Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu (OKB) Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedir belirtileri nelerdir ve en önemlisi de tedavi edilir mi sorusunun cevabını vermeye çalışalım. Kısaca OKB diye de adlandırılan obsesif kompulsif bozukluk tıp dünyasında adını sıkça duyduğunuz psikolojik bir rahatsızlıktır.

Günümüzde binlerce kişiye obsesif tanısı konmuştur. Bu yüzden bu rahatsızlığı genel ayrıntılarıyla iyi bilmek  avantajlı bir durum olacaktır. Obsesif kompulsif nasıl yendim diye anlatan birçok hasta yorumları da bize ışık tutacaktır. Bununla ilgili çok etkili bir video da sunacağım.

Obsesif kompulsif bozukluk ne demek bakacak olursak; düzen ve kontrol üzerine aşırı kafa yorarak, belli kurallara takıntılı şekilde bağlanıp sürekli mükemmel olma düşüncesinde olmaktır. Bu durum hem hastanın kendisine hem de çevresindeki kişilere zarar vermektedir.

Kişi öncelikli olarak yavaş yavaş kendi yaptıklarının mükemmel olmasını ister. Bu hastalık genellikle hastalığın ilerleyen aşamalarında fark edilir.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu hastalığında takıntılı durumlar da yer alıyor. Ahlaki değerlere ya da etik kurallara mutlaka herkesin uyması gerektiğine dair takıntı çeşitleri yer alır.

Uzmanlara göre hastayı en çok bu tarz kafa takıntıları zor duruma düşürür. Çünkü hasta; çevresinde kurallara uymayanları sürekli olarak ağır eleştiri altında tutar. Hastanın insan ilişkilerinin zayıf olmasının temel nedeni takıntılarıdır.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Nedenleri

Her hastalığın bir nedeni vardır ve peki obsesif kompulsif kişilik bozukluğu neden olur önce onu belirtmek gerekiyor. Psikolojik hastalıklarının pek çoğunda olduğu gibi obsesif kompulsif bozukluk nedenleri kişiden kişiye değişmektedir. Zira her insanın fizyolojisi, yaşadığı olaylar ve psikolojik durumu aynı değildir.

Evet insan psikolojisi farklı durumlardan kolay bir şekilde etkilenebiliyor. Bu durum farklı hastalıkların sebepleri olabilir. Tıp dünyasında sıklıkla rastlanan obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedenleri listesinde şunlar yer alıyor;

  1. Temel sebep çoğu zaman genetik faktördür. Eğer kişinin yakın kan bağlarında obsesif kompulsif kişilik bozukluğu varsa; o kişinin de bu hastalığa yakalanması muhtemeldir.
  2. Yetişme dönemlerindeki ebeveynlerin etkisi obsesif kompulsif kişilik bozukluğu hastalığında oldukça sık rastlanan bir sebeptir. Çünkü yetişme dönemindeki yaşananlar kişinin ileri yaşamını etkiler. Özelliklede sürekli kontrolcü bir ortamda yetişen çocuklarda bu tarz hastalıklar ilerleyen dönemlerde daha sık yaşanır.
  3. Bazı çocuklarda yetişme dönemlerinde ebeveynler tarafından terk edilme durumu olmaktadır. Bu tarz durumlar yaşayan çocuklarda ilerleyen dönemlerde obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun yaşanma riski oldukça yüksektir. Çocuk ilerleyen dönemlerde yeniden terk edilmemek için her şeyi kontrol etmek ister.

Genel olarak obsesif kompulsif kişilik bozuklularının nedenleri arasında şunlar da görülmektedir.

  • Geçmiş dönemlerinde yaşanan cinsel taciz
  • Yaşamını ciddi anlamda değiştiren evlilikler
  • Evlat edinme
  • Taşınma
  • Yakın çevresindeki kişilerin hayatını kaybetmesi
  • Kariyer hayatındaki sorunlar
  • Kaygı ya da travma çeşitleri
  • Çevre ile iletişimin kesilmesi

Görüldüğü üzere bu nedenler çok çeşitlidir fakat obsesif kompulsif kişilik bozukluğunda sıklıkla görülen temel nedenler bunlardır. Gelişen dünyada iletişimler azalması ile birlikte son yıllarda bu hastalık daha da artmıştır. Bu durum ülkemiz dahil tüm dünyada aynıdır.

obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (okb) belirtileri ve tedavisi
obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Her psikolojik hastalığın erken tanısı hasta için oldukça değerlidir. Bu yüzden de günümüzde erken tanı için hastalıkların belirtileri yaygın bir şekilde anlatılır. Obsesif kompulsif kişilik özellikleri de diyebileceğimiz bu belirtileri iyi bilip değerlendirmek gerekir.(Kaynak)

İşte sıklıkla yaşanan obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri şunlardır;

  • Düzen takıntısı
  • Sürekli olarak çevresindekilerin zarar göreceğini düşünme
  • Normal dışında bir temizlik yapma hissi
  • Çevreyi kontrol etme isteği
  • Kapı kilitlerini ya da ocak gibi tehlike arz ettiğini düşündüğü durumları sürekli olarak kontrol etme istediği
  • Kelimeler ile sürekli totem yapmak
  • Her zaman yıkanmak istemek
  • Çevre ile el iletişimini sevmemek ve gerçekleştirmekte korkmak
  • Çevresi düzensiz olduğunda stresli olmak
  • Devamlı olarak ellerin yıkanması

Evet sürekli ellerin yıkanma takıntısı özelinde obsesif kompulsif nasıl yendim videosu izlemiştim, başarmak gayet mümkündür. Aşağıdaki videoyu da izlemenizi öneririm.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tedavi Süreci

Bu konuda en çok sorulan obsesif kompulsif kişilik bozukluğu tedavi edilir mi sorusunun cevabı evet okb tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nasıl geçer derseniz bunun temel şartı; hastanın tedavi olmak istemesidir.

Eğer hasta tedavi sürecine onay vermez ise; obsesif kompulsif kişilik bozukluğu hastalığı tedavisi uygulanamaz. Pek çok hasta; tedavi sürecini kolay olarak kabul etmez. Çünkü onlar için tedaviyi kabul etmek oldukça güç bir durumdur.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun karar süreçlerine etkisi çok olumsuz yansıdığından bir an önce bu hastalıktan kurtulmak için adım atmakta fayda vardır. Tıp dünyasında obsesif kompulsif kişilik bozukluğu tedavi süreci üç farklı tedavi yöntemi ile gerçekleşmektedir. Tedavi yöntemleri ise şunlardır;

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu İlaç Tedavisi

Genel olarak bu hastalarda uyku düzensizliği ya da takıntılı davranışlar sürekli olarak yaşanır. Bu durumların normal sürece alınması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Obsesif kompulsif bozukluğu ilaçları özellikle beyin sistemlerindeki bazı duygu değişimlerini etkileyen ilaçlardır. Bu ilaç kullanımı sorunları en aza indirecek, belki de tamamen iyileşme sağlanacaktır.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Terapi Tedavisi

Tedavi sürecinin en etkili yöntemi; terapidir. Uzman terapistler ile görüşerek onlardan randevu alınabilir. Randevu gününde uzman terapistlerin tedavi yöntemleri ile hastalık sona erebilir.

Fakat genellikle obsesif kompulsif kişilik bozukluğu terapi tedavisi uzun bir süreci kapsar. Sabır ile tedaviye devam etmek gerekir.

obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (okb) belirtileri ve tedavisi
obsesif kompulsif kişilik bozukluğu tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Egzersiz Tedavisi

Okb hastaları çoğu zaman stresli ve gergin yapıda olurlar. Gevşeme egzersizleri ile birlikte hastalığın tedavi sürecine yardımcı olunabilir. Özelliklede terapi sürecinde gevşeme hareketlerine daha çok gereksinim duyulur. Tedavi sürecinde ki üç yöntem gerekli durumlarda aynı anda uygulanabilir.

Evde yapacağınız basit egzersizler sizi çok rahatlatacaktır. Bu konuda yazdığım evde egzersiz hareketleri adlı yazımı da okumanızı tavsiye ediyorum.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…