Paleo Diyeti Örnek Menü ve Diyet Tablosu

Paleo diyeti diğer adıyla taş devri diyeti hiç işlem görmemiş ya da çok az işlem görmüş besinleri yiyerek yapılan bir diyettir. Tıpkı 10 bin yıl önce yaşamış taş devri insanları gibi bir beslenme tarzını ön planda tutmaktadır ve bu nedenle de adına ilkel diyet de denir. Evet siz de bu diyet ile o ilkel çağlardaki mağara adamı gibi doğal beslenerek hem sağlıklı olun hem de bu sayede vücuttaki fazlalıklardan kurtulun. Yazımızda Paleo diyeti örnek menü ve diyet listesi sizlerle olacak.

Bu diyet, taş devrinde yaşamış insanlar gibi beslenerek, kanser ve şeker hastalıkları gibi çağın hastalıklarından kurtulmayı ve sağlıklı bir yaşam sürmeyi hedefleyen bir diyettir. İşlem görmüş katkı maddeli besinler yüzünden kalp rahatsızlıkları, diyabet, kanser, obezite gibi pek çok rahatsızlık baş gösteriyor. Bu diyetle tüm bunlardan kurtulmak daha zinde ve daha sağlıklı olmak mümkün.

Dukan diyeti ile Paleo aynı mıdır? Her iki diyette de bol protein vardır, o yüzden benzemektedir. Farkı ise şu; paleo diyetinde sadece et çeşitleri var dukan diyetinde ise et ürünlerine, süt ve süt ürünleri de dahildir. Bu diyette kalori hesabı yapmanıza ve öğününüzü bozmanıza gerek yok. Yüksek proteinli ve bol lifli beslenerek istenen sonuca ulaşacaksınız.

Paleo diyeti amacı taş devri insanının yedikleri doğal besinlere geri dönmektir çünkü insan vücudu çiftçilikle beraber ortaya çıkan işlenmiş besinlerle uyumsuzdur ve sağlığı olumsuz etkiler. Özellikle de paleo diyeti kaç kilo verdirir merak ediliyor, paleo diyeti yapanlar incelendiğinde ayda 6 kilo civarında verildiği görülmüştür.

Paleo Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Bu diyetin ilkeleri arasında en önemlisi mümkün olduğunca doğal beslenmektir. Bir diğer önemli ilke ise işlenmiş gıdalardan uzak durmaktır. Aşağıda yazmış olduğumuz diyette tüketilecek besinlere yönelmeli, uzak durulacak besinleri de diyet listesinden uzak tutmalısınız.

Paleo diyeti yaparken herkesin çok iyi bildiği 3 beyazı sofranızdan uzak tutun; tuz, şeker, un. Süt ürünlerinin tamamından ve tahıllardan uzak durun. Proteinlerle de arkadaş olun, et, yumurta, sağlıklı yağlar, lifli sebze ve meyvelerden bolca yiyin, sofralarınızı da bu besinlerle donatın.

Paleo diyetini kimler yapamaz? Bu diyette et ve et ürünleri yemeden olmaz, o yüzden vegan ve vejetaryen kişiler bu diyeti yapamaz. Ayrıca et ürünlerinin tüketimi fazla olduğundan maliyetli bir diyettir, ekonomik açıdan zorlanacağını düşünenlerin başka diyetleri uygulaması daha uygun olur.

Paleo Diyetinin sağlığınız için faydalı olduğu bilinmesine rağmen, tüm modern gıdaları tamamen kesmek iyi bir fikir değildir, çünkü bu sizi hayati besinlerde eksik bırakabilir. Örneğin baklagiller iyi bir kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Tam tahıllar aynı zamanda harika bir B3 vitamini kaynağıdır.

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR: Zor Kilo Verenler için Diyet Listesi

Paleo diyeti zayıflama ve kilo verme dışında da çok etkili bir diyettir. Otoimmün paleo diyeti bağışıklık sitemini güçlendirme başta olmak üzere sağlığımıza birçok faydaları vardır. Kalp rahatsızlıklarına paleo beslenme planı çok iyi gelir. Tabi et tüketiminde az yağlı olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Bu diyet kan basıncını azaltır. Vücuttaki iltihaplanmalara karşı koruyucudur. Ciltteki akne oluşumunu da engelliyor. Bir yandan sağlıklı olurken bir yandan da güçlü ve atletik olmayı desteklemektedir. Tuz ve şekerin olmayışı tansiyon için de çok olumlu sonuçlar verdiği deneylerle ispatlanmıştır. (Kaynak)

İLGİLİ YAZI: Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Örnek Menü

Paleo Diyetinde Ne Yenir?

Paleo Diyeti, sebze ve meyvelerin ana besin kaynağı olduğunu vurgular. Ayrıca, minimum miktarda tahıl, baklagiller ve süt ürünlerinden oluşur.  Ek olarak, diyet işlenmiş şekerleri içermez.

Yumurtalar, Paleo Diyetindeki bir diğer temel besindir. Düşük kalorili, yüksek proteinli B vitamini ve mineral kaynaklarıdır. Ayrıca ucuzdurlar ve hazırlamaları kolaydır. Ayrıca omega-3 içeriği daha yüksek olan yumurtaları bulmaya çalışmalısınız.

Diğer sağlıklı gıda seçenekleri arasında fındık ve tohumlar bulunur. Protein, lif ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Bu yiyeceklerden herhangi birine alerjiniz veya tahammülsüzlüğünüz varsa, onları bir süreliğine kesmek en iyisidir.

İLGİLİ YAZI: Ahmet Apa Diyeti Seviye 1 Örnek Menü

Paleo diyeti yenilmeyecekler listesi ise epey kabarık, onları da tabloda bulabilirsiniz. Tabloyu kopyalayıp o ürünlerden uzak durabilirsiniz. İşte paleo diyet listesi:

  1. Et Ürünleri:  Dana eti, kuzu eti, tavuk eti, hindi eti, biftek. Protein olarak yumurta.
  2. Su Ürünleri: Alabalık, ton balığı, somon, sardalye, orkinos, kılıç balığı
  3. Sebzeler: Domates, biber, patlıcan, kabak, ıspanak, pırasa, taze fasulye, enginar, kereviz, lahana, brokoli, yeşil soğan, nane, maydanoz
  4. Meyveler: Karpuz, kavun, incir şeftali, üzüm, elma, portakal, mandalina, limon, çilek, muz, ahududu, yaban mersini, ananas
  5. Sağlıklı Yağlar: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, avokado yağı tüketilebilir.
  6. Kuruyemişler: Fındık, badem, ceviz, kaju, ceviz, fındık, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği

İLGİLİ YAZI: Japon Diyeti Listesi ve Örnek Menü

Paleo diyetinde yenilmeyecekler listesini ise aşağıdaki tablodan takip edebilirsiniz.

paleo diyeti örnek menü ve diyet listesi
paleo diyet listesi

Paleo Diyeti Kaç Gün Yapılır? Kaç Öğün Yemek Yenir?

Diğer diyetler gibi bu diyette de gün sınırlaması var mı, hayır gün sınırlaması yoktur. Hedeflediğiniz kilonuza düşene dek devam edebilirsiniz. Tabi bazı şeylerin yenmesi yasak olduğu için vitamin ve mineral eksikliği oluşabilir. Bu yüzden benim tavsiyem bazı eksiklikleri hissettiğiniz anda diyeti bırakmanız yönünde.

Paleo diyeti için yapılan plan kişinin yaşam tarzına, beslenme düzenine ve sağlığının durumuna göre değişir. Fakat siz listedeki besinleri menüye katarak 3 öğün beslenme programı yapın ve diyetteki yasaklara uyarak devam edin. Gün içinde 2 ara öğün ve gece öğünü de koymak mümkün. Bunun için aşağıda örnek menüyü inceleyin.

İLGİLİ YAZI: Yürüyüş Yapmak Zayıflatır mı?

Paleo Diyeti Örnek Menü

Kaç gün diyet yapacağınıza karar verdikten sonra günlük çok güzel bir paleo diyet programı çıkarabilirsiniz. Aşağıdaki örnek 1 günlük menüden yola çıkarak çok daha güzel menüler hazırlamak mümkün. İşte yol haritanız olabilecek paleo diyeti örnek menü:

Kahvaltı Menüsü 

  • 2 adet yumurta
  • Domates, salatalık, maydanoz
  • 2 adet ceviz içi

Ara öğün

  • 10 tane fındık, 2 tane kuru kayısı

Öğle Yemeği Menüsü 

  • 150 gr haşlama veya ızgara et, tavuk veya balık
  • Haşlama sebze
  • Zeytinyağlı, limonlu mevsim salatası

Ara öğün

  • 1 elma, 2 tane ceviz içi

Akşam Yemeği Menüsü 

  • Zeytinyağlı sebze yemeği
  • Bol yeşillikli salata

Gece öğünü:

  • 1 tane şeftali

Siz de paleo diyeti yaparak doğal beslenmeye adım atabilirsiniz. Sağlıklı yaşamak hepimizin hayali. Yine bol proteinli az karbonhidratlı bir diyet olan ketojenik diyet yazımı da okumanızı öneririm.

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Paleo Diyeti Örnek Menü ve Diyet Tablosu” üzerine 4 yorum
  1. Genelde hep kendimce dikkat ediyorum bazı dönemler ama hiç bir diyet uygulamadım şimdiye kadar belki bundan sonra profösyonel diyet ve önerilere açık olmak gerekecek. Çok teşekkürler güzel diyet uygulaması için.

    Yanıtla
    • Evet her diyet herkese uymaz ama değişik diyet önerilerine göz atmak iyi olur. Paleo diyeti de modern hayatın içinde fast fooda, işlenmiş hazır gıdalara karşı olan bir diyet, tamamen doğal bir beslenme programı sunuyor.

      Yanıtla
Yorum yapın