İnsan hayatının devamlılığı açısından beslenme olmazsa olmaz bir unsurdur. İnsan sağlıklı ve zinde bir yaşam sürebilmek için yiyeceklerden, içeceklerden yeterli oranda, uygun zamanda tüketmek zorundadır. Yeterince tüketim olmadığı takdirde, gerek fiziki gerekse ruhi sorunlar baş göstermeye başlar.
Yiyeceklerin duygusal etkileri üzerinde yüzyıllardır araştırmalar yapılmakta, insan psikolojisi ile tüketilen gıdalar arasında sıkı bir bağ olduğu tespit edilmiş bulunmaktadır. Peki diyet ve beslenme ruh sağlığını nasıl etkiler, beslenme şekli ile insan psikolojisi arasındaki nasıl bir bağ vardır?
Fransız psikiyatrist Pinel yaklaşık 200 yıl önce insanlarda baş gösteren delilik olgusunun mide ve bağırsaklarda ilk belirtilerini gösterdiği yönünde çalışmalar kaleme almıştır.
Yine 1930’lu yıllardaki psikiyatri ders kitaplarında şizofren hastalara dair veriler bulunmaktadır. Buna göre şizofren hastalarının daha çok, kötü beslenen kişiler olduğu ifade edilmektedir. Bunlar diyet ve beslenme ile insan psikolojisi arasında bir bağ olduğunu gösteren çalışmalardır. Hekimler daha çok önceden, yetersiz besin tüketiminin zihinsel sorunların oluşmasına neden olduğunu ifade etmektedirler.
Diyet ve Beslenme & Ruh Sağlığı İlişkisi
Yiyecek ve içeceklerimizi seçerken aslında büyük çoğunluğumuz damak zevklerimizi, beden ölçülerimize ne tür etkisi olacağını, belimizde yağ oluşturup oluşturmayacağını, zevkimize uyup uymadığını dikkate alıyoruz. Fakat tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin ruh sağlığı üzerinde bir etkisi olup olmayacağını, ne tür bir etkisi olacağını pek dikkate almıyoruz.
Oysa yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, diyet ve beslenme ile ruh sağlığı arasında yani tükettiğimiz gıdalarla psikolojimiz arasında sıkı bir bağ bulunuyor.
Beyin insanın günlük aldığı enerjinin yüzde 20’sini kullanıyor. Aslında bu, hiç azımsanacak bir oran değil. Çünkü vücudumuzun genel ölçülerini, hareketini dikkate aldığımızda beynin ne kadar enerjiye ihtiyaç duyabiliyor olduğunu görebiliriz.
Dikkat bozukluğu, anksiyete, depresyon belirtilerinin tüketilen gıdalara göre olumlu ya da olumsuz seyredebileceği üzerine pek çok çalışma mevcuttur. Yine demans, alzheimer gibi hastalıklar, tüketilen besinlere bağlı olarak seyredebilmektedir.
Uzmanlar beyin sağlığını korumak ve desteklemek için özel gıdalara ağırlık verilmesini önermektedirler. Ceviz tarzı gıdaların beyni güçlendirdiği ve daha hamilelik başlangıcından itibaren tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Sonuçta her gıda vücudumuzda parçalara ayrılmakta, hücrelerimizde yer bulmakta, hücrelerin korunması, onarılması ve yenilenmesinde aktif görev almaktadır.
Sağlıklı Beslenmenin Ruh Sağlığına Faydaları
İnsan psikolojisi ile yeme, içme arasındaki sıkı bağda en etkili besinlerden birisi balıktır. Balığın içerisinde bol miktarda omega-3 bulunuyor. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığı için hayati öneme sahiptir ve faydaları oldukça fazladır.
Eksikliği durumunda ise bipolar bozukluğu, depresyon ve şizofreni başta olmak üzere çeşitli ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Balık yağı, antidepresan ilaçların etkisi dahi arttırmakta, bu tür ilaçlar kullananların bol bol balık yağı, balık tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Sadece yiyeceklerin değil içeceklerin de beyin sağlığı üzerinde etkisi vardır. Mesela kahve ve çayda bulunan kafein gibi bazı maddeler uyku bozuklukları, anksiyete sorunlarının artmasına sebebiyet verebilmektedir ve B12 vitamini akıl sağlığı ile bağlantılıdır.
Sonuç olarak; tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek kısa ve uzun vadede hem akıl hem beden sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bütün bunlar ve daha fazlası için Uzmanlar Diyor Ki web sitesini ziyaret edebilir, faydalı içerikleri okuyabilirsiniz.
İLGİLİ YAZI: Ayuredik Beslenme Nasıl Olur?
Bu çok önemli bir konu ve gayet iyi kaleme almışsınız. Teşekkürler. Son yıllarda sağlıklı beslenme konusunda insanlar daha bilinçli ya da en azından bilinçlenmeye yönelik eğilimleri arttı sanıyorum. Beslenme şeklimizin genel sağlığımız ve dahi ruh halimiz üzerinde birçok etkisi olduğu tartışılmaz bir gerçek. Nitekim yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikte. Bu yüzdendir ki, sindirim sistemi ve özellikle bağırsaklar için “ikinci beyin” tabiri kullanılıyor. Bu söz konuyu net olarak özetliyor aslında. Farkındalık yaratan paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.
Ben teşekkür ederim. Evet, yediğimiz içtiğimiz her besin, hem beden hem ruh sağlığımızı etkiliyor. Diyet ve beslenme konusunda bilinçli hareket etmek yaşam kalitemizi de artıracaktır.
Bende beslenmenin ruh hali ve insan sağlığı üzerinde ki etkilerini anlatan bir kaç video ve yazı okumuştum. Gerçekten tahminimizden çok fazla etkisi olduğunu farkına vardım bu bağlamda yazını çok faydalı oldu diğer siteye geçtim orada da bir kaç yazı okudum güzel bir site çok güzel bir tavsiye teşekkür ederiz.
Aynen, beslenmenin ruh sağlığına bu derece etki ettiği ilk planda akla gelmiyor ama inanılmaz sıkı bir ilişki var. Bu yüzden yediğimiz içtiğimiz her şeyi bilinçli olarak tüketmek, beden ve ruh sağlığımız için en doğrusu. Çok teşekkürler bu değerli yorum için.