Udi hindi yağı faydaları özellikle virüs ve mikropların kol şu günlerde daha fazla araştırılıyor. Ayrıca “Udi hindi yağı öksürük için nasıl kullanılır?” sorusuna cevap aranıyor ve biz de bu soruya cevap verdik. Udi hindi yağını bir bardak su içerisine 21 damla damlatıp, için. Buna bir hafta devam edebilirsiniz.
Öncelikle udi hindi nedir onunla başlayalım. İlginç adıyla dikkatimizi çeken, son dönemde de herkese sağladığı faydalar ile gündeme gelen şifalı bir bitkidir. Virüs ve mikroplar boğazdayken veya ciğerlere indiğinde udi hindi tüketmek çok önemli çünkü hem boğazlara hem ciğerlere çok faydası var.
Evet, udi hindinin farklı kullanım şekilleri olsa da en çok tercih edileni yağ olarak kullanımıdır. Bu yazıda udi hindi yağı faydaları yanında diğer kullanım şekillerini de bulabileceksiniz. Biraz da udi hindi bitkisi ve özellikleri nelerdir kısaca bahsedelim. Udi hindi Çin, Hindistan gibi Doğu Asya ülkelerinde yetişen, mevsim geçişlerinden etkilenmeyerek yapraklarını dökmeyen, armuda benzer bir meyve veren bir ağaçtır. Meyve ve yaprağından ziyade odun ve kabuk kısmı değerlidir.
Udi hindi bitkisinin bilimsel adı aquilaria agallocha olarak geçmekte, aynı zamanda da öd ağacı olarak de bilinmektedir. Odun ve kabukları yakınca çok hoş kokar, bu yüzden yıllar boyunca tütsü olarak kullanılmıştır.
Udi hindi yağı faydaları çok eski zamanlardan beri hastaların tedavisinde, tıp alanında önemli bir yeri olan bitkidir. Hatta o derece ki bu yağ dini literatürde Tevrat ve İncil’de adı geçmiş, İslam’da da Sahih Müslim’de hadis olarak yer almış ve udi hindi yağı faydaları peygamber efendimiz tarafından tavsiye edilmiştir.
Bazı bitkilerin esansiyel yağı vardır ama udi hindi esansiyel yağı üretmek ise kolay değil. 20 ml küçük bir şişe için 70 kg udi hindi odununun özü gerekir. Evet bu şekildeki esansiyel yağ (Aquilaria malaccensis) 1500 dolar civarındadır. Bu yüzden her yerde gördüğünüz ve fiyatı uygun olan udi hindi yağı, zeytinyağlı olandır.
İlginizi Çekebilir: Mersin Yağının Faydaları ve Kullanım Şekilleri
Udi Hindi Yağı Faydaları
Udi hindi yağı ne için kullanılır özellikle üst solunum yolları rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Boğaz ağrılarını giderir, iltihabı yok eder. Vücudu toksinlerden arındırarak rahatlatır. Kalp ve damar sağlığı içinde çok faydalıdır. Udi hindi yağı faydaları cilt üzerinde de çok fazladır. Tahriş olmuş deri ve her türlü cilt hastalıklarında sürmek iyi gelecektir. İşte madde madde udi hindi faydaları :
- Bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarına, öksürüğe iyi gelir, balgam söktürür.
- Solunumu rahatlatır, astımı hafifletir.
- Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabına iyi gelir, mikropları öldürür.
- Yüksek ateşi düşürmesi de udi hindi yağı faydaları arasındadır.
- Karaciğeri temizler, karaciğer ve safra kesesi ağrılarına iyi gelir.
- Sedef ve egzamaya iyi gelir, cildi yeniler, kaşıntıları keser.
- İdrar yolu problemlerine çözüm sunar.
- Gastrit, reflü gibi mide sorunlarına iyi gelir.
- Bağışıklığı, vücut direncini yükseltmesi udi hindi yağı faydaları arasında en önemlilerindendir.
- Sinir sistemini yenileyerek ruhen rahatlama sağlar. (Kaynak 2)
İlginizi Çekebilir: Kantaron Çayının Depresyon Üzerindeki Olumlu Etkileri ve Tüketim Şekli
Udi Hindi 3 Kullanım Şekli
Udi hindi yağı faydaları kullanım şekline göre değişmektedir. Peki udi hindi yağı nasıl kullanılır kökü, tozu, yağı olmak üzere 3 şekilde kullanımı da aynı faydayı sağlar. En yaygın olanı ise yağ olarak kullanımıdır.
1- Kök Olarak Kullanımı
Udi hindi saplarından 8-10 tane, ya da 2 çorba kaşığı kadarı yarım litre suyun içine atın ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu şekilde yemeklerden önce aç karna birer çay bardağı için. Suyu acıysa portakal suyuyla karıştırın. Ayrıca ılık haldeyken gargara yapın.
Çayı olarak az demlemek isterseniz; 1 su bardağı kaynamış suya 2 tane udi hindi kökü ekleyin, 10 dakika demledikten sonra için.
Dilerseniz köklerini yakarak tütsü yaparak kokusundan faydalanabilirsiniz.
Udi hindi yağı faydaları kökü yani sapları kullanılarak da sağlanır. Bunun için küçük bir işlem gerekiyor. Udi hindi yağı kökleriyle evde şunu yapın. Köklerini hakiki zeytinyağında 6 hafta kadar bekletin böylece siz de evde udi hindi yağı yapmış olursunuz.
2- Toz Olarak Kullanımı
Udi hindi tozu yeteri kadar balla karıştırılır. Böylece toz halinden harika bir macun ortaya çıkar. Udi hindi yağı öksürük için nasıl kullanılır boğazlar ve bademcik iltihabı için bu macundan sabah akşam bir tatlı kaşığı tüketin.
3- Udi Hindi Yağı Olarak Kullanımı
Kök ve toz olarak kullanımından daha yaygın olarak yağı kullanılmaktadır. Peki udi hindi yağ olarak nasıl kullanılır, yağını kullananların yorumları ne yönde onlara bir göz atalım. Özellikle şu videoyu izlemenizi öneririm.
Udi Hindi Yağı Öksürük İçin Nasıl Kullanılır?
Udi hindi yağı faydaları dahili ve harici kullanımı olmak üzere iki türlü kullanımla gerçekleşir. Öksürük için dahili olarak alınmalıdır. Udi hindi yağı nasıl içilir ve kaç damla kullanılır? Dahili tüketimde; udi hindi yağını 1 bardak su içerisine 21 damla damlatıp, için. Suyun bir kısmıyla ise gargara yapın.
Harici olarak ise cilde masaj şeklindedir. Cildi yenilemesi veya sedef, egzama için şu şekilde yapın. Cildin üzerine 5 damla damlatın, masaj yapar gibi cilde sürün.
Udi hindi yağı kullananlar genellikle boğaz ağrıları bademcik iltihabı için, daha rahat nefes almak için olduğunu söylüyor. Ayrıca virüslere karşı vücudu korumak için tükettiklerini belirtiyorlar. Yorumlar genel anlamda olumlu ve herkes birbirine tavsiye ediyor. Tamamen doğal olduğu için udi hindi yağı faydaları bunlarla sınırlı değil, bu yağ tamamen doğal olduğu için şifa olarak tüketin, ona bir şans verin. Fiyatı çok pahalı değil, uzun süre kullanın.
İLGİLİ YAZI: Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?
Udi hindi ağacını daha önce kullanmadım. Genellikle bronşite daha faydalı olduğunu duymuştum. Bunun haricinde bir çok faydası olduğunu yazınız sayesinde öğrenmiş oldum teşekkürler. 🙂
Ben teşekkür ederim, evet udi hindi yağı bronşit astım gibi rahatsızlıklara iyi geliyor ve ciğerleri rahatlatıyor.
Udi Hindi dediğiniz gibi bir anda meşhur oldu pandemi sürecinde. Saracoğlu’nun dediği gibi doğa çöp ? üretmiyor tam tersine şifa üretiyor. Bilene…
Aynen, doğadaki her şeyin bir etki alanı var, bunu farketmek, buradaki şifayı ölçülü ve dengeli kullanmayı bilmek gerek. Udi hindi de çok şifalı bir bitki, nasıl kullanılacağına dair detaylar vermeye çalıştım.
Çok rahatladım çok faydasını gördüm hep duyardım Allah razı olsun
Merhaba,
ben udi hindi yagini kulanmayi dusunuyorum yalniz hangi markadan alacagimi bilemiyorum.
Sizler kulandiginizizi yazmissiniz, hangi urunden (marka) kulandiginizi paylasirmisiniz.
Tesekur ederim.
Kendi adıma yazıda bahsettiğim Gülsahra markasını öneririm. Başka düşünürseniz de alırken soğuk sıkım yazan doğal olanları tercih edin.