Diyette tatlı yenir mi, diyette yenebilecek tatlılar nelerdir gibi sorular diyet yapanların en çok merak ettiği sorular arasındadır. Diyette olalım veya olmayalım tatlı, mutfaklarımızın vazgeçilmezi konumunda. Hayatımız tatlıyla iç içe sürerken, diyet programına geçildiğinde bir anda tatlıdan uzaklaşmak her bünyeye uymuyor ve zamanla ciddi stres oluşturabiliyor.
Tatlı istekleri diyete sadık kalmayı da olumsuz etkiliyor ve kısa süre sonra diyetler bozulabiliyor. Bu yüzden yapılan diyette sebat edebilmek için “Diyette tatlı yenir mi, yenirse diyette tatlı tüketimi nasıl olmalı tatlı yemek kilo aldırır mı tüketirken nelere dikkat edilmeli?” sorularının cevabı çok önemli ve yazıda bunu bulabileceksiniz.
Tatlıları hayatınızdan tamamen çıkarmanız şart değil. Miktarını ve zamanını iyi ayarlamamız yeterli. Ayrıca tatlı olarak kabul edilen ürünlerin seçimi de çok önemli. Bol şerbetli, yağda kızarmış, hamurlu tatlılardan ziyade daha hafif, az kalorili sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bu şekilde yenen tatlı, diyetin devamlılığı açısından kişiye ayrı bir motivasyon sağlayacak, ruhsal açıdan rahatlatacaktır.
Bir de en önemli şey tatlının yenme zamanı. Tatlıları ana öğünün hemen ardından yemeyin, aradan en az 2 saat geçsin. En doğrusu tatlıyı ara öğünlerde tüketmektir. Özellikle de gece yatmadan önce tatlı yenmemelidir.
Tatlı yendikten sonra kalori dengelemesi için yenilen diğer ürünlerden kısmak kilo verme sürecinizi hızlandıracaktır. Örneğin sütlaç yediğinizde, menünüzden bir dilim ekmek ve bir meyveyi kısabilirseniz diyetinizden daha iyi verim alırsınız.
Diyette Tatlı Yenir mi?
Diyet deyince hep tatsız tuzsuz, etsiz yağsız yiyeceklerle beslenmek akla gelebilir, kısıtlamalar göz korkutabilir ama diyeti zevk alınacak bir yaşam biçimine dönüştürmek de pekala mümkün. Bazen fazla zorlamak, hem bedeni hem ruhu rahatsız ediyor. O yüzden diyet yaparken bir yandan yediklerimizden lezzet almalı bir yandan da kontrollü olmalıyız.
Diyette tatlı yedim ne yapmalıyım diye düşünenlere sadece hesabınızı iyi yapın diyorum. Hedefe ulaşmak için hesabı iyi yapmalıyız çünkü kilo vermek de bir matematik işi sonuçta. Hesabını iyi yapan için diyette tatlı yenir mi sorusunun cevabı tabi ki evet olacaktır.
Tatlılar enerji vermesi yönüyle doğru tüketildiğinde aslında diyet yaparken fayda da sağlar. Mod düşüklüğünü, uyuşukluğu giderir, zinde tutar. Ayrıca diyetini spor ve egzersiz ile taçlandıranların, fiziksel aktivite sonrası az da olsa tatlı tüketmesi fayda sağlayacaktır. Burada en önem şey ölçüdür ve sık tüketmemektir.
Her gün şekerli gıdaların vücuda çokça girmesi sağlığı tehdit eder. Daha önce “Çok Fazla Şeker Sağlımızı Nasıl Etkiler” başlıklı yazımda hangi hastalıklara sebep olduğunu anlatmıştım. Vücuda alınan şekerin 1 gramı 4 kaloridir ve besin değeri sıfırdır.
Tatlılar enerji verir ama vücutta başka bir işlevi olmadığından yağ hücrelerinde birikerek kilo almanıza sebep olur. Bundan dolayı şekerin vücuda ne kadar girdiğinin hesabı çok önemlidir zira bu hem vücut sağlığını hem kilo vermeyi etkilemektedir.
Sütlü Tatlıların Diyetteki Yeri
Bazen günün herhangi bir saatinde tatlı krizleri yakalayabiliyor herkesi. Diyet yaparken tatlı krizi zaten çok sık karşılaşılan bir durum. Tatlı, komple hayatımızdan çıktığında durum krize dönüşebiliyor. Bu yüzden az kalorili sütlü tatlılar hayatın bir yerinde olabilir ve diyete destek verebilir.
O zaman diyette tatlı yenir mi veya diyette tatlı olarak ne yenir sorusuna kilo aldırmayan sütlü tatlılar önceliğimiz olmak kaydıyla denebilir, diğer tatlıları tüketirken daha dikkatli olmalıyız.
İLGİLİ YAZI: Ahmet Apa Diyeti
Sütlü tatlılar; şerbetli, hamurlu ve yağda kızarmış tatlılara göre daha az kalorilidir. Az kalorilidir ama içindeki sütten dolayı çok besleyicidir ve doyurucudur. Hele ki şeker eklemezseniz kalorisi çok daha düşük olacaktır. Örneğin sütlacın diyet sütlü tatlılar arasında ismini duyuyorsunuz burada normal pirinç yerine esmer pirinç kullanırsanız kalorisi daha az olacak ve bu tatlıyı rahatlıkla tüketebileceksiniz.
Rafine şeker yerine ananas gibi, hurma gibi çeşitli meyveler ekleyerek, pekmez ve bal ekleyerek, az kalorili tatlandırıcılar ve pudra şekeri kullanarak sütlü tatlılar yapabilirsiniz. Tabi bir de kullandığınız sütün yağsız ya da yarım yağlı olması da kalorisine etki edecektir.
Diyette Baklava Yenir mi?
Diyette tatlı yenir mi sorusuna evet dedik ve tatlıyı sınırlandırmadık. Peki diyette baklava yenir mi diyette şerbetli tatlı yemek sorun mu sorusuna ne demeli? “Abartma istersen!” dediğinizi duyar gibiyim:) İstersen az kalorili yersin, istersen baklava yersin ama önemli olan baklavadan aldığın kaloriyi 2 dilim ekmeği keserek diyet hesabını düzene koyman. Ayrıca tatlıyı her gün değil haftanın belli günlerine yayarak tüketmen gerek.
Bu konuda Diyetisyen Esma Akça’nın ; “Baklavanın Türk toplumundaki yeri bambaşka ve hem sevilen hem çok tüketilen bir tatlı. Standartlara uygun bir baklava dozunda tüketildiğinde sağlığı tehdit etmez, bilakis vücuda enerji sağlar. Hatta yanına az kalorili keçi sütünden yapılmış bir top dondurma da ekleyebilirsiniz.” şeklinde açıklamaları bulunmaktadır. Haftada 2 gün ikişer dilim baklava yenirse sıkıntı olmaz. Tabi yukarıdaki görsele bakarak iki havuç dilimi yemeyin sakın:)
Baklava dışında hangi tatlılarla ilgileniyorsunuz? Aşağıdaki 3 tatlıya da göz atmanızı öneririm.
Diyette Tatlı Önerileri ve Alternatifleri
Diyette tatlı yenir mi sorusunun cevabı belli ama diyette tatlı olarak ne yenir deyince sadece sütlü tatlılar aklınıza gelmesin. Bazen sütlü tatlılar olur, bazen glütensiz unlardan yapılmış az yağlı kurabiye ve kekler, bazen de bitter çikolatayla yapılmış sufleler de olabilir. İşte diyetinize ekleyebileceğiniz tatlı önerileri ve yapılacaklar:
- Mevsim meyvelerini doğrayın, yoğurtla karıştırarak üzerine tarçın ekleyin. Soğutarak tüketin.
- Meyveleri dilimleyerek erimiş bitter çikolatasına batırarak yiyebilirsiniz.
- El yapımı şerbetler yapın. Hibisküs şerbeti hem tatlı olması hem de kilo verdiren özelliğiyle çok popüler. Kaynamış suyun içine hibisküs atın, dilimlenmiş elmaları ekleyin, şeker yerine bal koyarak afiyetle tüketin.
- Sıcak havalarda dondurma canınız çekerse ev yapımı çilekli diyet dondurma yapabilirsiniz.
- Mide dostu ve doyurucu bir tatlı olan “Yulaflı Bar” tüketin. İşte diyeti bozmayan tatlılar ile ilgili bir yazı:
İLGİLİ YAZI: Az Kalorili Sütlü Tatlı Çeşitleri
Diyet Tatlı: Yulaflı Bar
Diyette tatlı yenir mi evet peki diyette tatlı ne zaman yenmeli ancak aşağıdaki gibi bir tatlı olursa yenmelidir. İşte yulaflı diyet tatlı malzemeleri ve tarifi geliyor.
Malzemeler:
- 1 Çay Bardağı Yulaf
- 1 Çay Bardağı Elma Püresi
- 3 Kuru Hurma
- 2 Yemek Kaşığı Çiğ Badem
- 1 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi
- 1 Tatlı Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı
Yapılışı:
Yulafı 1 dakika kadar robottan geçirdikten sonra geceden suda ıslattığınız ve şekeri suya geçmiş hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Kabuğunu oyup doğradığınız elmalarla beraber rondoya atın. Bu şekil krem oluncaya kadar karışmalı. Çiğ bademleri de hafifçe ezin, hafif iri kalsın. Hindistan cevizini ve yağını da ekleyerek hepsini karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek üzerine bu karışımı ıspatula ile ince tabaka olarak yayın ve dilimlemek için izler yapın pişmeden önce. Böylece piştikten sonra rahatça koparılabilecektir. Önceden 170 dereceye gelmiş olan fırında 20 dakika kadar kızartın. Afiyet olsun.
Diyet yaparken karbonhidrat ve yağ alımı azaldığı için vücut enerjiye ihtiyaç duyacak. Oluşan bu enerji açığını sevdiğiniz tatlıların küçük bir miktarının tüketerek kapatabilirsiniz. Bu sizi hem mutlu eder hem de diyetin devamı için motive eder.
Buradaki en önemli şart sık sık tüketilmemesi, az miktarda tüketilmesi, yenilen tatlının içeriğine ve kalorisine göre diyette kalori hesabının düzenlenmesidir. Bunlara uyulduğunda diyette tatlı yenir mi sorusu olumlu cevaplanmış olur.
Bu konuyu destekleyeceğini düşündüğüm, daha önce yazdığım “Diyette Tatlı Krizine Çözümler” yazıma da bakabilirsiniz.
Dediğiniz gibi diyette tatlı tüketilir ama tatlının ölçüsüne ve kalori şeker oranına göre denge kurulmalı genelde de hafif sütlü tatlıları uygun ölçüde tüketmek gerekli sonra emekler çöp olmasın çok teşekkürler.
Emeklerin boşa gitmesi konusu çok önemli gerçekten de. Kalori almamak için o kadar sabredip sonra tatlıyla bunu bozmak hiç akıllıca değil. O yüzden tatlının doyumluk değil tadımlık tüketilmesi şart.