Ders Çalışırken Müzik Dinlenir mi? Müziğin Derse Etkileri

Ders çalışırken müzik dinlenir mi? Dinlenmesi doğru mu veya zararlı mı merak ediliyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, müzik hayatımızın bir parçası ve öğrenci olsun ya da olmasın müziğin herkesi etkilediği bir gerçek. Birçok öğrenci de ders çalışırken, ders çalışmaya başlamadan önce veya ders aralarında müzik dinlemeyi tercih ediyor.

Peki ders çalışırken dinlenecek müzik ne olmalı, müzik dinlemenin derse odaklanmaya, dersi anlamaya ve kavramaya olan etkileri neler? Bununla ilgili birçok araştırma, sosyal deney ve yüzlerce makale var. Fakat hala net olarak “Ders çalışırken müzik dinlenir ve dinlenmez” denemiyor. Çünkü kesin olarak sonuç almayı etkileyen birçok parametre söz konusu.

Müziğin ne zaman dinlemesi gerektiğini ayrı ele almak gerekiyor. Ders öncesi, derse hazırlık ve motivasyon safhası, ders çalışma esnası ve derse ara verdiğinde müzik dinleniyor. Bunlardan hangisi olumlu sonuç verir, hangisi dikkat dağınıklığı oluşturur ve konsantrasyonumuzu etkiler, işte bunlar araştırma hep konusu olmuş.

Kişilik özellikleri de müzik dinlemede fark oluşturur. İçe kapanık olan öğrenci ile sosyal olan öğrencinin müzikten etkilenmesi daha farklıdır. Ayrıca “Hangi müzik dinlenirse motivasyon artar veya mod düşer.” Evet bu durum kişiden kişiye değişiyor. Bu yüzden yapılan araştırmaları yorumlarken her öğrencinin kendine hangisi daha uygun olduğunu deneyimleyerek karar vermesi gerekir.

Mutlaka şu olmalıdır şeklinde bir kalıba sokamayız. Yazıdaki tüm araştırma bilgilerini kendi durumunuza göre yorumlayıp ona göre karar vermenizi tavsiye ediyorum.

Ders Çalışırken Müzik Dinlenir mi Konulu Araştırmalar

Ders çalışmaya başlamadan önce müzik dinlemek stres ve sıkıntıyı azaltır, hafıza ve zihinsel beceriyi de artırır. Özellikle de ders çalışma esnasında müzik dinlemenin ise odaklanmayı ciddi anlamda zorlaştırdığı, insanın iki işi aynı anda yaptığında yeterli verimi alamadığı görülmüştür.

Ders esnasında müzik dinlerken ders çalışıyormuş gibi hissetseniz de beyin bunu iki iş olarak algılar. Böylece enerjisini ona göre ayırır ve verim düşer.(Araştırma 1)

Ders çalışırken Mozart dinlemek klasik müzik dinlemek zihinsel performansı arttırır. Bunu bilimsel anlamda Mozart Etkisi diye de adlandırmışlardır. Sözsüz ve daha modern ezgilere sahip enstrümantal müzik de dinlemek çoğu zaman huzur verir, rahatlatır. Mental olarak olumlu etki verdiği gibi, müzikte söz olmaması beyni de yormaz.

Müziğin ritminin çok düşük olduğu veya yüksek olduğu müzikleri ders esnasında dinlemeyin. Ancak Dr. Chabris, Mozart etkisine dair birçok çalışmayı inceledi ve makale yazdı. Mozart dinlemenin görsel görüntüleri iyi yorumlamaya küçük bir etkisinin olduğunu belirledi. (Araştırma 2- Mozart Effect)

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ndeki çalışmalar da gösteriyor ki, ders çalışırken müzik dinlenir mi evet dinlenir çünkü araştırmaya göre müzik stresi azaltmada çok önemli bir etkiye sahip. Sınav gün ve gecelerinde ciddi stres yapan öğrenciler olmaktadır.

Bu durum, çalışma performansını olumsuz etkilemektedir. Sessiz ortam stres atmayı sağlamaz, böyle durumlarda dinlenen müzik stres ve kaygıyı bertaraf edecektir.

ders çalışırken müzik dinlenir mi? müziğin derse etkileriPin
ders çalışırken müzik dinlenir mi?

Yapılan bir başka araştırmada ise, görev performansından önce fon müziği dinlemenin faydası üzerine. Sözsüz müzik, olumlu ruh hali mekanizması yoluyla dikkat ve hafıza gibi bilişsel süreçleri arttırmaktadır. (Araştırma 3)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi İngilizce Kursları

Müziği Ne Zaman Dinleyin, Ne Zaman Dinlemeyin?

Herkesin hayali çalışıp başarılı olmak ve herkes de biliyor ki sınavlarda başarılı olmanın yolu verimli çalışmaktan geçer. Çalışıyormuş gibi görünen verimsiz yapılan ameliyeler, akıntıya kürek çekmek gibidir, sonuç alamazsınız. Bu yüzden ders çalışırken müzik dinlenir mi sorusunun cevabını önemsemek gerek. Peki ruhumuza iyi gelen, duygusal anlamda bizi destekleyen müzikleri ne zaman dinleyelim:

  • Derse hazırlık safhasından moral motivasyon için, evet dinleyin.
  • Ders çalışmalıyız fakat çok uykumuz var, evet dinleyin.
  • Ev kalabalık ve misafirler var diyelim. TV sesi rahatsız edici böyle durumlarda gürültüden kaçmak için, evet dinleyin.
  • Kafede ders çalışman gerekirse çevrenin etkisinden kopup rahat çalışmak için, evet dinleyin.
  • Görsel konulu derslerde resim, teknoloji tasarım, geometri vb. derslerde, evet dinleyin. Matematik çalışırken müzik dinlenir mi şayet konuyu ilk kez öğreniyorsanız dinlemeyin ama soru çözerken dinlenebilir.

Müzik dinleyerek ders çalışılır mı evet çevre şartlarına bakarak, duygusal ve fiziksel durumumuza bakarak buna karar verebiliriz. Peki ne zaman müzik dinleyerek ders çalışmak uygun değil, ne zaman hayır diyelim.

  • Dersi ilk kez öğrenmek için okuyup anlamamız gerekiyorsa, hayır dinlemeyin.
  • Hafıza ve konsantrasyon gerektiren ders ve ödevlerde, hayır dinlemeyin.
  • Paragraf soruları çözerken, hayır dinlemeyin.
  • Sözel birçok dersten anlamaya yönelik yapılan çalışmalarda, hayır dinlemeyin.

Yukarıdaki gibi ders çalışmayı engelleyen faktörler yoksa ve soru tekrarı veya görsel bir çalışma yapmıyorsanız müzik dinlememenizi tavsiye ederim. Şunu unutmayın, kendinize en uygun çalışma ortamını siz daha iyi bilirsiniz.

Bazı şeyleri deneyerek neyin daha verimli olduğunu da görebilirsiniz. Buradaki bilgiler tavsiye niteliğinde eğitimci ve araştırmacıların gözlemlerini yansıtmaktadır.

ders çalışırken müzik dinlenir mi? müziğin derse etkileriPin
ders çalışırken müzik dinlenir mi?

Ders Çalışırken Dinlenecek Müzikler

Ders çalışırken uyku gelmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Gerek uyanık kalma, gerek ders çalışmama isteğini azaltma gerekse de motivasyonu arttırma gibi gerekçeler yüzünden ders çalışırken müzik dinlemek makul olabilir.

Ayrıca çevreden gelen olumsuz gürültü tarzı seslerden kaçmak için de müzik dinlemek istiyoruz. Peki ders çalışırken hangi tür müzikler dinlenmeli fon müzik dinlenir mi şarkı dinleyeceksek ne gibi şarkılar seçmek daha uygundur?

Öncelikle şunu belirtelim ki, mod düşüren, aşırı duygusal veya fazla ritimli müziklerden uzak durun. Yeni çıkmış şarkılar da melodi ve sözlerine dikkat kesilmesine sebep olur. Ders çalışırken müzik dinlenir mi böyle müzikler olursa dinlemeyin. Kısacası yeni şarkıları da ders zamanı dinlemeyin. Aynı şekilde radyoyu açarak radyodan da müzik dinlemeyin, ara konuşma ve reklamlar dikkati dağıtır.

Ben müziksiz duramam mutlaka dinlerim diyenler için ders çalışırken dinlenecek müzikler ne olmalıdır? Öncelikle sözsüz müzikler ilk tercihiniz olmalı. Ders çalışırken müzik dinlenir mi fon müziği olursa evet hem dikkat dağıtmaz hem de rahatlatır.

Enstrümantal müzik fon müziği ya da klasik müzik dinlemek için çok fazla materyal var, onlardan bir çalma listesi yaparak ders boyunca hiç aç kapa ile uğraşmadan dinleyebilirsiniz. Yine eskiden çok dinlediğiniz şarkılar ile bir liste oluşturup dinleyebilirsiniz. Melodisini ve sözlerini eskiden bildiğiniz şarkılar dikkati diğer şarkılara göre daha az dağıtır.

Ders öncesi motivasyon arttırıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Ders arasında can sıkıntısını giderecek, uyku gelmesini engelleyecek müzikler dinleyebilirsiniz. Ders çalışırken dinlenecek müzik olarak size önereceğim Sam Smith – Fire On Fire şarkısı var. Bu şarkı Watership Down adlı dizi için yapılmıştı ve motivasyonu artırıyor.

Sonuç olarak, ders çalışırken müzik dinlenir mi sorusunun cevabı kişi, durum ve mekana göre değişiklik gösterir. Siz tüm bu bilgiler ışığında buna kendiniz karar vermelisiniz. Umarım herkes kendi için en iyi çalışma tarzını bulur ve başarıya ulaşır.

İLGİLİ YAZI: Başarıyı Yakalamada Motivasyonun Önemi

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Ders Çalışırken Müzik Dinlenir mi? Müziğin Derse Etkileri” üzerine 2 yorum
  1. Bende ders çalışırken bir yandan müzik dinleyenlerdendim, muzigin sesini kısarak dinliyordum, dinleyerek rahatlıyordum, konsantrasyonda bu güne kadar bir sorun yasamadim. Bide dediğiniz gibi eski dinlediğimiz şarkılar yeni duydugumuz şarkılara göre dikkati daha az dağıtır. Çok güzel faydalı bir yazı olmuş teşekkürler duodiyet?

    Yanıtla
    • Evet ders çalışırken müziğin sesini kısmak daha iyi olur. Şarkı listesinin eski bilinen şarkılar olması da önemli. Değerli yorumun için teşekkürler.

      Yanıtla
Yorum yapın