Ruhsal Diyet Nedir? Ruhumuza İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Ruhsal diyet ruhu rahatlatan olumlu şeyleri uygulamak ve ruhumuzu yaralayan olumsuzlukları da fark edip onlardan uzaklaşmaktır. Ruhu bir yandan besleyip bir yandan da arındırmak gerekir. Vücudu ödem ve toksin gibi zararlı maddelerden arındıran kürler, detokslar olduğu gibi, vücudu besleyen besin ve mineraller de vardır. Ruhu; meditasyon ve yoga çalışmaları, çeşitli bioenerji uygulamaları, terapiler, ritüeller, dualar, zikirler ve tövbe ile arındırıp besleyebiliriz.

Beden, ruhun üzerine giydirilmiş bir giysidir. Bu giysinin içindeki özdür önemli olan. Tenin içindeki candır kıymetli olan. Ama madem ruh ve beden, ikisi birlikte var olmuş, saat gibi uyum içinde işliyor, o zaman ikisine de gereken değeri vermeli, korumalı, beslemeli, güzelleştirmeliyiz.

Umarım bu yazı kendimizi tanıma ve ruhumuzun derinliklerine inme konusunda farkındalık oluşturur ve ruhsal diyet hayatınıza girer.

Ruhsal Diyet – Beden & Ruh Uyumu

Sadece bedenimizin güzelliğiyle ilgilenmek, bizi hayatta tam olarak mutlu etmeyecektir hiçbir zaman. Beden ve ruhun armonisi yakalanmalı, uyum içinde ikisini de geliştirmeye bakmalıyız.

Mideye giren besin faydalı veya zararlı olabiliyorsa, zihnimize giren düşünceler de ruhumuza faydalı veya zararlı olabiliyor.

Bazı şeyler vücudumuza zarar verdiği gibi, ruhumuzu da negatif etkileyip zarar veriyor.

Tenimize sürdüğümüz bir krem veya merhem onu iyi veya kötü etkiliyorsa, kalbimize dokunan sözler, davranışlar da ruhumuzu olumlu veya olumsuz etkileyebiliyor.

O zaman ruhumuza ne iyi geliyorsa onu daha sık yapalım, ona vakit ayıralım, iyi gelmeyenlerden de uzaklaşalım. Ruhsal diyet nasıl yapılır, ruhsal enerji nasıl artırılır sorularının cevabı tam da budur.

ruhsal diyet nedir, ruhumuza i̇yi gelen şeyler nelerdir?

Ruhumuza İyi Gelmeyen Şeyler

Aşağıdaki bazı olumsuz durumlar kişide ruhsal çöküntü oluşturabilir. Bu yüzden ruhumuza iyi gelmeyen bu durumlardan sıyrılmak gerekiyor. Peki neler yapmalıyız?

  1. Olumsuz düşüncelerin bizi etkisi altına almasına izin vermemeliyiz. Zayıflamak için kalori hesabı yapıyorsak, ruhun gelişmesi için de kalbimizi beynimizi olumsuz düşüncelerden kurtarmalıyız.
  2. Bizi mutsuz eden insanlarla aramıza mesafe koymalıyız.  Bol kalorili şerbetli bir tatlı bedene nasıl bir ağırlık verirse, çevremizde bizi mutsuz eden insanlar da ruha aynen böyle bir ağırlık verir. Derdini hep sana anlatıp, senin derdine ortak olmayanla yolunu ayır.
  3. Birilerine karşı beslediğin duyguları içine atıp ruhunu daraltma. Olumlu veya olumsuz, düşüncen neyse kendini uygun bir dille ifade et, içini dök, rahatla. Hep içe atılan duygular, zamanla psikolojimizi olumsuz etkiler ve duygusal patlamalar yaşanabilir.
  4. Her telefonu açma, her gelmek isteyen misafiri alma, gerektiğinde hayır diyememe insanı rahatsız eder. Gerektiğinde “hayır” demesini bilin. Ayrıca, hayır demek başkasını düşünmemek değildir.

İLGİLİ YAZI: Manifesting Nasıl Yapılır?

Ruhumuza İyi Gelen Şeyler

Ruhsal sorunlar nedeniyle kaygı sıkıntı takıntı gibi rahatsızlıkları olan kimse ruha iyi gelen, bu gibi olumsuz durumlardan uzaklaştıran aktivitelere yönelmelidir. Özellikle de ruhsal yorgunluk nasıl geçer diyorsanız aşağıdaki etkinlikleri yapmanızı öneririm.

  1.  Yürüme sadece egzersiz değildir, ruhu da rahatlatan bir özelliği vardır. Ama yürürken yapılacak stresli işleri düşünmemek kaydıyla. Kafanızı dinleyeceğiniz bir yürüyüş olsun. Yürüyüş de ruhsal diyet in bir parçasıdır.
  2. Su şırıltısı, deniz dalgalarının sesini dinleyeceğiniz mekanlarda zaman geçirin. Bu da ruha dinginlik getirecektir.
  3. Evinizde şirin bir hayvanla ilgilenin, zaman geçirin. İlginize göre muhabbet kuşu, balık, kedi, köpek vb. olabilir. Çünkü bu içimizdeki sevgi ve merhameti hep canlı tutar, hayatımıza pozitif etki sağlar. Benim de eskiden balıklarım vardı, simdi muhabbet kuşum var.
  4. Çiçek yetiştirme de çok rahatlatıcı. İster kokulu, ister süs bitkisi olsun fark etmez, onlarla ilgilenmek sizi rahatlatacak, onların güzelliği ruhunuza aksedecektir. Ben şimdilerde işi büyüttüm. Balkonda minik bir hobi bahçem var.
  5. Hayatın yoğunluğundan sıyrılmak için doğada vakit geçirip kafanızı dinleyin. Bu bazen tek başına, bazen de pozitif elektrik aldığın tüm sevdiklerinle de olabilir.
  6. İyilik yapın ama aklınıza ne gelirse. Bu insana olduğu gibi bir hayvana da olabilir. İyiliğin ruhsal diyet içinde ayrı bir yeri vardır, iyilik ruhu besler. Böylece dolaylı olarak kendine de iyilik yapmış olursun:)
  7. İyi kötü sahip olduğumuz birçok şey var, onlara şükret. Şükretmek de insan ruhunu rahatlatır. Sahip olamadıklarımızı düşünmekten, sahip olduklarımıza odaklanamıyor muyuz yoksa?
  8. Sade ve minimal bir yaşam kurun kendinize. Renkli yaşamlar ruhu zorluyor çünkü.
  9. Olumlamalar yapın. Olmasını istediğiniz şeyin hep olacağını söyleyin, o konuyla ilgili aklına gelse bile olumsuz şeyler söylemeyin. Hani derler ya 40 kere söylersen olur. Olumlamada genellikle 21 sayısı kullanılıyor. 21 kez söyleme, 21 kez bir kağıda yazma, 21 gün uygulama gibi…

Bunlara daha da eklemeler yapılabilir. Sonuçta bunları uygulayıp, Ruhsal Diyet yaptığınızda ruhunuzdaki rahatlık yüzünüze de yansıyacak, gözünüzün feri gelecek ve hayatta daha fazla gülümsediğinizi hatta bedensel diyetinizi de bu sayede kolayca ve başarıyla yapabildiğinizi göreceksiniz.

Hadi bakalım, şimdi ruhsal diyet zamanı…

Bedensel diyet ile ruhsal diyet arasında ilişki var ve ikisi de olmalı. Bu konuyu destekleyen “Diyet ve Beslenme Ruh Sağlığını Nasıl Etkiler?” yazımı da okumanızı öneririm.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Ruhsal Diyet Nedir? Ruhumuza İyi Gelen Şeyler Nelerdir?” üzerine 10 yorum
  1. Ne kadar faydalı bir yazı olmuş.
    Ve sizde cok güzel anlatmışsınız.
    Kaleminize ve yüreğinize sağlık
    Sevgiler ??

    Yanıtla
  2. Bir başkası için iyi bir şey yapmanın insanın ruhuna iyi geldiğine çok inanıyorum. Bunun kendine özgü hafifletici, keyif ve umut verici bir etkisi var. “Annem görüp sevinmiştir şimdi” diye düşünme şeysi oluştu bende bir de – annemi kaybettikten sonra.

    Yanıtla
    • Allah rahmet eylesin, onlar bizi görüyordur belki de. Görmüyorsa bile “Afferin kızım” deme ihtimali bile mutluluk verici. Mesela bu yorumun beni mutlu etti ya, bu hem seni hem beni pozitif etkileyen bir şey. O yüzden başkasının mutluluğu da bizim ruhumuza iyi geliyor aslında.

      Yanıtla
  3. Bu aralar en çok ihtiyaç duyduğum şey ruhsal diyet. Pandemi sürecinde dijital pazarlama uzmanı olarak çalışanlara çok fazla iş düştü. Bir de evden çalışma olunca iyice nefes alamaz haldeyiz. En kısa zamanda ruhsal diyet yapmam gerekiyor.

    Yanıtla
    • Ruhsal diyette yapılacak çok şey var ama pandemi süreci bazılarını sınırlandırdı yine de. Her fırsatı değerlendirip ruhu rahatlatan etkinliklere yer açmak gerek hayatın içinde.

      Yanıtla
Yorum yapın