Gezi Planı İyi Bir Gezinin Olmazsa Olmazı

Gezi deyince; bulunduğumuz yerden uzaklara gezmeye gitme, farklı bir yere seyahat etme gelir aklımıza. Peki, gezi niçin yapılır, iyi bir gezi için nasıl bir gezi planı gerekir? Genelde tatil için ya da merak edilen tarihi ve turistik yerleri keşfetme gibi nedenlerle yapılır. Bazen de tatil için bir otel veya kaplıcaya yerleşir, hem tatilini yaparsın, hem de gün içinde gezilecek görülecek yerleri gezebilirsin.

Gezi planı günübirlik olarak planlanabileceği gibi, hafta sonu gezisi, birkaç günlük, haftalık veya daha uzun sürecek geziler şeklinde de düşünülebilir. Önemli olan bunun için zamanınızın olması ve ekonomik olarak size uygun olmasıdır.

Herkes ucuz ve kaliteli tatil yapmak ister.  Gezilecek yerler planlanırken, iyi araştırılıp, bütçeye uygunluğuna bakılarak hareket etmekte fayda vardır.

gezi planı i̇yi bir gezinin olmazsa olmazı

Gezmenin Faydaları

Seyahat etmenin gezmenin faydaları hem bedenen hem ruhendir. Kısaca maddelersek;

  1. *Yeni yerler keşfeder, yeni tatlar tadar, yeni hobiler ediniriz.
  2. *Farklı insanlar tanır, farklı kültürleri öğrenir ve farklı bakış açıları yakalarız.
  3. *Hiç görmediğimiz yerlerin heyecanı ile iyi vakit geçirir ve de öğrendiğimiz yeni bilgileri hayatımıza uyarlarız.
  4. *Günlük hayatın tekdüze gidişinden sıyrılarak, stres atıp ruhen rahatlarız.
  5. *Değişik atmosferlerde iç dünyamızı zenginleştirip ferahlarız.
  6. *Yolculuğa çıkmanın keyfi, kalabalığa karışma bizi daha da sosyal bir insan yapar.
  7. *Gezdiğimiz yerleri çevremizdeki insanlara anlatırken mutlu olur, tavsiye eder, bu sayede öz güven tazelemiş oluruz.
  8. *Gezi esnasında normal hayatımıza göre daha fazla güldüğünüzü, eğlendiğinizi, moralli olduğunuzu hayretle fark edeceksiniz.
  9. *Değişik yöre ve kültürler, damak tadınızda gelişmelere sebep olacak ve gurmeliğe adım atacaksınız.
  10. *Özellikle yurt dışı gezilerde değişik din ve inançlara şahit olacaksınız.

Bunun gibi saymayı unuttuğumuz birçok yararını da siz gezdikçe kendiniz keşfedeceksiniz.

gezi planı i̇yi bir gezinin olmazsa olmazı

Gezi 3 bölümde incelenebilir:

1- Şehir içi gezi

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için şehir içi geziler çok önemlidir. Çünkü keşfedilmeyi bekleyen çok yer vardır. Örneğin, İstanbul’da yaşayanlar için şehir içi tatil gezisi belki bir şey ifade etmeyebilir ama tarihi ve turistik olarak gezilip görülecek inanılmaz mekanlar vardır. Avrupalı bir turist “Ayasofya Müzesi” için zaman ve bütçe ayırıp buralara kadar geliyorsa, bizim de neredeyse sıfır bütçe gerektiren bu gezi için, birazcık zaman ayırabilmemiz lazım. Yaşadığımız şehirde bunun gibi görülesi mekanlara günübirlik gezi planı yapılabilir.

2- Şehir dışı gezi

Şehir dışı gezi, güzel yurdumuzun merak ettiğimiz yakın veya uzak şehirlerine düzenlenen gezilerdir. Her şehrin kendine has özellikleri, tarihi, turistik ve kültürel bir dokusu vardır. Bunlar keşfedilmeyi bekliyor, yeter ki biz gerekli bütçe ve zaman ayıralım.

Bütçe açısından yaşadığımız yere yakın şehirler tercih edilmesi daha avantajlıdır. Örneğin, Ankaralı birisi Konya “Mevlana Türbesi” veya Nevşehir “Peri bacaları” gezisi düşünürken, İstanbullu birisi, Edirne (Selimiye Camii) veya Sakarya (Kartepe) düşünse yakınlık açısından daha ekonomik olur. Ama bütçe ve zaman planlaması yapıp Ankara ve İstanbul’a uzak ilimiz Adıyaman’a gidip Nemrut Dağı’na çıkabilir veya Van Gölü’ne gidip Van kahvaltısı yapabilirsiniz. Uzak yerleri planlarken otobüs tutma ve uçak biletini alma konusunu erken halletmek de bütçe açısından avantajlıdır.

3- Yurt dışı gezi

Yurt dışı gezilerde ise biraz daha kapsamlı ve detay çalışmak gerekiyor iyi bir gezi için. Zaman, bütçe, pasaport, gezi arkadaşlarıyla koordinasyon konuları halledilmiş olmalı. Bu konu şehir içi ve yurt içi gezilere göre daha teferruatlı olduğundan ben bloğumun Gezi-yorum bölümünde yurt dışı gezileriyle ilgili yazılar yazacağım.

Yurt Dışı Gezi Planında Yapılacaklar

*Gezi yapılacak tarihe aylar önceden karar verip, planlamalar başlamalı

*Gidecek kişiler az çok belli olmalı ve çok önceden uygun fiyata bilet bulup almalı

*Pasaportun tarihi kontrol edilip ve vize işlemleri halledilmeli.

*İnternetten kalacak otel vb. mekan ayarlanmalı. Kalınacak otele karar verilirken,  otelin resimleri, konumu ve otelle ilgili yorumlar incelenmeli

*Araç kiralama sayfalarından tam kaskolu araç ayarlama işini halletmeli

*Rehbersiz gidiliyorsa gezilecek yerlerle ilgili araştırmalar yapıp notlar alınmalı

*Gezi tarihi yaklaşınca, yanında götüreceğin eşyalar belirlenmeli

gezi planı i̇yi bir gezinin olmazsa olmazı

İyi Bir Gezinin Püf Noktaları

Kendi yaptığım gezi planlamaları üzerinden somutlaştırarak püf noktalarını vereyim. Yurt dışına gezi yaptıkça her seferinde eksiklerini görüyor ve tamamlıyorsun. Gerçekten insan hayatta yaparak yaşayarak daha çok şey öğreniyor. Üstüne bir de gezerken okursanız işte o zaman tam olur:)

Örnek Bir Yurt Dışı Gezi Planı

Örneğin mayıs ayının sonuna, 5 arkadaşla bir yurt dışı gezi planlayalım:

Bu gezinin biletlerini Eylül-Ekim-Kasım ayındaki kampanyaları takip ederek 39.99 Euro’dan alabilirsiniz. Taktik şu: Kampanya başladıktan sonraki isme alınan ilk 9 bilet bu fiyata. İlk 9’a giremezsen 14. Kişiye kadar 49.99 ve sonra bu şekilde artarak devam ediyor. Birçok gezimi bu şekilde çok uyguna yaptım. Arkadaşlarıma haber vererek bilet alım işini bitiriyorsun. Gidemezsek biletler yanar tabi ki. Ama şunu da belirteyim; Mayıs ayı geldi ve yan koltukta oturan kişinin bileti en az 200 Euro, seninki ise 4te bir fiyatına.

Erken bilet rezervasyonu ile ilgili rekorum yıllar önce yaptığım yurt içi İzmir gezisinden… Nasıl mı? Yine böyle yaz bitmiş firmalar uçuşlar için sonbahar kampanyalarına başlamıştı. Bir baktım ocak ayının ilk haftasına gidiş dönüş 24.99 tl. Tabi bunu hemen arkadaş grubumla paylaşınca onlar da tamam dedi ve o tarihe biletleri aldık. Diyelim ki, o tarihte işin çıktı, hasta oldun. En fazla giden 25 tl:) Neyse biz cuma çıktık, pazar döndük hiç de sorun olmadı.

Yurt dışı gezimizde bilet işinden sonra yapılacak iş, internetten oteli ayarlamak. Çok önceden aldığın için onların da fiyatı uygun oluyor. Şehir merkezine yakın, fiyatı uygun yeri seçip rezerve ediyorsun. Cayma bedelleri çok düşük, istersen değiştirebilirsin veya gitmeyebilirsin.

Bir diğer önemli şey araç kiralamak. Her ne kadar yurt dışında tren ve metro gibi ulaşım araçları yaygın ve uygun olsa da aynı araçta gezmek, hem eğlenceli hem de daha konforlu oluyor. Başımıza bir iş gelirse diye düşünerek tam kasko yaptırmakta fayda var. Hertz veya Budget gibi güvenilir araç kiralama firmalarını tercih edilebilir.

Gezi tarihinden birkaç önce de vize işlemleri halledilmeli. Pasaportun geçerlilik tarihi kontrol edin çünkü son kullanım tarihine, bazı yerler 3 ay, bazı yerler 6 ay kalmışsa kabul etmeyebiliyor.

Gezi günü gelince de yanına alacağınız giysi, fotoğraf makinesi gibi önemli eşyaları hazırladınız mı tamamdır.

İsterseniz gitmediyseniz Paris’i gezi planınıza alın ve gitmeden mutlaka “Paris Gezilecek Yerler” yazıma bir göz atın.

Herkese iyi gezmeler.

Written by Duo

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Gezi Planı İyi Bir Gezinin Olmazsa Olmazı” üzerine 4 yorum
  1. Blogunuzu deep’ten gördüm koştum geldim ben de bloguma beklerim 🙂 sakuramevsimi.blogspot.com
    Gezi yazılarına bayılırım, harika bir yazı olmuş teşekkürler ?

    Yanıtla
    • Ben de sizi gezdim geldim şimdi, çok güzel siteniz. Mektup arkadaşlığı üzerine farklı bir etkinlik gördüm, çok beğendim. Bizi buluşturan deeeptone’a da teşekkürler.

      Yanıtla
  2. Bir arkadaşım vardı iş yerinde bir iki günlük iş seyahati içi bile günlerce araştırma yapardı gideceği yer için bende araştırma yaptığın zaman kadar bile kalmayacaksın bu kadar kendini yorma derdim ama tabi nafile a dan z’ye her şeyi araştırırdı. Nelki de iyi yapardı bilemem ama ben o kadar yapamam sanırım. Ama bende çok ülke ve Türkiye’nin tüm şehirlerine gitmiş biri olarak seyahati sevenlerdenim:yazınız bizim gibi çok gezenler için bulunmaz bir nimet olmuş emeğinize sağlık.

    Yanıtla
    • Arkadaşınız haklı aslında çünkü gittiğin yerde bir yeri eksik bırakırsan geziden geri döndüğünde çok hayıflanıyorsun. Bir de böyle yazıların satır aralarında “ekonomik bir gezi nası yapılır”ın da ipuçları oluyor, onlar da çok önemli. Mesela uçak biletini veya otel rezerve işini çok iyi takip edersen bir hayli ucuza gezi yapabilirsin, akışına bırakırsan çok maliyetli olabilir.

      Yanıtla
Yorum yapın