Reflüye Ne İyi Gelir? İşte Mide Dostu 8 Tarif

Reflü tüm toplumda sıkça görülen ve hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bir mide rahatsızlığıdır. Bu yazıda reflünün belirtileri nelerdir, reflüye ne iyi gelir yenmesi gerekenler ve yasaklı yiyecekler nelerdir gibi sorularının cevaplarının yanısıra, reflüden koruyan ve reflüye iyi gelen harika 8 tarif sizi bekliyor olacak.

Reflü nedir basitçe açıklamak gerekirse, insanlarda yemek borusu ile mide arasında midedeki gıdaların geriye kaçmasını önleyen bir kapakçık vardır. Varsayılan hali kapalı olan bu kapakçık çiğneme ve yutma sırasında açılarak gıdaların yemek borusundan mide geçişine tabiri caizse “destur verir”.

Fakat zaman içerisinde bu kapakçık obezite, alkollü içecekler, aşırı yağlı gıdaların sık kullanımı gibi etkenlerle zayıflar ve eski işlerliğini yitirmeye başlar ve eskisi gibi kapalı halde kalamaz. Tahmin edeceğiniz üzere bu durum mideden yukarı doğru gıdaların ve mide asidinin yemek borusuna geri kaçışına sebebiyet verir. Bu duruma reflü denir.

Reflü neden olur mideye aşırı derecede gazlı ve alkollü içeceklerle yüklenme, aşırı yağlı gıdaların sık kullanımı yüzünden olur. Bu yüklenme midenin eskisi gibi işlevini yapamamasına neden olur ve reflü başlar. Mide asidi de yemek borusuna kaçınca boğaz reflüsü ortaya çıkar.

Reflü Belirtileri

Reflü hastalığı çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Reflü krizi belirtileri içinde en önemlisi boğazda yanma hissidir. Reflü nefes darlığı yaparmı evet yapar hatta nefes alma güçlüğü yaşanması durumun iyice kronik hale geldiğinin göstergesidir.

Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır özellikle yutma güçlüğü, emerken ağlama, sıvıyla karışık geğirme, sürekli ağız akıntısı, sürekli yutkunma hareketi, sık öksürme ve uyku bozuklukları şeklindedir. Bebeklerde genelde oluyor ama 12- 18 aydan sonra çoğunlukla düzelir.

Reflüye ne iyi gelir çocuklarda reflü nasıl geçer genellikle 24 ay sonra geçiyor fakat o vakte kadar belirti gösteren çocuklarda beslenmeden sonra yatay pozisyona getirmemek çok önemlidir, böylece reflü azalır.

Aşağıdaki gibi gruplayacak olursak reflü belirtileri şunlardır:

  • En sık göğüste yanma, mide sıvısının ağza gelmesi ve yutma güçlüğü gibi belirtiler gösterir.
  • Çoğu kişide hazımsızlık, aşırı geğirme, ağza kötü kokular gelmesi, boğazda yanma hissi hatta sırt ağrısı gibi belirtilerle kendini belli eder.
  • Bazı hastalarda ise astım, kronik sinüzit, ses kısıklığı kusma, geceleri boğulma hissi ve aşırı salya gelmesi gibi ilerlemiş reflü belirtileri de olmaktadır.

İLGİLİ YAZI: Gastrit Diyeti

Reflüye Ne İyi Gelir?

Aşağıdaki besinler reflü hastaları için güvenli grupta sayılırlar ve reflü diyeti yapmak isterseniz diyet listesi bu besinlerle oluşturulabilir. Reflüde beslenme iyi yapılırsa bitkisel tedavi mümkün, bunu başaramazsanız reflü ameliyatı ile olumlu sonuçlar alınabilir. Evde reflüye ne iyi gelir dersek, sebzeler, meyveler, sağlıklı yağlar, et, bakliyatlar ve özellikle de yulaf çok iyi gelir. Evet reflüde ne yenir bir göz atalım.

İLGİLİ YAZI: Reflü Diyeti Nasıl Yapılır?

Reflüye İyi Gelen Yiyecekler

Reflü sorunlarını azaltan, zamanla da yok eden mide dostu yiyecekleri bilmek gerekiyor. Reflüye ne iyi gelir hangi yiyecekler mideyi rahatlatır reflüden nasıl kurtulabilirim diyorsanız işte reflüye iyi gelen yiyecekler sizlerle…

    1. Sağlıklı Yağlar: Avokado, ceviz yağı, susam yağı ve özellikle de zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır. Reflüye iyi gelen kuruyemişler içinde badem bir numaradır.
    2. Et grubu: Özellikle yağsız olduğu için tavuk göğüs eti, hindi göğüs eti; yağsız ya da az yağlı balıketi tüketilebilir. Yağsız olduğu takdirde kırmızı et de tüketilebilir.
    3. Meyveler: Her meyve değil tabi ki, mümkün olduğunca lifli meyveleri tercih etmelisiniz. Özellikle de şeftali, elma, muz, armut, kavun tüketilebilir seçenekler arasındadır. Kudret Narı tam bir mide dostudur.
    4. Sebzeler: Sebzelerin doğal olarak yağ ve şeker içeriği düşüktür ve mide asidini azaltmaya yardımcı olur. Özellikle daha yüksek lif oranına sahip olan lahana, brokoli, kuşkonmaz, kereviz, yeşil fasulye ve salatalık iyi seçeneklerdir.
    5. Bakliyatlar: Columbia Üniversitesinde yapılan bir çalışmada bitkisel proteinlerin mide ve yemek borusu arasındaki özofagus kasını zorlamadığı, hatta bu kasın fonksiyonunun gelişimine katkı sağladığı gösterilmiştir. Özellikle sarı ve yeşil mercimek, siyah fasulyeyi tercih ederseniz hem lifli hem de yüksek bitkisel proteinli beslenmiş olursunuz.
    6. Yulaf: Özel bir başlık ayrılması gereken bir besin. Reflü ağrısına ne iyi gelir kesinlikle yulaf iyi gelir denebilir, neden mi? Yulaf birçoğunuzun bildiği gibi tam bir lif kaynağıdır ve mide asidini absorbe ederek reflü semptomlarını hafifletir. Özellikle de kahvaltılarınızda veya ara öğünlerinizde süte ya da yoğurda karıştırarak tüketebilir böylece damak tadınıza göre atıştırmalık yulaflı bir bar yapabilirsiniz. Hatta yeterince hamaratsanız un yerine kullanarak pasta ve ekmek dahi yapabilirsiniz 🙂
    7. Zencefil: Zencefilin doğal anti-enflamatuar özellikleri bulunduğu bilinen bir gerçektir. Mide asidine ne iyi gelir öncelikle zencefil demek gerekiyor çünkü zencefil özellikle mide yanmalarına iyi gelir. Özellikle rendelenmiş taze zencefili tariflerinizde mutlaka kullanın. Reflüye iyi gelen bitki çayları içinde zencefil çayı çok etkilidir. Reflüden kurtulanların yorumları incelendiğinde zencefil çayının çok özel bir yeri olduğu görülmektedir. Fakat dikkat edin, zencefilde miktar çok önemlidir, zencefil yeterli ölçüde kullanıldığında rahatlama ve iyileşme sağlarken fazlası mide yanmasını artıracaktır.
    8. Reflüye İyi Gelen Çorbalar: Et suyu, kemik suyu çorba, tavuk suyu çorbalar iyi gelir. İçine sebze doğrayıp farklı lezzetler elde edebilirsiniz.  Reflüye iyi gelmeyen çorbalar ise, mercimek çorbası, bu çorba tavsiye edilmiyor. Tel şehriye gibi karbonhidratı yüksek çorbalar ile sütlü çorbalardan uzak durun.
reflüye ne i̇yi gelir? i̇şte mide dostu 8 tarifPin
reflüye neler i̇yi gelir, neler gelmez?

Reflüye İyi Gelmeyen Yiyecekler

Reflüye ne iyi gelir belirttik, evet reflüye iyi gelen besinler bulunduğu gibi reflüyü tetikleyen ve yenmemesi gereken besinler de bulunmaktadır. Reflüyü kontrol altına almak reflü hastası olmamak için aşağıdaki besinlerden mümkün olduğunca uzak durmayı deneyebilirsiniz. İşte reflüde yasaklar listesi:

  1. Çikolata: İçerdiği metiksantin maddesiyle reflü problemlerini artırdığı görülmüştür.
  2. Alkol: Alkollü içecekler reflünüzü tetikleme potansiyeline sahiptirler.
  3. Nane: Nane ve nane içeren ürünler (sakız vb.) reflüyü tetiklemektedir.
  4. Asitli meyveler: Yukarıda iyi gelen meyveleri sıralamıştık. Bazı meyvelerse içerdikleri yüksek asit sebebiyle reflü şikayetlerini artırırlar. Özellikle de portakal, mandalina, limon, greyfurt, domates bunlara örnek olarak gösterilir.
  5. Kafeinli içecekler: Kola, kahve, enerji içecekleri ve gazlı içecekler…
  6. Soğan ve sarımsak: Soğan ve sarımsak birçok insanda mide yanmasına sebep olabilmektedir.
  7. Acı ve baharatlı yiyecekler de soğan ve sarımsak gibi reflü şikayetlerini artırmaktadırlar. Özellikle birlikte tüketmekten kaçınmak gerekir.

Bilinmesi gerekir ki hepimizin metabolizması farklıdır. Ayrıca bunlara ek olarak sizin intolerans gösterdiğiniz bazı besinler de olur. Reflünüzü tetiklediğinden şüphelendiğiniz besinleri 3-4 hafta diyetinizden çıkararak semptomlarınızdaki değişimleri gözlemlemenizi tavsiye ederim. Şimdi reflüye ne iyi gelir evde neler yapabiliriz buna bakalım.

İLGİLİ YAZI: Tüp Mide Diyet Listesi 

Reflüye İyi Gelen Mide Dostu 8 Özel Tarif

İstanbul Bariatric Center mutfak ekibi olarak reflüye iyi gelen gıdalar ile özel tarifler oluşturduk. Reflüye ne iyi gelir işte bu tarifler cevap veriyor. Bu 8 adet özel tarifle reflüden korunma mümkün. Tariflerde özellikle reflüye iyi gelen malzemelerin yanına (*) işareti konulmuştur.

1- Yulaflı Bar

Malzemeler:

  • 1 Çay Bardağı Yulaf*
  • Yine 1 Çay Bardağı Elma Püresi*
  • 3 Kuru Hurma*
  • 2 Yemek Kaşığı Çiğ Badem*
  • 1 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi*
  • 1 Tatlı Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı

Yapılışı:

Yulafı 1 dk boyunca robottan geçirin. Geceden suda ısladığınız hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, soyup doğradığınız elma ile krema kıvamına gelene kadar rondolayın. Çiğ bademleri biraz iri kalacak şekilde hafifçe ezin. Toz halindeki hindistan cevizini ve hindistan cevizi yağını da üzerine ekleyip tüm malzemeyi iyice karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine spatula ile ince tabaka halinde yayın. Piştikten sonra kırılgan bir yapıya sahip olacağı için pişirmeden önce dilimlerseniz tüketimi sizin için daha kolay olur. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarın ve soğuduktan sonra istediğiniz gibi yanınızda taşıyıp ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

reflüye ne i̇yi gelir? i̇şte mide dostu 8 tarifPin
yulaflı bar

 

2- Yulaflı Bar (Yukarıdakini Beğenmeyenler İçin)

Malzemeler:

  • 1,5 Çay Bardağı Yulaf *
  • 1 Çay Bardağı Muz Püresi*
  • Yarım Çay Bardağı Çiğ Yer Fıstığı*
  • 1 Çay Bardağı Elma Püresi*
  • 1 Yemek Kaşığı (ev yapımı) Fıstık Ezmesi*
  • Yarım Çay Kaşığı Toz Karanfil*
  • 1 Yemek Kaşığı Tarçın

Yapılışı:

Reflüye ne iyi gelir tabi ki yulaf demiştik bu yüzden yulafla ilgili çok çeşitli tarifler vermeyi uygun bulduk. İlk tarifteki gibi yulafı 1 dakika boyunca robottan geçirin. Diğer tüm malzemeleri üzerine ekleyin. Yer fıstıklarını biraz iri kalacak şekilde hafifçe ezin ve hepsini iyice karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine spatula ile ince tabaka halinde yayın. Önceden 150 derece ısınmış olan fırına koyarak kızarıncaya dek 30 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce istediğiniz ebatlarda dilimlerseniz daha rahat tüketebilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Ülseratif Kolit Diyeti 

3- Özel Tarif: Peynir Topları

Malzemeler

  • 100 gr Süzme Peynir*
  • 50 Gr Az Yağlı Kaşar
  • 50 Gr İyice Ezilmiş Ceviz*
  • 1 Yemek Kaşığı Tepeli Yulaf Ezmesi*
  • 1 Tatlı Kaşığı Kekik*
  • Dışı için Malzemeler
  • İnce Kıyılmış Maydanoz*
  • İnce Kıyılmış Çiğ Badem *
  • Teff*

Yapılışı:

Tüm malzemeleri robottan geçirin. Elinizle top gibi şekil verin, dışını da özellikle maydanoz, çiğ badem ve teff ile kaplayabilirsiniz.

Not: Ceviz reflüye iyi gelir mi, evet, ezilmiş ceviz olarak tüketebilirsiniz.

4- Balık Köftesi

Malzemeler

  • 250 Gr Somon Füme*
  • 2 Küçük Diş Sarımsak
  • 1 Küçük Boy Kuru Soğan
  • 2 Tatlı Kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı*
  • Maydanoz*
  • 4 Tatlı Kaşığı Yulaf Unu*
  • 1 Orta Boy Yumurta
  • 2 Parmak kadar az yağlı Dil Peyniri*
  • Kekik*
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı:

Tüm malzemeyi rondolayıp buzdolabında 20 dakika dinlendirin. Yassı köfte şekli verin.200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin.

5- Salata Severler İçin: Havuç Kereviz Salatası

Malzemeler

  • 1 Büyük Havuç*
  • Orta Boy Kereviz 1 adet*
  • 1 Çay Bardağı Rondolanmış Çiğ Badem*
  • 1 Çay Bardağı Süzme Yoğurt*
  • Tuz

Yapılışı:

Kereviz ve Havucu ince rende ile rendeleyin. Yağsız tavada tavayı sallayarak 3 dakika soteleyin.  Soğuma gerçekleştikten sonra tuzunu, çiğ bademi ve yoğurdu ekleyerek karıştırın.

NOT: Yoğurt reflüye iyi gelir mi diye soruluyor, süzme yoğurt çok iyi gelir.

6- Brokoli Köftesi

Malzemeler

  • 200 Gr Hindi Fileto*
  • 200 Gr Buharda Pişmiş Brokoli*
  • 1 Yumurta
  • 6 veya 7 Tatlı Kaşığı Yulaf unu*
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1 Küçük Soğan
  • Maydanoz
  • Kimyon*
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz

Yapılışı:

Tüm malzemeyi robottan geçirip buzdolabında 20 dakika kadar bekletin. Köfte şekli verip 200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

7- Ananaslı Smoothie

Malzemeler

  • 1 Su Bardağı Soya Sütü*
  • 1 Kalın Dilim Ananas*
  • Tarçın*
  • 1 Tatlı Kaşığı Rendelenmiş Taze Zencefil*
  • 1 Tatlı Kaşığı Bal*
  • Özellikle de üzerine fesleğen yaprakları*

Yapılışı:

Malzemeleri robottan geçirin. Özellikle de üzerine koyacağınız fesleğen yaprakları da midenizi rahatlatacaktır.

NOT: Süt reflüye iyi gelir mi, laktosuz süt yada soya sütü kullanmanı tavsiye edilir.

8- Siyah Fasulye Püresi

Malzemeler

  • 250 Gr Siyah Fasulye*
  • 1 Tatlı Kaşığı Zerdeçal
  • 1 Büyükçe Baş Sarımsak
  • Tahin*
  • Kimyon*
  • Zeytinyağı*
  • Tuz

Yapılışı:

Siyah fasulye ve zerdeçalı bir gece önceden suya ıslayın. Ertesi gün yıkayıp sarımsak (kabukları ile birlikte olması önemli) ve tuz ile haşlayın. Pişince robottan geçirin. Soğuduktan sonra kimyon, tahin, zeytinyağı ile karıştırıp servis yapabilirsiniz.

Reflüye ne iyi gelir neler iyi gelmez neler yapılmalıdır gibi aklınızdaki soruları yorum olarak bildirirseniz elimizden geldiğince yanıtlamaktan memnun oluruz. Özellikle de Reflü üzerine detaylıca yazılmış şu makaleye de göz atabilirsiniz.

Bu yazı konuk yazar Murat Üstün tarafından yazılmıştır.

Dr. Murat Üstün Hakkında

Metabolik cerrahi ve obezite cerrahisi uzmanı Op. Dr. Murat Üstün tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlamış, uzmanlığını Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapmıştır. Istanbul Bariatric Center (IBC) kurucusu Dr. Murat Üstün, reflü tedavisi ve ameliyatı , tüp mide ameliyatı, mide balonu dahil olmak üzere bir çok uygulamada Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmiştir. Obezite cerrahisi ile ilgili 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kongrede yer almış, 6000’in üzerinde başarılı operasyon gerçekleştirmiştir. “Obezite cerrahisinde güven” ilkesini benimsemiş olan Dr. Murat Üstün, hastanın sağlığının ve güvenliğinin birinci öncelik olduğunun her platformda altını çizmekte ve bunu mükemmellik denkleminin bir parçası olarak kabul etmektedir. Çalışmalarına Londra ve İstanbul’da devam etmektedir.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Reflüye Ne İyi Gelir? İşte Mide Dostu 8 Tarif” üzerine 48 yorum
  1. Konuğunuz Dr. Murat Üstün’e reflüye dair bu detaylı paylaşımı için teşekkür ederim. Her zaman hassas bir mideye sahip oldum ve bu yüzden yediklerime içtiklerime mümkün olduğunca dikkat etmeye çalışıyorum. Şu an için reflü belirtileri ve şikayetleri yaşamıyorum ama bu mide hassasiyetim o noktaya gidecek gibi görünüyor. Bu konuda sanırım daha dikkatli olmam gerekiyor. Duo Diyet’e ve Dr. Murat Üstün’e tekrar tekrar teşekkür ederim. Yüreğinize sağlık.

    Yanıtla
    • Ben de teşekkür ederim, midemiz bizim en büyük hazinemiz ve ona çok iyi bakmamız lazım. Reflü değiliz belki ama bazen mideyi epey yorduğumuz zamanlar oluyor. İlerleyen yaşlarda üzücü sonuçlar olmaması için yeyip içtiklerimize her zaman dikkat etmemizde fayda var.

      Yanıtla
      • Merhaba,
        Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. Midemiz ve genelde sindirim sistemimiz bizim ona nasıl baktığımızla, nasıl beslendiğimizle paralel olarak sağlıklı ya da sağlıksız hale gelebilir. Bu nedenle reflü veya başka yakınmalar olmasa bile mutlaka çöp gıdalardan, kimyasal katkılı besinlerden, işlenmiş gıdalardan ve gazlı-şekerli içeceklerden uzak durmak hem sindirim sistemi sağlığımızı, hem de genel sağlığımızı korumak için faydalı olacaktır.
        Sağlıklı günler dilerim.

        Yanıtla
    • Bende zaman zaman oluyor maalesef ama ileri boyutta değil neyse ki..
      Endoskopi yaptırdığımda doktor söylemişti..O nedenle yediklerime dikkat ediyorum ama çikolata ve kahveden vazgeçemiyorum.Acı yemekte çok tetikliyor gerçekten.
      Bu yulaflı bar tariflerine bayıldım mutlaka deneyeceğim, tüm öneriler çok detaylı ve yararlı teşekkür ederim:)

      Yanıtla
      • Yulaflı bar tarifi 2 tane birden var, umarım beğenirsiniz. Mideyi rahatsız eden çikolata ve kahveyi kararında tüketirseniz çok zarar vermez inş.

        Yanıtla
    • Gastrit ülser reflü ve en kötüsü de mide kanseri hepsi de farklı. Pek belirti vermeyen gastrit, mide yanması ekşimesi vs gibi belirtiler ise reflü genelde. Endoskopi yapılınca net bişey söyleniyor. Her türlü mide rahatsızlığı için yazıdaki mide dostu besinler tüketilebilir.

      Yanıtla
    • Recep bey merhaba,
      Reflü ve ülser tamamen farklı hastalıklardır. Ülser genel olarak herhangi bir dokunun mukoza dediğimiz tabakasındaki bir yara, bir tür aşınmadır. Ülserler en sık midede, midenin de en sık çıkış bölümü ve onikiparmak barsağı girişinde görülürler. Ülserlerin en önemli belirtileri ağrıdır. Ağrı genelde göbeğin biraz üstünde, kemirici veya keskin bir ağrı şeklindedir. Genelde yemekle veya örneğin süt içmekle hafifler.
      Reflüdeki ağrı ise genelde daha yukarıda, göğüs kemiğinin arkasında ve adeta kalp ağrısı gibidir. Bu nedenle İngilizce tabiri de “Heartburn” yani “kalp yanması” dır. Genelde yemeklerden sonra ve özellikle de uzanıldığında ortaya çıkar. Reflünün belirtileri çok çeşitli olabilir, yani ağrı olmak zorunda değildir. Sadece ses kısıklığı, sadece boğazda tahriş veya sadece kronik öksürük şeklinde bile belirti verebilir.
      Reflüye bağlı olarak yemek borusunun alt ucunda önce çizgiler şeklinde, sonra ise yaygın ülserler oluşabilir. Bu duruma da reflü özofajit, yani reflüye bağlı yemek borusu yangısı adı verilir.
      Sağlıklı günler dilerim.

      Yanıtla
    • Ben de o soruyu hep sorarım, yalnız değilsin yani. Aslında bu yiyecekler yararlı ama biz zamanında dikkat etmeyerek midemizi bazı besinlere karşı hassas hale getirmişiz. Örneğin bu yaştan sonra da dikkat etmezsek ilerleyen zamanlarda daha fazla yiyecek yasak olabilir, o yüzden az ve kararında olacak şekilde beslenmeye devam.

      Yanıtla
  2. Vücudumuz öyle bir hassas dengede çalışıyor ki bir yerindeki ufak bir problem insanı çok rahatsız edebiliyor. Reflü de bunlardan biri olsa gerek. Hele boğazını seven bir insan için çok zor. Değerli bilgiler için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Evet boğazını seven için, özellikle çok sevilen bazı yiyeceklerden fedakarlık etmek çok zor olsa gerek. Çikolata, kahve, baharatlı yiyecekler, buz gibi gazlı içecekler sevilebilir ama maalesef reflünün en büyük tetikleyicileri.

      Yanıtla
  3. Malesef bendede var bu kötü sorun ama bende mıde bulantısı seklınde daha fenası :/ yatınca oluyor bazen gidip kusuyorum. En iyi gelen şey ekşi elma iyi bastırıyor.

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun, demek ekşi elma diyorsun, onu da listeye ekleyelim o zaman. Gerçi elma var listede de ekşi elma vurgusu önemli. Yazıdaki reflüyle ilgili liste ve tarifler umarım faydalı olur senin için.

      Yanıtla
  4. Merhaba, çevremde reflü hastalığı olan arkadaşlarım var. Yazınızı okuyana reflüyü basit bir mide hastalığı sanıyordum. Doktorumuzun Hastalığın tanımı ve hastalıkla başetme konularındaki tavsiyeleri anlaşılır bir dilde ifade edilmiş. Kendisine ve size teşekkür ederim…

    Yanıtla
    • Değerli yorumun için biz de çok teşekkür ederiz. Reflü rahatsızlığının belirtileri çok iyi etüt edilmeli, basite alınmadan beslenme alışkanlıkları ona göre dizayn edilmeli.

      Yanıtla
  5. Reflü neredeyse tüm insanların ortak rahatsızlığıdır. Bundan dolayı ”Reflüye iyi gelen besinler yazınız birçok insana faydalı olabilecek türden bir yazıdır. Paylaşım için çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Çok şükür, iyileşmişsiniz. Bu yorum da çok değerli çünkü reflü rahatsızlığından kurtulunabileceğine güzel bir örnek olmuş oldu. Demek ki dikkat edildiğinde problemleri aşmak mümkün. Çok teşekkürler.

      Yanıtla
  6. Bir ara bende buna benzer şikayetler yaşadım sanırım kolayı çok tükettiğimden ama son yedi senedir ağzıma sürmüyorum daha iyiyim. Reflüye iyi gelen besinleri yazınız sayesinde daha dikkatli olacğız umarım teşekkürler.

    Yanıtla
    • Asitli içecekler çok keyif veriyor ama fazlası da mideyi yoruyor ve zamanla problemler büyüyor. Dediğiniz gibi reflüye iyi gelen besinlere yönelip mideyi yoranlara karşı dikkatli olmak şikayetleri azaltacaktır.

      Yanıtla
  7. Bakliyatlar konusunda tamamen yanlış bilgilere sahipmişim. Reflüye iyi gelen besinler konusunu okumam çok iyi oldu..
    Reflü hastalarına özel yemek tariflerini ise mutlaka deneyeceğim kızım için. Teşekkürler..

    Yanıtla
  8. Reflüyü tetikleyen gıdaları fazlası ile tükettiğimi fark ettim. Bu farkındalığa harika yemek tarifleri ile destek vermişsiniz. Çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Erhan bey merhaba,
      Bilgiler size faydalı olduysa ne mutlu bize. Olabildiğince reflüye yol açan gıdalardan uzak kalarak “reflü hastalığı” na ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Beslenmeyle ilişkili aralıklı reflü fizyolojik bir durumdur ve hastalık kabul edilmemektedir. Tarifler İstanbul Bariatric Center genel direktörü Demet Ella tarafından üretilmiş tamamen özgün tariflerdir. Beğendiğiniz için mutlu olduk. Sevgiler.

      Yanıtla
  9. Yıllar önce reflüden çok çektim. Beslenmeme çok dikkat ederim uzun zamandır problem yaşamadım. Bu tarifleri de not alayım tavsiyeler için teşekkürler ☺️

    Yanıtla
  10. Reflüden o kadar çok çekiyorum ki bu yazı bile ilaç gibi geldi. Aslında internette bu konuda bir çok tavsiye var. Ama Reflüye İyi Gelen Besinler ve Harika 8 Tarif yazınızda bunların hepsini derli toplu bir biçimde vermişsiniz. Kaleminize sağlık.

    Yanıtla
  11. Bende de reflü vardı . İnatla doktora gitmedim üç yıl öyle kaldı. Sonra doktora gittim endoskopiye girdim . Ülser olmuş dedi. İlaç verdi sanırım geçti . Çünkü çoktandır yanma olmuyor .

    Yanıtla
    • Çok şükür artık iyisin gibi görünüyor. Dikkat et de tekrarlama olmasın. Reflü ile ülser ayrı, doktorumuz Murat Üstün, Recep beyin yorumuna yazmış detayları, bakabilirsin.

      Yanıtla
  12. Reflüye iyi gelen gelmeyen yiyecekleri çok fzala araştırdım ve ananas ve peynir gibi ürünlerin mide asidini yükselttiğini pek çok yerde okudum. Reflü başlığı altında mide dostu olarak verilmiş tariflerde hem ananas hem peynir var. Neye göre değişiyor bu ürünlerin etkisi acaba ?

    Yanıtla
    • Mide dostu tariflerde her iki malzemenin kullanımı da baskılayıcı gıdalarla verilmiştir.
      Örneğin; peynirin etkisi yulaf ile ananasın etkisi soya sütü ile baskılanmış, negatiften pozitife çevrilmiştir etkileri. Bu şekil tüketmekte bir sıkıntı olmaz.
      Sağlık ve afiyetle, sevgiler.

      Yanıtla
Yorum yapın

1