Hayır Diyebilme Sanatı Kitabı Nasıl Bir Kitap?

Hayır Diyebilme Sanatı kitabı Müthiş Psikoloji ekibince kaleme alınmış kişisel gelişim kitabıdır. Hayır diyebilme üzerine yazılmış bir nevi terapi ve telkin kitabı da denebilir. Hayır diyebilme, bir sanat icra etme gibi düşünülmüş ve kitapta bunun incelikleri vurgulanmış.

Kitabın alt ismi olan “Sınırların kadar özgürsün” mottosundan yola çıkılarak, kişinin kendisine ait güvenli sınırları olmasının önemi anlatılıyor. Yazımızda kitap hakkında bilgi ve kısa bir yorum sizleri bekliyor. 

Müthiş Psikoloji Hayır Diyebilme Sanatı Ne Anlatıyor?

Hayır Diyebilme Sanatı konusu insanın hayır diyebilme durumları üzerine bir bakış ve bu durumların tespiti ve çözüm önerilerinden oluşuyor. Evet insan sosyal bir varlık ve hayır demenin doğurduğu sosyal sorunlardan korktuğu için hayır demekten çekinir. Yalnız kalmaktan korkar, sevilmeyeceğini düşünür, hayır dediğinde bunun bir negatif sonucu, bir yaptırımı olacağını varsayar.

İnsanın, çevresindeki herkesi mutlu etmeye ve çevresindekilerin her istediğini yapmaya ömrü yetmez, gücü de yetmez. Kendi hareketlerini şekillendiremediği için özgüveni de kaybolur, baskılardan dolayı yorgun düşer, yaşama sevincini kaybeder.

Halbuki gerektiğinde hayır dendiğinde; zannettikleri, korktukları kadar tepkiyle karşılaşmadıklarını, hatta bu sayede daha düzenli bir hayat sürdüklerini ve mutlu olduklarını göreceklerdir. Bu deneyimlerden sonra da hayır diyebilme daha kolaylaşacaktır.

İLGİLİ YAZI: Oğuz Atay Tutunamayanlar Kitabı – Yorum

Hayır Diyebilme Sanatı kitabında da bu durumları anlatan çok güzel örnek durumlar var. “Bay Evet’in 1 günü” diyerek olaylar üzerinden somut anlatımlar yapmış ve çözümler sunulmuş. Kitaptaki testler şu anki durumunuzu da ortaya çıkarması açısından gayet başarılı.

Ayrıca özgürlük üzerine yaklaşımları da iyi. Sınırların kadar özgürsün diyor, sınırsız ve baskısız yaşam sürmenin ise sanıldığının aksine özgürlük olmadığına dikkat çekiyor. Hayır Diyebilme Sanatı kitabı; baskılardan sıyrılmanı, zincirlerini kırmanı, kendi kısıtladığınız özgürlüğünüze yeniden kavuşmanızı sağlayacak öneriler veriyor.

hayır diyebilme sanatı kitabı nasıl bir kitap?
hayır diyebilme sanatı kitabı bölümler

Hayır Diyebilme Sanatı – Yorum

Hayır Diyebilme Sanatı kitabı ile birlikte birçok eski bilgimi hatırlamış, üzerine de yeni bilgiler eklemiş oldum. Daha önce okulda öğrencilere seminer vermek üzere 1 haftalık hayır diyebilme üzerine bir seminere katılıp sertifika almış, sonra öğrencilere gerektiğinde hayır demenin önemini ve inceliklerini sunmuştum.

Özellikle kötü alışkanlıklara hayır diyemeyen birçok öğrenci için bu bilgiler hayati önem taşıyordu. Öğrencilerin yaşadığı birçok olayın sonraki yıllarda benzerlerini, hayatın içinde yaşandığını da görüyorsun ve gerektiğinde hayır demenin ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavrıyorsun.

Burada gerektiğinde kelimesine de vurgu yapmak istiyorum. Her zaman hayır dersek, egoizmin sınırlarına kayarız ve empatiden uzaklaşabiliriz ki bu vicdanen ve ahlaken de doğru olmaz. Her şeye evet demenin de değersiz ve zararlı olduğu durumları sürekli gözlemliyoruz. Bu 2 uç noktada olmaktan ziyade, hayır demenin gerektiği durumları sezmek çok önemlidir.

Ayrıca hayır derken kullanılan üslup ve seçilen kelimeler de çok önemlidir. “Hayır gelmiyorum.” yerine, “Başka bir planım var.” ya da onun da gelmesini istersen “Başka bir şey yapmaya ne dersin.” tarzında cümleler kurmak, kendi sınırlarını korurken sevdiklerinin de kırılmasını önleyecektir. Aşağıdaki videoda da çok güzel bir yorum bulunuyor.

Hayır Diyebilme Sanatı Kitabı Hakkında

Hayır Diyebilme Sanatı kitabı yazarı Müthiş Psikoloji kimdir bir kişi mi yoksa bir grup mu? Müthiş Psikoloji, psikolog ve psikiyatristlerden oluşan bir ekip. Verdikleri röportajlarda yüzlerini göstermiyor ve kim olduklarını söylemiyorlar ama her soruya cevap verip, tüm tecrübelerini bu kitapta aktardıklarını belirtiyorlar.

Destek Yayınları tarafından basılan Hayır Diyebilme Sanatı kitabı kişisel gelişim kategorisindedir.  Hayır Diyebilme Sanatı kaç sayfa? Kitap tam 176 sayfa ve kitabın ilk baskısı 30 Ağustos 2019 tarihinde yapıldı ve en çok satan kişisel gelişim kitapları arasında yerini aldı. Kitabı D&R ve Kitap Yurdu gibi birçok seçkin mağazalarda bulabilirsiniz, fiyat olarak 45 ile 60 tl arasında seyrediyor.

Kitabın içeriği bilimsel makale formatında değil, kitap daha çok hayatın içinden ve uygulanabilirliği ile ön planda. Hayatın akışında karşılaşılan durumlar ve onlara karşı nasıl cevaplar veririz şeklinde sunulmuş.

hayır diyebilme sanatı kitabı yorum
hayır diyebilme sanatı kitabı yorum

Hayır Diyebilme Sanatı Bölümleri

Kitap 4 bölümden oluşuyor ve her bölümü yukarıdaki görselde de göreceğiniz üzere siyah sayfayla ayırarak bölümlere isim vermişler, konu konu işlemişler.

1. Bölüm: Özgürlüğünüz Sınırlarınızın Gücü Kadardır:

Hayır diyebilmek bir hafiflik mi yoksa yük mü, “Bay Evet” nerede yanlış yapıyor, hayır diyebilmek için ideal sınır nedir, uygulamada tutarlı mıyız gerektiğinde mi hayır diyoruz, her zaman mı, hiçbir zaman mı, en çok nerede yanlış yapılıyor gibi soruların cevabını bulabileceğiniz bölüm.

2. Bölüm: Hayır Diyemeyenler Kulübü:

Daha çok sevilmek için evet diyenler sonunda yalnız da kalabilirler. Hayır Diyebilme Sanatı kitabının bu bölümünde hayır diyemeyenlerin durumları ve yaşayacakları olumsuz olaylar anlatılıyor.

3. Bölüm: Hayır Demek Neden Zordur:

Toplum evet diyeni sever, hayır demenin bedeli olur düşüncesini ele alıyor. Kimlerin hayır diyemediğini maddeler halinde ele alıyor. Evet dedirtmeye çalışan duygusal zorbalara karşı hayır demenin yolları anlatılıyor. Ailede, ilişkilerde, iş hayatında ne zaman hayır denmesi gerektiğinde dair ipuçları var.

4. Bölüm: Nasıl Hayır Dersiniz?

Bu son bölümde nasıl hayır deneceği madde madde açıklanıyor. Öncelikleri belirleyin, zamanı iyi yönetin, otomatik düşüncelerden oluşan şablonlardan kurtulun ve her şeye hazırlıklı olun. Adım adım uygulandığında, zamanla doğru “hayır”lara ulaşılacağını ve hayır diyebilme becerisi kazanılacağını vurguluyor.

“Şunu iyi bilmelisin ki, önüne çıkan yanlışa ne kadar çabuk hayır dersen, doğru karşına o kadar çabuk çıkar.”

Anonim

Evet, Hayır Diyebilme Sanatı kitabı bize hayatın tam ortasından örneklerle, ne zaman hayır denmesi gerektiğini, sınırlarını çizerek gerçek özgürlüğe ulaşmanın ve mutlu olmanın yollarını anlatıyor. Güzel şeyler yakalayabileceğiniz bir kitap, okuma listesine alanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim. 

Hayır Diyebilme Sanatı Kitabı gibi daha önce yazdığım yine bir kişisel gelişim kitabı olan Aşkım Kapışmak imzalı “Elma Dersem Çık” kitabı yorumuma da bakmanızı isterim. Kitap, içinizdeki çocuğu “ELMA” diyerek saklandığı yerden çıkarın diyor.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Hayır Diyebilme Sanatı Kitabı Nasıl Bir Kitap?” üzerine 33 yorum
  1. Günümüz de bir çok insanın yaşamış olduğu bir sıkıntıyı kaleme almışlar aslında müthiş psikoloji hayır diyebilme sanatı kitabında bazen hayır demeyerek denildiği gibi kendimize eza çektiriyoruz. Yada kendimizi mutsuz ediyoruz başkaları mutsuz olmasın diye aslında herkesin anlayarak okuması kitaplar arasında tanıtım ve tanıştırma için teşekkür ederiz.

    Yanıtla
    • Evet, bazen hayır demeyerek kendimize eziyet ediyoruz, başkaları mutsuz olmasın diye kendimiz mutsuz oluyoruz. Burada her iki tarafın da mutsuz olamayacağı durumu ortaya çıkarmak en güzeli ama her zaman bunu başarmak da çok zor.

      Yanıtla
        • Hatta bizim nesil hayır demekte hala zorlanıyor da olabilir. Dediğin gibi yeni nesil bu yönden şanslı ama bu sefer de hayır demeyi gerektirecek kalemler çoğaldı onlar için.

          Yanıtla
      • Evet biraz zor yorumu sessiz haykırış olarak yapmışım hurpost arıyorum 🙂 yorumlamıştım halbuki demek ki diğer hesapla girmişim 🙂 kolay gelsin.

        Yanıtla
  2. Türk milleti olarak biz bu konuda maalesef sınıfta kalıyoruz. Yufka yüreğimiz buna elvermiyor ve hayır diyemiyoruz. Zararları muhakkak oluyordur ancak faydalarının olduğu durumların olduğu da yadsınamaz bence…

    Yanıtla
    • Dediğiniz gibi duygusal bir milletiz, yufka yüreğimiz var ama bunu kullanan insanlara denk geldiğinde üzüyorlar insanı. Yoksa fedakarlık boyutunda denen hayırlar bazen ruha huzur verebilir.

      Yanıtla
  3. Bu konuda yıllarca eşimle tartışır dururuz. O nazik hayır’cılardan, ben yufka yürekli evet’çilerden.. Sonuç : kaybeden ve daima üzülen ben..

    İnsanları kırılmasın diye yıllarca hep kendimizden veriyoruz. Emin olun hem kendimize hem karşımızdaki insana zarar veriyoruz. Belki de sonucu arkadaş ve dostlukların bitmesine kadar uzanan hayatlar oluyor. Ben bir çok arkadaşımı bu yüzden kaybettim.

    Kitapta bahsedildiği gibi; “İnsan sosyal bir varlık ve hayır demenin doğurduğu sosyal sorunlardan korktuğu için hayır demekten çekinir. Yalnız kalmaktan korkar, sevilmeyeceğini düşünür, hayır dediğinde bunun bir negatif sonucu, bir yaptırımı olacağını varsayar.” görüşünü tartışmak lazım derim. Zira coğrafya kaderdir sözü var ya; iyi niyetlerin suistimali hayli yoğun bir ülkede yaşıyoruz. Bu konuda film yapılsa inanıyorum en iyi drama ödülü bile alır. Bizi “evet”lere veya “hayır”lara mecbur eden anlar olduğuna inanıyorum. Misal, üniversiteden bir arkadaşının kütüphanesinden ödünç kitap isteğine olumlu cevap vermeyen bir dostumu bilirim. Hayır dediği için arkadaşı ile arası açılmış. Uzun süredir görüşmüyorlarmış. Hayli üzgün. Neden hayır dedin diye sordum, cevabı “aldığı son kitabı getirmedi”olmuştu. Şu halde, aldığı kitabı teslim etmeyen arkadaş kırgın fakat hatalı, sırf bir kitap için onu kaybeden arkadaşı üzgün, ama davranışı ile çok haklı. Sonuç, kanımca evet ve hayır’ların prospektüsüne göre kullanım durumları kadim memleketimizde çok farklı.

    Ayvalık’ta hoş bir yazlığı olan bir dostum var. Yıllar önce laf olsun diye “bu yaz çoluğu çocuğu alıp bir hafta size geliyorum abi” demiştim. Kibarca, “yılda sadece 10 gün ailem ile başbaşa kalıyoruz”, demişti. Durumu anlamış, haklısın demiştim. Fakat bir yıl sonra ortak bir arkadaşımız, arkadaşımın yazlığında bir hafta kalmış sosyal medyada fotolar paylaşmıştı. Görünce üzülmüştüm. İki aile çok güzel bir tatil yapmışlardı, en azından yorumlarda bu yazıyordu. Asla kırılmadım, ama az da olsa samimiyet beklemiştim.

    Bu kadim ülkede evet ve hayır’ların yeri,zamanı,sebebi,nedeni sanırım çok çok önemli!!

    Bilemedim..

    Yanıtla
    • Verdiğin örnekleri okurken sanki ben de benzerlerini yaşadım gibi oldu, bunlar var çünkü hayatın içinde. Evet ve hayırların dozajını ayarlayamıyoruz. Bu ilaç çok faydalı o zaman bir kutu içeyim demek gibi bişey. Davranışlarda tutarlı olmak çok önemli. İnsanların hangi psikolojiyle evet veya hayır dedikleri tutarsızlık oluşturabiliyor. Ebeveyninden daha önce bir durum için izin alan çocuğun, başka bir zamanda aynı konuda izin alamaması, ebeveynin o anki psikolojik durumuyla da ilgili olabilir. Aslında bu tutarsızlıktır ama ebeveynini iyi tanıyan çocuk bunu anlayacaktır. Nazik hayırcı ve yufka yürekli evetçi olmak, bence ikisi de fıtrata uygun, ikisinin de dozajında olumlu kullanılabileceğini düşünüyorum.

      Yanıtla
  4. Gerektiğinde hayır diyebilmek, hayır demeyi bilmek, o “duygusal zorbalarla” mücadelenin en iyi yolu. Yazıda da belirttiğin gibi, “hayır”ı nasıl kullandığımız kesinlikle çok önemli ama bazı durumlarda kesin ve net bir “Hayır” çok daha etkili olabiliyor. Hayır Diyebilme Sanatı, sanırım bir çoğumuzun başucu kitabı olmalı. Zaten şahane anlatımınla eminim herkeste bir merak uyandırdın. Kalemine sağlık 🙂

    Yanıtla
    • Duygusal zorbaların ısrar rüzgarlarında savrulmamak için net hayırların değeri çok büyük. Aklıma telefonda dolandırıcılık yapanlar geldi. Yüzyüzeyi bırak sadece telefonda konuşarak evet dedirtmek istiyorlar. Onlardaki bu cesarete karşı net tavır sergilemek çok önemli. Başucu kitabı olma konusuna katılıyorum, içindeki örnekler hayatın içinden ara ara bakarak bu konuda kendimizi cesaretlendirmek önemli. Teşekkürler değerli yorumun için.

      Yanıtla
  5. Özellikle çocuklarımıza hayır diyebilmeyi öğretmemiz lazım. Öncelikle biz büyükler öğrenelim de ‘hayir’ demeyi sonrası daha kolay olur sanırım:) listeme aldım teşekkürler

    Yanıtla
    • Aynen, özellikle ergenlikten itibaren tehlikeler kol gezmeye başladığında hayır demeyi biliyor olması çok büyük artı sağlayacaktır. Tabi bunu da biz büyükler uygulamalı göstersek daha güzel olur.

      Yanıtla
    • Demek hayır demekte zorlanıyorsun:) O senin koca yüreğindendir ama kıymet bilmeyen de çok ne yazık ki… Kitapta somut örnekler var, faydalı olur mutlaka.

      Yanıtla
  6. hayır demeyi bilen insanlardan olduğum için şanslı hissediyorum kendimi, ve açıkçası yeni nesillere mutlaka öğretilmesi gereken bir değer olduğunu düşünüyorum. Çok detaylı ve akıcı bir tanıtım olmuş. Emeğinize sağlık.Sevgiler..

    Yanıtla
  7. Hayır diyemeyenler, hayır diyebiilme sanatı nı kesinlikle okusun.hayır demek mutlaka öğrenmemiz gereken bir şey. Zaman zaman karşımızdaki insanlar bizim bu hakkımızı kullanmamıza kızaniliyor ancak herşeye evet dersek zarar gören biz oluyoruz.

    Yanıtla
  8. Hayır diyebilmek gerçekten de bir sanat. Ve maalesef çoğu zaman bunu başaramıyor olabiliriz. Bu kitap gayet güzel sanırsam. Okuyacağım en kısa zamanda. Teşekkürler öneriniz için.

    Yanıtla
    • Evet sanat ve o yüzden sanat icra etmek kadar da zor, biraz kendimizi geliştirmek gerekiyor başarılı bir iş ortaya çıkarabilmek için. Güzel kitap, içinde de geliştirici ipuçları var.

      Yanıtla
  9. Bende hep derdim “tabii, evet, olur” vs. gibi daha sonra okuduğum bir kişisel gelişim kitabı sayesinde ikna oldum ve “hayır” demeye başladım. İlk başlarda sen değiştin gibi yorumlar aldım ve benden biraz uzaklaştılar daha sonra ise normale döndü. Bu kitabı okumak istiyordum iyi oldu gidip bir ara alayım da en kısa sürede okuyayım. Hayır demek istediğiniz zamanlarda evet demeyin. Bu durumlarda tek kırılan siz olursunuz.

    Yanıtla
    • Hayır demeye başladığında senin eski haline alışanlar “sen değiştin” diyebilirler ama aldırmadan doğru bildiğin yolda devam etmelisin. Sadece burada ayır derken jest mimik ve üsluba dikkat etmeli, zamanlamayı iyi ayarlamalı. Bu da zamanla oturan bir şey. Müthiş psikoloji kitabında çok güzel somut örnekler var, müsait olduğunda oku bence.

      Yanıtla
  10. Öncelikle merhabalar,

    “Hayır” diyebilmek ve “sınırlarımızı koruyabilmek” şu dünyada yaşamımızı kolaylaştıran ve verimliliğimizi artıran iki önemli beceri. Ancak bu durum bazen zorlaşabiliyor ve bizi hiç de istemediğimiz sonuçlara götürebiliyor. Hem günlük hayatta hem de sosyal medyada etki altında bırakılıyoruz. Elalem ne der diye düşünebiliyor, başkaları üzülmesin diye kendimizi üzüyor, kendimizden taviz veriyoruz. Aman ağzımızın tadı bozulmasın, darılmaca gücenmece olmasın diyerek aslında kişiliğimizi zedeleyen pek çok duruma göz yumabiliyoruz. Bu da beraberinde ruhsal yorgunluğu getiriyor. Bu konuyla ilgili Reşat Nuri Güntekin’in şu sözünü çok severim:

    ”Biz, hayır demeyi, işim var demeyi, olmaz demeyi beceremeyen insanlarız. Yorgunluğumuz bitmez bizim.”

    Yanıtla
    • Reşat Nuri Güntekin haklı, toplum olarak hayır demekte zorlanıyoruz ve bu gerçekten çok yoruyor. Ruh sağlığımız için gerektiğinde hayır diyebilmek çok önemli.

      Yanıtla
Yorum yapın