Kış Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Demlenir? İşte Tüm Detaylar

Kış çayı nedir önce onu cevaplayacak olursak, soğuk havalarda sıcaklığıyla içimizi ısıtan ve bizi hastalıklardan koruyan bir karışım çayıdır. Bu çay, içindeki 9 farklı malzeme sayesinde tek başına içilen bitki çaylarından daha etkilidir. Bu 9 bitkinin birleşiminden oluşan harika bir kış çayı tarifi bu yazıda sizlerle olacak. Bazı bitkilerin karışımı birbiriyle uyumsuz olabiliyor ama buradaki bitkilerde bu sıkıntı oluşmuyor.

Soğuk havalar, vücudun direncini düşürerek bizi halsiz ve yorgun düşürdüğünden dolayı, bunu telafi edecek takviye güç gerekir. İşte kış çayı, bağışıklığı arttırıp, mikroplarla savaşacak bitkilerden oluştuğundan bizi bulaşıcı hastalıkların etkisinden korur.

Soğuk algınlığına, nezle, grip, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı bu çok etkili çayın içindeki her bitki ayrı bir fayda sağlar. Böylece vücudumuz daha kısa sürede istediği direnç ve enerjiye kavuşmuş olur.

Kış çayı kullanmak için illaki hasta olmayı beklemeyelim, kendimizi halsiz hissettiğimizde, vücudumuzda kırgınlık oluştuğunda, çalıştığımız iş yerinde veya toplu ulaşım araçlarında mikrop bulaşma ihtimali olduğunda, burada not aldığınız tarifle çayımızı yapalım ve önlemimizi alalım.

Aile fertlerinden birinin dışarıdan eve getireceği hastalıkların bize de bulaşma ihtimali yüksek. Bu durumda daha büyük bir çay demliği ile yapıp ailecek içmekte yarar var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Karabaş Otu Çayı Faydaları ve Tüketim Şekli

kış çayı nasıl yapılır? nasıl demlenir? i̇şte tüm detaylar
kış çayı karışımı

Kış Çayı Nereden Alınabilir?

Aktarlarda çeşitli versiyonları satılmakta fakat her aktar hijyen kurallarına ne kadar uyar bilemediğimizden tanıdık aktardan almakta fayda var. Çünkü bu 9 farklı bitkinin karışımı açıkta satıldığından hijyen çok önemlidir. Karışımın içinde sadece birinin eski olması böceklenme veya kurtlanma yapabilir. Örneğin karışımın hepsi taze sadece zencefil eskiyse delik delik kurtlanmış olması muhtemeldir ve tüm karşımı bozar.

Alırken ayrı ayrı paketlerde alabilir yada ayrı ayrı tarttırıp sonra da aynı poşetin içine atıp karışım olarak paketletebilirsiniz. Önemli olan demlerken nasıl koyacağınıza karar vermek. Malzemeleri tek tek atarım derseniz ayrı paketletin. Karışık olduğunda ise bir tutam atıp demlersiniz. Tabi bu kolay yol olsa da içinde eşit miktarda malzeme olmasını zorlaştırır.

kış çayı nasıl yapılır? nasıl demlenir? i̇şte tüm detaylar
kış çayı malzemeler

Kış Çayı İçindekiler

İçindeki malzemeler 9 tane ve bir demleme için önerilen miktarlar:

  • 3 adet kuşburnu
  • 4 adet karanfil
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 1 adet zerdeçal
  • 1 adet zencefil
  • 1 adet havlıcan
  • 1 yemek kaşığı hibisküs
  • 1 yemek kaşığı hatmi çiçeği
  • 1 yemek kaşığı adaçayı

Kış Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Demlenir?

Kış çayı tarifi nedir, kış çayı nasıl demlenir diye soruluyor. Çeşitli tarifler olsa da en etkilisini ve yararlısını sizlere sunacağım. Tek içilen bitki çaylarının demlenmesinden biraz farklıdır.

Demlerken 2 şeye dikkat edilir:

1-En önemlisi kullanılan bitkilerin oranına.

2-Demleme yaparken kaynatılıp kaynatılmayacağına.

Her bitkinin ayrı bir kimyasal yapısı var. Her bitkiden yeterli miktarda koymak esas olmalıdır. Bazısından fazla koyup bazısından da hiç koymamak verimli olmaz.

Çok fazla kaynatma veya demde fazla kalması da, çayın hem tadını bozar hem de vitaminini azaltır.

O yüzden bitki çayı demlemesi gibi suyu kaynatıp üstüne bitkileri koyma değil de bir taşım kaynatıp, sonra da 5 dakika demlendikten sonra süzüp tüketilmelidir.

Kış Çayı Tarifi 

Yarım litre kadar suyu çaydanlık tarzı bir demliğe koyarak kaynatmaya başlarız. Kaynama esnasında zamandan kazanmak için çayın malzemelerini her malzemeden eşit oranda demliğimize doldururuz. Tek taşımlık kaynamadan sonra altını kapatıp 5 dakika demlemede bırakırız. Sonra süzerek bardaklara alıp çayı afiyetle içeriz.

Çayın İçine Fazladan Neler Katılabilir?

  • Bu şekilde sade içmek en sağlıklısıdır ama tatlandırmak isteyenler içine meyve kabukları da ekleyebilir.
  • Çeyrek limonun suyu sıkılarak da vitamin seviyesi yükseltilebilir.
  • Ihlamur eklenmesi tavsiye edilmiyor. Bu bitkilerle kimyası uyuşmadığından ıhlamur çayı ayriyeten tüketilmelidir.
  • Bal ekleyerek tatlandırmak isteyenler kaynar durumdayken değil biraz ılık olduğunda balı eklemeliler.

İlginizi Çekebilir: Hakiki Balın Faydaları Mucize Bal Karışımları

Kış Çayı Diyet İlişkisi

Metabolizmayı hızlandırarak toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran kış çayı, vücutta biriken fazla suyu da dışarı atarak ödem oluşmasını engeller. Bunu içtiğimiz günlerde zayıflama kürleri kullanmamıza gerek yoktur.

Ayrıca vitamin ve mineral zengini olan bu çay, kalori miktarı sıfır olduğundan kilo almayı engeller.

Hazır Kış Çayları ve Atom Çayı

Elmalı, portakallı gibi çeşitli hazır kış çayları, içinde bir çok bitki karışımından oluşan atom kış çayı hazır demlik poşetlerde satılmaktadır. Bu olayı şöyle düşünün: “Demlik poşette içilen çay mı, çaydanlıkta demlene çay mı?” Tercih sizin.

Kış Çayları Ne Zaman İçilir?

Belirli bir saati olmamakla birlikte, hazırlama ve tüketme zamanının rahatlığından dolayı akşamları daha uygun görülmektedir.

Kış Çayı Tüketiminde Dikkat Edilecekler

Hamile ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemelidir.

Ayrıca günde 1 kez demlenmekte yarar var, fazlasına gerek yok.

kış çayı nasıl yapılır? nasıl demlenir?
günde 1 bardak kış çayı

Kış Çayı Faydaları

Kış çayı faydaları saymakla bitmez çünkü bu 9 bitkinin kendine has onlarca faydası vardır. Karışım olarak faydaları ise şöyle sıralanabilir:

  1. Soğuk havalarda meydana gelen vücut direncinin düşmesini, bağışıklık sistemini güçlendirerek engellemiş olur ve hastalanma olanaklarını azaltır.
  2. Nezleye bağlı burun akıntısını engeller, balgam söktürerek öksürüğü keser.
  3. Astım, bronşit, nefes darlığı ve göğüs ağrılarına iyi gelir.
  4. Bademciklerde başlayan enfeksiyonun büyümesini engeller, varsa iltihabı kurutmaya destek olur.
  5. Özellikle bal ekleyerek içilirse, antioksidan özelliği ile halsizliği giderir, zinde tutar.
  6. Stresi azaltıcı etkisiyle depresyon tedavisini yardımcı olur.
  7. Kışın çok fazla görülen ses kısıklığına ve ses çatallaşmalarına iyi gelir.
  8. Hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı gibi bağırsak problemlerine iyi gelir.

Kış çayı gibi karışım çayı değil de tek bir şifalı bitki çayı içmek istiyorum derseniz bodur otu çayını önerebilirim. Bu konuda yazdığım “Bodur Otu Çayının Faydaları Tarifi ve Tüketimi” adlı yazımı da okumanızı isterim.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Kış Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Demlenir? İşte Tüm Detaylar” üzerine 6 yorum
  1. Kendine hoş garip bir tadı var. Çokta severim. Kendim yaparım ama annemin yaptığı kadar güzel olmaz. 🙂

    Yanıtla
  2. Bir haftadır yatak döşek durumdayım. Oysaki senelerdir hiç hastalanmadım (nezle-grip dahi olmadım.) Şu aralar yorgunluk stres vs. derken bağışıklığım zayıfladı galiba.. Ballı limonlu su içiyorum bol bol ama sanırım yeterli gelmiyor. Çok zor durumda kalmadıkça ilaç da kullanmak istemiyorum. Ben bir de kış çayı denemeye başlayayım. Buradaki önerilerini de esas alarak güzel bir kış çayı yapacağım. Teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun, Yakın zamanlarda hiç hastalanmadıysan vücuda giren grip mikrobu biraz sarsıcı olacaktır, bi hafta sürmesi normal, vücudun yeni mikroba direnmesi zaman alır. Kış çayının içinde vitamin açısından güçlü ve bağışıklığı güçlendirici bitkiler var, umarım iyi gelir.

      Yanıtla
Yorum yapın