Vegan beslenme nedir, sağlıklı ve dengeli vegan beslenme nasıl olur, vegan diyet listesi içinde hangi ürünler vardır, son zamanlarda merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Öncelikle vegan nedir açıklayacak olursak; hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddeden bir beslenme şeklini ilke edinen kişilere denir.
Vegan vejetaryen farkı ise şudur; vejetaryenlik sadece et yememeyle ilgiliyken, veganlık bal, süt ürünleri, yumurta gibi tüm hayvansal ürünlerin tüketilmemesini ilke edinir. Bu yönüyle veganlığın daha katı ve gelişmiş bir beslenme türü olduğunu söylemek mümkündür.(1)
Vegan diyeti de yine hayvansal besinlerin ve yiyeceklerin tüketilmesine izin vermeyerek günümüzde popüler olan diyetler arasında yerini almıştır. Vegan beslenme vejetaryen beslenmeden türemiş ve ilk olarak 1944 yılında ortaya çıkmıştır. Hayvan severlerin çoğunun bu beslenme şekline saygı duyduğu ve benimsediği gözlemlenmektedir.
Hayvanların zarar görerek ve birçok deneyde kullanılması, vegan diyetine olan ilgiyi yoğunlaştırılmış ve uygulama alanını daha geniş bir hâle getirmiştir. Tüm hayvanların yaşam haklarına saygı duyulan bu diyet türünde, arıların yaptıkları bal, süt ürünleri, yumurta, et gibi ürünler kesinlikle tüketilmemektedir.
İLGİLİ YAZI: Pesketaryen Beslenme Nedir? Pesketaryen Diyet Listesi ve Menüler
Vegan Beslenme Türleri ve Vegan Diyeti
Vegan beslenmek, tek bir formu ifade etmemektedir. Birçok formda vegan diyeti bulunur. Vegan diyeti, zayıflamak amacıyla yapılan bir diyet türü değildir. Genel anlamda hayvanlara yapılan haksızlıklara tepki olarak benimsenmiştir. Ancak bu diyeti yapanların daha sağlıklı ve uzun yıllar yaşadığı söylenir. Vegan diyeti türlerinden bahsedilecek olursa;
- Gelişmiş vegan diyeti yapanlar fazla pişmiş yiyecekleri tercih etmemektedirler. Genel anlamda çiğ ve düşük sıcaklıkta pişirilmiş sebzelerin tüketilmesini kapsamaktadır.
- 4’e kadar ham vegan diyet az yağlı olan besinlerin tüketildiği bir diyet türüdür. Akşam yemeği için hazırlanan yiyecekler, saat 4 (16.00) olduğunda tüketilir ve sonrasında hiçbir besin tüketimi yapılmaz. Genellikle bitki bazlı bir diyet türüdür.
- Tam gıda vegan diyeti ise en çok kullanılan diyet türüdür. Bu diyette, kuruyemiş, meyve, sebze, baklagiller, tahıllar, tohumlar ve bitkisel besinler tüketilmektedir.
- Nişasta çözeltisi diyeti az yağlı ve yüksek oranda karbonhidrat içeren bir beslenme şeklidir.
- 8/10/10 diyeti bu diyette yumuşak yeşil sebzeler ve ham meyveler tüketilmektedir.
- Çiğ gıda vegan diyeti de 48 derece altında pişirilen besinlerin tüketilmesidir.
İLGİLİ YAZI: Tüp Mide Diyet Listesi
Vegan Beslenmek Sağlıklı mı? Faydaları ve Zararları
Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda popüler olan vegan diyeti hakkında merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Bu konulardan bir tanesi de vegan beslenme sağlıklı mı evet vegan diyeti yapan kişilere oldukça fazla fayda sağlamaktadır. Daha genç bir görünüme sahip olmak ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını geçirmek isteyen kişilerin tercih etmek istediği bir diyet türüdür.
İLGİLİ YAZI: Sirkadiyen Beslenme
Vegan beslenme listesi üzerinden günlük vegan beslenme planı oluşturabilirsiniz. Bu konuda diyetisyen yardımı almak da mümkün. Uygulayacağınız bu vegan programı sayesinde sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz.
Vegan Beslenmenin Faydaları
- Antioksidan içeren besinlerin yoğun olarak tüketildiği besin türünde ağrı ve krampların görülme olasılığı azalmaktadır.
- Vegan beslenme kanser oluşmasını engelleyen bir beslenme şeklidir.
- Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan meyve ve sebzelerin tüketilmesi, bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Kabızlık şikayeti olmaz.
- Vegan diyetinde daha çok sağlıklı yağlar tüketilmektedir. Bu sayede birçok rahatsızlığın önüne geçilmiştir. En önemlisi de bu beslenme şekli, kalp sağlığını büyük ölçüde korumaktadır.
- Kilo vermek isteyen kişiler için de tercih edilebilir bir diyettir. Vegan beslenme ile kilo verme mümkün çünkü düşük kalorili besinler tüketildiği için daha hızlı bir şekilde zayıflama gerçekleşir.
- Tüketilen besinler, vücutta ödem oluşmasını önlemektedir.
- Meyve ve sebzelerin ağırlıklı olarak tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
İLGİLİ YAZI: Sibo Diyeti Nedir, Nasıl yapılır?
Vegan Beslenmenin Zararları
Vegan beslenme alışkanlıkları uzun süreli olarak devam ettirildiğinde bazı durumlarda, rahatsızlıklara neden olmaktadır. Tüketilmeyen ürünlerden alınacak olan vitamin ve besin değerlerinin bu diyette alınamaması, birçok soruna neden olabilir. Vegan beslenmenin zararları açıklanacak olursa;
- Diyette çoğu zaman enerji kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle vitamin takviyesi yapılması oldukça önemli bir yer tutar.
- Et, yumurta, süt ürünlerinden alınan vitaminlerin alınamaması, kişilerde yorgunluğa neden olmaktadır.
- Et tüketiminden alınan protein miktarı alınamadığı için, güçsüz kas sistemi meydana gelmektedir. Bu nedenle diyette yüksek protein içeren besinlerin tüketilmesine ihtiyaç vardır.
- Sürekli olarak kuru bakliyat tüketimi, bağırsakların susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden yüksek su tüketimine dikkat edilmelidir.
- Vegan beslenme kilo aldırır mı sorusu merak edilmektedir. Uzun süreli vegan diyetinin uygulanması anemi, kaşeksi gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir ve kilo alma durumuna sebebiyet verebilir.
Vegan beslenme listesi, hayvansal gıdaları içermemektedir. Vegan diyeti yapanlar aşağıdaki listeye çok güzel menüler ortaya çıkarabilir. Vegan diyeti yorumları incelendiğinde en 1 haftalık ve özellikle de 22 günlük diyet programı uyguladıkları görülmektedir. Siz de vegan diyet listesi bazlı çok güzel diyet planları ortaya koyabilirsiniz. Peki beslenme listesinde neler var bir bakalım:
- Baklagiller, mercimek, bulgur, fasulye, bezelye ve börülce vb.
- Meyve ve sebzeler, akla gelen tüm meyve ve sebzeleri kapsamaktadır. (Fırında Kabak Tarifi)
- Fındık, fıstık örgü ceviz ya da badem gibi kuruyemişler
- Mantar
- Detoks suyu tarzında içecek türleri
- Yosun
- Badem sütü ya da soya sütü, süt ürünleri yerine geçer.
- Patates nişastası içeren besinler, yumurta yerine tüketilmektedir.
- Tofu
- Kahve
- Bol sıvı tüketilmelidir.
- Soya sütünün mayalanması sonucu elde edilen yoğurt tüketilmektedir.
Günlük vegan beslenme planı ve vegan beslenme örnek menü aşağıdaki gibidir.
Kahvaltı: Zeytin, Tam tahıllı ekmek ya da yulaf ekmeği, söğüş domates ve salatalık, çiğ badem
Öğle yemeği: Sebze çorbası, Kuru bakliyat yemeği, bulgur pilavı, mevsim salata, meyve
Akşam yemeği: Mercimek çorbası, ıspanak yemeği, fırında makarna
İLGİLİ YAZI: Aralıklı Oruç Diyet Listesi