Kosova’da gezilecek yerler hakkında detaylar ve kısa kısa tuttuğum gezi notları umarım size bir gezi rehberi olur. Balkan turu yaparken mutlaka uğramanız gereken, küçük ama bir o kadar da tarih ve kültür açısından kendinize yakın hissedebileceğiniz bir ülke Kosova. Türkiye’ye olan yakınlığı ve vize istememesi de Kosova gezisi yapmak için bir başka neden.
Balkan gezileri genellikle Makedonya – Arnavutluk – Kosova – Sırbistan – Karadağ – Bosna Hersek şeklinde planlanıyor. Zaman durumunuza, ekonomik durumunuza ve ülkelerin birbirine göre yakınlığına göre gezi planı yapabilirsiniz. Kosova gezisi 1 günde tamamlanabileceği için Arnavutluk veya Makedonya ile birlikte düşünülmesi çok daha uygun. Biz hem Makedonya gezisinde hem de Arnavutluk gezisinde Kosova’ya uğramıştık.
Kosova’nın en önemli ve en büyük şehirleri başkent Priştine ve ona çok yakın Prizren gezildiğinde yeterli oluyor. Bu 2 şehir hem tarih hem kültür hem de doğal güzellikleriyle gezginleri doyuracak güzellikte. Kosova’da gezilecek yerler bu şehirlerle sınırlı değil, zamanınız varsa başka şehirlerine de gidilebilir, size kalmış.
Gerek kendi tarihimize ait gerekse de Avrupa kültürüne ait UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş büyüleyen yapıları ile, muhteşem manzaraları ile, çok misafirperver ve cana yakın insanları ile Kosova gezilmesi gereken ülkelerden biri. Hadi gelin Kosova’yı biraz daha yakından tanıyalım.
Kosova Hakkında Notlar
Kosova Cumhuriyeti Balkan ülkeleri arasında denize kıyısı olmayan, daha yeni özerklik kazanan ve özerliği Türkiye dahil belli ülkelerce tanınan, yaklaşık 2 milyon nüfusu olan bir ülke. Eskiden Sırbistan’ın egemenliği altındayken 2008’de bağımsızlığını kazandı. İlk olarak Amerika ve Arnavutluk tanıdı sonra da Türkiye, bu yüzden Türklere karşı ayrı bir ilgileri var.
Kosova resmi dili Arnavutça ve Sırpça ama önemli şehirlerindeki belediyelerde Türkçe resmi dil olarak kullanılıyor. Kosova halkının etnik kökeni çok değişik milletlerden oluşsa da nüfusun yüzde 95’i Müslüman. Kosova para birimi ise Euro. Yaşam çok pahalı değil, her şeyde pazarlık yapabilir ve çok ucuza alabilirsin.
Roma Bizans ve Osmanlıya ev sahipliği yaptığı için eski yapıları görülmeye değer nitelikte. Osmanlı zamanından kalma evler, camiler hala aynı güzellikte korunuyor ve Türkiye’de geziyormuş hissi uyandırıyor. Her tarafta genç nüfus göreceksiniz çünkü ülkenin yarısı 30 yaşın altında. Ayrıca üniversite öğrencileri de yoğunlukta. Kosova Üniversitesi gibi üniversiteler, hukuk bölümü gibi birçok bölümde Türkiye’den gelen öğrencileri ağırlıyor.
Başkent Priştine’nin en hareketli caddesi olan Rahibe Teresa’da rahatça geç vakitlere kadar gezebilir alışveriş yapabilir, değişik otantik tatlar deneyebilirsiniz. Otelinizi de bu caddeye yakın tutun çünkü bu sayede her yere yürüyerek de gidebilirsiniz.
Diğer büyük şehir olan Prizren ise başkent Priştine’den daha popüler çünkü kalesiyle, manzarasıyla, şehri boydanboya geçen nehriyle ve üzerindeki tarihi taşköprüsüyle daha bir cazip bir görünüme sahip. Türkçe konuşanlar çok fazla hatta resmi yerlerdeki tabelalarda ayrıca Türkçesi de yazılmış. Fatih’in yaptırdığı açık hava camisi olan namazgah, yeni yapılmış harika iç süslemesi olan camiler, şadırvan meydanı, terzi baba türbesi ve halveti tekkesi gibi gezilecek noktalar da var. Priştine ve Prizren’de gezilecek en önemli yerler hakkında biraz daha detaya girelim.
Kosova’da Gezilecek Yerler
Kosova’da gezilecek yerler ile alakalı olarak, Kosova’nın çok önemli 2 şehir olan Priştine ve Prizren’deki destinasyonlar üzerine yoğunlaşacağız. Uçakla Priştine havaalanına indiğiniz için önce oradan başlayıp sonra Prizren’e geçeceğiz. Kosova’da gezilecek yerler arasından en iyi 10 noktayı notlarım arasına aldım. İlk 6 yer başkent Priştine sonraki 4 yer ise Prizren’de.
1- Fatih Sultan Mehmet Camisi (Imperial Mosque)
Bizzat Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1461 yılında yaptırılmış olan cami aynı zamanda Hünkar Camii diye de bilinmekte. Şehrin merkezinde olduğundan her zaman kalabalık ve bir nevi de buluşma noktası. Caminin giriş kısmı ve içindeki detaylar çok dikkat çekici ve bu yüzden “Önemli Kültür Varlığı” kabul edilerek koruma altına alınmış durumda.
Caminin yanındaki tarihi hamam, karşısındaki saat kulesi ve yürümeyle çok yakın 1. Murat Türbesi de ziyaret edilebilir.
2- Etnoğrafya Müzesi
Etnoğrafya müzesi Fatih Sultan Mehmet Camisine çok yakın, yürüyerek çabucak ulaşabilirsiniz. 2006 yılından beri aktif olan müzede Kosovanın geçmişteki yaşam tarzlarına ait birçok eşya sergileniyor. O zamana ait kıyafetler, kostümler, el yapımı mücevherler, el dokuması halılar, mobilya eşyaları, çömlek kap kacak, çeşitli silahlar dikkat çekici. Sergilenen eşyalar sabit değil, hala güncellenmeye devam ediyor.
Müzeye giriş ücretsiz ve içinde gezerken videoyla destek de var. Müze 2 binadan oluşuyor, birinde yaşamın hareketliliği teması varken diğer binada doğum ve ölüm temalı odalar var. Böylece yaşam döngüsüne dikkat çekilmeye çalışılmış.
3- Rahibe Teresa Bulvarı
Rahibe Teresa Kilisesinden ismini alan bulvar, İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi gibi Priştine şehrinin en popüler caddesi. Bizans ve Osmanlı zamanından kalma turistik birçok mekana sahiplik yapan caddede ucuza alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar, yeme içme mekanları da var. Kosova’ya ait sosyal yaşamı bu caddede gözlemleyebilirsiniz.
Bulvarda Bill Clinton heykeli dikkatleri çekiyor. Hikayesi ise şöyle: Kosova Savaşında, ABD gereken desteği vererek, özerk olmalarında büyük rol oynadığından bir teşekkür mahiyetinde yapılmış. 2009 yılında Bill Clinton bizzat kendisi gelerek anıtı açılışını yapmış.
4- Skanderbeg Heykeli,
Arnavutların kahramanı İskender Bey onuruna dikilmiş olan Skanderbeg heykeli Rahibe Teresa Bulvarının sonunda. Aynı heykel Arnavutlukta da var, Arnavutluk gezisi yazısında detaylarını yazmıştım. Kosova’da yaşayan Arnavut nüfusun çok olmasından dolayı bu heykel dikilmiş. At üstünde kılıcını çekmiş şekilde tasvir edilen heykelin aynıları Arnavutluk dışında, Makedonya ve Belçika’da da vardır.
5- Newborn Anıtı
Kosova Savaşı sonrası tüm zorluklara rağmen bağımsızlığın kazanıldığını ve yeniden bir doğuş olduğunu simgeleyen “NEWBORN” harflerinden oluşan dev bir anıttır. 2008 yılında açılan anıtın ağırlığı 9 tondur ve önceleri yazı sarı renkliyken, sonra bu dev anıtın üstü Kosova’yı tanıyan ülkelerin bayraklarıyla donatılmıştır.
Priştine’ye 5 km uzaklıktaki Gracanica kasabasındaki manastır çok eski bir yapı. Sırbistan Kralı tarafından 1321 yılında yapılan görkemli yapı biraz eskise de ihtişamından bir şey kaybetmemiş, turistlerin hala uğrak yeri olmuştur. Tabi bunda UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olmasının da etkisi var. Sırp Bizans mimarisinin etkilerini ve orta çağı yansıtması ilgiyi arttırıyor.
7- Prizren Kalesi
Kosova’nın simgesi olan kale, turistlerin 1 numaralı uğrak noktasıdır diyebilirim. Kaleye yürüyerek çıkmak çok keyifli. Çıktıktan sonra öyle bir şehir manzarası var ki, tüm yorgunluğunuzu alır. Hemen altında cami, şehrin ortasında geçen nehir ve birçok cami silueti çok tanıdık bir tat veriyor. En güzel panoramik fotoğraflar buradan çekiliyor. Kastamonu’yu bilenler görenler varsa ben Prizren’i çok benzetiyorum.
Bizanslılar bu kaleyi 976-1025 yıllarında, Prizren’i korumak için şehrin hakim tepesine yapmışlardır. Prizren’de bu kalenin varlığı, orta çağda da Sırp imparatorluğunun bu şehri başkent seçmesine sebep olmuştur. Osmanlı 15. yüzyılda bu şehri ve kaleyi fethetmiştir ve 4 buçuk yüzyıl Osmanlının elinde kalmıştır. Kale, 1948 yılında Olağanüstü Önemli Kültür Anıtı kabul edilmiştir.
8- Prizren Sinan Paşa Camii
Osmanlı zamanında Sinan Paşa’nın emriyle 1615 yılında yapılmıştır. İnce uzun minareleri, yüksek kubbesi ve cami içi süslemeleri çok ayrı bir güzel. Kentin merkezindeki bu camiyi başka camilerden ayıran özellik Osmanlı mimarisini yansıtan Avrupa’nın değerli eserlerinden kabul edilmesi. Sadece Türklerin değil Avrupalı turistlerin de ilgi gösterdiği bir camidir.
9- Prizren Cuma Camii (Aya Maria – Levişka Kilisesi)
İlk olarak 1200’lü yıllarda Bizans tarafından katedral olarak yapılıyor. Sonra 1307’de yenileniyor ve Ortodoks kilisesi olarak kullanılıyor. 1455’te Fatih’in şehri fethetmesiyle, minare eklenerek camiye çevriliyor. 1918’de 1. Dünya Savaşı sonrası minareleri yıkılarak tekrar kiliseye dönüştürülmüş.
1999 yılından sonra ibadete kapatılmış, şu anda da ibadete açık değil. Tarihe tanıklık etmiş bu yapı 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
10. Prizren Taş Köprü
28 buçuk metre uzunluğunda 4 buçuk metre genişliğindeki tarihi taş köprü 15. Yüzyıldan kalma. Bosna’daki Mostar köprüsüne benziyor çünkü Osmanlı gittiği yerlere hep bu tarz köprüler yapmış. Şehrin en önemli simgelerinden olan Taş köprü kesmetaşından yapılmıştır. Günümüze kadar yıkılmadan gelmiş ama yakın zamandaki bir sel yüzünden yıkılınca aslına uygun olarak 1982 yılında tekrar restore edilmiştir.
Taş köprünün karşısına geçin ve sofra restauranta uğrayın. Kaşarlı köfte ve trileçenin tadına bakın. Türkçe konuşan garsonları, kaliteli ve güvenilir eti ve sıcak ortamı sayesinde tercih edilebilir. Yeme içme noktasında şunların tadına bakmadan gelmeyin: Kosova böreği, kaşarlı köfte, espresso yanında orijinal trileçe.
Kosova’da gezilecek yerler ilginizi çekti ve aklınızda “Evet gitmeliyim.” fikri oluştuysa ne mutlu bana. Daha önce yazmış olduğum ucuz ama kaliteli bir gezi planı nasıl yapılır konulu “Gitmek İçin Değil, Görmek İçin Gezmenin Püf Noktaları” adlı yazımı da okumanızı öneririm.
Written by Duo
Fotoğrafları koyup burası neresi deseler ve şıklarda Türkiye’nin herhangi bir ili olsa direkt Türkiye’yi seçerdim herhalde. Gitmedim ama gitmek isterim açıkçası…
Demi ama, ben de yazdım ya yazıda, ha Kastamonu ha Prizren:) Makedonya Kosova Arnavutluk Bosna gibi Balkan ülkeleri kültür ve tarihi anlamda bize yakın, aslında yurtdışı gezilere önce bu ülkelerden başlamak daha iyi olabilir.
“Balkan gezisine katılmak” taş köprüde fotoğraf çektirmek inşallah nasip olur.çok gitmek istiyorum.
Belgesel tadında okudum editör.
Harika yazınız merak hissimi dahada arttırdı.
Teşekkürler
Aynen Kosova’da taş köprüde durup arkana da kale ve camiyi alıp selfie çekersin inş. bir gün. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Yine şahane bir gezi rehberi hazırlamışsın. Kosova gitmek isteyip de bir türlü gidemediğim diğer yerlerden biri. Savaş sonrası, onca yıldan sonra bile hala tam olarak yaralarını saramamış, özerkliğe rağmen hala bıçak sırtında bir bölge. Umarım aynı acılar yaşanmaz bir daha. “Her ne olursa olsun” Bill Clinton heykelini dikmiş olmalarını ilginç buluyorum hala.
…Kosova gezi rehberi dahil, tüm gezi yazıların gerçekten nefis. Oralarda minik bir tura çıkmışız gibi hissettiriyor, tadı damakta bırakan türden 😉 Rehberliğin için teşekkürler Duo 🙂
Sevgilerimle.
Evet Kosova hala ekonomik olarak zorlanıyor, işsizlik oranları falan çok yüksekmiş. Birçok ülke de özerkliğini tanımıyor, sıkıntıları devam ediyor. Turist olarak gittiğinizde bu size çok yansımıyor, siz doğa, tarih ve kültürel güzellikleri doyasıya yaşayabilirsiniz. Umarım bir gün gidersiniz.
Çok gitmek istediğim yerlerden biri , dediğin gibi yakın ve vizesiz olması da kolaylık sağlıyor..
Ne kadar çok gezilecek yer varmış bayıldım; çok güzel bir gezi rehberi hazırlamışsın valla kalemine sağlık:)
Aynen 1 buçuk saat içinde Kosova’dasın, vize de yok, haftasonu gez dolaş dön. Yapılacak şey; sadece zaman ayırmak ve güzel bir plan.
Kosova en çok gidip gezmek görmek istediğim yerler arasında ins birgun nasip olur Yavuz bulent bakilerin uskupten kosovaya eseerini birgunde Bitirmistim
Üsküp’ten Kosova’ya eseri de iyi denk gelmiş:) Evet Makedonya’nın başkentinden Kosova’ya geçiş çok kolay. Zaten oralara yapılan gezi planında muhtemelen hem Üsküp hem Kosova olacaktır. İnş. gidersin yakın zamanda.
Avusturyada Kosova’dan sığınmacı olarak gelen ve yıllardır burada yaşayan aileler var. Hatta hem Kosova’lı hem Türk milletvekillerimiz var. Ben hiç gitmedim ama arabayla gidiyorlar burada yaşayanlar tatillerde belki bir gün biz de gidip gezeriz. Gezi yazısı ve resimler güzel olmuş ☺️
Teşekkürler, o aileler savaş dönemi göç etmiştir muhtemelen. Kosova yakın size aslında, gidilebilir, şehirleri de Anadolu’ya benziyor, güzel olur.
ülkenin yarısı 30 yaşın altında. Avrupaya göre çok genç bir nufusa sahip
Aynen, Kosova’daki bu nüfus yapısı ilgi çekici demi…
Merhaba, kökleri Makendoya Tikveş’e dayanan birisi olarak Balkan ülkelerine seyahat etmeyi çok istiyorum. Şu ana kadar fırsat bulamadım ama yaş ilerledikçe insan Atalarının yaşadığı yerleri merak ediyor. Yazınız tam bir rehber tadında olmuş, kaleminize sağlık. Sevgilerimle…
Makedonya Kosova Arnavutluk gezisi çok güzel olur, umarım oralara bir gün seyahat edersiniz. Sevgiler…
Kosova’da gezilecek yerler yazısını çok beğendim adeta ben gitmişim gibi oldu. Prizren taş köprü en çok görmek istediğim yerlerden birisi. Bir de Fatih Sultan Mehmet Camii görmek istediğim yerlerden orada namaz kılmak isterdim
Tarihi Fatih Sultan Mehmet Camii ve Taşköprü çok güzel ve özel gerçekten de, inşallah nasip olur bir gün gezip görmek…
Kosova’ya gitmeden önce okuduğum kitaplar sayesinde duygularım tavan yapmıştı Balkan turunda . Kosova Türklerinin günümüzde kültürel, dilsel veya siyasal büyük sıkıntılar yaşamıyor olması ise mutluluk verici 🙂 sayenizde tekrar tekrar hatırladım anıları
Bu güzel anıları tekrar canlandırabildiysem de ne mutlu bana. Ben Kosova’ya 2 kez gittim, belki siz de yine gidersiniz.
Bugün oğlumla dünya haritasını inceledik biraz. Bu sırada nereleri en çok gezip görmek istediğimi de düşündüm sessizce.. Makedonya hep aklımın bir köşesinde durur. Kültürü, dili, yöresel kıyafetleri hep ilgimi çekmiştir. Kosova’nın da Makdonya ile birlikte gezilip görülebileceğini not ettim aklıma. Bir gün belki de görme şansım olur.. Teşekkürler bilgilendirme için.
Her şey önce istemek ve niyet etmekle başlar. Sonra şartlar olgunlaşınca da gezi gerçekleşir. Makedonya benim ilk yurtdışı maceramın başladığı ülke. Umarım siz de gidersiniz bir gün.
Dede tarafından Makedon Boşnağı olup bu kadim toprakları ve hatta topraklarımızı ziyaret edemediğim için çok fazla üzgünüm.
Tatilllerde çoluk çocuk güneşe, tatsız tuzsuz yemeklere, sudan bir tık iyi içeceklere mahkum on gün’ler aklıma geldikçe çok üzülüyorum çok.
İşim gereği Avrupa’sından, İran’ından,
Azerbaycan’ından, Kazakistan’a kadar ülke ülke gezip kalbimizin bir parçasının hala oralarda attığı topraklara gidememek benim ayıbım olsun.
Gezilecek mekanları bir bir okudum sayenizde, az da olsa inanın gezdim kendimce, fotoğraflarınız ile avundum gece gece..
Tanrım nasip et.
Ellerinize sağlık, çok keyif aldım çook.
Selam ve sevgilerimle..
Ben de çok mutlu oldum bu güzel yorumunuzdan. Birçok yer gezip görmüşsünüz ne güzel, her yer insana çok güzel şeyler katıyor ve birikimler sağlıyor. Sizin için çok ayrı anlamı olan Balkan topraklarına bir gün mutlaka gideceğinize ve hasret gidereceğinize inanıyorum.
Gidilmesi gereken özellikle de bizler için dünyanın bir çok ülkesinin tanımadığı çok çile çekilmiş kan dökülmüş bir coğrafya ama tarihi yerleri de bir o kadar güzel ve gezilmesi gereken bir ülke umarım işsizliğe ve maddi sıkıntılara bir çözüm bulabilirler.Bu anlamda sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz kosova’ da gezilecek yerler ve gezi notlarınız çok fayda sağladı teşekkürler.
Balkanlar özellikle yakın tarihte çok çileler çekmiş, zor bir coğrafya. Tarihi ve kültürel dokusu ise tartışılmaz, mutlaka gezi planlarımızda olmalı diye düşünüyorum. Ben de teşekkür ederim.