Egzersiz ve Spor Yaparken Beslenme Nasıl Olmalı?

Sağlıklı bir vücut dengesi için egzersiz olmazsa olmazdır. Tabi egzersiz demek fazladan enerji tüketimi anlamına geliyor. İster hafif bir sporla ilgilenin ister bir maraton koşucusu olun. Ne olursa olsun dengeli bir düzen için harcadığınız enerjiyi tekrar yerine koymanız gerekir.

Genellikle insanlar çok spor yapıp az yediği zaman zayıflayacağını düşünür ancak bu düzen uzun vadede farklı sorunlara yol açabilir. Halsizlik, yorgunluk gibi basit etkilerin yanında kan değerlerinde bozulma gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Gelin 6 başlıkta egzersiz ve spor yaparken nasıl beslenmeli sorusuna cevap arayalım.

1. Bol su içmek

Su vücudumuzun temel yapıtaşlarındandır ve günlük hayatımızda ortalama 2 litre su tüketmek çok önemlidir. Egzersiz dönemlerinde ise vücut terleme ile birlikte ekstra bir su kaybı yaşar. Bu da günlük ortalamanın yeterli olmadığı bir sonuç gösterir. Bu yüzden sık ama küçük porsiyonlar şeklinde su içmeyi unutmayın. Suyu egzersizden önce yoğun bir şekilde içmek yerine, egzersiz boyunca minik yudumlarla sık sık tüketin.

2. Dengeli bir diyet

Genellikle uzmanlar protein ve yağ ağırlıklı olsa da karbonhidratın, vitaminlerin ve  lifli gıdaların yoğun olduğu bir diyet programı uygulamanızı öneriyor. Bu sayede kas kaybı sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Örneğin yoğun bir egzersiz programından önceki gece karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme ile enerji depolarınızı doldururken egzersiz sonrasında protein ve sağlıklı yağ ağırlıklı bir beslenme ile kas onarımını hızlandırabilirsiniz. Burada hafif bir spor programınız varsa Juico Hazır Paketleri ile günlük programınıza ek olarak vitamin ve enerji takviyesinde de bulunabileceğinizi unutmayın.

3. Öğün düzeni

Spor sırasında beslenme ve uyku düzeni çok önemlidir. Vücut kaybettiği enerjiyi ve kaslardan deformasyonu bu iki etki ile eski haline getirebilir. Bu sebeple hiçbir şekilde öğün atlanmamalıdır. Juico bu konuda hazır programlar ile birlikte sizin yerinize ne zaman ne yiyeceğinizi söylüyor. Ana öğünlerin yanında ara öğünlerle de diyetinizi destekleyebilirsiniz. Bu noktada da Powerball’ları inceleyebilirsiniz.

egzersiz ve spor yaparken beslenme nasıl olmalı?
egzersiz ve spor yaparken beslenme – powerball

4. Egzersiz sırasında ve spor yaparken beslenme

Egzersize başladığınızda dolu bir mide sizi rahatsız edecek ve performansınızı düşürecektir. Bu sebeple egzersize başlamadan önceki 1.5-2 saat boyunca ağır bir şey tüketmeyin. Minik porsiyonlar, muz gibi bir meyve iyi bir alternatif olabilir. Şekersiz bir kahve de vücudunuzu uyaracak ve performans sergilemeye hazır hale getirecektir. Eğer midenizde şişkinlik varsa antrenman saatinizi biraz ileri almak faydalı olabilir.

Egzersiz sırasında yine egzersizin yoğunluğuna göre boşalan enerji depolarınızı bir yandan da doldurmaya gayret edin. Bazı enerji barları bu ihtiyacı karşılayabilir. Egzersizden sonrasında protein ve karbonhidrat tüketimi dinlenme sürecinizi hızlandıracaktır. Ek olarak maden suyu tüketimi de vücudun kaybettiği minarelleri geri kazanmaya yardımcı olur.

İLGİLİ YAZI: Deadlift Nasıl Yapılır?

5. İşlenmiş gıda tüketimi

Normal döneminizde bile bu tarz ürünlerden uzak durmanız önerilir. Kızartma vb. yağlar, fast-food tarzı besinler işlenmiş ve paketli ürünler genellikle koruyucu ve katkı maddesi içerdiği için sağlığınıza iyi gelmeyecektir. Çok ağır egzersizler sonrası kola tüketimi gibi davranışlar sporcular arasında görülse bile profesyonel olmayan sporcular bu tarz hazır ve hızlı sonuç gösterici etkisi olan besin ve gıdalar yerine daha sağlıklı alternatifleri tercih edebilir. Juico bu noktada taze sıkılmış sebze ve meyve sularının yanında özenle hazırlanmış hazır paketleri ile de harika bir alternatif oluyor.

6. Uzmandan destek

Buradaki öneriler genel geçer şeylerdir. Siz her zaman bünyenize ve yapacağınız sporun hacmine göre uygun bir program uygulamalısınız. Bu konuda profesyonel destek de alabilirsiniz. Metabolizmanıza uygun testler hem seçtiğiniz spor için uygunluğunuzu gösterecek hem de bilimsel veriler ışığında size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir.

Unutmayın, bu tüm alanları ile birlikte bir bütündür. Egzersiz, beslenme ve uyku üçlüsü birbirinden ayrı düşünülemez. Siz de sağlıklı bir yaşam için bu 3 etkiye özen gösterebilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Ketojenik Diyet Listesi

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

Yorum yapın