Ders Çalışma Teknikleri İle Başarıyı Yakalayın!

Ders çalışma teknikleri düzenli olarak kullanıldığında başarıyı yakalamak mümkündür. En önemlisi de bunun olacağına inanmalı ve bu teknikler azimle ve büyük bir sabırla uygulanmalıdır. Ailelerin ve öğretmenlerin öğrenciden beklentisi çok çalışıp başarılı olması. Söylenen tek şey ise “Derslerine iyi çalış, yoksa başaramazsın.” 

Peki ama bu çok çalışmanın ölçüsüyle ilgili ve nasıl ders çalışılacağı üzerine teknik bilgiler de veriliyor mu? Ne yazık ki verilmiyor, veriliyorsa da bazen yetersiz kalabiliyor.

Bu yazıda, derslerde başarılı olmak için hangi stratejiler izlenmeli taktik ve teknik anlamda neler yapılmalı, verimli ders çalışma teknikleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Buradaki evde ders çalışma teknikleri uygulandığında verim alınacağından eminim.

Ders Çalışma Teknikleri

En verimli ders nasıl çalışılır bunun için bir teknik ve yöntem var mı sorusunun cevabı geliyor. Ders çalışmaya başlamadan önce zihnen ve fiziken hazır olmak, ders çalışılacak yerin de hazır edilmesi gerekir. O açıdan daha kolay ders çalışma yöntemleri içinde ders öncesi 3,  ders çalışırken de 12 olmak üzere 15 tekniği sizlere arz ediyorum.

A- Ders Çalışmaya Hazır olma Aşaması

1- Ders çalışmayı zevkli hale getirmek için yapabileceğine inan.

Ders çalışma, TV izlemek, müzik izlemek gibi sıradan bir iş değil, sorumluluktur. Arkadaşınıza söz verdiğinizde onu yapmak için nasıl çaba gösteriyorsanız, ders için de aynı konsantrasyon, ders çalışma motivasyonu içinde olmalısınız. O zaman ders yapmayı kendin isteyecek ve yaptıktan sonra görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşayacaksın.

2- İyi bir çalışma planı hazırla.

Ders çalışma teknikleri  içinde iyi bir plan ve ders çalışma programı çok önemlidir. Öyle detaylı yıllık planlar yapmaya gerek yok ama yakın zamanlı haftalık ve günlük planlarımız net olmalı.

Günlük verilen ders ve ödevler günlük plana, sınav ve proje çalışmalarını haftalık planlara yaymalıdır. Unutma, planlama yaparken kafa yormak, ne yapacağını düşünmek boş oturmak değildir. Bunlar başarıya giden yolun yapıtaşlarıdır.

Günlük planda da saatleri detaylandırmalısınız. Sadece dersleri değil dinlenme zamanlarını da yazın ve duvara asın. Sınav, proje teslim tarihleri planda yer almalı, değişme durumları olursa güncellenmelidir.

Bir hafta geçtikten sonra plan uygulanıyorsa devam et, uygulanmıyorsa kendine daha uygun plan yap. Her türlü plan, plansızlıktan iyidir.

3- Ders çalışmaya başlarken ortamı hazır hale getir.

Ders çalışma teknikleri içinde ortamı ayarlamanın da yeri büyüktür. Ders çalışma isteği nasıl artar çok iyi bir çalışma ortamı oluşturabilirsen isteğin arttığını da görürsün.

Evde ders çalışmak için yer müsait olsun, herkes sessiz olsun da öyle ders çalışırım diye düşünme. Çünkü belki de ev hiç müsait olmaz. Misafir gelir, ev sessiz de olmayabilir ama sen şartları kendin oluşturman gerekir. Hiçbir zaman ders çalışamıyorum deme, “Her zemin ve şartta ben ders çalışacağım.” de.

ders çalışma teknikleri ile başarıyı yakalayınPin
ders çalışma teknikleri ile başarıyı yakalayın!

B- Ders Çalışma Aşaması

4- Dersleri sonraya bırakmadan vakitlice yap.

Her konuda erteleme hastalığı ile savaşmamız gerektiği gibi ders ve ödevleri de ertelemeye savaş açmalıyız. Bir dersi sonraya attığımızda sonraki günün işleriyle beraber bizi iyice zorlayacak ve aksamalar olacaktır. O yüzden her işi zamanında halletmek başarıyı getirecektir.

5-Ders çalışırken dikkatin dağılmaması için yalnız bir konuya odaklan.

Etkili ders çalışma için odaklanma çok değerlidir. Ders tekrarı mı yapıyorsun, ona ayırdığın vakitte sadece tekrar yap. Matematik testi mi çözüyorsun, onu bitirmeden başka derse geçme.

Dikkatin dağınıklığı olamaması için, ders materyallerini derse başlamadan önce hazır bulundur ki sürekli dersin başından kalkıp kalem, silgi, cetvel falan aramayasın. İllaki ders çalışma masası arama, rahat edeceğin her yeri çalışma yapabilecek şekilde ayarlamalısın.

6- Ders çalışırken ödevlerini hızlı hızlı ve geçiştirir gibi yapma.

Ders çalışırken yavaş, anlayarak, sindirerek ilerle. Hızlıca ama anlamadan yaptığını sandığın şey, sınav zamanı seni zora sokar ve maalesef sadece kendini kandırmış olduğunu anlarsın.

7- Dersin anlayamadığın kısımları için yardım al.

Bu yardım alacağın kişi evdeki bir büyüğün olabilir, bir arkadaşın olabilir hiç olmadı internetten konuyu dinleyebilirsin. Eba sisteminden veya youtube kanallarında her dersin anlatımı, etkinlik ve konu çözümleri mevcut. Yabancı dilden zorlanıldığında İngilizce kursu alabilirsin.

8- Derslerin konularına ayırarak kısım kısım çalış.

Derslerin çok oluşu gözümüzü korkutur  çoğu zaman. Ama küçük parçalar gözümüze kolay görünür ve hemen yapıp bitirmek isteriz. Böylece bitirdikçe ve başardıkça kendini yeniden çalışmak için motive halde bulursun.

ders çalışma teknikleri ile başarıyı yakalayınPin
ders çalışma teknikleri ile başarıyı yakalayın!

9- Ders çalışırken yorgunluk hissi geldiğinde biraz ara ver.

Verdiğin ara hem vücudunu hem kafanı dinlendirecektir. Bu ara çok uzun olmasın çünkü ders çalışma isteği tümüyle kaybolabilir. Ne zaman derse döneceğini bil. Örneğin 20 dakika meyve arası vereyim gibi…

Ders çalışırken müzik dinlenir mi sorusunu cevapladığım yazımı mutlaka okuyun, müzik en iyi zaman ara verilen zamandır. Ders çalışma müziği de olabilir ayrı bir motivasyon sağlar ama ders esnasında dinlemeyi önermiyoruz.

10- Her gün mutlaka belli sayfa kitap oku.

Kitap okumanın sınavlara katkısı artık herkes tarafından kabul ediyor. Matematik dersinde bile uzun metinlerle sorular soruluyor. Bir soruyu tam anlamadan çözmek zor olduğundan anlamamıza katkı yapan kitap okuma etkinliğini her gün yapmaya özen göstermelisiniz.

Hatta 10 dakika bile olsa sesli kitap okursanız diksiyonunuz da güzelleşir ve kendinizi daha iyi ifade etmiş olursunuz. Bu da okulda sözlü sınavlarda veya proje sunumlarında işinize yarayacaktır.

11- Hafızanı kuvvetlendirmek için ezberleme çalışmaları yap.

Sınavlarda gereken formül ve uygulamaları hafızada tutmak için günlük hayattan da ezberleme hedefleri koy kendine. Örneğin kısa bir şiir, sosyal medyada paylaşabileceğin özlü bir söz ezberlemeye gayret göster.

12- Kendi ifadelerinle kısa kısa notlar tut.

Dersi hafızaya almanın en iyi yollarından bir kısa notlar almaktır. İstersen defter veya kitabın üstüne, ama ayrı bir nüshaya önemli gördüğün bilgileri yaz.

Kısa özetler çıkar ve bunlara ara ara göz atarak pekiştir. Önemli gördüğün yerleri fosforlu kalemle çizmek de sınav zamanı işe yarayan bir tekniktir.

13- Ders kitapları dışında çeşitli kaynaklardan da yararlan. 

Böylece çalıştığın dersi daha iyi pekiştirmiş olursun. Okul kitaplarından farklı bir yayından veya internet ortamından sorular çöz. Kendini belli aralıklarla denemeye al ve bildiklerini değil bilmediğin konuları tespite çalış.

14- Eksiklerini bir kağıda not alarak öğretmenlerinle çöz.

Öğretmenle soru için diyaloğa girmek, hem konuyu öğrenmene yarar, hem de öğretmenin gözünde ilgili bir öğrenci statüsüne yükselmiş olursun. Bu da sözlü notlarına olumlu yansıyacaktır.

15- Sınıfta dersleri iyi olan bir arkadaşınla konuları tekrar değerlendir.

Arkadaşın sana tekrar anlattığında daha iyi kavrarsın. Samimane ve farklı dille anlatımlar hep fark yaratır.

Evet, başarıyı getiren bu 15 ders çalışma tekniği uygulandığında başarının bir adım önünde olacak ve başarı peşinden gelecek.

Not: Başarının en önemli adımlarından biri de motivasyon olduğundan, bu konuyla ilgili yazdığım; “Motivasyon, Başarının En Önemli Adımı” yazımı da okumanızı öneririm.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Ders Çalışma Teknikleri İle Başarıyı Yakalayın!” üzerine 6 yorum
    • Eski yazılarıma da bakman beni onurlandırdı. Teşekkür ediyorum eğitim üzerine daha fazla yazmak istiyorum ama kategori çok. Zamana yayıyorum yazıları.

      Yanıtla
  1. Öğrencinin kendi ifadeleriyle kısa kısa notlar tutması öğrenme açısından kalıcılık sağlar ve bu kısa notlar öğrenmeyi daha da kolaylaştırır. Eksiklikleri belirleyip bunların üzerine gitmek de oldukça önemli. Teşekkürler Duo, öğrencilerin ve eğitimcilerin yararlanabileceği güzel bir makaleydi☺

    Yanıtla
Yorum yapın