Kitap okumanın sınava faydaları var mı, kitap okumak neden önemli, bize ne kazandırır, zekayı geliştirir mi diye birçok merak edilen soru var. Evet kitap okumak faydalıdır ve hayatın birçok alanında bize pozitif etkileri olan bir etkinliktir. Böylece beyni sürekli zinde tuttuğundan zekayı da keskinleştirir. Özellikle de deneme sınavlarında, testlerde ve yazılı sınavlarda bir adım önde olmanın yollarından biridir kitap okumak.
Kitap okumanın sınavlara etkisi pozitiftir, hangi sınava girerseniz girin, kitap okumak size artı bir değer katar. Bu şekilde başarınızın yükselmenize katkıda bulunur. Tabi burada kitap okumak derken düzenli olarak her gün 1 saat civarında kitap okumaktan söz ediyoruz.
Evet kitap okumanın sınavlara etkisi büyüktür. Bir sınav sorusunun yapılabilmesi için ilk şart sorunun anlaşılmasıdır. Soruyu tam anlamadan soruyu doğru cevaplayamayız. Kitap okumanın faydaları içinde en önemlisi, soruyu çabuk ve doğru anlamamızı sağlar ve bu sayede hemen çözüm aşamasına geçebiliriz.
Dershane veya okullarda yapılan sınavlarda zaman çok önemlidir, bu yüzden soruyu anlamakla geçireceğimiz zamanın minimum olması gerekir. Soruyu anladıktan sonra sıra soru çözme becerisine gelir ki, burada da yine kitap okumak büyük katkı sağlar.
Kitap okumak muhakeme ve çözüm becerisini, doğru karar alma becerisini geliştirdiği için soruyu doğru şekilde cevaplayabiliriz. Özellikle son dönemlerde mantık muhakeme sorularının bolca çıkması kitap okumanın önemini daha da arttırmaktadır.
Bir çok öğrencinin “Zamanım yetmedi, soruları yetiştiremedim.” sözünün arkasında yeterince kitap okumamaları yatmaktadır. Soruyu anlamak için yavaş okuyan, kelimeler arasında boğulup giden öğrenci, sınavını zamanında tamamlayamaz.
Kitap okuyanlar ise kelimeleri değil, cümleleri görerek, hızlı göz sıçramaları sayesinde soruyu çabucak anlar ve hemen çözüme geçer.
Deneme sınavlarında olsun, 8. Sınıf LGS ve 12. Sınıf, mezun TYT – AYT sınavlarında olsun kitap okumak çok kazanç sağlar. TYT için kitap okumak gerekir mi bu bir zaman kaybı mı diye düşünmeyin ve okuyun. Özellikle Türkçe ve matematik dersleri başarıyı ve sıralamayı belirleyici dersler.
Bu sınavlardaki Türkçe paragraf sorularının uzun ve çok olması öğrencinin zamanı iyi kullanmasını gerektiriyor. Kitap okuyan öğrencilerin bu sorularda, okumayanlara karşı mutlaka avantajları olacaktır.
Kitap okumak mı paragraf sorusu çözmek mi diyerek ikilemde kalmayın. Hem kitap okuyun hem paragraf çözün çünkü kitap okuyunca zaten belli tipteki paragraf sorusu çözmüş gibi oluyorsun. Soru çözmek de önemli çünkü teknik anlamda da gelişmen gerekli.
Kitap okumak paragraf sorularına faydası var mı demeden kesinlikle okuyun diyorum, faydası vardır. Böylece yorum gücünüz gelişir. Bir örnekle konuyu pekiştireyim. Çok başarılı, derece beklediğimiz bir öğrenci, her deneme sınavı sonrası “Tüm soruları yaptığımdan eminim belki Türkçe testinden bir yanlışım çıkabilir.” diyor her seferinde.
Buradan şu çıkarımda bulunabiliriz; “Türkçe sorularının bazıları yorum gerektirdiğinden, öğrenci tam emin olamıyor bu sorulardan. Aslında kimse yorum sorularından tam emin olamadığı için gerçek sınavlarda da o tip sorular kaçırılmamalıdır. Bunun yolu da, bol ve düzenli kitap okumak ve bu sayede yorum gücümüzü geliştirmek olmalıdır.”
Kitap okumak matematiği geliştirir mi evet hele son 5 yıldır öyle bir faydası oluyor ki tahmin bile edemezsiniz. Kitap okumanın matematiğe faydaları sorunun okunduktan sonra daha iyi analiz edilmesine faydası vardır.
Matematik sorularının son sınav sistemine göre uzun metinlerle birlikte soruluyor olması, mantık ve muhakeme gerektiriyor olması, matematik dersi için de kitap okumanın gerekliliğini gözler önüne sermektedir.
İlginizi Çekebilir: Başarıyı Getiren 15 Ders Çalışma Tekniği
Sadece Türkçe ve matematik değil diğer derslerde de okuduğunu anlama çok önemlidir. Bu yüzden kitap okumak tüm derslerde etkilidir diyebiliriz. Az okuyan öğrenciler, soruyu yanlış anlamaktan kaynaklı en kolay sorularda dahi hata yapabilir. Yavaş okuduğu için zamanı yetiştiremeyebiliyor.
Çok okuyan öğrenciler ise, hızlı okuyup çabuk anlama, çözüm aşamasında da mantık ve muhakeme gücü sayesinde bilgileri ölçüsünde doğru sonucu bulup başarıya ulaşıyorlar.
Kitap Okumak mı? Soru Çözmek mi?
Özellikle de sınav senesinde kitap okumak mı, mümkün değil, sadece soru çözmeliyim, diyenler epey var. Şunu söylemek gerekir ki; sınav senesi olsun veya olmasın, hem kitap okumak hem de soru çözmek gerekir, her ikisinin de yeri ayrıdır. Sadece birini yaparak başarıyı yakalamak zordur. Her ikisini de yapacak zamanı kendimize oluşturmalı ve zaman planlaması yapmalıyız.
Hayatımızın içinde ders çalışma, soru çözme, kitap okuma, medya ve iletişim araçlarıyla zaman geçirme, oyun oynama, yeme içme, gezme hepsi olmalı ama hepsinin yeri, zamanı, süresi belli olmalı.
Beynimiz zaten aynı işi sürekli yaptığında yorulduğu için, güzel bir zaman planlaması ile ders-kitap-ders şeklinde geçişler yaparak kafa yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Düzenli kitap okunduğunda, zamanla kitap okumaktan zevk almaya başlanır. Bu ders aralarındaki kitap okumak dinlenmenizi sağlar.
Lisede sayısal branş seçenler, üniversite sınavına sayısal ağırlıklı çalışanlar, kitap okumayı sözel bir etkinlik olarak görüp uzak duruyorlar. Bu büyük bir hatadır. Sayısal veya sözel fark etmez, herkesin kitap okumayı farklı bir etkinlik olarak görmesi gerekir.
İLGİLİ YAZI: Kendimi Meraklı Hissediyorum!
- Kitap okumanın sınavlara faydaları arasında en önemlisi; kelimeler arası göz sıçramasını arttırması, böylece de uzun paragrafların hızlıca ve anlaşılır olarak okunmasını sağlamasıdır.
- Uzun metinleri iyi anlamanın yanı sıra dikkati toplamaya katkıda bulunarak yazıdaki detayları kaçırmaz.
- Beyni ve hafızayı güçlendirerek, bilgileri tazeler, ezber gereken konularda da yardımcı olur.
- Zamanla okuma hızının artması sonucu, sınavlardaki soru metninin daha çabuk anlaşılmasını sağlar.
- Soru metinlerini okurken farklı açılardan bakmayı ve doğru yorumlamayı sağlar.
- Mantık ve analiz gerektiren soruları yapabilme becerisini geliştirir.
- Anlatım bozukluğu sorularında, cümledeki bozukluğu hemen görmeyi sağlar.
- Kitap okumak eleştirel düşünceyi geliştirerek, farklı sorgulamalarla şaşırtmalı sorulara karşı hata yapmayı engeller.
- Hikayesi olan uzun matematik sorularında, asıl istenen çözümü çabucak farketmeyi sağlar.
- Sorularda neden sonuç ilişkisini iyi kurarak doğru cevaba ulaşır.
Nasıl Kitaplar Okunmalı? Kitap Tavsiyeleri
Okuduğunuz kitaplar akıcı bir üslubu olan, hayal gücünüze geliştiren, olayların neden-sonucunu düşünmenizi sağlayacak derecede merak ettiren, ilgi alanınıza hitap eden kitaplar olmalı. Öykü, roman, fantastik veya bilimkurgu hikayeleri yani bir akışı olan kitaplar size çok şey katacaktır.
Hikaye ve romanda geçen olayları irdeleyebilmeli, yazarın düşündüğünün dışında olaylara kendi bakışınızı da katabilmeli, kahramanların yerine kendinizi koyup empati yapabilmelisiniz. Bir kitap “Şimdi ne olacak acaba?” diyerek kitabın sonunu merak ettiriyorsa sana uygundur. Başladın ve bir türlü ilerlemiyorsa bu senin kitabın değildir.
Okuduğunuz kitaplar ne kadar çok ve çeşitliyse, siz de hayata ve sınavlara o kadar mental olarak hazırsınız demektir. Çok çeşit yapayım derken bulduğunuz her kitabı da okumayın tabi:) Araştırın, tavsiyeler alın, öyle seçin.
Ayrıca, kitap okumak bir zevktir, hobidir. Sen de kitabını özelleştir, güzel bir ayraç kullan, özel bir kalemle altlarını çiz bazı cümlelerin. Hatta kısa kısa notlar al kitabın üstüne veya başka bir yere. Bu, kitapla bağını güçlendirecek ve kitaptan maksimum verim elde edeceksin.
Kitap Tavsiyeleri
- “Kuyucaklı Yusuf”, “Bütün şiirleri” ve “Kürk Mantolu Madonna”- Sabahattin Ali
- “Kiralık Konak” ve “Yaban” Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- “Yalnızız” – Peyami Safa
- “Fareler ve İnsanlar”- John Steinbeck
- “Beyaz Diş”- Jack London
- “Hayvan Çiftliği”-George Orwell
- “Labirent – Ölümcül Kaçış” serisi – James Dashner
- “The 100” serisi-Kass Morgan
- “Hush Hush” serisi “Fısıltı-Çığlık-Sessizlik-Final”
- “Tutunamayanlar” Oğuz Atay
( Bu 4 kitaplık Hush Hush serisini, 7. Sınıfa giden bir öğrenci 8 günde bitirmiş ve “İnanılmaz sürükleyiciydi, her 2 günde 1 kitap bitirdim.” demişti.)
Ülkemizde gençlerin kitap okuma oranı şu an yüzde 10, bunu arttırmaya ne dersiniz? Gelin şimdiden başlamak üzere düzenli olarak kitap okuyalım. Çünkü kitap sadece sınavlarda değil yaşamın her anında bize pozitif değer katar. Keyifli okumalar…
Daha önce de benzer bir konuda yazdığım “Sınavlarda Başarılı Olmanın Yolları“ adlı yazıma da bakmanızı öneririm.
Yine çok güzel bir yazı hazırlamışsınız emeğinize sağlık. Kitap okumak deneme sınavlarına ciddi anlamda katkı yapar. Bazı uzmanlar sadece kitap okuyan/derslere çok fazla asılmayan öğrencilerin bile sınavlarda başarılı olacağını savunurlar.
Genelde sözel derslere katkı yapar algısını da kırmaya çalıştım. Son yıllardaki matematik sorularına bakınca uzun uzun sorular öğrencileri zorluyor. Kitap okuma tüm derslere ilaç olabilecek değerde olduğunu vurgulamaya çalıştım. Teşekkürler değerli yorumun için.
Defalarca okunmaya değer bir yazı. Çok teşekkürler.
çook haklısın fatih pınar bu yeni sistemde fazla ders çalışan değil çok fazla okuyan kazanır sence haklı değilmiyim
yine dolu dolu bir yazı olmuş. özellikle tavsiye kitaplar çok iyi. emeğinize sağlık
Teşekkür ederim, sizin de eklemek istediğiniz tavsiye kitap olursa yoruma tekrar yazın lütfen.
Kitap okumanın faydaları gerçekten saymakla bitmez.
Bir insanla 10 dakikalık bir sohbet o kişinin yaklaşık kaç kitap okumuş olduğunu kavramamız için yeterlidir.
Kelime haznesi genişliği, akıl yürütme, sorgulama, olaylara farklı açılardan bakma, empati yapma gibi çok önemli getirileri var okumanın.
Ülkemizde ise sadece kitap değil genel olarak “okuma” eylemine yönelik büyük bir direnç var.
Birisine bir kitabı çok beğenip önerdiğimde “Vakit alır o şimdi, 1-2 seneye filmi yapılırsa izlerim.” diye cevap alıyorum.
Bloguma gelen bazı kişilerden de e-mailler geldi: Çok uğraşmışsınız, böyle makalelerle seoyla uğraşmak yerine her yazının anafikrini sadece twit atsanız yeter aslında” şeklinde. Daha ne diyebilirim bilemiyorum…
Kitap önerilerinizin çoğu çok sevdiğim kitaplardan.
Bir favori kitabımı da paylaşmak isterim: Jose Saramago’dan “Körlük”
Çok düşündürücü, derinliği olan çok özel bir kitap bence.
Konuyu detaylıca ele aldığınız için teşekkürler.
Aslında aklıma da gelmişti, “sizin de tavsiye edeceğiniz kitaplar olursa yoruma yazın” diyecektim yazının sonunda. Size çok teşekkür ediyorum hem yorum hem de kitap tavsiyesi için. Okuma işi de çevreyle alakalı biraz, çevrende zevkle okuyanlar olduğunda bulaşıcı, yoksa olmuyor. Bu yazıyı okuyanlar kitaba ilgi duyanlar ve okumak isteyenlerdir. Bu yüzden beb kitap tavsiyelerine çok önem veriyorum, kendim de bir çok kitabı, tavsiyeyle okudum. Umarım bu yazı ve öneriler yerine ulaşır…
Sınava hazırlanan biri olarak söyleyebilirim ki çok faydası oluyor.Öğretmenlerimizin de sık sık tavsiye ettiği bir şey.
Sınavlarında başarılar dilerim. Kitap okumak da, blogda yazı yazmak da aslında sana çok şey katıyordur farkında olmasan da…
Kitap okumanın sadece sınavlara yönelik yapılması elbette bir çok faydaları getirecek ve ister istemez başarı puanına olumlu şekilde yansıyacaktır ama şahsi kanaatin insan hayatın her anında her karesinde okumalı 🙂
Kitap okumanı daha bir çok faydası var dediğin gibi, hayatın her alanında ama ben yazıyı özelleştirdim ve sadece bu kısmını yazdım yazıda. Gelecek yazılarda belki de kitap okumanın başka artılarını yazarım. Teşekkürler değerli yorumun için.
Kitap önerilerin çok iyi Duo ??
Evet, hayal gücünü geliştiren ve sürükleyici kitapları seçmeye çalıştım. Teşekkürler.
Çocuklarımıza okul çağında kitap okumayı alışkanlık haline getirtebilirsek,bunu yaparken de kitap okuyarak rol model olursak,muhakkak ki eğitim hayatları boyunca bunun çok yararını göreceklerdir..
Temelden kitap okuma alışkanlığının kazanılması çok önemli, bunda yakın çevrenin rolü de çok büyük. Bu alışkanlığı hayatına tam oturtamayanlar için de hiçbir şey geç değil, sevdiğimiz kitaplardan başlayarak bir düzen yakalamaya bakmak lazım.
Ben de girdiğim sınavlara kitap okumanın faydasını görüyorum.Hızlı algılıyor ve kolay çözüyorum 🙂 Teşekkürler 🙂
Sınavlar hayat boyu devam ediyor ve düzenli kitap okuyanlar bir adım önde okumayanlara göre. Ben teşekkür ederim..
Türkçe ve matematik dersleri daha çok anlamaya yönelik olduğundan bu derslerin ilacı düzenli olarak kitap okumaktır. Ayrıca kitap okumayan kişi analiz sentez ve yorumlama becerilerinde de oldukça başarısız olurlar. Oldukça emek dolu bir yazı olmuş Duo. Tebrikler ?
Evet, özellikle o derslere dikkat çektim yazıda. Dediğin gibi önce sorunun anlaşılması, sonrasında da analiz ve çözümleme için kitap okuma sınavda çok katkı yapacaktır. Teşekkür ederim güzel yorumun için.
Kitap okumak hayatın hem eğitim alanında hem de geri kalanında birçok faydası bulunmakta. Kitap okumak hakkında önemli noktalara değinmişsiniz, emeğinize sağlık. Kitap tavsiyeleriniz için teşekkürler
Teşekkür ederim, kitap okumak eğitimin sağlıklı devam etmesi için çok önemli. Kitap tavsiyelerimi beğenmene sevindim.
Matematik sorularına da değinmen çok güzel olmuş. Hoş o soruları hazırlayanlar da azıcık kitap okusalar diye düşündüğüm sorular da yok değil 😀
Matematik sorularını hazırlarken Türkçe öğretmenlerinden yardım almaları gerek aslında. Gerçekten de bazen 1 cümleyle anlatılacak şeyi 3 cümleyle anlatınca öğrencinin de kafası karışıyo.
Benden de bir ekleme. Kitap olumak stresi azalttığı kanıtlanmış bir yöntem olduğu için, sınava girerken heyecanlanırsanız sadece 10 dk kitap okumanız tüm stresinizi alacaktır.
Çok güzel bir eklemeydi aynen katılıyorum kitap okumanın rahatlatacağına…Teşekkürler.
Bence hangi konuda olursa olsun araştırma içerikli kitapların çok faydalı olacağını düşünüyorum. Kurgular yapan, sonuçları düşündüren şeyleri filmlerde de bulabiliyoruz.
Farklı bir bakış ile yaklaştığın için teşekkür ediyorum. Okuyucunun ilgi alanına göre güzel araştırma kitapları bulunabilir.
Kitap kurdu bir anne olarak güzel bir yazı hazırlamışşsınız kızımada ayrıca okuttum bundan
bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. 4 sene önce kızım öğretmen teyzesi ile kitapçıya gidiyor
teyzesinin kendine kitap aldığını görünce ona ne kadar güzel annem hiç kitap okumuyor
kafasını lezzet tramvayı ile bozdu diye dert yanıyor .Teyzeside bana bu mesajı iletiyor
ve ben tam 1 hafta düşünüyorum ve sonra kızım ile kitapçıya gidiyorum ona kitap alırken , kendime 3 tane kitap alıyorum ve kızım çok seviniyor o gün bugundür ben eskiden olduğu gibi ayda 4 veya 5 kitap bitirmeye başladım bu sefer kızım çok mutlu oldu . teşekkürler
Çok güzel bir anıymış, demek ki ebeveynler çocuklara bir şeyler kazandırdığı gibi çocuklar da ebeveynlere bir şeyler kazandırabiliyormuş. Bu aynı zamanda ailedeki sağlıklı ilişkilerin olduğunun göstergesi. Ailecek kitap okuduğunuz için kutluyorum sizi. Teşekkürler.
bence de çok faydalı diye düşünüyorum. bazen bildiğimiz soruları tam anlayamadığımız ya da yanlış anladığımız için yapamıyoruz ki oldukça fazla şaşırtmalı var.
Evet, şaşırtmalı sorulara karşı gardımızı en iyi kitap okuyarak alabiliriz. Anlamak soruyu çözmenin yarısıdır.
Ruhsal arınma yöntemleri başlıklı yazınız hem manen hem de Teknik olarak çok harika olmuş Çok teşekkür ederim Duo diyet.
Her açıdan beğenmenize sevindim, ruhsal anlamda huzurla dopdolu günleriniz olsun.
Tavsiye kitap listenizdeki Labirent – Ölümcül Kaçış serisi, The 100” serisi ve Hush Hush serisini okumadım. Bunlar artık yaşım ve ilgim gereği de muhtemelen de okuyamayacağım kitaplar. Ancak, diğerlerinin hepsini beğenerek okudum, tekrar da okurum ve bende tavsiye ederim.
Günde bir saat kitap okumayı başarmak için önce üç ekran (tv, telefon-tablet, bilgisayar) bağımlılığından kurtulmak lazım.
Bir kitap kurdundan bu yorumu okumak çok değerli, teşekkürler. 3 ekran tespitiniz de harika, onlar bize değil biz onlara hükmedebilirsek zarar değil faydaları olur.
duo diyet yani hocam merhaba ben lgs öğrencisiyim hocam bu sene okudugunu anlama yorumlama ve mantık muhakeme soruları olacak hocam ben günde 4-5 saat kitap okuyorum hocam kitap okumak lgs den iyi bir puan alırmıyım meb bakanımız dediğim gibi okudugunu anlama yotum ve muhakme değinden beri çok okuyorum bu sınavdan iyi bir puan alırmıyım yada kazanırmıyım soruda çözüyorum hocam lütfenyanıtlayın hocam..
LGS de okuduğunu anlama yorumlama ve mantık muhakeme soruları için kitap okumak inanılmaz faydalı. Tabi kitap okumak bir kültür, ilkokuldan beri bol bol okuyarak gelenler daha şanslı olsa da sonradan çok okuyarak arayı kapatmak da mümkün. Çünkü sonraki yıllarda üniversite sınavları da var.
Sadece kitap okumak veya sırf soru çözmek değil de bu ikisini dengeli yapmak başarıyı getirir. Hem oku, hem soru çöz. Ayrıca sana tavsiyem Muhammed Ali kardeşim, satranç ve sudoku gibi beynin çoklu düşünmesini sağlayan etkinliklere de zaman ayır. Başarılar dilerim…