The Photographer Of Mauhthausen Netflix yılın en iyi filmlerinden biri olarak göze çarpıyor. Film, gerçeklerden esinlendiği için, izlerken psikolojik olarak biraz geriyor ama bir solukta bitiyor. Öyle bir son yapıyor ki, filmi iyi ki izlemişim dedirten cinsten. Film Avrupa’da aylar önce vizyona girse de ülkemizde vizyona girmedi. Netflix bu filmi alarak, geç de olsa 22 Şubat’ta izleyicilerle buluşturdu.
Film İspanya yapımı olduğundan orijinal ismi “El Fotografo de Mauthausen”. Türkçeye çevirecek olursak Mauhthausen Fotoğrafçısı diyebiliriz. Gerçi bizde de sinemalara gelseydi adı daha çarpıcı olması için “Nazi Kampı Fotoğrafçısı” olabilirdi belki.
Mauhthausen, Avusturya’da Viyana’ya yakın bir bölgenin adı ve ayrıca onunla beraber yakınındaki Gusen bölgesi 2. Dünya savaşında Nazi toplama kampı olarak kullanılmış.
Savaş bitip Almanlar geri çekilince kamp da dağılmış. Bu kampta 200 bin insan olmasına rağmen, film özel bir konuya eğilmiş. Haliyle belli kişilerle ve belli bir alanla sınırlı.
El Fotografo de Mauthausen Konusu
Alman Nazi toplama kamplarından biri olan Mauhthausen’de esir tutulan İspanyol fotoğrafçı Francisco Boix’in gerçek hikayesi beyaz perdeye aktarılmış. The Photographer Of Mauhthausen konusu 2. Dünya savaşında toplama kamplarında yaşanan insanlık dışı muameleleri anlatıyor. Burada bir fotoğrafçının çektiği fotoğraflarla belgeleyen ve bu fotoğrafların negatiflerini her şeye rağmen saklamayı başarmış ve kampta yaşanan olayları gün yüzüne çıkarmıştır.
Mauhthausen kampında İspanyol Katalan esirlerden oluşan bir grubun her türlü baskıya rağmen sadece hayatta kalma mücadelesi değil, birlik olarak fotoğraf negatiflerini saklama ve kamp dışına taşıma gayretleri de takdire şayan. En zor şartlarda bile bir şeyler yapabilme ve kurtulmayı ümit etmeleri görülmeye değer.
The Photographer Of Mauhthausen filmini kısaca anlatırsak, 1943 yılında 2. Dünya savaşı sırasında, kamptaki esirlerden yetenekli olanlara görev verilirken bir fotoğrafçı olan Francisco da kamptaki komutanların emriyle mahkumların ve kampın görüntülerini çeker. Ama bunu yaparken Almanlar esirlere, kendi istediği pozu verdirtir ve zevk için çeşitli kareler alırlardı. Almanlar bu fotoğrafların ve bazı belgelerin dışarı çıkmasını istemiyordu ama Mauhthausen fotoğrafçısı bir şekilde tüm arkadaşlarını da işin içine katarak negatifleri saklamayı başararak, tüm dünyayı bu fotoğraflarla buluşturmuş ve gerçekleri ortaya çıkarmış oldu.
The Photographer Of Mauhthausen Hakkında
The Photographer Of Mauhthausen, İspanya yapımı bir film ve Avrupa’da 26 Ekim 2018 tarihinde sinemalarda vizyona girdi. Türkiye’ye gelmeyen filmi Netflix alarak 22 Şubat 2019’da yayınladı. Tarih-biyografi-dram öğelerini içinde barındıran ve 110 dakika süren film +16 uyarısıyla izleyiciyle buluştu. Gerçek hayatta yaşamış Mauhthausen fotoğrafçısı Francisco Boix ‘i filmde “Mario Casas” canlandırıyor. Hem kendisi hem de yanındaki arkadaşları çok iyi performans çıkarıyor. Şu bilgiyi de verelim; Francisco Boix kamptan kurtuldu fakat 8 yıl sonra 30 yaşına girdiğinde böbreklerindeki rahatsızlık yüzünden ölmüştür.
Film 9 dalda aday gösterildi, en iyi sanat, kostüm tasarımı, makyaj ve saç modelleri ödülü aldı. Başroldeki Mario Casas ise en iyi aktör dalında aday gösterildi ama daha sonuçlanmadı. Filmin sahneleri Macaristan Budapeşte’de çekildi.
Şu anda Avusturya’daki Mauhthausen köyündeki bu kamp ziyaretçiler açık, gezilebiliyor. Etrafı gezince bu kadar güzel bir yer niye seçilmiş dersiniz ama olay bu bölgede granit madenlerinin olması ve esirlerin buralarda çalıştırılmak istenmesinden kaynaklanıyor.
Bu toplama kampıyla ilgili bilgi, 200 bin civarı esirin kaldığı ve 100 bininin ise öldüğü şeklinde. Diğer kamplarda da olan ve başka filmlere de konu olan gaz odaları, fırınlarda yakmalar, insanlar üzerinde deneyler yapmalar bu filmde de kısa kısa veriliyor. Komutanın küçük oğlunun rastgele ateş ederek mahkumları vurduğu gerçeği, filmin karelerinde de var.
The Photographer Of Mauhthausen Yorum
- Filmin başlangıç sahnesinde, olayı anlatan kişinin kim olduğu ile ilgili şaşırtmaca çok inceydi.
- Filmin başrol oyuncuyla bütünleşiyorsun, çok iyi oynamış gerçekten.
- Film için artı 16 denmiş ama Nazi ve 2. Dünya savaşına dair az çok bilgisi olanların izlemesi ve de psikolojik yoğunluk için film bence artı 18 olmalıydı.
- Zor şartlarda dahi umudun hiç bitmeyeceği ve yapılacak bir şeyler olduğu çok iyi işlenmiş.
- Kampta iletişim yasak normalde ama saklanan bir radyodan savaşın gidişatını dinliyorlardı. “Stalingrad kaybedildi, Almanlar geri çekiliyor.” haberiyle yaşanan sevinç görülmeye değer.
- Gerçek hikayelerin anlatıldığı filmleri seviyorsanız bu film tam da size göre. Senaryonun gerçeklere dayanan orijinalliği, filmdeki giyim-kuşam, hal ve hareketler çok iyi kurgulanmış.
- Filmin bir yerinde sıkıldım ama orası da en gerilimli ve psikolojik etkisi yüksek olan yeriydi. Kaçarken yakalan mahkum idam edilince, her esirin tek tek sırayla, ölmüş esirin yüzüne bakması emrediliyor.
- Filmin sonunda yazılar geçerken film bitti sanıp kapatmayın. Filmin en can alıcı yeri sonu, bir puzzle karesinin son taşı gibi düşünün.
- Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.
Son olarak, filmin özelinde şunu söyleyerek bitirmek istiyorum. “Herkesin bir inancı, ideolojisi vardır ama fikirlere saygı duyma, en önemlisi de insan sevgisiyle dopdolu olma insanlığın gereği ve önceliğidir.”
Yine gerçek bir kaçış hikayesinin işlendiği harika bir gerilim filmi olan Escape from Pretoria-2020 film yorumuma da bir göz atabilirsiniz.
Keyifli seyirler.
Written by Duo
Piyanist çok etkilemişti beni mesela Duo.
Aynen, benzer film. İnsanlık bazen dip yapıyo, yerlerde sürünüyor.
The Photographer Of Mauhthausen de iyi oyunculuklar ve sürprizler dikkat çekiyor anladığım kadarıyla, Nazi kamplarında çok fazla hikaye var teşekkürler
Evet, benzer filmler çekilmişti eskiden bu toplama kamplarıyla ilgili. Bu filmin farkı bireysel ve daha küçük bir grup üzerinden yansıtmış. Yaşanmış hikaye olması da artısı.
Bu konu üzerinde farklı farklı filmler izledik fakat bu filmi duymamıştım da teşekkürler tanıtımınız için 🙂
Evet benzer filmler var ama bu daha çok yeni. 2 hafta olmadı daha Netflix yayınlayalı.
Finali de farklı sanırım.Teşekkürler 🙂
Aslında final sahnesi değil şaşırtıcı olan. Filmin bitiminde çok hoş bir sürpriz var, o da filmi daha anlamlı kılıyor. Teşekkürler.
Bu film yeni mi Duo? hiç duymadım da.
Daha yeni çıktı, 2 hafta olmadı. Sinemalarda yok sadece netflix yayınlıyor filmi.
The Photographer Of Mauhthausen Filmi dikkatimi çekti. Çok teşekkürler.
Bu arada bu film 9 dalda aday olmuş, 4 dalda ödül almış. Güzel yani, tavsiye ederim.
The Photographer Of Mauhthausen Filmi ile ilgili okuduğum en etkili değerlendirme yazısı bu oldu. Kaleminize, yüreğinize sağlık. Fırsat bulunca izlemeyi çok isterim.
Film yorumumu beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Film daha 2 haftalık falan, fırsat bulunca izlersiniz.
The Photographer Of Mauhthausen yeni bir film sanırım izleyebiliriz teşekkür ediyorum
Daha çok yeni evet, altyazılı olarak izleyebilirsiniz. Ben teşekkür ederim.
Netflix başarılı yapımlarla herkese hitap eden türleri seyirciye vermeyi başarıyor gerçekten de …
Evet, Netflix’in artısı sinemalara gelmeyen filmi de seyirciye sunabiliyor olması.
Bu tür filmler en çok izlediğim filmlerdir. Bu filmi de gördüm netfilxte fakat alt yazılı olduğu için izlemeden geri kapattım. Ama alt yazılı da olsa izlemek istiyorum. Buna benzer hatta bundan çok daha iyi olduğunu düşündüğüm Schindlerin Listesi var kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
Ben de seviyorum bu tarz filmleri. Schindlerin Listesini izledim, genelde holocost filmleri yaygın ama bu filmin özelliği ispanyollara yapılan insanlık dışı muameleleri örnek veriyor olması. Alt yazılı daha iyi zaten, bence öyle izle.
Toplama kamlarında yaşanan dram çok ağır. İzlemesine bile dayanmak zor.
İnsan bazen kötüyü gördüğünde iyiyi daha iyi anlıyor. Filmde insanlık sorgulanıyor aslında…
Harika film incelemesi için teşekkürler..
Teşekkürler, siz bizim yemek kültürümüzü geliştirin biz de elimizden geldiğince film:)
İspanyolların 2. Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarında yaşadıklarını anlatan bir filme daha önce rastlamamıştım. Almanya ve kapı komşularına ait çok film izledim. Konu fotoğrafçılıkla da ilgili olunca film duble ilginç geldi. Güzel incelemeniz için teşekkürler. Son kısmı okumadım gerçi filmi izlersem sürprizi kaçmasın istedim. 🙂
Harikasın, spoiler olmasın demişsin. Galiba bu nazilerin baskısını yaşamamış millet kalmamış avrupada. Teşekkürler filmle ilgili güzel yorumun için.
Ben bu tarz darm gerilim filmlerini izleyemiyorum kafama takarım çünkü.Bana komedi gizemli fişmler olacak.Tavsiyelerin için sağol Dua ?
Evet, biraz gerilimli bir film. Kaliteli komedi filmi bulmakta zorlansam da gizem filmleri bulursam paylaşırım. Teşekkürler.
Cok guzel bir yazı olmuş ben en çok piyanist filminden etkilenmistim harika bir filmdi. Güzel filim araştırması yapmışsınız emeğinize sağlık hocam
Teşekkürler, evet piyanist de benzer bir filmdi.
The Photographer Of Mauhthausen Filmi ni ilk defa duydum izlemeye çalışacagım
Film gerçek olaylardan kurgulandığı için bir kat daha etkileyici. Mauhthausen fotoğrafçısı gerçekten o döneme damgasını vurmuş, çektiği fotoğraflarla birçok olayın iç yüzünü öğrenmemizi sağlamış.
Netflix, BBC gibi şirketlerin Nazi Almanyası hakkında yaptıkları veya yayınladıkları filmlere pek güvenmiyorum. Çok fazla taraflı davranıyorlar. Geçen senelerde izlediğim bir belgeselde Komünistleri sevgi pıtırcıkları göstermişlerdi. 🙂 Yine de ilgilisi için güzel olabilir. Teşekkürler.
Gerçek hikayeden esinlenmesi filme ayrı bir tat vermiş. Filmin sonunda, fotoğrafçı tarafından çekilmiş orijinal fotoğrafları görmek güzeldi.