Arnavutluk Tiran Gezilecek Yerler ve Gezi Notları

Arnavutluk Tiran gezisi hafta sonu tatilinde düşünebilecek en güzel tercihlerden biri. Arnavutluk Tiran gezilecek yerler de çok fazla ve cazip. Vizesiz gidilebilmesi, çok uzak olmaması, tarihi ve kültürel miraslarımızın bolca olması, alışveriş için pahalı bir ülke olmaması bu geziyi cazip kılan nedenlerden bazıları.

Balkan ülkelerini çok daha geniş katılımlı Balkan turları ile gezi yapabilirsiniz, hepsi birbirine çok yakın ama zamanınız darsa birkaç günlüğüne gidecekseniz benim tercihlerim şu şekilde:

Arnavutluk Kosova, Arnavutluk Karadağ, Arnavutluk Kosova Makedonya gezisi planlanabilir. Daha önce bir arkadaşım hiç yurtdışına çıkmadım diye yazınca ben de ona “Ben Makedonya Kosova gezisi ile başlamıştım, sen de öyle yapabilirsin.” demiştim. Size de tavsiyem önce Balkan ülkeleri ile başlamak sonra Avrupa’ya açılmak.

Arnavutluk başkenti Tiran tek başına 2 gün rahat rahat geziliyor. Bizim 3 günümüz olduğundan Tiran’a ek olarak Durres şehrini tercih ettik. Zamanınız varsa Arnavutluk’un diğer bazı şehirleri de çok popüler.

Örneğin; İşkodra şehri, harika doğa manzaraları ve gölü ile,

UNESCO tarafından korunan Berat şehri, kalesi ve Osmanlıdan kalma evleri ve taştan sokakları ile,

Durres şehri hem kültürel öğeleri hem de muhteşem deniziyle gezilecek yerler arasında. Tiran’da deniz yok ama Arnavutluk’ta 611 km sahil şeridi bulunmakta.

Bugünkü yazımı Arnavutluk Tiran gezilecek yerler olarak belirledim çünkü Tiran’ı hakkıyla gezerseniz Arnavutluk hakkında her şeyi öğrenir, Arnavutluk kültürüne hakim olabilirsiniz. Umarım yazdıklarım Arnavutluk Tiran gezi rehberi olarak işinize yarar.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 12

Arnavutluk Tiran Hakkında Bilgi

Arnavutluk Tiran yaklaşık 500 bin nüfusu ile hem başkent hem de ülkenin en büyük şehri. Albania adıyla bildiğimiz Arnavutluk’ta dil olarak Arnavutça konuşuluyor ama iyi derecede İngilizce de konuşuyorlar. Arnavutluk’ta yaşayan nüfusun 3 katı kadar Arnavut dünyaya yayılmış durumda.

Para birimi olarak Lek kullanılıyor, 100 lek 5 lira civarında. Saat farkı olarak bizden 1 saat geridedir. Arnavutluk Tiran vize noktasında çok rahat. Yeşil pasaportu olanlar için zaten vize sorunu yok ama normal pasaporta sahip olanlar da Arnavutluk’ta 90 gün süreyle vizesiz dolaşabiliyorlar.

Arnavutluk Tiran şehri 1600’lü yıllarda kurulmuş ve özellikle 2. Dünya Savaşı’nda, Balkan Savaşları’nda çok zorluklar yaşamış bir şehir. Bu şehri gezerken Enver Hoca (Enver Hoxha) ismini çok duyacaksınız. 2. Dünya savaşından sonra komünist lider Enver Hoca, ülke idaresini ele almış ve ülkeyi dışa kapalı ve ciddi baskılar kurarak 1985 yılına kadar 40 yıl yönetmiş. Hatta ülkeyi ateist devlet olarak resmiyetini dünyaya duyurarak bir ilke imza atmıştır. Tüm dinlere karşı tavır aldığından ülkede çok az sayıda cami ve kilise vardır.

Arnavutluk deyince, Arnavut kaldırımı, Arnavut inadı, Arnavut ciğeri ilk aklımızda gelen şeyler ama şunu söyleyelim Arnavut ciğeri Arnavutların menüsünde yok ne yazık ki:( Fakat çok güzel yemekleri var ve kahvesi de harika. Yeme içme pahalı mı derseniz çok değil, önerilen bir menüde bütün kuzu bacağı yemiş ve makul bir fiyat ödemiştik.

İLGİLİ YAZI: Malta Adası Hakkında Her Şey

Arnavutluk Tiran’a Nasıl Gidilir?

Yakın olmasından dolayı otobüsle gidenler oluyor ama arada vize gerektiren ülkeler olduğundan bunu pek tavsiye etmem. Ulaşım rahatlığı, zaman kazanma ve direkt ülkeye indiğinden vizeyle ilgili bir durum olmaması açısından en güzeli uçakla gitmek.

Büyük şehirlerimizden Tiran’a uçak yolculuğu 2 saat bile sürmüyor. Havaalanı şehir merkezi arası ise 20 dakika sürüyor. Tiran havaalanının adı Rahibe Teresa Havaalanı (Tirana Nënë Tereza), bu ismin de hikayesini oraya gidince öğrenin mutlaka. Zamanında yapılan uçak bileti alımları sayesinde çok uyguna Arnavutluk Tiran gezisi yapabilirsiniz.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 13

Tiranda Nerede Kalınır?

Tiran’da gezilecek yerler genelde birbirine yakın, çoğu şehrin merkezinde. Yakın olması, gezide zamanı kullanma açısından çok avantajlı. Çoğu yere yürüyerek gidiyorsun ve fazla yorulmuyorsun.

Bunları düşünerek nerede kalınır derseniz Zona 1 dediğimiz şehir merkezi 1. önceliğimiz olmalı. Sonra Blloku denen bölgeyi de düşünebilirsiniz. Arnavutluk Tiran otelleri arasından 2 farklı özellikte otel tavsiyesi verebilirim.

Şehir meydanındaki 5 yıldızlı otel olan  Rogner Hotel Tirana ve şehir meydanına 10 dakika mesafedeki 4 yıldızlı Xheko Imperial Hotel ile ilgili bilgi almak için otelin üstüne tıklayıp konum bilgisini ve yorumları okuyabilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Marsilya Gezilecek Yerler

Arnavutluk Tiran Gezilecek Yerler

Arnavutluk Tiran gezilecek yerler arasından en popüler 10 yeri paylaşacağım. Yoksa şehir meydanında dolaşırken gördüğümüz opera binası veya çok güzel parklar da var ama onları listeme almadım. İşte Tiran’da gezilecek yerler:

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 14

1- İskender Bey (Skanderbeg) Meydanı

İstanbul’da tüm yollar nasıl Eminönü’ne, Ankara’da Kızılay’a çıkıyorsa Tiran’da da tüm yollar İskender Bey meydanına çıkıyor. Peki İskender Bey (Skanderbeg) ismi nereden geliyor? Türk ismi diye bir yakınlık duyuyorsun ama olayın aslı biraz şaşırtıcı. Osmanlı ordusuna baş kaldırıp Arnavutları ayaklandıran bir komutan İskender bey.

Meydanda at üzerindeki İskender beyin devasa heykeli, şehrin sembolü durumunda. Meydanda rahat dolaşılması için trafiği meydanın etrafından akıtıyorlar. Burada bulunan cami, saat kulesi, devlet daireleri gibi önemli binalar gösteriyor ki, meydan hem turizmim hem sosyal hayatin merkezinde.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 15

2- Ethem Bey Camii

Ethem Bey Camii şehir meydanında çok dikkat çeken Osmanlıdan miras kalmış eserlerden biri. 1823 yılında Hacı Ethem Bey tarafından yapıldığı için bu isimle anılıyor. Enver hoca döneminde, tüm ibadethaneler gibi onun da kapısına kilit vurulmuş. Komünist dönem bittikten sonra 1992 yılında tekrar ibadete açılmış.

Tiran’daki en önemli cami olmasının sebebi sadece tarihi olması değil, caminin içindeki hat ve tezhip sanatının sıradışılığı. Normalde dini motifler olur ama Ethem Bey Camii’nde doğadan esinlenmiş figürler var genelde.

3- Saat Kulesi

İzmir Konak misali, bu saat kulesi de şehir meydanında çok hoş duruyor. Camiyi yaparken yanına saat kulesini de inşa eden Ethem Bey, kuleyi camiden 1 yıl önce tamamlamış. Saat kulesi 35 metre yüksekliği ile şehrin en yüksek yapısı durumunda.

Kule ilk yapıldığında, saati Venedik’ten getirilmiş ve saat başı çalıyormuş. Sonra Almanya’dan getirilen bir saatle değiştirilmiş. 2. Dünya savaşında zarar görünce Roma rakamlarından oluşan bir saat takılıyor. En sonunda 1970 yılında Çin’den getirilen bir saat takılmış ve şimdilik o saat devam ediyor.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 16

4- Ulusal Tarih Müzesi

Ulusal Tarih Müzesi (National Museum of History) de Tiran şehir meydanında bulunmakta. Arnavutluk’un günümüze kadar geliş hikayesine bu müzede şahit olabilirsiniz. Giriş de çok ucuz, 10 lira civarında.

Arnavutluk tarihini incelemek istiyorsanız bu müze tam size göre çünkü müzenin salonlarını tarihi dönemler göre ayırmışlar. Osmanlıyla yapılan mücadelelerden, komünist döneme kadar her şeyi 8 bölüme ayırmışlar ki konuyu iyice anlayalım. Burası ülkenin en büyük müzesi, bol miktarda geniş salondan oluşuyor. Müzede İskender Bey, Enver Hoca ve Rahibe Teresa hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 17

5- Blloku Bölgesi

Blloku (The Block) bölgesi, Tiran’ın en hareketli yeri diyebiliriz. Sosyal hayatın merkezi halinde olan Blloku, sanat galerileri, kahve ve pasta yiyebileceğiniz cafeler ve alışverişe doyacağınız bilinen marka mağazalarıyla turistlerin en sevdiği yerlerden.

Burası eskiden zenginlerin, üst düzey yöneticilerin yaşadığı bir bölgeymiş ve fakir halk giremiyormuş. Bu arada Enver Hoca’nın evi de burada normal olarak, ona da bakın mutlaka. Şimdi de zenginlerin oturduğu bir bölge olsa da herkesin rahatlıkla dolaştığı ve alışveriş yaptığı yer durumunda.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 18

6- Tiran Piramidi

Şekli ve ilginç görünümüyle bir fotoğraf almadan duramadığınız bir yapı Tiran piramidi. Enver Hoca öldükten sonra kızı ve damadı tarafından anı olması amacıyla müze olarak yapılıyor. Fakat Komünizm sistemi çökünce atıl duruma düşmüş, hatta bazı camları da kırık.

Peki neden komple yıkılmamış derseniz, muhtemelen o zor günleri unutturmamak için. Estetik açıdan çok bir şey ifade etmese de bir anlamı olduğundan turistlerin ilgisini çekmektedir.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 19

7- Dajti Dağı ve Teleferik

Tiran’ın biraz dışında olan Dajti Dağı, şehrin muhafızı gibi ihtişamlı bir görünümü var. Dağın yüksekliği 800 metre olduğundan yürüyenler arabayla çıkanlar var ama en güzeli teleferikle çıkmak.

Teleferikle yaptığınız 1 kilometre yolculuk çok zevkli ve bu yolculukta harika manzara resimleri sizi bekliyor. Yolculuk 20 dakika civarı sürüyor, teleferikten Tiran’ı, köy evlerini, dağlara yapılmış villaları görebiliyorsunuz.

Teleferik ücreti biraz pahalı ama değiyor, gidiş dönüş 80 lira civarında. Teleferiğin yanındaki cafenin en üst katı, Çamlıca Çömlek Kuru Fasulyecisi’ndeki yer gibi kendi ekseni etrafında dönüyor, orada kahvenizi içebilirsiniz.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 20

8- Bunk’ art

Dajti Dağının altını oyarak yapılmış olan Bunk’art yer altı sığınaklarının en büyüklerinden biri. Ülkede zaten irili ufaklı 160 bin sığınak yapılmış tehlikelerden korunmak için. Burası da nükleer tehlike gibi durumlara karşı, özellikle rütbeli askerlerin kalacağı şekilde düşünülmüş, 5 katlı ve 100 civarında odadan oluşuyor. Odalarda toplamda binlerce kişiyi ağırlayabilecek kapasitede yapılmış.

Şimdilerde bu sığınağın adına Bunk’art denilerek, içi tamamen tarih ve sanat müzesine çevrilmiş. Komünist döneme ait birçok görsel, doküman ve nesneler müzede sergilenmektedir. Teleferik turundan sonra burayı da gezebilirsiniz. Giriş ücreti 25 lira civarında.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 21

9- Tanners Köprüsü

Tiran’dan geçen Lana Nehrinin üzerine kurulmuş olan Tanners Köprüsü çok büyük bir köprü değil ama tarihi ve Osmanlı mirası oluşu onu değerli yapıyor.

18. Yüzyıldan kalma köprünün altından şimdilerde su akmıyor çünkü akan nehrin yönünü değiştirmişler. Şu an bir anıt gibi dursa da yine de turistlerin ilgisini çekmekte. O dönemde ticari hayatın en önemli geçit noktalarından biriymiş.

arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları
arnavutluk tiran gezilecek yerler ve gezi notları 22

10- Durres Şehri Tarih ve Deniz

Tiranda deniz olmadığı için gezi planını yazın yapanlar için güzel bir alternatif. Durres şehrini seçmemin birçok nedeni var. Tirandan sonraki en büyük yerleşim yeri. Ayrıca Arnavutluk’ta kurulan en eski şehir, 3 bin yıllık tarihe sahip. Yani bu şehre gezmeye gittiğinizde tarihe ve denize doyacaksınız.

Durres Tiran arası 50 kilometre. Yani Tiran’a en yakın deniz de diyebiliriz. Uzun ve geniş plajlarıyla da ünlü. Şehirde ayrıca 2. Yüzyıldan kalma Balkanların en büyük amfi tiyatrosu, Bizans’tan ve Osmanlıdan kalma kale duvarları, Venedik Kulesi ve tarihi Arapaj Kilisesi bulunmakta.

Arnavutluk Tiran gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil tabi ki. Bizim 3 günümüz olduğu için Tiran ve Durres şehirlerinden yana kullandık tercihimizi. İşkodra ve Berat şehirlerini de çok övüyorlar, zamanınız olursa gidebilirsiniz ama ben gitmedim.

İnsanları çok sevecen, zaten Türküm deyince kardeşim benim diyorlar:) Yemekler ve kahvesi iyi, alışveriş de ucuz. Daha ne olsun. Bence Arnavutluk gezisi planlamaya değer. Gitmeyi planlayan herkese şimdiden iyi gezmeler diliyorum.

Ben Avrupa’yı daha çok merak ediyorum derseniz Rüya şehir Prag da iyi seçim olur. Daha önce yazmış olduğum “Prag Gezisi Hakında Önemli Detaylar” adlı yazımı okumanızı öneririm.

Written by Duo

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Arnavutluk Tiran Gezilecek Yerler ve Gezi Notları” üzerine 22 yorum
  1. Çok merak ettiğim yerlerden bir tanesi Arnavutluk Tiran. Gezilecek yerler bolca var. Bugüne kadar araba ile Yunanistan Selanik’ten öteye geçmedim. Ancak en kısa zamanda daha uzun bir rota planlıyorum. Bunun içerisinde mutlaka Arnavutluk Tiran olacak. Bu yazıdan da bol bol faydalanacağım. Yazı için elinize sağlık.

    Yanıtla
    • Vize konusu halledildiğinde arabayla da gidilebilir, Selanik’ten sonra bişey kalmıyor aslında. Yorucu olmaması açısından ve vizeyle uğraşılmadığından direkt uçuşlar daha rahat tabi. Güzel bir rota planlamanız dileğiyle…

      Yanıtla
  2. Kesinlikle ve kesinlikle çok güzel oldugunuz okudugum kitaplardan ve gezi inceleme tavsiye üzerine yayın yapan sizin gibi kaliteli güzel blog ve sitelerden biliyorum bekle beni Arnavutluk dedirtecek bir içerik…

    Yanıtla
  3. Ne güzel yerler. Annemin baba tarafı Arnavut olnasına rağmen hic gitmeyi düşünmedim ama bu resimleri gördükten sonra neden olmasın dedim ?

    Yanıtla
  4. Önce Balkan ülkeleri ile başlayıp sonra Avrupa’ya açılmak fikri çok farklı geldi. Hiç düşünmemiştim. Aklımda kalsın. Arnavutluk Tiran gezisi hakkında iyi bir seyahat rehberi hazırlamışsınız. Teşekkürler..

    Yanıtla
    • Balkan ülkelerinin kültürü ile Avrupanın kültürü biraz farkediyor. Her ikisinin de ayrı güzellikleri var. İlk planda Makedonya Kosova Arnavutluk olabilir mesela.

      Yanıtla
  5. Harika bir tanıtım olmuş. İmkanım olduğunda buraları gezmeyi çok isterim, teşekkürler.

    Yanıtla
  6. Diğer gezi yazıların gibi Arnavutluk Tiran gezi rehberini de çok özenli, detaylı hazırlamışsın. İlgiyle okudum. Arnavutluk, her yanı buram buram tarih kokan bir yer. Yalnız Arnavut ciğeri kısmı epey şaşırttı beni 🙂

    Yanıtla
    • Arnavutluk başkenti Tiran’ı gezdiğinizde Arnavutluk kültürüne doyuyorsunuz. Arnavut ciğeri aslında Anadolu yemeği, Arnavutlar çok yediği için ismi öyle kalmış:))

      Yanıtla
  7. Her yerin kendine özgü güzellikleri ve güzel eserleri mevcut gidip gezmek isterdim doğrusu ama sanırım daha belli bir süre il değiştirirken bile düşüneceğiz. arnavutların ciğeri çok tükettiğinden ismin böyle bir hal alması da ilginç geldi.Arnavutluk Tiran gezi rehberi için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Evet bir müddet gezi yapamayacağız, aynı zamanda gezi yazısı da pek paylaşmıyorum bu süreçte. Galiba önceliği sağlığa verdik, inşallah geçer bu dönem de değişik ülkeler değişik kültürler öğrenmeye devam ederiz.

      Yanıtla
Yorum yapın