Ev yapımı reçel, hazır reçellere göre her yönden daha değerlidir ve güvenle tüketilir. Hele evde kendin yapmışsan değeri daha da artar çünkü el emeğin vardır, içindeki malzemelerin ne olduğunu bilirsin, hijyen anlamında kafanda bir soru işareti yoktur ve şekerini isteğin ölçüde ayarlamışsındır.
Evde reçel yaparken tadına bakarak kendi damak tadına göre ayarlayarak, kıvam ve lezzetine bizzat damga vurmuşsundur. Kendimiz yapamıyorsak, tanıdığımız, bildiğimiz, güvendiğimiz yerlerden ev yapımı reçel satın alabiliriz.
Reçeller rengarenk çeşidiyle özellikle kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi adeta. Tadı ve mis kokusuyla; adeta bize “Bir dilim daha sür, biraz daha ban ekmeği reçele” diyerek bizi fazladan ekmek tüketmemiz konusunda tahrik ederler:) Her konuda olduğu gibi burada da ölçümüz şu: “Tatmak var, doymak yok.”
Biz abartmadan ve ölçülü yiyeceğiz tamam, peki ya çocuklar… Bazı çocuklara meyve yedirmekte zorlanılıyor ama çocuklar reçele hayır diyemiyor genelde.
Gelişim çağındaki çocuklarımız, onlara çok lazım olacak vitamin ve enerjiyi reçel sayesinde almış oluyor. Dolayısıyla onların bol bol yemesinde bir sıkıntı yok, zaten gün içinde onları yakıyorlar.
İLGİLİ YAZI: Ev Yapımı Salça Nasıl Yapılır, Domates Salçası Tarifi
Ev Yapımı Reçel Faydaları
“Ev yapımı reçeller, hazır reçellerden daha faydalıdır” dedirten şey, ev yapımı reçellerde katkı maddesi kullanılmamasıdır. Hazır ürünlerin çoğunda uzun raf ömrü olsun diye katkı maddesi oluyor ne yazık ki. Örneğin çilek reçeli gibi bazı reçellerin kanseri önleyici faydası olduğu biliniyor ama katkı maddesi olan bir hazır çilek reçelinin içinde kanserojen madde olması da ayrı bir ironidir.
Ev yapımı reçel, doğal şekerle yapılırken hazır reçellerde nişasta şurubu kullanılma ihtimali de var. Evde kendim yaparken şekerini istediğim kadar atarım hatta şekersiz bir reçel de yapabilirim. Şekersiz ev yapımı reçel olur mu demeyin, olur. Şeker yerine elma suyu ve pekmez kullanılarak yapılabiliyor.
Reçelin adını içindeki malzemesi belirliyor ve genelde meyve ve sebzelerden yapılıyor. Reçelin içinde meyve sebze olduğundan reçeller vitamin deposu. En çok A vitamini ve C vitamini var. Meyvelerden yapılan reçeller daha ağırlıkta. Kendisi de tatlı olduğundan şeker ilavesi az olur.
Portakal, şeftali, kayısı, karpuz, elma, armut, ayva, erik, üzüm, incir, çilek, vişne, kiraz, böğürtlen, ahududu gibi meyvelerden ve domates, patlıcan gibi sebzelerden yapılabilir. Bir de gül reçeli var tabi. Çok ilginç ve değişik reçel denemelerine de bazen rastlanabiliyor. Örneğin frenk üzümü reçeli…
Reçelin faydaları arasında bize gerekli olanı da enerji vermesi. Sabah kahvaltısında yenen reçel tadından dolayı hızla kana karışır. Bu sayede güne, mutlu ve enerjik başlamış oluruz.
Reçellerde yağ olmaması ve sıfır kolesterol olması da ayrı bir faydası.
Ev Yapımı Reçel Kalorisi
Zayıflama ve diyet sürecindeki kişilerin tatlı ihtiyacı için meyve önerileri vardır. Meyve dışında doğal, organik el yapımı reçeller de tüketilebilir rahatlıkla. Ev yapımı reçel tatlı krizleri için de çok güzel doğal çözümdür.
Peki ev yapımı reçel kalori olarak ne kadardır? İçindeki meyveye ve şeker miktarına göre tabi ki değişir ama bir tatlı kaşığı reçel ortalama 10-15 kaloridir. Bir yemek kaşığı 25 kaloridir ama biz kahvaltıda yaklaşık 2 yemek kaşığı reçel yediğimizi düşünürsek 50 kalori civarı alırız. Bu da 20 dakika yürüme ile yakılabilir.
Bu arada ev yapımı reçelin glisemik indeksi düşüktür yani yendiğinde kan şekerini yükseltmez.
Reçel Yapımı Püf Noktaları
Ev yapımı reçel bulmak zor olabilir. Yazının başından beri zaten hazır reçel almayalım diyoruz. O zaman evde kendimiz yapsak nasıl olur? Bunun için öncelikle zaman ayırmaya sonra da bazı püf noktalarını bilmeye ve tariflere ihtiyacımız var.
Aynı turşu kurmak gibi reçel de yapabilirim deyip karar verdikten sonra evde reçel yapımı için şu püf noktalarına dikkat etmeliyiz:
- Yapacağımız meyve ve sebzenin mevsiminde veya taze olması, çürük ve pörsümüş olmaması önemli.
- İçme suyu kullanın.
- Reçel kavanozu küçük ve temiz olsun.
- Şekerlenmemesi için içine azıcık tereyağı, limon suyu ve limon tuzu atın.
- Aroma olması için tarçın, karanfil, badem ekleyin.
- Yaparken tahta kaşık kullanın.
- Köpürmeye başlayınca kaşıkla köpükleri alın ki şekerlenmesin.
- Tarife çok dikkat et, az şekerli, çok şekerli, sulu, katı oluşunu tarif belirler.
- Bittikten sonra kavanoza sıcakken dök, kapat ve ters çevirip biraz beklet ki hava almasın.
- Kapağın ağzını pamuklu bir bezle kapatıp iple bağla ve serin bir yerde beklet.
İşte bu kadar. Bir kere zahmet edip bir çok reçel kavanozu oluşturup aylarca yiyebilirsiniz. Hem sağlıklı, hem doğal, hem hijyenik. Daha ne olsun.
İLGİLİ YAZI: Evde Doğal Meyve Suyu Nasıl Hazırlanır?
Reçel Çeşitleri En Sevdiklerim Top 7
Biliyorsunuz Sev-en 7 kategorimde her zaman en sevdiğim 7 şeyi sırasıyla yazarım. En sevdiğim 1. sıradadır. Sevdiğim bu 7 şeyle ilgili de 1 cümlelik açıklamam olur.
Bugünkü yazımda en sevdiğim el yapımı 7 reçel çeşidini sizlerle paylaşıyorum. Siz de favorinizi yazın, listede yoksa ekleyebilirsiniz, yorumlarınız bana da çok şey katacaktır.
Reçel çeşitleri içinde benim en sevdiğim domates reçeli olduğundan, sizler için ev yapımı domates reçeli nasıl yapılır videosu ekledim.
https://www.youtube.com/watch?v=Lv2HFmn5S7A
Domates reçelinin görseli de çok harika, videonun anlatımı da… Kendim yapamam derseniz de satın alabilirsiniz güvendiğiniz yerlerden. Yarım kilosu 50 lira civarında. İstanbul’da Adalar’da çok popüler onu söyleyeyim. Bir de ben bu reçeli İspanya’da görmüştüm Barselona gezimde:) Yani bu tadı keşfeden yerler de yok değil. Neyse gelelim sıralamamıza:
1-Domates Reçeli: Bir yurt içi gezide görüp denediğim ve tadına hayran olup bırakamadığım çok değişik bir reçel.
2-Çilek Reçeli: Reçelin içindeki küçük çilek parçacıklarıyla birlikte yemeyi seviyorum.
3-Vişne Reçeli: Çocukken sana yağlı ekmeğin üzerine sürerdim ve o tadı hiç unutmam.
4-İncir Reçeli: Yerken ağza gelen çıtırtılı tat çok hoşuma gidiyor.
5-Ayva Reçeli: Etli etli olduğundan doyurucu geliyor bana.
6-Kayısı Reçeli: Hafif mayhoşumsu bir tat oluyor genzi gıdıklayan, o özelliğini seviyorum.
7-Böğürtlen Reçeli: Çok bulunmayan ve değerli bir reçel, hele ormandan kendi ellerinle topladıysan…
Reçelleri bunlarla sınırlamak hayalleri sınırlamak gibidir. Çünkü aklınıza gelecek her şeyle reçel yapılmış neredeyse. Sizin de bildiğiniz değişik reçeller varsa yorumlarda kısaca yazarsanız sevinirim.
Tatlı ve güzel günlere…
El yapımı ve tamamen doğal, katkısız pekmez gibisi yok. Bu konuda yazdığım “Pekmez Çeşitleri, Hangi Pekmez Neye İyi Gelir” adlı yazıma da bakmanızı tavsiye ederim.
Portakal reçelini de denediniz mi? Bir Akdeniz çocuğu olarak onunla büyümek mutluluk verici bir şey 🙂
Çok duydum ama az yedim. Damak tadı demek ki. Bi de sanki çocukken reçeli daha çok mu yerdik ne:)
Ev yapımı olan her şey hem daha sağlıklı oluyor hemde tertemiz.
Dışarıda satılanlar katkı maddeleri ile dolu olduğundan en güzeli az da olsa evde kendimizin yapması.
Domates reçelini hiç yapmadım ama bir kez yedim. Güzel bir tadı vardı .
Evet, az da olsa kendimizin yapması. Gerçi kalabalık aileler daha farklı çözümler üretmek zorunda, reçel seviliyorsa evde.
Esim sabahlari yer ama cocuklarla ben hic yemeyiz, taze meyve tercihimiz ?
Taze meyve candır. Reçelin yeri ise tabi bambaşka. Bi de reçelin alternatifi de çok kahvaltı sofrasında, bazen onlar tercih edilebiliyor.
Ev yapımı reçel elbette dışarıda satılanlardan çok daha sağlıklı. Benim şekerle hiç aram olmadığından ben yemiyorum. Ama özellikle çocuğu olan anneler böyle şeyleri evlerinde yaparsa, daha başarılı bir seçim olur diye düşünüyorum. Teşekkürler bu bilgileri paylaştığınız için. 🙂
Ben teşekkür ederim, evet içinde mutlaka şeker var. Yense de kontrollü ve belli miktarı aşmamalı.
Çok severim reçeli, hele ki gül reçelini… Evde bizimkiler yaptığında bir türlü tutturulmuyor. Çilek olsun, şeftali reçeli olsun sulu oluyordu maalesef… Püf noktaları kısmını aldım lazım olur :)… Selam ve Dua ile…
Reçelde kıvam önemli dediğiniz gibi, yerken veya ekmeğe sürerken sulu olduğunda biraz zorluyor. Selamlar.
En doğalı,en sağlıklısı,en lezzetlisi ev yapımı..İncir,çilek favorilerim benim. Bir de annem yapmışsa :))))
Anne köftesi gibi anne reçeli diyorsunuz yani:) Aynen, doğal, sağlıklı ve lezzetli…
Ev yapımı reçel tam bir şifa deposu imiş meğerse, çok teşekkürler.
Evet sağlık ve enerji deposu. Teşekkürler.
Ev yapımı recelin en güzel tarafı içinde herhangi bir katkı maddesinin bulunmaması. O nedenle gönül rahatlığıyla tüketebiliyorum. Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkürler,☺
Ev yapımı reçelde içinde ne olduğunu bilmemiz güvenle tüketmemize neden oluyor. Ayrıca lezzetini kendimiz belirliyor olmamız da artı bir özellik.
Reçel dahil çoğu şeyi evde yapmak sağlık için çok faydalı tükettiklerimizin çoğunun içinde katkı maddesi var.
Ev yapımı ürünler reçel ile sınırlı kalmamalı, katılıyorum. Evde yapılanın içinde ne olduğunu biliyorum ve bu bana güven veriyor.
Makalenizde bu kısma yüzde yüz katılıyorum benim önceligim evde yapılabilmesidir “Ev yapımı reçel, hazır reçellere göre her yönden daha değerlidir ve güvenle tüketilir. Hele kendin yapmışsan değeri daha da artar çünkü el emeğin vardır, içindeki malzemelerin ne olduğunu bilirsin, hijyen anlamında kafanda bir soru işareti yoktur ve şekerini isteğin ölçüde ayarlamışsındır. Yaparken tadına bakarak kendi damak tadına göre ayarlayarak, kıvam ve lezzetine bizzat damga vurmuşsundur. Kendimiz yapamıyorsak, tanıdığımız, bildiğimiz, güvendiğimiz yerlerden ev yapımı reçel satın alabiliriz.”
Evet, güzel yakalamışsınız. Kendi yaptığının, kendi emeğinin tadı başka hiç bir yerde olmaz.
Bizde reçel pek sevilmez ama bazen çeşitlilik, farklılık olsun diye ev yapımı reçel ve diğer ev yapımı doğal gıdaları bulabileceğim güvenilir yerlerden temin ederim. Bir çok reçeli tatmış olmama rağmen domates reçelini daha önce ne duydum ne de tattım. Açıkçası tadını merak etmedim değil. Günün birinde evde reçel yapmaya karar verirsem, reçel yapmanın püf noktaları için yazınızı tekrar okumam gerekecek. Bu nedenle yer imlerine kaydediyorum 🙂
Domates reçeli meyveden yapılmayan nadir reçellerden. Bir gün bir yerde denk gelirse alıp tadına bakın mutlaka.
Şekerlenmemesi için limon suyu damlatırım reçellere ama tereyağını bilmiyordum. Ev yapımı reçel her zaman için daha makbuldür. Hem daha sağlıklı, organik, hem de daha lezzetli oluyor..
Evet, ev yapımı reçelin her yönden artıları var hazırlara göre.
Evde reçel yapmayı hiç denemedim – ama isterim. Marketlerden bazı şeyleri almayı çok seyrelttim artık, yoğurt, yumurta ve tavuk mesela. Hepsinin de bir sürü faydası var ama o şekliyle o faydaların ne kadarını alabiliyoruz bilemiyorum. Bir de, patlıcan reçeli diye bir şey olduğunu ilk duyduğumda şaşırmıştım ben – tadını beğenince daha da şaşırmıştım.
Evet sebzelerden yapılan reçeller şaşırtıcı. Hadi meyve tatlı, reçeli olur da sebze ne alaka diyor insan doğal olarak. Teşekkürler güzel yorumun için.
Hepsi bir arada ve tüm püf noktaları çok önemli
ayrıntılı tarif için teşekkürler
Ben de sizin tariflere bayılıyorum. Teşekkürler.
Harika görünüyor :)))
Çok beğendim, tavsiye ederim.
Reçelle hiç işim olmaz ama oğlum bayılır 🙂
Evde illa ki seven biri oluyor reçeli ve sofrada bulunuyor. Reçelin alternatifleri de çok tabi, bal var, marmelat var,fındık ezmesi, çikolata vs vs. hangisini seversen artık…
içerisine tereyağ konulduğunu bilmiyordum teşekkür ediyorum
Ben teşekkür ediyorum, ev yapımı reçel candır. Ziyaretiniz de beni çok memnun etti.
Annem sağolsun yapıp veriyor bana ama evde pek yendiğini söyleyemem balı tercih ediyor kızım.
Bal, reçele göre daha popüler ve seviliyor. Reçeller sanki çeşitlik ve değişik tat arayanlar için…
Sonunda tadabildim domates reçelini… ve reçel sevmeyen ben bayıldım tadına. Hafif mayhoş, tarçın ve karanfil aromalı inanılmaz lezzetli bir reçel çeşidi ? Bu arada domatesli dondurma da varmış. Henüz tatmadım ama onun lezzeti de şaşırtıcı olabilir ??
Evet gerçekten de tatmışsın domates reçelini, hafif mayhoş ve karanfil aromalı…Domatesli dondurma mı:)) Ben yeni duydum ama tatmak isterdim…
Babaannemiz var sağ olsun güzel reçel yapar. Bazen marketlerdeki hazır gıdaların fiyatını görünce ne gerek var uğraşmaya al hazır yapılmışını aç ye diye geçirmiyor değilim içimden açıkçası.
Hazır gıdaların bazıları ucuz evet ama içinde ne olduğu konusunda emin olamıyoruz katkı maddeleri anlamında. Bir de el yapımı reçellerde ayrı bir tat var, böyle bi kıvamlı oluyo nedense. Reçel çok sık tüketilip bitmediği için babaannenin güzel reçellerinden 3-5 kavanoz kış boyu iş görür:)