Prag gezisi hakkında yazacak olsam da aslında bu geziyi Viyana-Prag gezisi şeklinde yaptığımı belirteyim öncelikle. Viyana ile ilgili ayrıca bir yazı kaleme alacağım çünkü her iki şehrin de büyüleyici güzelliklerini bir yazıya sığdıramazdım.
Daha önceki yazılarımda da anlattığım gibi gezilerimi sadece bir şehre yapmam. Bir planlama ve tek hamleyle bir kaç ülke gezmeyi planlarım hep. Zamanı ve ekonomiyi iyi değerlendirme açısından bu şekilde bir gezi planlamasını sizlere de tavsiye ederim.
Gezileri genel anlamda değerlendirdiğim, muhteşem gezi planları ile ilgili ipuçlarının bulunduğu ilk yazım “Gitmek İçin Değil Görmek İçin Gezmenin Püf Noktaları” sizi tatmin edecek bilgilerle dolu. Tabi bazı Avrupa şehirlerinden tek şehir gezdiğim olmadı mı, oldu. Hem çok büyük hem de detaylı gezilmesi gereken yerler sınıfında gördüğüm Paris bu örneklerden biri. Bundan önceki yazımda zaten Paris Gezisi ile ilgili detaylı bir yazı yazmıştım.
Zamanınız kısaysa, hafta sonu tatili yada 2 ila 3 günlük bir zamanınız varsa aslında Prag da Paris gibi tek başına bir şehir gezisi yapılabilecek kıvamda. Dolu dolu bir Prag gezisi olacaktır çünkü o potansiyele sahip bir rüya şehir.
Zaman sorunu yoksa her zaman birbirine yakın ülke ve şehirleri gezmek daha havalı, daha zevkli, daha ekonomiktir. Değişik kültürleri görürsün, döndüğünde bir çok ülke ve şehir gezdim havasını atarsın:) Hatta bilet alırken bile bu avantaj hissedilir.
Diyelim Budapeşte-Viyana-Prag gibi, 3 ülke, 3 şehir gezeceksiniz, hangi hava alanına uçuş daha ekonomik, nereden araç kiralamak daha uygun gibi bir çok seçenekleriniz olur. Tabi çeşitli gezi firmalarınca otomatik olarak planı yapılmış Prag Turu olursa o başka bir konu.
Neden Prag Gezisi
Prag, Çekya’nın 1,5 milyon nüfuslu başkenti. Avrupa’nın kalbi unvanını da, fiziki olarak Orta Avrupa’nın da ortasında oluşundan alıyor. Gayet ekonomik fiyatlara, uzun ve yorucu uçak yolculuğu olmadan ulaşabileceğimiz bir şehir.
Peki neden Prag gezisi; çünkü Prag, Franz Kafka’nın şehri, çünkü o bir romantizm kenti, çünkü o bir rüya şehir, çünkü o aşık olunacak bir şehir, çünkü o Hitler’in bile bombalamaya kıyamadığı tarih kokan mistik bir şehir…
İLGİLİ YAZI: Güney Fransa Marsilya Nice Cannes Gezisi
Prag Gezisi Soru-Cevap:
Prag gezisi hakkında önemli detaylar daha akılda kalıcı olsun diye soru-cevap yöntemini seçtim.
Prag gezisi hangi aylarda yapılsa daha iyi olur?
Aslında bunun tam bir cevabı olmaz çünkü herkesin ayrı zevkleri vardır ama ben kıyaslamayı ortaya koyayım, seçim sizin. Ben yazın gitmiştim, yazın artıları; her yer yeşilleniyor şehrin manzaraları daha güzel ve net görünüyor, nehir gezintisi daha güzel oluyor. Hava şartları müsait olduğundan giyim kuşam daha rahat oluyor. Yazın eksileri ise; sıcak bunaltıyor, her yer turist olduğundan çok kalabalık.
Müzelerde, tarihi mekanlarda, ulaşımda her yerde bir sıra bekleme oluyor. Paris’e kışın gitmiştim, kışın daha rahat gezme ortamı oluyor ama soğuk oluyor tabi. Şehrin Aralık, Ocak aylarında Noel ve yılbaşı hazırlıkları çok görkemli oluyor, her yer ışıl ışıl. Şubat ayında bu romantizm şehirlerinde 14 Şubat sevgililer günü kutlamak da ritüeller arasında.
Prag’a hangi vize ile gidiliyor? Yolculuk uçakla kaç saat sürüyor?
Çekya da AB ülkelerinden olduğu için, Prag vize olarak Schengen vizesi istiyor. Yeşil pasaport varsa zaten bu vizeye gerek kalmıyor. Uçak yolculuğu yaklaşık 3 saat sürüyor.
Prag para birimi nedir, tavsiyeleriniz nelerdir?
Çek korunası kullanılıyor. 1 lira 7 korunaya denk geliyor. Euro kabul eden yerler olsa da sokak aralarından yaptığınız alışverişlerde, küçük dükkanların bazılarında illaki koruna diye tutturuyorlar. Tavsiyem yanınızda mutlaka koruna olsun alışveriş esnasında. Hava alanına iner inmez orada bozdurma yapmayın, kur farkı biraz fazla, şehrin içinden bozdurun.
Prag’ta nerede kalalım? Prag hotel veya hostel tavsiyeleri neler?
Prag da, Paris gibi Viyana gibi bölümlere ayrılmış durumda; Prag 1-2-3.. şeklinde 10’a kadar bölgeler var. En iyi, tarihi turistik yerler Prag 1 bölgesinde bulunuyor. Sayı büyüdükçe şehirden uzaklaşıyorsun. Bu bilgi Prag otelleri hakkında bize ipucu verir. Otel tutacağımız zaman ucuz olsun diye de Prag 10’a gitmeye gerek yok:)
Tabi bir de hostel ve hotel durumu var. 10 euro civarında ucuza hostel de tutulabilir, 50 euro civarında hotel de… Aileli gezilerde 35-50 euro civarında bir hotel tutmak akıllıca olacaktır.
Müze ve metrolarda indirim kartı kullanılıyor mu?
Müzeye girmeyecekseniz karta gerek yok, çünkü Prag yürüyerek, bakınarak, fayton ve tekne gezintileriyle güzel. Ama müzeye de giderim derseniz 50 euro civarında Prag Kart alabilirsiniz. Kart avantajları; müzeler dışında toplu taşımalarda ve nehirdeki bot turlarında da bu kartı kullanabiliyorsun.
Prag lezzet önerileri ve restaurant tavsiyeleri nelerdir?
Benim en çok aklımda kalan bir tatlısı var, gezi boyunca kaç tane yediğimi hatırlamıyorum bile. Müthiş bir tat, adı Trdelnik tatlısı. Kokoreç gibi sarılmış milföy hamurunu ateşte nar gibi kızartıyorlar. Sardıkları çubuktan çıkarınca ortası boş kalıyor haliyle. Oraya da nutella sürdürüyorsun, inanılmaz lezzetli. “Ülker kat kat tat” tadında diyebilirim. Bu tatlı dışında patatesli çorbası (bramboracka) içilebilir. Restaurant olarak Türk lokantalarını tercih ettim genelde. Hem helal gıda olsun hem de bilindik tatlar olsun diye. İstanbul Restaurant ve Mangal Restaurant tavsiye edeceğim yerlerden.
Prag alışveriş nerelerde yapılır ve neler alınabilir?
Şehrin en turistik yeri Eski Şehir Meydanı civarı ve Karl Köprüsü civarı alışveriş için uygun yerler. Paris(Parizska) Caddesinde de alışveriş mekanları var ama fiyatlar pahalı olmasa da, çok ucuz da değil. Bir de ülkemizden de bildiğimiz Palladium var, oradan da çeşit bulmak kolay.
Ne alalım derseniz, Prag ve Çekya’ya ait magnetler zaten fix olarak alınacak listesinde her zaman. Prag astronomik saat maketi de alınabilir. Yiyecek olarak trdelnik tatlısını sade olarak getirirsiniz, eve gelince nutella sürersiniz. Tabi ki Avrupa’da çok kaliteli çikolatalar var, hediye olarak alınabilir.
Prag Gezilecek Yerler
Prag gezilecek yerler sıralamamı kendi gezdiğim güzergaha göre sıraladım. Aslında öncelik çok önemli değil ama zaman kaybı olmaması için yakın yerleri birbirine bağlayarak gezmek iyidir.
1- Eski Şehir Meydanı (Old Town Square):
Bana göre en geniş, en ferah, en güzel yer burasıydı çünkü ilk gördüğünüz şaşırdığınız şeyler akılda kalır. Eski Şehir Meydanı diğer adıyla Old Town Square orta çağ döneminden kalma yapılara sahip. O geniş meydan o dönemlerde pazar alanıymış. Eski Şehir Meydanı sadece Çekya’nın değil tüm Avrupa’nın en önemli meydanlarından kabul ediliyor.
Bu geniş alanda neler var derseniz; Tyn Kilisesi, Astronomik saat ve Eski belediye Sarayı, meydanın tam ortasında da Jan Hus Anıtı var. Meydan o kadar hareketli ki, hep bir etkinlik var. Canlı müzik ve etrafında müziğe katılan insanlar, dans edenler, kukla gösterileri, çocuk eğlenceleri gibi etkinlikler var ve her etkinlik meydana yayılmış vaziyette biri bitiyor biri başlıyor.
2- Prag Astronomik Saat:
1300’lü yıllarda yapılmış Eski Belediye Sarayı başlı başına gezilecek bir yer olsa da saraya sonradan eklenmiş kule üzerindeki astronomik saat çok daha fazla dikkati çekmiş ve şehrin sembolü haline gelmiştir. 1410 yılında yapılmış bu astronomik saat halen çalışmakta olan dünyanın en eski saatidir.
Meydanı gezerken bir noktada bir çok turistin bekleşip durduğunu fark ediyorsunuz. Sonra oraya gidince yüzlerce turistin bu ilginç astronomik saati incelediği ve her saat başında saatin üzerindeki figürlerin çeşitli hareketlerini beklediğini öğreniyorsunuz. Ne olduğunu gidince görün, spoiler yok:) Kısaca şunu söyleyebilirim: Tam saat başı geldiğinde iskelet heykeli zili çalar, diğer figürler de kafalarını sallarlar ve en son guguklu saat modunda horoz öter ve 1 dakikalık gösteri sona erer.
Her saat başında derken, diyelim biz gittik 45 geçiyor, 15 dakika sonra olacak etkinlik. Yelkovan 12’ye yaklaştıkça izleyici sayısı artıyor. Biz de Paris’te Eyfel kulesi için sıra beklerken yaptığımız gibi, burada da turistlerle muhabbet ettik, çok zevkliydi. Saati gelince resim çekmeler, selfiler, videolar havada uçuşuyor. İzleme bitince herkes dağılmaya başlıyor ta ki bir sonraki saat başına kadar.
3- Karl (Charles) Köprüsü:
Şehri boydan boya dolaşan Vltava Nehri üzerindeki Karl Köprüsü, 14. Yüzyılda tamamen taştan yapılmıştır. Köprünün her iki yanında da kule olmasını sebebi bu köprünün zamanında iki ayrı şehri bağlıyor olması.
Köprünün üzerinde çok değişik heykeller var. Bu heykeller içinde Osmanlı’nın Hristiyanları hapsetmesini anlatan, ayrıca da azizlerin Hristiyanları özgürleştirdiğini anlatan heykeller var. Tabi bir yandan onlara bakarken bir yandan da köprü üzerindeki çeşitli sokak sanatçılarının etkinliklerine katılmak çok zevkli. Nazım Hikmet’in de bu köprüyle ilgili bir hikayesi var.
4- Prag Kalesi:
Dünyanın en büyük antik kalesi kabul edilen Prag kalesine astronomik saatin oradan faytonlarla yada tramvay kullanarak gidebilirsiniz. Prag kalesi ihtişamlı dış görünüşü kadar içinde de bir çok kilise ve müzeleriyle güzel bir gezi vadediyor. Burada ilgilerinizin durumuna göre çok uzun zaman geçirebilirsiniz.
Kaleye girmeden önce dışarıdaki etkinliklere katılabilirsiniz. Giriş kapısında Dolmabahçe sarayındaki askerler gibi iki asker nöbet tutuyor sürekli. İçeri ilk girdiğinizde Aziz Vitüs Katedrali dikkatinizi çekecektir. Hem büyük hem ilginç bir mimarisi var, fotoğrafın kadrajına sığdırmakta zorlandık. Ayrıca eski kraliyet sarayı, beyaz kule de gezilecek yerlerden. Kaleden şehir manzarası çok güzel görünüyor.
5- Aziz Niklaus Kilisesi:
Yeşil renkli kubbesiyle Prag’ın sembollerinden biri olan Aziz Niklaus Kilisesi Mala Strana’da tarafındadır. Barok yapısının orjinalliği, süslemeler ve heykelleriyle sadece Prag için değil Avrupa için çok önemli bir değerdir. Mozart Prag’da yaşadığı süre içinde bu kilisede piyanosunu çalmış ve burayı klasik müzik anlamında merkez yapmıştır. Kiliseye giriş ücretlidir.
6- Franz Kafka Müzesi:
Franz Kafka Müzesi, Karl Köprüsü çıkışında kale tarafında kalıyor. Girişinde iki adam heykeli ve dev bir K harfi var müzenin. Müze derken biraz değişik bir müze. İçinde Franz Kafka kitapları, Kafka’nın mektupları, kendi eşyaları ve tuttuğu notlar sergileniyor. Milena’ya Mektuplar’dan orijinal ve özel kesitler bulabiliyorsunuz. İçeride loş bir ışığın olması insanı ayrı bir moda sokuyor. Müze dışında, başka bir yerdeki alışveriş merkezinin önünde dev bir Kafka büstü de ziyaret edilebilir.
7- Prag Dans Eden Ev:
Karşıdan bakıldığında dans eden bir çifti andıran bu yapının çok fazla dikkat çekiyor olmasının bir nedeni, etrafında tarih fışkırırken bu yapının modern bir yapı oluşu. Dış yapısı cam ağırlıklı olduğundan ilk yapıldığı zamanlarda bu modern görüntünün tarihi dokuya zarar vereceği düşüncesiyle yadırgansa da sonraları en sevilen yerlerden bir olmuştur. Dans eden evin sadece son katı ziyarete açık çünkü diğer yerler ofis olarak kullanılıyor.
Aslında Prag’da daha çok gezilecek yer var. Ben gittiğim, gezdiğim, gördüğüm, yediğim, içtiğim, kaldığım yerleri ve deneyimlerimi, duygularımı paylaştım. Tekrar gittiğimde yeni yerler keşfettikçe yine sizlerle paylaşırım. Bu rüya şehri mutlaka gezi planlarınıza ekleyin derim.
İyi Gezmeler…
Prag gibi romantizmin şehri Paris için yazdığım “Paris Gezilecek Yerler Hakkında İpuçları” yazımı da inceleyin.
Harika bir yazı olmuş ?
Beğenmene sevindim, teşekkürler.
Oh ne güzel sürekli geziyoruz ? Darısı bizim başımıza ☺ Kafka’nın şehri Prag… Bir gün ben de gidebilir miyim acaba ? ☺Emeğinize sağlık. Çok detaylı bir yazı olmuş ☺
Teşekkür ederim, planlarınızın arasına alın derim, bence gidebilirsiniz:)
Güzel bir gezi yazisi olmus. Prag görmek istedigim sehirlerden ?
Size çok yakın, gidersiniz mutlaka. Gerçi Türkiye’de de birbirine yakın illere bile gidilemiyor bazen.
güzel bir yazı ve tanıtım olmuş ama bu kadar detaylı tanıtırsanız praqa gitme hvesimiz kırılacak gezmiş kadar olduk 🙂 çok güzel olduğunu bildiğim özellikle yapılarıyla ama gidemediğim bir yer umarım bir gün görürüz saygılarımla.
Ben gitmeniz için özendirmeye çalışmıştım sadece:)) Umarım bir gün görürsünüz, saygılar…
A’dan Z’ye açıklamalı bir yazı olmuş.Tarihi dokusu güzel bir kent Prag.Umarım kısmet olur birgün 🙂
Evet, tarihi dokusunu kaybetmemiş çok güzel bir şehir. Umarım gidersiniz bir gün, her şey istemekle başlar.
bilmiyorum günün birinde Prag’a gitmek kısmet olursa faydalanacağım yazınızdan, harika detaylar 🙂
Ne güzel bir yorum, teşekkür ederim. Umarım bir gün gidersiniz.
Prag çok görmek istediğim yerlerden biri. Döviz kurları makul seviyeye gelirse gideceğiz inşallah. Bilgilendirme için teşekkürler 🙂
Evet, işin ekonomik boyutunu hesaba katmak gerekiyor. Umarım bir gün gitmek nasip olur. Teşekkürler.
Prag’ görmüş ve çok beğenmiştim. Bu resimlerle tazelendi anılarım. Çok teşekkürler selamlar :))
Evet gerçekten çok güzel bir şehir. Ben teşekkür ederim, selamlar:)
Prag eşim ile gitmek istediğimiz ülkelerden?Ne kadar detaylı bir gezi yazısı olmuş tebrik ederim içtenlikle sizi emek akıyor yazıdan??
Sağolun güzel yorumunuz için, çok mutlu oldum. Gezi planları içinde olması gereken bir şehir Prag, umarım gidersiniz bir gün.
Harika bir yazı olmuş. Dolu dolu ortaymış gibi hissetim
Teşekkür ederim, bir gün orada da olursunuz umarım.
Prag Prag olalı böyle tanıtım görmedi ?
O kadar güzel anlatmışsınız ki gitmiş kadar oldum gerçekten şimdi görmeyi istediğim bir yer oldu sayenizde ?
Teşekkürler güzel yorumun için, çok sevindim. Bir gün Prag-Viyana yapıp Derya hanımı da ziyaret edersiniz:)
Enteresan mekanlar çok dikkat çekici gezmek gitmek görmek gerekyor 🙂
Aynen. Önce istemek, sonra planlamak…Gerisi gelir zaten.
Dans eden müzeye bayıldım.
Aynen, onca tarihi yapının arasında daha da dikkat çekiyor.
Güzel paylaşım. 2 sene önce gitmiştim. defalarca gitsem sıkılmam.
Aynen defalarca gidilebilecek bir şehir. Sizin yazınıza da baktım, görseller ve detaylar çok güzel.
Çok harika bir yazı olmuş teşekkürler.
Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim.
Çok güzel bir yazı olmuş, tebrik ederilm
Teşekkürler yazıyı beğenmenize sevindim.