Meyan Kökü Şerbeti ve Çayı Nasıl Yapılır? İşte Kolay Tarifi

Meyan kökü şerbeti ve çayı nasıl yapılır ne gibi faydaları vardır tüm detaylar ve tarifler yazımızda. Meyan kökü çok eski tarihlerden beri mide sorunları ve üst solunun yolları rahatsızlıklarında kullanılagelmiştir. Şimdilerde bunların yanı sıra bağırsak problemlerinde, kabızlıkta da kullanılmaktadır.

Meyan kökü çubuk halinde veya liflerine ayrılmış olarak her yerde bulunabilir. En çok kullanım şekli meyan kökü şerbeti ve güçlü doğal şeker aromasıyla meyan kökü çayıdır.

Meyan kökü çayı ülser reflü gibi mide rahatsızlıklarında tüketildiği gibi, zayıflama ve kilo vermek isteyenlerin diyet programlarına da büyük destek verir. Tatlı krizleri olmasını önler ve tok tutar. Ayrıca gribal enfeksiyonlarda ve öksürükte balgam söktürücü olarak meyan kökü çayı tüketilmesi önerilmektedir. (1)

Meyan kökü şerbeti de Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da sıkça tüketilmektedir çünkü sıcak yerlerde susuzluğu gideren en önemli içeceklerden biridir. Ramazanda meyan kökü şerbeti oruç tutanların da, akşamları sofralarını renklendirmektedir. 3 yıllık meyan köklerinden, meyan balı da yapılmaktadır.

Bu yazıda meyan kökü ile ilgili merak edilen; meyan kökü ne işe yarar mide ağrısına mide yanmasına iyi gelir mi nasıl kullanılır çayı nasıl hazırlanır ne kadar içilmeli meyan kökü şerbeti nasıl yapılır faydaları nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Meyan Kökü Faydaları

Meyan kökü mucizesi diye geçen ve en bilinen 10 faydasını yazalım.

  1. Meyan kökü üzerine yapılan çalışmalarda özellikle mide ülserine iyi geldiği belirlenmiştir. (2)
  2. Meyan kökü çayı diş eti ve ağız içi yaraları iyileştirir, diş çürüklerine iyi gelir.
  3. Gribal enfeksiyon, şiddetli akut solunum sendromu (SARS ) enfeksiyonları ve öksürük gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Gargara yapılması boğazı rahatlatır.
  4. Meyan kökü şerbeti faydaları mide yanmasına hazımsızlığa ve mide ağrısına iyi gelir.
  5. Meyan kökündeki glisirizin maddesi, hepatit C tedavisine, karaciğer yağlanması ve iltihaplanması gibi durumlara çözümler sunar. (3)
  6. Az kalorili olması, tok tutması ve ödem atması yönüyle diyette kilo verme sürecini destekler.
  7. Meyan kökü şerbeti susuzluk hissini azaltır, oruçlarda akşamları içilebilir.
  8. Adet sancısı ve kramplarında, menopoz sıcaklık basmalarında hafifletici özelliği vardır.
  9. Bağışıklık sistemini güçlendirir, virüs ve zararlı bakterileri yok edici özelliği vardır.
  10. Egzamanın sebep olduğu iltihaplı ve kaşıntılarla tahriş olan cildi yenileyici özelliği vardır. (4)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Karaciğer Dostu Enginar Çayı Nasıl Yapılır, Tarifi ve Tüketimi

Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?

Meyan kökü şerbeti tarifi videolu olarak birazdan geliyor, önce çayının nasıl yapıldığına bakalım. İçinde A, C ve E vitamini bulundurun çok şifalı meyan kökü çayı nasıl hazırlanır nasıl tüketilir bir bakalım.

Meyan kökü çayı nasıl yapılır öncelikle bir cezvede kaynattığınız bir bardak suya, meyan kökünden (toz veya çubuğu rendelenmiş olarak) bir tatlı kaşığı kadar koyun. Lifli meyan kökünden bir tutam koymanız yeterli.

Koyduktan sonra da 5 dakika kaynatın. Yaklaşık 10 dakikada demlenir sonrasında süzerek tüketebiliriz, afiyet olsun. Meyan kökü şekeri kendiliğinden vardır ama yine de tadını aromalı ve acımsı bulanlar, içine bal veya çubuk tarçın da atabilir.

Meyan kökü çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından da tüketimi önerilmekte, mide için ne kadar önemli olduğu vurgulanmakta fakat aşırı ve uzun süreli kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Ne kadar içilmeli derseniz, günde 1 bardak tüketimi yeterlidir. 1 hafta tükettikten sonra bir hafta ara verilmeli, vücut dinlendirilmelidir.

Sonrasında yine aynı şekilde aralıklarla devam edilebilir. Meyan kökü çayı hazımsızlık için iyi olduğundan yemeklerden sonra içilmesi daha uygundur. Ramazan ayı için ise meyan kökü şerbeti hazırlamak gerekiyor.

meyan kökü şerbeti ve çayı nasıl yapılır? i̇şte kolay tarifiPin

Meyan Kökü Çayı Zayıflatır Mı?

İçinde şeker bulunan bir besin olan meyan kökü zayıflatır mı diye düşünebilirsiniz doğal olarak. Meyan kökündeki doğal şekeri normal şeker ile bir tutamayız. Meyan kökü şekeri pancar şekerinden çok daha keskindir ama kalori oranı düşüktür.

Bir tatlı kaşığı toz, lif veya çubuğunun rendelenmiş halinde 40 kalori bulunur. Diyette kilo verme sürecinde meyan kökü çayı veya şerbeti tüketilmesi, tokluk hissi verdiğinden daha az yemek yedirerek günlük fazla kalori alımını engeller. Tabi zayıflamak için tek başına yeterli olmaz, yürüyüş ve bol su içerek, diyetinizi bozmayarak kilo verebilirsiniz.

Kilo verme zayıflamanın önündeki en büyük engellerden biri olan tatlı krizlerini, meyan kökü içindeki şeker önler. Ayrıca, meyan kökü çayı idrar söktürerek ödem atılmasını sağlar.

Meyan kökü çayına bir dilim de taze zencefil eklerseniz, ödem atmanın yanında vücudun hızlı yağ yakmasına destek olabilirsiniz. Önerim; meyan kökü şerbeti veya çayını 1 bardak olarak yemeklerden sonra tüketin.

İLGİLİ YAZI: Moringa Çayı Faydaları

Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?

Çok farklı aroması, mayhoş ve hafif buruk bir tadı olsa da ferahlatıcı ve rahatlatıcı bir şerbettir. Osmanlı mutfağının en ünlü şerbetlerinden olan meyan kökü şerbeti yaz aylarında ve ramazanda özel bir değere kavuşur. Meyan kökü şerbeti, zamanla alışılan bir lezzet, o yüzden birkaç defa denemenizi öneririm. Evde kendiniz de çok rahat yapabilirisiniz. Evde meyan kökü şerbeti nasıl yapılır tarifi hem yazılı hem görüntülü vermek istiyorum.

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi

Yaklaşık 100 gram (1 avuç ) meyan kökü lifini önce güzelce bir sudan geçirip yıkayın. Geniş bir tencereye, kavanoz ya da bidona 3 litre su koyun. Suyun içine yıkadığımız meyan kökünü güzelce kabınıza yerleştirin ve başka bir şey yapmadan beklemeye başlayın. Her saat başı suyun renginin koyulaştığını, köklerin dibe doğru çöktüğünü göreceksiniz. Bu şekilde 2,5 – 3 saat sonunda renk, tat ve kıvamını almış olacak.

Bekleme süresi sonrasında kıvam alan şerbetinizi ince tülbent yardımıyla süzerek kabınızdan sürahiye aktarın. Boşaltırken yukarıdan dökerseniz çok güzel köpürür ve meyan kökü şerbeti harika bir görünüme kavuşur. Buzdolabında veya serin bir yerde saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Evde 3 litre suyla, ölçülere uygun olarak yapmak isteyenlere aşağıdaki videoyu tavsiye ederim, kıvamlı ve bol köpüklü çok muhteşem bir tarif.

Meyan Kökü Şerbeti ve Çayını Kimler İçmemelidir?

Meyan kökü kimler kullanamaz özellikle şeker hastaları, yüksek tansiyon ve kronik kalp hastaları, potasyum eksikliği yaşayanlar, kansızlık problemi olanlar tüketmemelidir. Bu hastalıklarla ilgili düzenli ilaç kullananlar doktoruna danışmalıdır.

Hamilelikte içilir mi diye soruluyor, hamilelikte ve emzirme döneminde tüketilmesi tavsiye edilmez. Bu durumlara dikkat edilerek tüketilmesi vücuda birçok fayda sağlayacaktır.

Afiyet, şifa olsun.

İLGİLİ YAZI: Diyet Lifi Nedir? Diyet Lif İçeren 12 Süper Besin

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

6