Serotonin Hormonu Nasıl Arttırılır?

Serotonin hormonu yaşam kalitesini doğrudan etkilediği için eksikliği durumunda beden, ruh, zihin hepsi bundan etkilenir. Bu yüzden serotonin hormonunu artırmanın yolları nelerdir nasıl bir yaşam şekli ve neler tüketileceği hep merak konusu olmuştur. Bu yazıda serotonin nasıl arttırılır tüm detayıyla sizlerle olacak.

Tabi serotonin fazlalığı da sıkıntı, her şeyde dengeli olacağımız gibi bu konuda da dengeyi yakalamalıyız. Serotonin fazlalığı varsa bu nasıl düşer konusuna eğilmelisiniz. Bunun için serotonin yükselten yiyecekler nelerse bunlardan bir süre uzak kalmanız yeterli.

Şunu söylemek gerekir ki, çoğunlukla serotonin eksikliği olduğundan serotonin nasıl yükseltilir ve artırmak için neler tüketilir şeklindeki sorulara cevap aranmaktadır.

Serotonin Hormonu Nedir?

Serotonin, merkezi sinir sisteminde bulunan ve fizyolojik olarak birçok işlemin yapılmasına olanak sağlayan kimyasal habercilerdir. Bu hormonun yalnızca mutluluk veren bir hormon olduğu düşüncesi yanlıştır. Çünkü serotoninin insan vücudu üzerindeki etkisi oldukça geniş bir yer tutmaktadır.

Serotonin mutluluk hormonu uyku sisteminin düzenlenmesi, sindirimin kolaylaşması ve iştahı önemli ölçüde etkilemektedir. Bağırsak florasının düzenlenmesinde de oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi, insanlarda mutluluk düzeyinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle serotoninin yapı taşı olan triptofanın vücuda alınması sağlanmalıdır. Aynı zamanda serotoninin, kan pıhtılaşması üzerinde büyük bir etkisi olduğu söylenir.

Serotonin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Serotonin hormonu neden düşer en önemli nedenleri açlık, yoğunluk ve yorgunluk, stres, ilaç kullanımı gibi sebeplerden dolayı düşer. Bu hormon eksikliğinden kaynaklı olarak kişilerde, psikolojik ve fiziksel olan birçok belirti ortaya çıkar.

İlk başlarda farklı hastalıkların belirtisi olarak düşünülse de serotonin eksikliği, bu tarz rahatsızlıklara neden olmaktadır. Böyle bir durumda eksiklik göz ardı edilmemeli ve serotonin nasıl yükseltilir sorusunun cevabı aranmalıdır. Serotonin eksikliği belirtilerinden bahsedilecek olursa;

  • Fiziksel belirtileri arasında; kabızlık, kilo almak, irritable bağırsak sendromu, tükenmişlik sendromu gibi sorunlar meydana gelmektedir.
  • Psikolojik belirtileri arasında ise; kaygı, enerji düşüklüğü, sinirlilik, iştahsızlık, saldırganlık, uyku bozuklukları gibi durumlar meydana gelir.

Serotonin Eksikliği Hangi Durumlara Yol Açar?

Serotonin hormonu eksikliği fiziksel ve ruhsal olarak birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Genel olarak obezite, uyku bozukluğu ve psikiyatri sorunlara sebep olur. Serotonin eksikliğinde meydana gelen tıbbi sorunlardan bazıları ise panik atak, sosyal anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluktur.

Serotonin azalması bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Genellikle insanlarda görülen üzgün ve depresif tavırlar, enerji düşüklüğü, sürekli olarak olumsuz düşünceler ve kişilerde meydana gelen sinir bozuklukları, bu hormonun eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Serotoninin Ruh Sağlığına Etkisi Nedir?

Serotonin hormonu ne işe yarar merak edilmektedir. İnsan sağlığı ve vücudu açısından oldukça önemli olan bu hormonun ne işe yaradığı, ruh haline etkisi araştırılan konular arasında bulunmaktadır. Ayrıca serotonin fazlalığı gibi durumlarda neler olacağı konusunu da insanlar merak etmektedir.

Beyinde bulunan serotoninin, insanlarda mutluluğun artmasına, duygu durumunun dengelenmesine ve anksiyeteye büyük katkıları bulunmaktadır. Bu hormon, vücutta meydana gelen depresyon ve kötü ruh hali gibi durumların önlenmesine yardım etmektedir.

Vücuttaki hormon değeri, ne fazla ne az olmalıdır. Çünkü normal düzeyde olduğunda kişiler, daha mutlu ve sakin veya olaylara karşı daha odaklı olmaktadırlar.

Serotonin Yükselten Yiyecekler

Serotonin içeren besinler sağlıklı bir bağırsak florasının oluşmasını ve bağırsakta bu hormon seviyesinin arttırılmasını sağlamaktadır. Ancak hormon, tam olarak beyne ulaşmamaktadır.

Vücutta serotonin seviyesinin artırılması için, triptofana ihtiyaç vardır. Doğal olarak vücutta, tryptophan üretilmemektedir. Bu nedenle serotoninin yapı taşı olan triptofanı besinlerden almak gerekir. Triptofanın, bu hormonu oluşturarak beyne ulaşması için, karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı bir beyin için serotonin üretilmesi oldukça önemlidir. Beyinde serotonin nasıl arttırılır evet bu noktada serotonin seviyesini yükseltmek için şu besinleri tüketmeliyiz.

  • Yumurta serotonin bakımından ilk sırada yer alır. Ayrıca yumurta, triptofan tarafından da oldukça zengin bir besindir.
  • Ananas
  • Domates
  • Kivi
  • Somon balığı
  • Muz
  • Hindi
  • Fındık
  • Kırmızı et
  • Bakliyat
  • Kuruyemişler
serotonin hormonu nasıl arttırılır?Pin
serotonin hormonu nasıl arttırılır?

Serotonin Hormonu Doğal Yollarla Nasıl Artırılır?

Bu hormonun, genellikle antidepresan ilaçlar ile vücutta artırılması sağlanmaktadır. Doğal yollarla da serotoninin arttırılması sağlanabilir.

Bu noktada serotonin hormonu artıran yiyecekler tüketilmeli ya da birçok yoldan doğal bir şekilde, vücutta bulunan serotonin düzeyinin artırılması sağlanmalıdır. Nasıl artar bu yollar açıklanacak olursa;

  • Günlük olarak düzenli bir şekilde yapılan egzersizler beyinde bulunan serotonin düzeyini arttırır. Etkili olan egzersizler ise, yüzme ve koşmadır.
  • Düzenli bir şekilde güneş ışığı almak serotonin düzeyini artırmaktadır. Kış aylarında güneş ışığının az olması serotonin seviyesini düşürmektedir.
  • Sağlıklı bir bağırsak sistemi serotonin seviyesini belirlemektedir. Bağırsak bakterilerinden korunmak için doğal probiyotikler kullanılmalı ve bu sayede serotonin seviyesi arttırılmalıdır.
  • Serotonin hormonu artırılmasının bir diğer yolu da doğru beslenme şeklidir. Öğün atlamadan sağlıklı bir şekilde yukarıda belirttiğimiz yüksek serotonin içeren yiyecekler yenilmelidir.

İLGİLİ YAZI: Olumlama Nasıl Yapılır

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

Yorum yapın

1