Pandemi Günlerinde Ramazan ve Eski Ramazanlar

Pandemi günlerinde ramazan ayı geçirmek çok zor gerçekten. 2 yıldır zorluklar içinde geçirdiğimiz ramazanı belki bu yıl daha rahat geçirebiliriz. Yine de korka korka da olsa geçmiş 2 yıla göre daha rahat adımlar atacağız. Umarım bu hastalık en kısa sürede son bulur da yaşanan zorluklar sona erer.

Eskiden Nerde o eski ramazanlar der o eskide yaşanan güzelliklerin şimdilerde yaşanmadığından dem vurur, hasretle o eski ramazanları anardık. Hatta pandemi öncesine kadar eski ve yeni ramazan kıyaslaması yapar “Ne kadar da değiştik.” derdik. Ta ki pandemi günlerinin ramazanına ulaşana dek… Öyle bir zor bir zamandan geçiyoruz ki, değil eski ramazanları birkaç yıl önceki ramazanları bile arıyoruz.

Pandemi günlerinde ramazan böyle zor geçecek deseler kimse inanmazdı. Virüs salgını tüm sosyal hayatı etkilediği için, inanılmaz hareketli geçen ramazan ayı da bundan nasibini aldı ve ramazan hareketliliği eskiye göre oldukça azaldı. Tabi hareketin az olması ruhundan bir şey kaybettirir mi, bence ne hissettiğimize göre bunun cevabı değişir. Her ne kadar bazı engeller olsa da ramazan yine de çok farklı hisler yaşadığımız bir ay. Bu yıl 2022 ramazan ayının daha güzel geçeceğini düşünüyorum.

Ramazanda En Çok Özlediğimiz Şeyler

Sağlığımızı koruma adına, fiziksel ve sosyal mesafenin korunduğu, bu yüzden de; kalabalık iftar davetlerine veya evlere iftar ziyaretine, gece sahur çayına, teravihlere ve mukabele okumaya birbirine gidilemediği, sıcak pide kuyruğuna girilemediği, geceleri ramazan eğlencelerine çıkılamadığı bir ramazandan sonra bu yıl bunları yapabilecek miyiz? Çok özlemedik mi bunları yapmayı?

Evet bunları yapmayı çok özlüyoruz ama pandemi günlerinde ramazan bize bazı tecrübeleri de yaşattı, yeni yeni keşifler yaptık. Mutfakta ne harikalar yaratıyor, evde ne çeşit oyunlar türetiyor, ailecek hep bir arada olmanın güzelliklerini keşfediyoruz. Bol bol okuyoruz, kendimize zaman ayırıyoruz, ailecek etkinlikler yapıyoruz. Bu zaman bolluğu ramazanı da manevi anlamda ihya etmek için bir avantaja dönüştürüyordu. Önemli olan fırsatları avantaja çevirmek için kafa yormak. İnsanoğlu her şartta durumları kendi lehine çevirmeyi başarabiliyor, çünkü o güç var bizde. Şimdi bir nebze bunları uygulama bir nebze de eski ramazanlar gibi hareket etme zamanı.

İLGİLİ YAZI: Ramazanda Su Tüketimi Nasıl Olmalı

Eski Ramazanlar – Pandemi Günlerinde Ramazan

Eski ramazanlarda yapılanları yazıp sonra da bunları pandemi günlerinde ramazan ayında rahatça yapıp yapamadığımızı yazmayı düşündüm. Sizlerin de ekleyecekleri vardır mutlaka, yorumlara yazarsanız sevinirim.

1- Ailelerin birbirine iftara ve sahura gitmesi 

Bu yıl yapılacaktır çok yoğun olmasa da.

2- İftara gelen misafirlere, “Bana iftara gelerek sevap kazanmamı sağladın, teşekkür ederim.” anlamında diş kirası hediyesi verilmesi

Eski ramazanlarda uygulanan bu gelenek, bu yıl ziyaret olmadığı için uygulanamıyor ama aile içinde küçük çocuklara verilebilir belki. 

3- Durumu iyi olanların bakkal veya marketlere giderek veresiye defterinden rastgele birini seçip borcunu kapatması.

Buna bir engel olmadığı için durumu uygun olanlar bu yıl da yapılabilir.

4- İstanbul’da Sultanahmet gibi yerlerde veya başka büyükşehirlerde düzenlenen halk eğlenceleri, ud, ney eşliğinde söylenen müzik parçaları, Hacivat karagöz gösterileri…

Bu yıl daha renkli geçer diye düşünüyorum.

5- Sıcak ramazan pidesini iftarda yemek için son dakikalarda fırın önünde oluşan kuyruklar.

Sıcak ramazan pidesi gibi yok, kuyruğa girmeye devam.

6- Sahurda davulcuların davul çalması, davulcu manileri

Pandemi günlerinde ramazan davulcularının durumu da farklıydı. Davulcular ev ev gezip bahşiş toplayamıyordu ama bu yıl daha fazla olacaktır. Ramazan davulcusu olayına çok sıcak bakmayanlar da var ama ben ramazana ait bir simge olarak seviyordum şahsen.

7- İftarı top sesiyle açma

Bu yıl da yapılabiliyor, ezan okunmaya başladıktan hemen sonra patlıyor bizim burada. Özellikle yemek yaparken falan ezan tam duyulmasa da top sesini duymamak mümkün değil;)

8- Ramazana has tatlılardan güllaç, eski zaman şerbetleri, hurma tüketimi.

Yiyecek içecek konusunda bir sıkıntı yok hatta bu yıl her zamankinden daha renkli bence.

9- Herkesin katılımıyla kadın erkek çoluk çocuk hep beraber kılınan teravihler

10- Minarelere asılan ışıklı mahyalar da ramazanın simgelerinden.

Pandemi şartlarının bununla ilgisi olmadığı için asılıyor, ışıl ışıl…

11- Çocukların tekne orucu tutmaları

Çocuklar belli zaman dilimlerinde oruç tutabiliyorlar, yine tutabilirler.

12- Kadınların birbirine gidip mukabele okumaları veya erkeklerin camide mukabeleye katılmaları

Pandemi günlerinde ramazan bu konuda zordu, mukabeleler youtube videolarından ya da televizyonlardan takip ediliyordu, birlikte mukabeleler bu yıl daha yaygın olacaktır.

13- Sahurda pişi dağıtmak

iftar gibi sahurlar da çok renkliydi. Pişi gibi hamur işlerini yemeye aynen devam:)

Not: Eski ramazanlar ne kadar güzeldi diyoruz ama yeni ramazanların da bize kattıkları güzel şeyler oluyor. 

Daha önce çok güzel bir ramazan mimi yapmıştım, içindeki sorular harikaydı, tabi verdiğim cevaplar da:) “Ramazanı bir hediye paketine benzetsen içinde ne olurdu?” diyor mimin ilk sorusu, ikincisi “Unutamayacağım bir ramazan anısı”, son soru da “Çocukluğundaki ramazanla şimdiki ramazan arasında ne gibi değişimler hissediyorsun?” diyordu. Bu yazımı da mutlaka okumanızı isterim, buradan ulaşabilirsiniz.

Written by Duo

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Pandemi Günlerinde Ramazan ve Eski Ramazanlar” üzerine 22 yorum
  1. “Bu öyle bir yıl oldu ki, değil eski ramazanları, geçen yılki ramazanı özlüyoruz resmen.” Evet aynen bu söylediklerinize katılıyorum. Ayrıca geçen yılkı ramazanlarda yapıldımı duymadım ama bu yıl karantina nedeniyle bir çok memlekette veresiye defterleri kapatıldı. Bu ise yardıma muhtaçlar adına sevindirici bir olaydı. Çok hoş bir yazı olmuş teşekkürler:)

    Yanıtla
    • Veresiye defteri kapatılma olayı çok güzel ve eskiden beri yapılıyor. Bu yılki zorluklara rağmen devam etmesi ayrıca sevindirici çünkü şu anda daha çok muhtaç durumda insan var.

      Yanıtla
  2. Nerde o eski ramazanlar demeyi bile özledik bu yıl .( nasıl geçtiğinin farkına varamiyoruz )
    Hayırlı ramazanlar.

    Yanıtla
  3. Heey gidi günler, heey gidi eski ramazanlar… Bu yıl karantinadan dolayı ramazan buruk geçiyordur mutlaka birçok insan için. Öyle görünüyor ki ramazan bayramı da bir o kadar buruk geçecek. Umarım sonrası iyi olur. Herkese hayırlı ramazanlar dilerim..

    Yanıtla
  4. Aaa, ben de neden bu yıl davul sesi duymuyorum sahurda diye düşünüyordum. bu sebep hiç aklıma gelmemişti.. Çok farklı bir yıl ve çok farklı bir Ramazan ayı geçiriyoruz.. Dilerim bu süreç bir an önce biterde o eski ramazanlara yine kavuşuruz.

    Yanıtla
    • Bu ramazan bazı şeyler eksik ama yine de ramazan yani, her şeyiyle güzel…Evet umarım bu karantina günleri sona erer de eski ramazanları yaşarız.

      Yanıtla
    • Her zorluk kendi içinde güzelliklere gebe oluyor, bak bu ramazanda ne güzel farklı bir etkinlik üretmiş güzel bir hava yakalamışsınız. Dediğin gibi vardır her şeyde bir hayır, umarım seneye daha iyi olur.

      Yanıtla
    • Bu sene geçen seneye göre daha hazırlıklı idik karantinada Ramazân-ı Şerife ama tabii ki eski tatları alamıyoruz.

      Bu arada 3 gün önce davulcu bahşiş istemeye geldi bize, iftara yakın saatlerde de hâlâ pide sırası oluyor.

      Yanıtla
      • Her yıl biraz daha alışacağız bitmediği sürece… Davul sesi ben de duyuyorum ama eski hızı kesildi tabi. Pide kuyruğu da eskisinden daha uzun hatta ama kişi sayısı az mesafeden dolayı;)

        Yanıtla
  5. Hakikaten geçen yılki ramazanı bile özlüyoruz ama gerçekten şartlar ne olursa olsun ramazan ayının muhteşem bir manevi iklimi var ve insan bu manevi iklimi yaşamaya doyamıyor.

    Yanıtla
  6. Bazıları bu ramazanda olsa da tabi biraz buruk ve eksik geçti mesela her ramazan da 300 kişilik iftar yemeği verirdim ama bu ramazan kısmet olmadı ger.i bu ramazan da sosyal mesafeli bir iki iftar oldu ama aynı keyfi alamadık. Allah beterlerinden saklasın ne diyelim.Ramazanlar aynıda insanlar değişti dünya değişti .Evet tarihe güzel bir not olacak kaleminize sağlık

    Yanıtla
    • Verdiğin örnekteki gibi benzer hayallerimiz vardı bu ramazanda da ama nasip olmadı. Daha zor günler olmasın tabi, yine de ramazanda yapılabilecekleri yapmaya gayret ettik, bu ramazan da böyle oldu ve “2020 ramazanı” diye tarihe geçti.

      Yanıtla
  7. Nerede o eski Ramazanı Şerifler deniyordu ama 2 senedir bambaşka Ramazan-ı şerifler yaşıyor insanlık. Hz. Allah akibetimizi hayr eylesin.

    Yanıtla
Yorum yapın