Canan Karatay diyeti nedir sorusu ve Karatay diyeti listesi içeriğinde neler olduğu sağlıklı yaşamı hedefleyen kişilerce merak ediliyor. Diyet yapmak isteyenler tarafından popüler olan bu diyet, az kalorili besinler ile yağ yakılmasını sağlamaktadır. Karatay diyeti sayesinde bölgesel yağlanma sorunu çeken kişilerin, yaşadıkları sorunun giderilmesi amaçlanmaktadır.
Canan Karatay diyeti bir yaşam biçimi sunduğu için diyetin başarılı olması durumunda verilen kilolar tekrardan geri alınmamaktadır. Bu diyetin ünlü olmasının sebebi Canan Karatay diyeti yapanlar tarafından da vurgulandığı gibi aç kalmadan kilo verdirmesidir. Düzgün bir şekilde yapıldığında, Canan Karatay diyeti 1 haftada 5 kilo verilmesini sağlar ve kalıcı olur.
Karatay Diyeti Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler
Canan Karatay diyeti nasıl yapılır sorusuna gelindiğinde, 5 noktaya dikkati çekmek gerekiyor. Diyet yapmak isteyenlerin, bu diyeti uygularken dikkat edecekleri noktalar, sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlayacaktır. Karatay diyetini herkes uygulayabilir.
Canan Karatay kan grubuna göre diyet fikrini de önemsemektedir. Ancak Canan Karatay diyeti emziren kadınlar için uygun olup olmadığına uzman bir diyetisyenin karar vermesi gerekmektedir. Çünkü her diyet bazı kişilere iyi gelmeyebilir. Canan Karatay diyeti ile zayıflayanlar bu diyeti yaparken listeye ve diyetin kurallarına uymaya özen göstermişlerdir.
Bu diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar açıklanacak olursa;
- Diyette en önemli öğün kahvaltıdır. Yumurta, peynir gibi besinlerin ağırlıklı olduğu protein bazlı bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıdan ekmek, poğaça, simit gibi yağlı besinler tüketilmemelidir.
- Canan Karatay diyeti günde 3 öğünden fazla yemek yemeyi doğru bulmamaktadır. Sağlıklı beslenmek için 2 öğün yeterli olduğunu savunarak, ara öğünlerin kaldırılmasını önermektedir.
- Diyette şeker ve tuz kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır.
- Her diyette olduğu gibi bu diyette de sıvı tüketimi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Sağlıklı bir insanın günde en az 3 litre kadar su tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır.
- Yemekler düşük ısıda uzun süre pişirilerek yapılmalıdır.
Canan Karatay kitapları bu detaylarla doludur ve özellikle de Karatay Diyeti adlı kitabı en çok satan beslenme ve diyet kitapları arasındadır.
Canan Karatay diyeti örnek menü diyet yapmak isteyen kişilerce araştırılmaktadır. Az kalorili ve protein ağırlıklı olan bu diyet, etkili ve hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamaktadır. İşte Canan Karatay diyet listesi içinden seçilerek hazırlanmış örnek menü:
- Kahvaltıda 2 adet yumurta, peynir, siyah zeytin, ceviz içi, kayısı ve şekersiz çay tercih edin.
- Öğle yemeğinde ise, zeytinyağlı taze fasulye, bol yeşillik ve isteğe göre kırmızı et tercih edin. Yemeğin yanında tuzsuz ayran içmek iyi olur.
- Akşam yemeği saatinde ise, ızgara balık, bol yeşillikli bir mevsim salatası tüketin.
Gün içinde bol bol sıvı alın. Canan Karatay limon su tüketmeyi de çok önemsemektedir. Hatta çocukluğundan beri bu alkali suyu tükettiğini belirtmektedir. Limonlu su tarifi çok kolay her gün rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Karatay Diyetinde Tüketilmesi Gerekenler
Karatay diyetinde serbest olan besinler hangileri, işte tüketilecek besinler listesi :
- Zeytinyağı başta olmak üzere tüm sağlıklı yağlar,
- Kırmızı ve beyaz et, balık eti
- Süt, peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri
- Turşu, kefir gibi probiyotikler
- Yumurta,
- Bakliyat
- Meyve sebze, meyve ve
- Fındık fıstık badem gibi kavrulmamış kuruyemişler
Karatay Diyetinde Tüketilmemesi Gerekenler
Karatay diyeti yasaklar neler, işte tüketilmemesi gereken besinler listesi:
- Karbonhidratlar ilk sırada yer almaktadır.
- Beyaz un
- Alkollü ve asitli içecekler
- Nişasta bulunan sebzeler
- Kavrulmuş kuruyemiş
- Sucuk, salam vb. besinler
- Endüstriyel makinelerden çıkmış beyaz şeker
- Beyaz ekmek
- Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, diyet süresi boyunca tamamen yasaktır.
İLGİLİ YAZI: İnsülin Direnci Diyeti
Canan Karatay Diyeti Zararları Nelerdir?
Sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için diyet yapmak isteyenler, protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermektedir. Canan Karatay diyeti de bu sistemde ilerleyen bir diyettir. Karbonhidrat alımını önemli ölçüde azaltarak, kilo verilmesi sağlanır. Ancak uzun süre bu diyet uygulandığında, diyet yapan kişilerde, kas kaybı meydana gelir ve vücutta bulunan B vitamini önemli ölçüde azalır. Ayrıca uzun süre bu diyete devam edilmesi, yetersiz beslenmeyi meydana getirir. Bu yüzden en fazla 1 ay yapılması uygundur.
Bununla birlikte Canan Karatay diyetinde ara öğün alımını reddettiği için insülin direnci düşecektir. Yetersiz tahıl tüketiminden dolayı, diyet yapan kişilerde yorgunluk, halsizlik gibi durumlar yaşanabilir. Bu diyette şekerli meyvelerin tüketilmesi de önerilmemektedir.
Vitamin kaynağı olan meyvelerin uzun süre tüketilmemesi durumunda, diyet yapan kişilerde saç dökülmesi, güçsüz tırnaklar ve yaşlanma belirtileri görülebilir. Daha ileri aşamalarda ise kabızlık baş gösterecektir. Bu diyetin doktor kontrolünde yapılması ve sağlıklı insanlarca denenmesi gerekir.
Detaylı bir Karatay menüsü için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.
Canan Karatay Diyeti ile Ayda Kaç Kilo Verilir?
Canan Karatay diyeti ile ayda kaç kilo verilir sorusu günümüzde en popüler olan sorular arasında yer almaktadır. Az kalorili besinler ile kilo vermeyi hedefleyen Karatay diyeti 1 aylık liste sayesinde, ayda 10 kilo vermeyi sağlamaktadır.
Karatay diyeti yapanlar listelere uyduğumuzda fazla kilolarımızı oldukça kolay verdiklerini belirtmişlerdir. Birçok kişi Karatay diyeti ile 10 kilo verdim diyor ve bu başarının sebebini listeye tam uymalarına bağlamaktadırlar.
Canan Karatay diyeti uygulayacaklara, 2 öğünde yemek yemelerini önermektedir. Temelini İslâm dinine dayandırdığı bu diyetin, İslami beslenme kurallarına göre olduğunu söylemektedir. Diğer diyetlerin aksine ara öğün kavramını beslenme kuralında yerinin olmadığını söyleyerek, öğün sayısının 2 veya en fazla 3 olmasını doğru bulmaktadır.
İlgili Yazı: Emziren Anne Diyeti
Bu yazı için teşekkürler! Ancak, Karatay diyetinin meyve tüketimini sınırlamasını biraz sıkı buluyorum. Meyveler vitamin ve lif kaynağı, hiç olmazsa bazı meyvelere izin verilse daha iyi olmaz mı? Çok uzun süre meyve yemeyince vücutta eksiklikler olabilir diye düşünüyorum.
Karatay diyetinde meyve hiç yenmez denmiyor, kontrollü olarak tüketilmelidir.