Diyette tatlı krizi günün her saati gelebilir ama daha çok geceleri, yemek sonraları, sabah uyanınca, akşama doğru bizi etkisi altına alabiliyor. Şayet bu kriz anını iyi yönetemezsek diyetimiz büyük yara alır ve motivasyonumuzu kaybederiz. O açıdan diyette tatlı krizi yönetiminin, diyetin sağlıklı devam etmesiyle direkt olarak alakası vardır.
Bir hastaya şifa reçetesini sunmaktan daha önemli şey onun hasta olmamasını sağlamaktır. şayet hasta olmuşsa, ondan sonra reçetesi verilir. Aynen öyle de tatlı krizine nasıl girilmez kısmı önceliğimiz olmalı, bu kısmı atlatamaz da yakalanırsak da bu tatlı krizi nasıl atlatılır size çok güzel çözüm önerilerim olacak.
Bol alternatifli bu çözüm önerileri diyette tatlı krizi için birebir, çünkü hem araştırdım, hem denedim. Tabi herkesin metabolizması farklıdır ama genel geçer bu alternatif çözümlerden kendinize uyanı seçmek de zor olmayacaktır.
Bu arada diyette tatlı krizi desem de diyet yapmayıp her zaman canı tatlı, çikolata isteyenlerin de bu yazımı dikkatle okumasını öneririm. Çünkü hayatımızda tatlı, belli bir orandan fazla olursa bu sağlığımızı olumsuz etkiler, kalp-damar hastalıklarına, kolesterol ve tansiyona, diyabet gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
Diyette Tatlı Krizi Neden Olur?
Tatlı krizlerini bazı durumlar tetikler, bazılarına da bizim tutumlarımız neden olabilir. Tatlı krizine neden olan durumları maddeleyerek sunuyorum. Bu krizlerden kurtulma reçetesi olan bu maddeleri bir sonraki başlıkta açıklayacağım.
- Vitamin-mineral ve protein eksikliği…
- Bağırsaklardaki kötü bakterilerin iyi bakterilerden fazla olması…
- Belli günlerdeki hormonal dengesizlikler…
- Duygusal dalgalanmalar, travmalar, üzüntü, hayal kırıklığı, ayrılık, özlem, stres…
- Görsel ve Sosyal Medyadaki iştah kabartan tatlı resimleri…
- 4 saatten fazla süren açlıklar…
- Can sıkıntısı, boşta kalma, hareketsizlik, bir iş yapma isteğinin olmaması…
Diyette Tatlı Krizi Çözümleri
Zaman zaman hepimizin yaşadığı bir kriz bu. Özellikle diyette tatlı krizi olduğunda bunu hemen çözüme kavuşturmak gerek yoksa diyetten istediğiniz sonucu alamazsınız. Peki diyette tatlı krizi nasıl bastırılır ve bu konuda neler yapılabilir, işte bazı çözümler.
- Vitamin, mineral ve protein ağırlıklı besinlerin ihmal edilmeden gün içine yayılarak tüketilmesi… Bunları tükettiğinde zaten tatlı ihtiyacı hissetmez vücut. Karbonhidratı az meyveleri, lifli sebzeleri, baklagilleri, badem gibi çiğ kuruyemişleri fazla tüketin ve tabi ki bol su. (Source)
- Bağırsaklardaki kötü bakterilerin fazla olma sebebi, vücuda alınan iyi bakterilerin az oluşundan kaynaklanıyor. Bunun için yoğurt, ayran, cacık, kefir, turşu gibi içinde yararlı bakteriler olan besinlerle vücudun desteklenmesi.
- Hormonlardaki dengesizlikler belli günlerde ve geçici. Bu krizleri en az hasarla atlatmaya bakmak lazım, aşağıdaki besin önerilerini tüketerek geçiştirebilirsiniz.
- Duygusal olarak yaşanan travmatik olaylar bizi hayatı boş vermemize, yaşama sevincimizi ve motivasyonumuzu kaybetmemize zemin hazırlar. Böyle zamanlarda bir arkadaştan, dosttan yardım almak çok iyi bir çözümdür. Biriyle konuşarak, dertleşerek üzerimizdeki negatif enerjiyi atmaya çalışmalıyız.
- Gerek televizyonda gerekse sosyal medyada gördüğümüz iştah kabartıcı tatlı, pasta gibi şekerli ürünler diyette tatlı krizini tetikler, aklımıza sokar. Mümkünse bakmama, bakıyorsak da irade koyma. Bir insanın gördüğü veya aklına gelen bir şeyi hemen yapmak istemesi, nefsini şımartmaya yeter. Zamana yayılınca ise istekte azalma veya yok olma meydana gelir.
- Midenin 4 saatte eritemeyeceği hiç bir şey yoktur. Çok uzun süre aç kalınca kan şekeri düşer, insülin direnci azalır ve tatlı krizi gelir. Bunu önlemenin yolu ara öğünleri atlamamak, hiç bir zaman çok açım modunda olmamaktır. Özellikle çok sağlam sabah kahvaltısı yapmak, krizi büyük ölçüde engelleyecektir.
- Can sıkıntısını giderici işler edinmeliyiz kendimize, ki aklımıza tatlı gelmesin ya da geldiyse de unutabilelim. Yukarıda irade koyma demiştim, tatlı aklına gelince hemen midemizin götürdüğü yere gitmemeli, ona biraz zaman vermeliyiz. O zaman zarfında evdeysek etrafı toplamalı, çocuğumuzla veya eşimizle konuşmalı, yanında kimse yoksa telefonla birini arayarak dikkati başka yöne kaydırıp, o moddan çıkılmalıdır.
Diyette Tatlı Krizine Girmek
*Tatlı krizi geldiğinde size önerim mümkünse tatlı isteğinize ket vurun ve yemeyin. Aklınıza diyet hedeflerini getirin, kendinize verdiğiniz sözleri düşünün. “Diyeti bu tatlı krizi için mi bozacağım!” deyin.
*Evdeyseniz de ikide bir mutfağa uğramayın. Göz önünde tatlı bırakmayın, sonuçta insanız, tabi ki canımız isteyecek. Bir de tatlı krizi anında yemeye başladıktan sonra başka işle uğraşmayın, televizyon izlemeyin çünkü normalde yiyeceğinizden daha fazla tüketirsiniz.
*Tatlı yerine aşağıdaki menüleri kullanın. Yemeye başlamadan önce 1 bardak su iç, sonra aşağıdaki seçtiğin bir menüyü ye ve üzerine tekrar su iç. Bu şekilde fazla yemenin önüne geçmiş olacaksın. Bir çok tatlı krizi ile ilgili video var, hepsinde de bol su içme üzerinde duruyorlar.
1- Kuru üzüm leblebi: Leblebi en az kalorili kuruyemiş olduğunu önceki Diyette Kuruyemiş Tüketimi yazımda belirtmiştim. Yanına da tatlı olan üzümle bir avuç yersen, tatlı krizine çözüm olacaktır.
2- 7 zeytin 1 incir: Akşamları yerseniz hem acıkmazsınız hem de incirin o yoğun tadı sizin tatlı krizinize ilaç olacaktır. Benim uygulamam 7 zeytin ve zeytinyağında bekletilmiş büyük ve doğal 1 incirin yenmesi şeklinde. Üzerine de bol su içince tamamdır. Detaylar için 7 zeytin 1 incir diyeti yazıma bakın.
3- Kahve ve yanında 1 parça bitter çikolata. İsterseniz kahve içmeyip sadece 2 parça bitter çikolata yiyebilirsiniz.
4- Tarçın serpilmiş dilimlenmiş meyveler: Dilediğiniz meyveyi dilimleyip üzerine tarçın attığınızda hem tatlımsı hem de daha sağlıklı olur.
5- Avokado bal ceviz muz karışımı: Protein, vitamin ve mineral üçü bir arada, zengin işi:)
6- Kuru kayısı-badem
7- Hurma-ceviz
8- Az kalorili hafif sütlü tatlılar
9- Yoğurtlu karışımlar:
- Yoğurt pekmez karışımı
- Yoğurt tarçın tozu karışımı
- Yoğurt meyve püresi karışımı
- Yoğurt reçel karışımı
10- “Kak” dediğimiz kurutulmuş meyveler
11- Bir bardak bal şerbeti
12- Üzerine kakao dökülmüş muz
13- Dilimlenmiş meyveyi bala, pekmeze, reçele veya en kötü ihtimalle ucunu çikolataya batırarak yeme.
Tatlı krizleri için önümüzde böyle bir çok sağlıklı çözüm önerileri varken elimize bir tatlı kaşığı alıp nutellaya girişmek de neyin nesi:) Umarım diyette tatlı krizine girmeden önce yapılacaklar kısmını öncelikli olarak halleder ve krize girmezsiniz. Böylece yukarıdaki güzel önerileri sadece lezzet için, sağlık için tüketirsiniz.
Daha önce yazdığım Az kalorili sütlü tatlılar yazısına da göz atıp, sütlü tatlınızı belirleyebilirsiniz.
diyette tatlı krizi çözüm önerileri iyi de her daim kriz halinde gezenler için bir öneri yok mu 🙂
Bu öneriler sağlıklı ve az kalorili öneriler, yani herkese uyar:)
Eskiden çok tatlı krizine girerdim gençken artık olmuyor nedense tatlı krizine karşı önlemleri bilmiyordum sağolun.
Sağolun, sağlıklı beslenme hayatınızda iyice oturmuş olduğu için vücut tatlıyı aramıyor olabilir.
Çok teşekkürler, tam da diyete girmek istediğim bir zamanda diyette tatlı krizi için çözüm önerileri sunan yazınız çok faydalı oldu. Çok faydalı yazılar hazırlamaktasınız, tebrik ederim.
Çok teşekkürler. Tatlı krizi bir şekilde atlatılır önemli olan sağlıklı besinlerle atlatmak.
Kuru yemişler tatlı krizlerini masum atlatmak için güzel tercihlerdir.. Teşekkürler öneriler için..
Aynen, kuruyemiş tercihi çok doğru. Ben teşekkür ederim.
Ama Nutella’nın tadı hakikaten güzel. Kaşıkla iyi gidiyor ? Diğer çikolatalarda o tadı bulamadım.
Nutellanın akıcılığı da tadı da çok güzel ama kaşıklamak abartılı bir yaklaşım tabi:)
Tatlı krizim hiç olmuyor
Bu çok güzel bir şey. Umarım bu hep devam eder…
Ne kadar kaliteli bir içerik. Hepimizin başına sıklıkla gelen bir durum bu. İstifade edeceğimiz bilgiler var. Çok teşekkürler :))
Evet,tatlı krizi her zaman olmasa da bazen oluyor. O anları da en sağlıklı tercihlerle atlatabilmek önemli…Güzel yorumun için teşekkür ederim.
Çok nadir canım tatlı ister benim.Zaten çok yemek işleriyle aram yok 🙂 Karnım doysun yeter 🙂
Mütevazi bir yaşam bu, özenilesi…Tebrik ederim.
Genellikle kadınların sıklıkla yaşadığı tatlı krizi için mükemmel öneriler. Yazınızı gerçekten çok beğendim, kaliteli bir rehber. Paylaşım için teşekkürler 🙂
Kaliteli bir rehber tanımı beni çok mutlu etti, ben teşekkür ederim.
Tatlı krizini ara sıra yaşarım, önlemek adına yoğurt yerim artık… Teşekkür ederim tavsiyeler için… Selam ve Dua ile…
Yoğurt ile bir çok karışım var, bol alternatifli. Afiyet olsun. Selamlar…
Tatlıyla hele şerbetli tatlıyla aram pek yok ama üzüm&leblebi benim de kurtarıcımdır :))))
Leblebi-üzüm çok iyi tercih, benim de vazgeçilmezlerimden.
Hiç böyle tatlı krizim tutmadı benim
Kahvemi şekerli içmemim dışında tatlı ile aram yok
İhtiyacı olanlar için güzel bir yazı olmuş
Çok güzel bir şey, demek ki vücudun ihtiyacı yok, tatlı ihtiyacını başka besinlerden karşılıyor.
Kek borek merakim yok ama cikolata ve dondurma severim. Onu da ölcülü tüketiyorum ?
Ölçülü olduğu zaman çok sıkıntı olmaz bence…
Diyette tatlı krizi için çözüm önerileriniz gayet hoş. Ben şekeri ve tatlı yemeyi bırakalı yıllar oldu. Bu şekilde çok daha sağlıklı hissediyorum. Bu arada takibinize dönüş yapmak isterim. Ama takip kısmı veya e mail aboneliği göremedim sayfanızda. Nasıl takibe alacağımızı belirtirseniz, hemen takibe alırım.
Şekeri bırakmak büyük başarı, zor iş çünkü. Ara sıra da olsa canımız tatlı çekerse, sağlıklı besinlerle bunu yapmakta fayda var. Sitenin hızı kesilmesin diye koymadım o eklentiyi. İstediğiniz zaman uğrayın ama, kapım her zaman açık:)
Diyette tatlı krizine en iyi çözüm bence kuru üzüm leblebi ikilisidir ☺ Çok severim. Çözüm önerileri için teşekkürler ☺
En iyi tercihlerden biridir, hem hafif hem de iki farklı besin kaynağından yararlanmış oluyorsun.
Benimde tek sorunum aclık şekerimin çok düşük olması. Resmen açken ben ben değilim. Elim ayağım her yerim titriyor. Zeytin ve inciri deneyeceğim. Birde kuru meyveleride tabiki
Zeytin-incir hem tokluk veriyor hem de incirin yoğun tadı şeker isteğini kırıyor. Kuru meyve tercihi de çok güzel. Teşekkürler değerli yorumun için.
Kuruyemiş kurtarıcı gerçekten. Ama onu da abartmamak lazım. Çok teşekkürler.
Doğru diyorsunuz, hep yanı başımızda bir kuruyemiş bulunsun ama tüketirken abartmayalım.
Kahve ve yanında 1 parça bitter çikolata çok iyi ayrıca kuru kayısı ve üzümde çok iyi bir seçenek teşekkürler
Kahve&çikolata çok iyi bir ikili. Ayrıca dediğiniz gibi üzüm de yoğun tadıyla şeker ihtiyacını gideriyor. Teşekkürler.
bende kurukayısı-kuru erik 2 ceviz falan yiyerek geçiştirmeye çalışıyorum
bazen başarılı oluyorum bazen olamıyorum
Bazen kesmiyo demi:) Hurma içine ceviz, leblebi üzüm karışımı biraz daha etkili olabilir.
Benim tatlı krizim için en iyi çözüm son kısımdaki tatlı kaşığı ile nutellaya girişmek sanırım??
:))) o kadar diyorsun yani… Sanırım yazıya nutellayı unutturacak yeni içerikler eklemeliyim:)
Tatlı krizindeki en önemli nokta, doğru alternatiflerle bu krizi yönetebilmektir. Yazınızda verdiğiniz çözüm önerileri gerçekten çok faydalı, teşekkürler. Ayrıca duygusal dalgalanmaların tatlı krizine neden olabileceğini belirtmeniz ilginç, bu konuda daha fazla bilgi almak isterim. Yeni yazılarınızı heyecanla bekliyorum.
Evet, önemli olan tatlı krizine girmeme yollarını bilerek tatlıdan uzak durabilmektir.