete geçmektir. “Bunu yapsaydım iyi olurdu.” demek yerine, “Bunu hayal ediyorum ve elde etmek için ilk adımı atıyorum.” denmelidir. En doğru düşünce tarzı budur. Hangi işi yaparsak yapalım, çalışkan olmak, düzgün ve disiplinli bir şekilde çalışmak ilkemiz olmalı.

2. Program, plan yapmak

Planlı olmak, notlar almak bizi başarıya götürebilecek diğer bir adımdır. Haftalık programlar yapmak, yapılacak işlerin listesini çıkarmak… Ve tabii liste ve notları gözden geçirmeyi unutmamak çok önemlidir. İyi bir planlama sizi hedefinize ulaştırmada büyük rol oynar.

i̇ş hayatında başarılı olmak i̇çin şifreler
i̇ş hayatında başarılı olmak i̇çin

3. Yeniliklere açık olmak – Öğrenmeye ve gelişmeye çalışmak

Bu iki adım birbirine bağlı olduğu için bir arada ele alıyorum. Bir işe başladınız ve dünyadaki gelişmelere gözünüzü kulağınızı tıkayarak işinizi bildiğiniz gibi yapmaya devam mı ediyorsunuz?

Size kötü bir haberim var. Dünya artık çok değişti ve globalleşti. Dünyanın bir yerindeki gelişmeden, birçok yer bir arada haberdar olup etkileniyor.

Dolayısıyla yaptığınız işle ilgili gelişmeleri takip etmeli ve elinizden geldiği kadar kendinizi buna uygun olarak geliştirmelisiniz. Gerektiği zaman değişik kurslara ve seminerlere katılmak da yardımcı olabilir.

4. Öngörülü olmak

İş hayatında başarılı olmak için öngörülü olmak büyük avantaj sağlar. Sizi nelerin başarıya götüreceğini bilme öngörüsüne sahip olmanın yanı sıra, bir de oluşabilecek problemleri önceden fark etmek ve planlarınızı ona göre yapmak size iş dünyasında fazladan puan kazandıracaktır. Sezgileri kuvvetli insanlar, başarılı olur.

5. Ahlaklı ve ilkeli olmak

Aslında yazımın can damarı da bu madde. Başarı için ahlaktan ve ilkelerimizden ne kadar ödün verebiliriz veya vermeli miyiz? “Aman canım ne var bunda, hepimiz ahlaklıyız.” diyorsunuz değil mi? Bu hiç de kolay bir iş olmayabilir.

İş hayatında ahlak çok önemlidir. Ahlaklı ve ilkeli olmak sadece iş hayatında değil, hayatın her alanında çok önem verdiğim konulardır. İlkelerime ters düşen hiç bir şeyi yapmam. Bu uğurda zaman zaman kayıplarım da oldu, ama insan olarak kazanımımın daha büyük olduğunu düşünüyorum.

Şu yazı da ilginizi çekebilir: “Motivasyon: Başarının En Önemli Adımı”

i̇ş hayatında başarılı olmak i̇çin şifreler
i̇ş hayatında başarılı olmak i̇çin şifreler

Etik Olan ve Etik Olmayan Rekabet

İş hayatında başarılı olmak; Rekabet, hayatın her alanında var ve zaman zaman motive edici bile olabilir. Rekabet olduğunu bilirsek, kendimizi geliştirmeye; daha iyi olmaya çalışırız. Ancak rekabetin bir de karanlık yüzü var.

Ortak etik ilkelerine, ahlaklı ve ilkeli bir insan olmaya uymayan bu karanlık yüzün sihrine kapılanlar; rakiplerine zarar vermekte sınır tanımazlar. İş arkadaşları ve rakiplerine tuzaklar kurmak, haklarında iftiralar atmak veya yalanlarla insanları manipule etmeye çalışmak; hatta maddi zararlar vermek…

Bunlar hem iş dünyasında, hem de özel hayatta karşılaştığımız durumlar. İş veya siyasi rekabetlerde bu ölümlere kadar varabiliyor. Bazı insanlar rekabet uğruna her şeyin mubah olduğunu düşünebilir. Sonuçta elde edilen başarı ile “persona non grata” yani istenmeyen insan olsalar bile mutlu olabilirler.

Ancak ben bunun böyle olduğuna inanmıyorum. İlahi adalet deriz ya hep; aslında ilahi adaleti sağlayan da vicdan denen, asla kaçamayacağımız duygudur. Vicdan insanı öyle rahatsız edebilir ki, sonuçta hatalar yapıp kendi kendine zarar vermeye kadar gidebilir.

Yukarıda bahsettiğim bu hoş olmayan rekabeti yapmaya değer mi gerçekten? Buna ancak kişinin kendisi karar verebilir. Sonuçta vicdanından rahatsız olmayan insanlar da yok değil. Başarı ve para için her şeyi yapabilecek, hırsına yenik düşmüş insanlar da çok. Savaşlar bile bu şeytani hırstan çıkmıyor mu?

Ben değmez diyorum, ne insanlığını kaybetmeye; ne de insanların haklarına girerek elde ettiğin başarıya. Hayat çok kısa ve maalesef her seferinde unutulsa da giderken dünyada elde ettiğimiz hiç bir şeyi yanımızda götürmüyoruz.

Farkında olmadan her insan hatalar yapabilir, ancak hayatın her alanında ahlak ve etik dışı davranmayı seçmek bilinçli bir seçimdir. Haklı kazanılan başarının ise tadına doyum olmaz.

Written by Derya Soygül

(www.deryaninsporgunlugu.com)

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Şifreler” üzerine 46 yorum
  1. Sadece iş hayatında başarılı olmanın şifreleri değil bunlar, aynı zamanda özel yaşamda başarılı ve huzurlu olmanın da şifreleri .. Kalemin zeval görmesin sevgili Derya ?
    “Persona non grata” kavramını daha çok politik bir kavram olarak duyarız ama iş hayatı içerisinde sıklıkla karşılaşılan “mobbing”in bir üst aşaması olarak da değerlendirebiliriz elbette. Peki sevilmeyen, istenmeyen kişi olmayı ne kadar göze alabiliriz? Doğrularınızın, ilkelerinizin, vicdanınızın sınırları nereye kadarsa o kadar, diyorum ben de…

    Biz ne kadar işimizi hakkıyla yapmaya çalışsak da her zaman önümüze taş koymaya çalışanlar olacaktır. Mesela, sosyal hizmet uzmanısınız ve yapacağınız sosyal destekler için bile alçakça direktiflere uymanız isteniyor (kayırma, ideolojik ayrım dayatması gibi.) İş ahlakı ve vicdanı olan hiç kimse böyle bir şeyi kabul edemez, değil mi? Ben de etmedim. Böyle bir ortamda herkes birbirine benzeyince, ben arada çıban pozisyonuna düştüm. Yani onlara benzemeyi reddettiğim için “Persona non grata” muamelesine maruz kaldım. Buna direndim bir süre fakat yaptıkları haksızlıkları, başkalarının haklarını gasp etmelerini görmezden gelemedim. Çocuk yuvasındaki kimsesizlerin dahi rızkına göz koymalarına seyirci kalamadım, sonunda vurdum kapıyı çıktım … Bundan başka bir şey yapamadım ne yazık ki. Karşımdakiler organizeydi (büyük başlar…) Yalnız bu haksızlığa ortak olmadığım için mutluyum, huzurluyum.. Bunun acısını da gönüllü çalışmalara aktif olarak katılarak çıkarıyorum ? ..ve ben de tıpkı son paragrafta dediğin gibi “değmez diyorum, ne insanlığını kaybetmeye; ne de insanların haklarına girerek elde ettiğin başarıya…”

    Konu dışına mı çıktım acaba ? Sevgili Derya, paylaştığın makale iş yaşamında başarılı olmaktan öte, çok önemli detaylar içeriyor. Yüreğine sağlık.
    Sevgilerimle ?

    Yanıtla
    • Sevgili Deniz, yazıya derinlik katan bu güzel yorum için çok teşekkürler. Dediğiniz gibi bu şifreler sadece iş hayatında başarılı olmak için değil, özel yaşamda da başarı ve huzur için gerekli.

      Yanıtla
    • Sevgili Deniz, detaylı ve yazıma katkı sağlayan yorumun için teşekkür ederim. Benim de kayıplarım oldu bu tavizleri vermek istemediğim için. Maddi ve manevi olarak kaybettim belki ama kendimi kaybetmedim. Bu yaşıma kadar bu ilkelerle geldim böyle de devam edeceğim. Sevgiler ?

      Yanıtla
  2. Ne kadar mükemmel bir yazı. Satırı satırına doğru. Derya’yı kutluyorum. Sizi de Derya’yı ağırladığınız için 🙂
    Tüm iş hayatının etik değerler eşliğinde yürütülmesinin gerekliliğine ve başarının şartlarına kadar, hiçbir detayı unutmamışsın Derya’cığım. Aklına, bilgine ve emeğine sağlık. İkinize de sevgilerimle:)

    Yanıtla
    • Ben de size sevgilerimi gönderiyorum Ece ablacığım. Herkes çok doğru yapmalıyım der yapamaz. Biz ilkeli kalmayı tercih edenlerdeniz. Sevgiler ?

      Yanıtla
    • Çok teşekkür ediyorum bu güzel yorumun için, bizi sevdiğini hep hissettiriyorsun. Yazının tüm satırlarında güzel detaylar var, özellikle iş etiği kısmı senin de dikkatini çekmiş, gerçekten çok başarılı bir anlatım.

      Yanıtla
  3. Çok önemli noktalara değinen bir yazı. İş hayatında başarılı olmak çok fazla değişkene bağlı açıkçası. Hele bizimki gibi az gelişmiş ülkelerde nepotizm norm haline gelmişken hakkıyla, liyakatle bir noktaya erişmek aşırı güçleşti.

    Kişilikten taviz vermemek her zaman en iyi çıkış bence de. Diğer türlü insan aynada kendi yüzüne baktığında, gece yastığa başını koyduğunda huzurlu hissedemez.

    Yanıtla
    • Harika bir tespit yapmışsın yine, kişiliğinden taviz vererek başarıya ulaşılsa bile kişi aynaya baktığında kendini huzursuz hissedecektir. Tabi vicdanı tamamen yok olmamışsa.

      Yanıtla
      • Çok haklısınız aynaya baktığımda ne gördüğüm önemli benim için. Tüm dünyada hedeflere ulaşmak zor aslında ama insanlığı yitirmek adına mücadele verenler belki bir şeyleri değiştirebilir ?

        Yanıtla
  4. Ben de bu yazının altına imza atarım. İş hayatında başarılı olmak için bu kurallar çok önemlidir. Fakat biraz da insanda şans olacak gibi geliyor bana. Çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Evet şans da başarının etkenlerinden biridir ama elimizde olan bir şey değil. Başarılı olmak için kendi çizgimizi oluşturup işi şansa bırakmamak belki en iyisi.

      Yanıtla
    • Şans tabii farklı bir konu ama benim vurgulamak istediğim belli başlı başarı ipuçları, önümüze çıkan fırsatları değerlendirirken neleri göze alabiliriz ve etik değerleri dikkate almalı mı yok mu saymalıyız. Sevgiler ?

      Yanıtla
  5. Sevdiğim iki blog ve bir arada ne kadar güzel .
    Derya’cım verdiğin değerli bilgilerin altına imzamı atarım Harika bilgiler bunlar. Yaşamın her alanında ihtiyacımız olan altın değerinde ipuçları. Çok teşekkürler ☺️

    Yanıtla
    • Beğenmene sevindim canım. Aklın yolu birdir. Insan yaşadıkça bazı tecrübeler ediniyor ve mantıklı olan genelde çoğunluğun ortak görüşü oluyor. Ancak tabii hayattan ders almamış çabucak kısa yoldan hedefine ulaşmak isteyenler etik değerleri çiğneyebiliyor ?

      Yanıtla
    • Sevilmek güzel ve sevildiğini bizzat duymak daha da güzel, çok teşekkürler. Altın değerinde dediğiniz başarılı olmanın ipuçları da hepimize lazım.

      Yanıtla
  6. Etik olmayan rekabete hayatın her alanında rastlıyoruz maalesef.Kendi işimize odaklanarak ilerlemeli ve insanlara çelme takmamalıyız.
    Çok güzel bir yazıydı.Her ikinize de teşekkür ederim 🙂

    Yanıtla
    • Bak bu maddeyi de eklemeliydim. Haklisin canim enerjimizi başkalarina değil kendi işimize harcarsak daha yararli bir is yapmış oluruz ?

      Yanıtla
  7. Her satırına katıldığım bir yazı olmuş diye yorum yazacaktım ki baktım altta yazının Derya’ya ait olduğunu okudum. Zaten Derya ile bu yönde ki görüşlerimiz aynı sanırım bu yüzden çok seviyorum. Zarar göreceğimi de bilsem doğruluktan ayrılmamaya çalışıyorum ben de

    Teşekkürler Duo Diyet. Çok güzel bir konuk yazar almışsınız

    Yanıtla
    • Doğruluk bazen kısa vadede zarar veriyor gibi görünse doğruluktan vazgeçmemek gerek, çünkü doğru ve etik davranışlar uzun vadede insanın iç huzurunun vazgeçilmezidir. Güzel yorumun için ben de teşekkür ederim.

      Yanıtla
  8. Basarıyı elde etmek adına dediğiniz gibi plan program dahilinde sabırla yeniliklere acık bir sekilde ve dürüstlük ilkesine baglı kalmamız gerekir

    Yanıtla
  9. İş hayatında başarılı başarılı olmak için şifreler paylaşımınız birçok yararlı bilgiyi içeriyor. Ben evden çalışıyorum ama iş yerinde çalışanlar için özellikle de şu etik olan ve olmayan rekabet konusu çok önemli. Derya Hanım’a teşekkürler bu keyifli paylaşımı için.

    Yanıtla
    • İş yerinde çalışan çok olduğu için rekabet de çok oluyor ve bu bazı kişileri yanlış tutum sergilemeye itebiliyor ama sonuç ne olursa olsun kendi ilkelerimizden ve doğrularımızdan ayrılmadan çalışmaya devam etmeliyiz. Gerçi iş hayatı sadece iş yerini kapsamaz herhalde. Örneğin, fiziki olarak aynı ortamda çalışmayan biz blogcuların da iş ahlakına dikkat etmesi gerektiği gibi. Biz teşekkür ederiz değerli yorumun için.

      Yanıtla
  10. İş hayatında başarılı olmanın altın anahtarlarını belirtmişsiniz. Ben yeniliğe ve gelişime açık olma konusunda bir şeyler söyleyeyim. Herhangi bir işe girersiniz ve buranın acemisi olduğunuz için bir öğrenme süreciniz olur özellikle yenilik ve gelişime açık bir yapınız varsa bu süreçleri kolaylıkla geçebilirsiniz. Ve bu süreçlerin sonunda sizin yenilikçi yaklaşımlarınız çalıştığınız yerin dikkatini çekecek, şirketin geleceğini belirleyecektir. Teşekkürler

    Yanıtla
  11. Hayatta ve iş hayatında başarılı olmanın şifrelerinden çok güzel bahsetmişsiniz. Ben yazdığın şifrelere ilave olarak Sabretmenin de hayatta ve iş hayatında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.

    Yanıtla
  12. Türkiye de tam olarak bu şekilde işlemese de olması gerekenleri çok güzel kaleme almışsın derya bunları sadece iş hayatımızda değil her alanda ve ortamda uygularsak daha başarılı olacağımıza inanlardanım teşekkürler

    Yanıtla
    • Ne yazık ki bizim ülkemizde farklı insan profillerinden dolayı zor. Henüz dünya profesyonelliğine ulaşmamız için erken gibi görünüyor ?

      Yanıtla
  13. Şimdi yazıyı okurken düşündüm de, iş hayatında başarılı olmak için en azından bu yazıda belirtilen şeylerin yarıdan fazlasını yapıyormuşum. Plan – program olayı hariç, içimde öyle olmayı isteyen biri var ama aynı zamanda onun öyle biri olmasını engelleyen biri de var. Düzensiz olan daha güçlü, öteki bununla baş edemiyor. Bir de öngörülü biri olduğumu sanmıyorum. Diğerlerini tutturdum ama.

    Yanıtla
    • İş hayatında başarılı olmak için bence yarıdan fazlasını yapıyorsan fena değil. Hepsini yapmak ne mümkün. İçimizdeki düzensizlik ve akışına bırakma isteği başarının en büyük düşmanlarından, ona ne kadar engel olursak o kadar iyi sanki.

      Yanıtla
      • Hilalcim sen de on parmağında on marifet olan ve herkesle destekleşerek ilerlemeye çalışan bir insansın. Bence tüm noktalara uyuyorsun birçok işe yetişmeni takdir ediyorum ?. Aylar sonra bile yazımın okunması ve sayfayı açınca görmek beni mutlu etti. Başka yerlerde yazılarımı görmek beni sevindiriyor.

        Yanıtla
Yorum yapın