Depresyon belirtileri kadın ve erkeğe göre bazı farklılıklar gösterse de genel olarak aynıdır. Depresyon nedir sorusuna cevap vererek başlayalım, sonrasında nedenleri, belirtileri ve tedavisiyle ilgili detayları verelim. Depresyon, kişinin kendisini gün içerisinde mütemadiyen mutsuz, umutsuz ve karamsar hissetme durumudur.
Hepimiz kendimizi zaman zaman mutsuz hissedebiliriz; bu durumun depresyon olarak adlandırabilmesi için süresine dikkat etmemiz gerekiyor. Depresyondayım demeden önce bu sürecin en az 2 hafta sürüp sürmediğini değerlendirin çünkü depresyonun en büyük belirtisi süreklilik içermesidir.
Depresyona Ne Neden Olur?
Depresyona neden olan pek çok etmen vardır. Depresyona daha yatkın olan kişileri ve depresyon nedenleri sıralamak gerekirse:
- Beyindeki kimyasal dengenin bozulması
- Sevilen birinin kaybı
- B12 eksikliği
- Sağlıksız beslenme
- Hareketsiz yaşam
- Sosyal fobi
- Anksiyete
- Tükenmişlik hissi
- İşsizlik, taşınma, boşanma gibi ciddi değişimler
- Yoksulluk
- Anne babasında depresyon geçmişi olanlar
- Kadın olmak (Erkeklere göre kadınlar depresyona 2 kat daha fazla yakalanmaktadır.)
- Alkol ve madde bağımlılığı
- Hormonal bozukluklar
- Tiroid bezinin az çalışması
- İş stresi, rekabet ağırlığı
İLGİLİ YAZI: Haşimato Tiroidi Belirtileri ve Kurtulma Yolları
Depresyonda Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Depresyonda olduğunuzu anlamak için gün içerisindeki ruh halinizi ve depresyon belirtilerini taşıyıp taşımadığınızı gözlemlemeniz gerekmektedir. Eğer gün içerisinde yorgunluk, uyuşukluk, huzursuzluk, suçluluk, ilgi ve istek kaybı, değersizlik gibi duygular yaşıyor ve kendinizi depresif, umutsuz ve mutsuz hissediyorsanız depresyonda olmanız çok yüksek ihtimaldir.
Yine bu ruh halinizin en az 15 gün sürmesi gereklidir. Depresyonda olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, bir psikiyatra giderek onun bu durumunuza bir tanı koymasını beklemelisiniz.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Şunu söylemek gerekir ki, depresyon belirtileri ve tedavisi kişiden kişiye farklılık gösteren belirtilerden oluşmaktadır. Depresyon belirtileri kadından erkeğe, çocuktan yetişkine farklılık göstermektedir. Ayrıca ağır depresyon belirtileri ve hafif olarak da değerlendirmesi ayrı yapılır.
Önce hafif depresyon belirtileri ile başlar müdahale edilmezse kronik hale gelir ve ağırlaşır. Bu yüzden kronik depresyon belirtileri gördüğünüz anda hiç gecikmeden gerekeni yapmalısınız.
İlgili Yazı: MS Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?
Aşağıdaki belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız, depresyonda olabilirsiniz.
- Üzgün ve boş hissetme
- Kilo alma ya da kilo kaybetme
- İlgisizlik
- İnsomnia ya da hipersomnia
- Suçluluk ya da değersizlik hissi
- Konsantrasyonun azalması
- Unutkanlık
- Yaşamdan keyif almama
- Aşırı iştah artışı ya da iştahta azalma
- Bedensel rahatsızlıkların artması
- Kendine zarar verme ve intihar düşünceleri
- Cinsellikte depresyon belirtileri kendisini orgazm olamama, sertleşmede sorunlar ve cinsel istekte azalma ile göstermektedir.
Kadınlarda Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri kadınlarda kendini aşağıdaki belirtiler ile göstermektedir:
- Uyku ihtiyacında artış
- Suçluluk duygusunun artması
- İştahta ve kiloda artış
- Mevsimlere bağlı olarak depresyon yaşama
Erkeklerde Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri erkeklerde kadınların belirtilerine kıyasla daha dışa dönük olarak kendisini göstermektedir. Erkeklerdeki depresyon belirtileri şu şekildedir:
- Aileden ve yakın arkadaş çevresinden uzaklaşma
- Alkol ve madde kullanmaya başlama
- Sürekli öfkeli hissetme
- Sinir krizi geçirme
- Şiddet uygulama, başkalarına zarar verme
- Sorunlardan kaçmak için sürekli çalışma
- Kendine zarar verme ve intihar düşüncelerinin artması
Depresyon Tedavi Edilebilir Mi?
Depresyondan nasıl çıkılır bunun tedavisi mümkün mü? Depresyona giren pek çok kişi depresyondan hiç çıkamayacağını düşünür. Oysaki ki, depresyon tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Tedavinin süresi ve yöntemi kişiden kişiye değişim gösterse de, uygun tedavi yöntemi ile depresyon tedavi edilebilir, kişi eski haline geri dönebilir.
Tedavide kişiye düşen görev, kendisini tedaviye açmak, depresyonun tedavi edileceğinin bilincinde olmaktır. Psikiyatrın kendisine çizdiği tedavi planına uyduğunda depresyondan çıkmak pekala mümkündür.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Depresyonun tedavisi için pek çok yöntem kullanılmaktadır. Tedavi yöntemi belirlenirken, depresyonun türü, ağırlık derecesi ve kişisel durumlar göz önüne alınarak psikiyatr tedavi planı çıkarmaktadır.
Depresyonun ilk aşamalarında genellikle psikoterapi ve gündelik hayatta değişimler yapılması önerilirken, ilerleyen aşamalarda genellikle bunlar ile birlikte antidepresan ve başka ilaçların kullanımı gerekebilir. Ancak ilk aşamalarda da ilaç tedavisi yapılabilir; bu tamamen psikiyatrın inisiyatifine bağlıdır. Depresyon tedavi edilmezse ne olur? Daha da ağırlaşarak hayati sorunlara sebebiyet verebilir.
Sigara depresyona iyi gelir mi diye soruluyor, gelmez. Yapılan araştırmada, sigara içen kişilerin depresyona yakalanma riskinin iki kat fazla olduğu belirtildi. Sigara gibi zararlı maddeler yerine depresyon için vitamin takviyesi daha iyi sonuç verecektir.
Depresyona iyi gelen çaylar içinde en iyisi olan kantaron çayı da önerilmektedir. Avrupa’da depresyon reçetelerinde bulunan bu çayı tüketebilirsiniz.
Depresyon Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekilenler
- Depresyon tedavisinde, doktorunuzun size çizdiği plana uyun. Eğer ilaç tedavisi uyguluyorsanız, ilacı bırakmaya kendi başınıza karar vermeyin.
- Tedavinin yanı sıra sizi sakinleştiren ve mutlu eden aktiviteleri yapmaya özen gösterin.
- Egzersiz yapın. Egzersiz mutluluk hormonunu arttırarak depresyonu aşmanızda size yardım edecektir.
Depresyon Testi Nedir?
Depresyon testi, psikiyatr tarafından gerekli görüldüğünde yapılarak psikolojik rahatsızlıklara tanı koymaya yardımcı olan testlerdir. Şunu söylemek gerekir ki, depression test sadece depresyon tanısı konulmakta değil diğer anksiyete, panik atak, obsesyon gibi psikolojik rahatsızlıklara tanı konulmasında da kullanılmaktadır.
Psikiyatrda yapılan testlerin dışında online testler de yer almaktadır. Ancak bu testlerin her zaman gerçek sonucu yansıtmayacağını söylemekte fayda vardır. Aşağıdaki videodaki detaylar çok güzel izlemenizi öneririm.
Depresyon Testi Kimlere Yapılmalıdır?
Depresyon testleri, depresyona girdiğinden şüphelenilen kişiye tanı koymak için yapılmaktadır. Depresyon şüphesi olan kişiye yöneltilen sorulara verdiği cevaplar baz alınarak çıkan sonuç ve psikiyatrın gözlemleri birleştirilerek kişiye depresyon ya da başka bir psikolojik rahatsızlık tanısı konulabilir. Doğum sonrası depresyon testi yaptırılması da uygundur.
Majör depresyon belirtileri depresyon iyileşme belirtileri anksiyete ve depresyon ilişkisi konularında ayrıca bir yazı yazacağım, takipte kalın.
İLGİLİ YAZI: Bipolar Bozukluk Ve Tedavisi