Peynir Çeşitleri – 15 Yöresel Peynir ve Kalorileri

Peynir çeşitleri dünyadan ve yöresel tatlarla sofralarımızın baş tacı olmuştur hep. Peynirler protein ve kalsiyum zengini, A ve B vitamini zengini besinlerdir. Peynir çeşitleri kalori bakımından ve besin değerleri açısından farklı özelliklere sahiptir ve her birinin de ayrı lezzeti vardır. Bu yazıda özellikle yöresel peynir çeşitleri üzerine tüm merak edilenleri bulacaksınız. En az kalorili peynirler hangileridir, yağsız peynirler nelerdir soruları da cevap bulacak.

Ülkemizde tam 160 peynir çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Evet, bu yüzden konuyla ilgili detaylı bir yazı ortaya koymak gerçekten zor ama bu yazıyı tüm detaylarıyla ve büyük bir zevkle ele almamın sebebi, peyniri çok seviyor oluşum. Hatta abartarak: “Buzdolabımda peynir çeşitleri resmi geçidi var diyebilirim.”, o derece yani:)

En sevdiklerimi yazının sonunda söyleyeceğim ama buzdolabında şu an 6 çeşit peynir var. Tanıdığım yerlerden, tamamen doğal, fabrikasyona uğramadan üreticiden direkt olarak alıp vakumlattığım peynirler çoğunluğu.

Peynir çeşitleri genelde keçi – koyun – inek peyniri diye adlandırılır ama benim sevdiğim türler karışık olanlar. Koyun peyniri favorim fakat evdekiler kokuyor dediği için, onun inekle karışık olanını tercih ediyoruz. Üreticiden özel aldıklarımız genelde inek-koyun peyniri karışımları. Eskiden diyet yaptığım dönemde ise inek-keçi peyniri karışımı yaptırıyorduk. Keçi peyniri aslında en hafifi ama ben direkt keçi peynirini pek sevmiyorum. Peynir & diyet ilişkisini de bu yazının ilerleyen satırlarında bulabileceksiniz.

Aslında keçi ve koyun sütüyle yapılan peynir, besin değerleri açısından en sağlıklısı ve az kalorili peynirler bu sütlerden yapılır. Vücut bu sütü, yoğurdu veya peyniri daha güzel sindiriyor. Ülkemizde inek besiciliği daha yaygın olduğundan, genelde hazır, organik olmayan yemler kullanılıyor ve bu da sütün kalitesini etkiliyor. Ama inek peyniri, diğer peynirlere göre en az kokulu olduğundan daha fazla tercih sebebi.

Bazı peynir çeşitleri tuzlu, bazı peynir çeşitleri yağlıdır. Bazı peynirler uzun süre dayansın diye çok tuz eklenebiliyor. Sağlık problemi veya diyette olanların mutlaka peynirlerin yağ ve tuz oranlarına dikkat etmeleri gerekir.

Yağsız peynir veya az yağlı peynir renginden belli olur, beyazdır. Evet, taze peynirler ve beyaz görünümlü peynirler daha az yağlı ve tuzlu oluyor, kurutulmuş, üzerinden zaman geçmiş peynirler ve sarı görünümlü peynirler ise genelde tuzlu ve yağlıdır. O zaman az kalorili peynir çeşitleri seçilirken rengine bakılmalı diyebiliriz. 

peynir çeşitleri - 15 yöresel peynir ve kalorileriPin
peynir çeşitleri – beyaz peynir

Yöresel Peynir Çeşitleri ve Kalorileri

Peynir çeşitleri bu kadar fazla olması tabi ki mutfakta bize avantajlar sağlıyor. Peynir sadece kahvaltıda kullandığımız bir besin değil çünkü. Salatada da çok güzel duruyor, makarnanın üstünde de… Birçok tarifin harika bir tamamlayıcısı olmuştur çoğu zaman.

Peynir tercihimizi ise bazen yaptığımız yemek, bazen yaşadığımız yöredeki ağzımızın alıştığı tatlar belirler. Aile içinde her bireyin ayrı bir peynire ilgisi olabiliyor. Bundan dolayı bir evin buzdolabında çok değişik peynir cinsleri görmek mümkün. Az kalorili peynirler her birey tarafından tercih edilmeyebilir. Çocukların her çeşit peyniri yemediğini hepiniz biliyorsunuzdur. İyi ki bu kadar peynir çeşidi var, bu sayede içlerinden illa ki birini sevdirebiliyoruz onlara:)

Peynir çeşitleri ile ilgili kısa bilgileri alfabetik sıraya göre düzenledim, böylece belki daha akılda kalıcı olur. En sağlıklı peynirler ve yanında da 1 dilim yani 1 kibrit kutusu peynir kaç kalori tek tek yazıldı.

1- Abaza Peyniri: 64 Kalori

Kafkasya’nın yerli halkı Abazaların ve Çerkezlerin ülkemize kattığı özel bir lezzet. İnanılmaz aromalı bir tadı vardır. İçinde inek sütü vardır, çok sert ve tuzlu bir peynir değil. Köy evlerinin ocak veya fırınlarında dış kısmı sertleşinceye kadar bekletilir. İs oluşturulurken ateşe yakın değil de dumanın en sıcak kısmıyla füme hale gelinceye kadar tütsülendirilir ve isli Abaza peyniri diğer adıyla Çerkez peyniri olur.

2- Burgu Peynir: 65 Kalori

İnce ince burgu şeklindeki bu peynir, kahvaltılarda özellikle çocukların sevdiği peynir çeşitleri içinde başı çeker. İnek sütünden üretildiği için kokmaz ve hafiftir. Kahvaltı dışında salatalarda ve böreklerde kullanılabilir. İçindeki tuz ve yağ oranı yönüyle, diyette tercih edilecek az kalorili peynirler arasındadır.

3- Beyaz Peynir: 70 Kalori

Beyaz peynir kalori olarak düşük sayılabilir, 1 dilim beyaz peynir kaç kalori dersek 70 kaloridir. Ülkemizde en yaygın, en fazla tüketilen, her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz bir peynir çeşididir. Peynir deyince beyaz rengiyle ilk akla gelendir. Koyun, keçi veya inek sütüyle yapılıp, salamurada biraz bekletilmesiyle oluşur. Genelde orta sertlikte olur ama yumuşak beyaz peynir olarak bulabilirsiniz.

Karpuzun yanına yumuşak peynir tercih edenler olabiliyor. Beyaz peynir, kahvaltımızın vazgeçilmezleri arasında ve ayrıca da birçok hamur işi ürünün içine, makarna ve salatalara kullanılabiliyor. Beyaz peynir içinde en sevdiğim Ezine peyniri diyebilirim. Hafif sarı, sert ve kremamsı bir kıvam ve ağzımda bıraktığı ekşimsi bir tat onu vazgeçilmez kılıyor.

4- Çeçil Peyniri: 45 Kalori

Çeçil peynirinin diğer adı civil peyniridir. Hatta ince uzun ve tel şeklinde oluğundan tel peynir de deniyor. Bazen pazarlarda saçak peynir de yazıyorlar. Kars, Ardahan ve civarı illerinde daha çok vardır. Hiç sert değil, çok yağlı da değil ama tuzlu olabiliyor. Ama isterseniz  yağsız ve tuzsuz olanlarını da bulmak mümkün. İsteğe özel de yaptırabilirsiniz. Yemeden önce sudan geçirirseniz tuz oranı düşer. Peynir çeşitleri içinde omlet yapılacak en iyi peynirdir.

5- Dil Peyniri: 75 Kalori

Gayet yumuşak, lifli bir yapısı vardır. Elinle bile lif lif ayırabilirsin, keserken de tel tel olur. Diyet zamanı bu peynirden çok tükettim. Tuzsuz bir peynir olduğundan pek dayanıklı değildir ama zaten çok lezzetli olduğundan hemen bitiyor. Evde kaşar bittiğinde tostun içine de koyduğum bir peynirdi. Kahvaltı dışında kuymak yaparken, künefe ve pizza yapımında kullanabilirsiniz. Dil peyniri de en az kalorili peynirler arasındadır.

6- Kaşar Peyniri (Taze): 102 Kalori

Peynir çeşitleri deyince ilk akla gelenlerden biri de kaşar peyniridir. Taze kaşar peyniri, beyaz peynirden sonra en çok kullanılan peynirdir. Kaşar peyniri kalori olarak biraz fazladır, 102 kaloridir. Sarı rengine bakarak ne kadar yağlı ve erimeye müsait olduğunu anlayabilirsiniz. Çok sert değil ve dilimlenebilir özelliğiyle tostların vazgeçilmezidir.  Aslında koyun, keçi, inek sütlerinin hepsiyle de yapılabilir ama en kaliteli kaşar peyniri koyun sütünden yapılandır. Domates çorbasına rendelenmiş kaşar, çorbaya çok özel bir lezzet katar.

7- Kaşar Peyniri (Eski): 122 Kalori

Kaşar peynirinin birkaç ay daha fazladan beklemesi ve olgunlaşması önemlidir. Bu sürede eski kaşar özelliklerini iyice kazandıktan sonra piyasaya sürülen bir peynir çeşididir. Eski kaşarın üstünde küflenme olmaması için zeytinyağı olmalı, bu çatlama ve kırılmaları da engeller. Kurutulan bu kaşarın lezzeti, taze kaşardan çok daha üst düzeydedir ve fiyatları da daha pahalıdır.

İLGİLİ YAZI: Soğuk Sıkım Zeytinyağı

8- Kolot Peyniri: 60 Kalori

Karadeniz mıhlama peyniri veya kuymak peyniri diye de geçer. Doğu Karadeniz civarı illerde yaygındır ve yapımında içine genellikle inek sütü konur. Uğraş gerektirir, kıvam bulması zaman alır. Kolot denilen bez torbalarda 3 ay bekler, mıhlama için hazır hale gelir. Tereyağı ile kolot peyniri bir araya gelmemişse o mıhlama tam olmamıştır:)

9- Köy Peyniri: 45 Kalori

Her ne kadar Ege Bölgesi ve ülkemizin batısında çok yaygın olsa da köylerimizin genelinde el yapımı bu peynir üretiliyor. Biraz sert ve tuzludur. Yemeden önce suda tutmak tuzunu alıyor. Mayasından dolayı köy peynirinden zehirlenmişliğim de olmasına rağmen hala terk edemediğim bir lezzet. Bidonların içinde bir köy peyniri gördüğümde tadına bakmak istiyorum hala. Genelde taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

10- Lor Peyniri : 27 Kalori

Peynir altı suyunun katılaştırılmasıyla elde edilen yağsız bir peynirdir. Kaşar peyniri yaparken oluşan peynir altı suyundan yapılan lor peyniri, biraz yağlı olduğundan daha lezzetlidir. Lor peyniri ne yazık ki, uzun süre saklanamıyor.

Lor peyniri kalori olarak en düşük peynirlerden biridir, 27 kaloridir. Kahvaltıdan ziyade başka bir ürüne katılması şeklinde tüketimi daha yaygındır. Sigara böreği gibi birçok börek, pide ve hamur işlerinde en çok tercih edilen peynir türüdür. Omlet yaparken kullanılması hem lezzet hem de doyuruculuk açısından tercih sebebidir.

11- Mihaliç Peyniri: 75 Kalori

Bursa civarında yaygın, koyun sütünden üretilen yağlı ve tuzlu bir peynir çeşididir. Peynirdeki küçük gözenekler bu peyniri özel yapıyor. Yağlı olduğundan erir, tostlarda ve sıcak yemeklerde bu özelliği yüzünden tercih edilmektedir. Meşhur Susurluk tostunun içinde bu peynir vardır. Diyet ve sağlık problemi olanlar için uygun olmasa da inanılmaz bir protein deposudur.

12- Otlu Peynir (Van): 67 Kalori

Van yöresine ait otlu peynir, özellikle otların çoğaldığı ilkbahar döneminde yapılmaya başlanır. Sadece koyun sütüyle yapılır aslında ama bazen koyun sütüne keçi ve inek sütü de karıştığı da olur. Baharda yöreye ait çeşitli otlar toplanarak peynire katılarak özel bir aroma elde edilir. Van gezimizde kahvaltıda yemiştim sonra gezi dönüşü de 2 kilo alıp getirdim ama benim damak tadıma uymadı. Bazı arkadaşlarım ise çok sevdi bu tadı.

13- Örgü Peyniri: 65 Kalori

Diyarbakır yöresine ait örgü peynirinin şeklini çok seviyorum. Yapımı çok zahmetli bu peynir, kaşar peyniri yapar gibi aşamalardan geçmektedir. Yağ ve tuz oranı az olduğundan diyetlerde tercih sebebidir. Zaten beyaz renginden yağsız olduğu anlaşılmaktadır. Sert ama bir yandan da esnektir. Örgü peyniri de az kalorili peynirler arasında ilk sıralardadır.

14- Sepet Peyniri: 50 Kalori

Balıkesir yöresine ait bu peynir, koyun, keçi veya inek sütü fark etmez hepsiyle yapılabiliyor. Yuvarlak ve sepet izi görüntüsü ona bu ismi vermiş. Kendine has bir lezzeti vardır ve çok çok az tuzludur. Bembeyaz oluşu da yağ oranının göstergesi. Bu durum diyet yapanların, kilo almak istemeyenlerin ve sağlık sorunu olanların dikkatini çekiyor haliyle.  Bu peyniri çocukların da çok sevdiğini ekleyelim. Ayvalık ve Susurluk tostlarında, evde yapılan tostlarda kullanılmaktadır.

15- Tulum Peyniri (İzmir): 62 Kalori

En çok sevdiğim İzmir tulum peyniri ama ülkemizde Erzincan tulumu, Kars tulumu da en çok sevilen tulum peynirleri arasında. Bu biraz yaşadığınız yer ve damak tadıyla alakalı bir durum. İzmir tulumuna Bergama tulumu dendiği de oluyor. Bergama ve civarında sadece koyun peynirinden yapılanların lezzeti hiçbir yerde yok. İzmir gezisinde 1 kilo almıştım, onu herkes o kadar sevdi ki, bir daha da bulamadık o tadı. Sert bir peynir ve yerken ağızda dağılıyor. Yağı ve tuzu biraz fazla bir peynir olduğunu belirtelim.

Yöresel peynir çeşitleri olarak, yazımızdaki peynirlere ek olarak, değişik peynirlerden bahsedilen bu videoya da göz atmanızı öneririm.

Az Kalorili Peynirler ve Diyet

Peynirler kahvaltıda olsun, yemeklerde olsun mutlaka hayatımızın içinde. Tıpkı et gibi, peynirler de protein ve yağ deposu olduğundan, kontrollü tüketilmesinde fayda var. Ayrıca yapım aşamasında tuz kullanılıyor olması sağlığımızla direkt olarak ilgili. Şeker gibi tuz da sağlığımız üzerinde etkili olduğu için vücudumuza fazla tuz girmemeli.

Kahvaltıda peynir yedikten sonra yemeklerde de peynir kullanmamak gerekir. Gün içinde tekrar tekrar peynir yemek fazladan kalori almaktır ve bu da zamanla kilo almaya sebep olacaktır.

İLGİLİ YAZI: 1 Haftada 7 Kilo Almak

Boşuna diyetisyenler kahvaltıda “Bir kibrit kutusu büyüklüğünde yemelisiniz.” demiyor. Bazen bir köfte büyüklüğünde diyenler de var ama bunun ölçüsü aslında 20 ila 30 gramdır. Genellikle kesilirken kibrit kutusu şeklinde dilimlendiği için bu şekilde akılda kalmış. En az kalorili peynirler burgu, dil ve örgü peyniri diyebilirim. Ayrıca Kahvaltıda hangi peynirler yenir videosuna da bir göz atabilirsiniz.

Aslında kibrit kutusu büyüklüğündeki normal bir peynir ortalama 70 kalori ve bu gün içinde yakılmayacak bir miktar değil. Ama kibrit kutusu aşıldığında, gün içinde salata ve makarnalara eklendiğinde kalori 200 civarına yükselir ve bunu yakmak oldukça zordur.

peynir çeşitleri - 15 yöresel peynir ve kalorileriPin
keçi peyniri

En Az Kalorili Peynirler Hangileri?

Diyet peynir yani en az kalorili peynir hangisi? Evet, bir tane değil de diyet peynirler hangileri onları sıralayayım ki bol alternatifli olsun, siz de damak zevkinize göre tercih edin. Buradaki kalori miktarları bir kibrit kutusu miktarı olan 20 grama göredir.

  • Lor peyniri: 27  kalori
  • Çeçil Peyniri: 45 kalori
  • Köy Peyniri: 45 kalori
  • Sepet Peyniri: 50 kalori
  • Keçi peyniri: 60 kalori
  • Burgu Peynir: 65 kalori

Marketlerde ya da şarküteri reyonlarında light peynirler bulabilirsiniz. Az yağlı peynir ve tuzu az ürünlerin kalorisi ciddi olarak düşmüş ve 70 kalori civarına inmiştir.

peynir çeşitleri - 15 yöresel peynir ve kalorileriPin
süzme peynir

Sürmelik Peynir Çeşitleri Diyete Uygun mu?

Krem Peynir: Oldukça yağlı bir peynir olduğundan az kalorili peynirler arasında değildir ve tercih edilmemeli. Kalorisi 113 ama krem peynirlerin de light olanları var, onlar tüketin.

Labne Peynir: Krem peynir gibidir, kesinlikle light olanları tercih edilmelidir. Kalorisi ancak yüzde 30 azaltılabilmiştir.

Süzme Peynir: Peynir çeşitleri içinde yağı en az olan peynirlerden olan süzme peynir, çok tuzlu olmadığından düşük kalorilidir ve diyete en uygun peynirdir. 30 kalori ile az kalorili peynirler arasındadır. Hatta en yağlısının 70 kaloriye kadar çıkıyor olması en büyük tercih sebebi. Protein açısından diğer bir çok peynirden daha zengindir.

Peynir Çeşitleri En Sevdiğim Top 7

Peynir çeşitleri içinde en sevdiklerimi, her zamanki gibi Sev-en 7 kategorime uygun olarak sıralayacağım. Hepsi de az kalorili peynirler arasında değil kalorili kalorisiz karışık olarak sıraladım. En sevdiğim 1. sırada olacak ve toplamda 7 tane sevdiğim peynir çeşidini birer cümleyle yorumlayacağım. Sizler de yoruma en sevdiğinizi yazmayı unutmayın.

  1. Ezine Peyniri: Vakumlu Ezine peyniri türleri evimden hiç eksik olmaz.
  2. Sepet Peyniri: Tuzsuz ve farklı bir aroması olduğu için çok severim.
  3. İzmir Tulum Peyniri: Sertliği, ağızda dağılışı ve yerken ağızda bıraktığı tadı seviyorum.
  4. Dil Peyniri: Koparırken ince ince ayrılması ve lezzeti çok hoşuma gidiyor.
  5. Çeçil Peyniri: Omletin içinde kullanmayı ve kahvaltıda tüketmeyi ailede herkes seviyor.
  6. Burgu Peynir: Burgu halinde oluşu ve yeme kolaylığı ile çocukların da favorisi.
  7. Kaşar Peyniri: Aslında tost veya börek içinde severim ama kahvaltıda dilimli halini fazla sevmediğimden sona koydum.

Umarım bu yazı, yeni peynir çeşitleri keşfetmenize sebep olur. Belirlediğiniz peynir çeşitleri ile damak zevkinizi çeşitlendirir, az kalorili peynirler ile de diyetinize renk katarsınız. Yeni ve özel lezzetlerde buluşmak üzere…

Dilerseniz daha önce yazmış olduğum “Diyette Tüketilecek Besinler ve Uzak durulacak Besinler” yazıma da bakabilirsiniz.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Peynir Çeşitleri – 15 Yöresel Peynir ve Kalorileri” üzerine 62 yorum
  1. Peynirleri kalorilerine göre ayırmayı düşünmedim lakin yazınız sayesinde bir çok peynir çeşidi ile tanıştım teşekkürler.

    Yanıtla
    • Tıpkı balık çeşitlerini öğrendikçe hepsinin tadına baktığım gibi peynir çeşitlerinin hep tadına bakmaya çalışırım. Ülkemizde 160 çeşit peynir varmış, tatmakla bitmez yani:))

      Yanıtla
  2. Çok kapsamlı bir yazı hazırlamışsınız çok teşekkürler. Özellikle kolot peynirini şimdiye kadar hiç duymamıştım. Benim favorim daima keçi peyniri olmuştur.

    Yanıtla
  3. Bir peynir sever olarak Mihaliç peynirini bilmediğim için kendime çok kızdım.?
    Koyun inek ayırt etmeksizin peynirin her çeşidini severim ve ailemde de ayırt eden kesinlikle yok şükürler olsun. Arada bir sizin evdekiler gibi bizim evdekilerde koyun peyniri için ıhhh kokuyooo desede no bu tam bir kalsiyum kaynağı cümlesinin sonunda tabakta peynir bırakmaz ?
    Güzel bir paylaşım teşekkür ediyorum sevgili Duo

    Yanıtla
    • Peynir çeşitlerini çocuklara ikna ederek yedirmeniz takdire şayan. Ayırtetmek çocuğa bir şey kazandırmıyor çünkü. Mihaliç peyniri de aslında yakın size, bulmak zor olmaz. İzmir tulumuna bir şey dememişsin, benim en sevdiğim tulum peyniri de lezzetler her zaman birbirini tutmuyor. Ben teşekkür ederim güzel yorumun için…

      Yanıtla
  4. bilmediğim peynirler varmış. hele peyniri çok severim ama bu kadar detaylı hiç düşünmemiştim. iyi geldi bu yazı teşekkürler.. keçi peyniri hariç hepsini seviyorum :))

    Yanıtla
    • Dedim, peynir yazısına iki ayrı hesaptan niye yorum yapıyor, sonra bir de okudum kiii, sürpriz varmış. Teşekkür ederim, geldim inceledim sizinkini de, umarım güzel olur benimki de…

      Yanıtla
  5. Ülkemizde peynir çeşitliliği çok bol. Ben de peyniri çok severim ve kahvaltı masamda çok çeşit vardır.?

    Yanıtla
  6. Ülkemizde tam 160 peynir çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? sorunuza net olarak sadece peynir diye biliyordum ögrenmiş oldum teşekkür ederiim

    Yanıtla
    • İsmi lazım değil lezzetli olsun yeter:)) Bazen misafirlikte bir peynir yiyorsun, harika…Adı ne bu peynirin deyince hiç bilmediğin bir isim söyleyebiliyorlar. Sonra gidip şarküterilerden o peyniri bulup alıyorsun…

      Yanıtla
  7. Çok kapsamlı ve keyifli , ayrıca da iştah açıcı olmuş?elinize sağlık. Otlu peynir çok kötü gelmişti bana, erciş/van’ da yani kaynağında yememe rağmen, gerisi hep güzel misss?

    Yanıtla
    • Okudum yazını, eğlenceliydi. Yorumum da eğlenceli bu arada:) Neyse yöresel olmayan ithal peynirleri anlatmadım daha, onun da zamanı gelecek…

      Yanıtla
  8. Peyniri tadıyla değerlendirirdim, kalorisini hesaplamadan. Beyaz peynir vazgeçilmezim . Aromalı peynirleri çok sık tüketemiyorum ama arada değişiklik hoş oluyor tabii. Kapsamlı yazı için teşekkürler ?

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim, evet bazıları klasik sever bazıları da aromatik peynirlerde değişik tatlar arar. Bazı peynirler çok lezzetli ama yağı ve tuzu fazla olduğundan sağlık sorunu olanlara iyi gelmiyor, onların dikkatli tüketmesi lazım.

      Yanıtla
  9. Peynir ve peynir çeşitleri üzerine oldukça kapsamlı bir yazı olmuş. Daha önce duymadığım peynir çeşitlerini de öğrenmiş oldum. Ben yoğun aromalı peynirleri severim. Özellikle sert ezine ve otlu peynir favorim. Otlu peynir genelde ilk tadıldığında pek sevilmez ama daha sonra yedikçe yiyesi gelir insanın. Van’lı bir dostum bunu söylediğinde “hadi canım” demiştim ama sonradan otlu peynir tutkunu oldum 🙂

    Yanıtla
  10. Peynir çeşitlerini görünce canım peynir istedi. 🙂 Doğal şekilde elde edilen peynirler hem sağlıklı hem de çok lezzetlidir. Sayenizde daha yakından tanımış olduk peynirleri. Tabii Hollanda peynirleri falan meşhur ama bizim ülkemiz de peynirler yönünden hayli çeşitli seçenekler sunuyor. Teşekkürler verdiğiniz bu bilgiler için. Bu arada size İstiridyeden Bahar mimi görevini devrettik. Detaylar bizim blogda var. Sorulara oradan göz atabilirsiniz. Cevaplarınızı heyecanla bekliyor olacağız. 🙂

    Yanıtla
    • İthal peynirlerden de bazıları çok popüler, onları başka yazıya bıraktım, bu yazı yöresel peynirler üzerineydi ama dediğiniz gibi ülkemiz de peynir konusunda çok farklı seçenekler sunuyor zaten. Bahar mimi aklımda, bipudranın daveti vardı, sizinkiyle de çok mutlu oldum. En kısa zamanda sizlerle:)

      Yanıtla
  11. Peynir çeşitleri ve az kalorili peynirler yazınız resmen bir rehber niteliğinde olmuş.
    Çok emekli bir yazı; kutluyorum ve teşekkür ediyorum bilgiler için.

    Oldum bittim süt ürünlerini seven biri oldum. Peynirci, yogurtçulardanım:) Okurken favorimi seçmeye çalıştım ama başaramadım. En iyisi bir gün hep beraber buluşup “Peynir Tabağı ve Sinema Günü” yapalım:) Tek çeşit bana asla yetmez. Kalori meselesi evet zorlayıcı ama ölçüyü kaçırınca ertesi günü “Kamboçya Şartları” nda geçirip dengeliyorum:)

    Yanıtla
    • Böyle uzun yorumlarınız hem çok güzel hem de eğlenceli. Başka bloglarda da sizin yorumu görünce okuyorum hep:) Peynir seçememek çok normal, çünkü peyniri seviyorsan zaten bir çok çeşidini de seviyorsun. Dediğiniz gibi peynir tabağı olur yani…Bazıları çok yağlı ve tuzlu, onlara biraz dikkat ettikten sonra no problem…

      Yanıtla
  12. Türkiye’ye gideceğim Mayıs sonu allah izin verirse ve dönüşte peynir alıp getireceğim Almanya’ya?Bana inanılmaz yararlı olacak bu yazınız detaylı anlatımınız için de ayrıca tebrik ederim sizi??

    Yanıtla
  13. Gerçekten emek harcanmış bir yazı olmuş, tebrikler.
    İlk paragraftaki peynir övgünüzü görüyor ve arttırıyorum: Bundan sonra tek bir besin ile yaşayacaksın, nedir? deseler, düşünmeden “peynir” derim 🙂
    Kolaylıklar, başarılar.

    Yanıtla
  14. Böyle biraz yağlı, tuzlu peynirleri seviyorum ben. Bir de değişik bir peynir çeşidi görünce onu almayı severim. Otlu, baharatlı falan. Bu yüzden hayal kırıklığına uğradığım oldu ama aldığıma çok memnun olduğum peynirler de oldu. Kızartıp yemeyi de severim bu arada.

    Yanıtla
    • Evet değişik peynir denerken benim de hayal kırıklığı yaşadıklarım oldu. Kızartılacak peynir türleri var, ailecek kızartma peyniri çok severiz biz de…

      Yanıtla
  15. Peyniri çok severim ve severek tüketirim. Gerçekten çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

    Yanıtla
  16. Bu peynirler neredeyse tamımını tüketmiş biriyim genelde tabi ezine peyniri,çökelek, kaşar peyniri arada da burgu peynir ağırlıklı besleniyorum sanırım. Peynirlerle ilgili gerçekten güzel bir bilgi kaynağı olmuş teşekkürler.

    Yanıtla
    • Burgu peynirin tanesi 15 gram civarı evet 2 parça olursa 30 gram eder. Zaten bir kibrit kutusu da 30 gram civarı olduğundan burgu peynirden iki parça yenilebilir.

      Yanıtla
  17. Peynir çeşitlerine dair yazdığınız detaylı içerik için teşekkürler. Benim favori peynirim kesinlikle Beyaz peynir. Ancak, yazınızda yer alan ‘Sürmelik Peynir Çeşitleri Diyete Uygun mu?’ kısmı benim için aydınlatıcı oldu. Daha önce krem peynir tüketirken kalorilerini düşünmezdim. Artık daha bilinçli bir şekilde seçim yapacağım. Ellerinize sağlık!

    Yanıtla
Yorum yapın

3