Atkins diyeti nedir nasıl yapılır, bu diyeti yapanlar diyet listesi olarak neyi takip ederler, bugünkü yazımızın konusu. Atkins diyeti Robert Atkins tarafından oluşturulmuştur. Bu diyetin en önemli özelliği ise düşük karbonhidratlı besinleri içermesidir. Atkins diyetinde neler yenir kısaca bahsedecek olursak özellikle lifli sebzeler, protein ve sağlıklı yağlar tüketilmektedir ve karbonhidrat kaynaklı besinler ise sınırlı bir şekilde tüketilir.
Atkins diyeti vücudun enerji ihtiyacını yağ ve karbonhidratın sağladığını savunur. Bu noktada vücuda karbonhidrat gıdalarının alımının sınırlandırılmasıyla enerji ihtiyacı yağdan karşılanır ve böylelikle vücutta yağ yakımı oluşur.
Bununla birlikte bu diyette protein destekli beslenerek, insanların kendilerini uzun süre tok hissedebilmesine olanak sağlanmaktadır. İnsanların kendini uzun süre tok hissetmesi, iştahın azalmasına ve daha az kalori almasına imkân tanır.
Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?
Atkins diyeti nedir nasıl yapılır soruları bu yazımız gibi birçok makale ve yazılarda detaylıca işlenmiştir. Özetle bu diyet 4 aşamadan meydana gelmektedir. Fakat bu aşamalarının her birinin uygulanması zorunlu olmamaktadır.
Bu diyete başlamak isteyen kişilerin, asla tüketmemesi gereken ve uzak durması gereken bazı gıdalar bulunur. Diyeti uygulayan kişiler, tükettikleri besinlerin ne olduğuna dikkat etmesi gerekir çünkü doğru besinler tüketildiği zaman bütün aşamaların tamamlanmasına gerek duyulmaz.
Atkins diyeti nasıl yapılır bu diyete göre, günlük olarak iki veya üç öğün yemek yenilebilir ve ara öğünlerde ise atıştırmalıklar tüketilebilir. Ayrıca bu diyeti uygulayan kişilerin günlük olarak içmesi gereken su miktarı 8-10 bardaktır. Bu diyetin kurallarından bir tanesi olan karbonhidratların sınırlı tüketilmesi kuralına uyabilmek için, vücuda alınan karbonhidrat miktarı sürekli kontrol edilmelidir.
Diyet uygulayan kişiler aşamaları tamamladıkça vücuda alınan karbonhidrat miktarında da artış gözlenir. Son aşamada ise kişilerin alması gereken karbonhidrat miktarı belirlenmektedir.
İLGİLİ YAZI: Düşük Fodmap Diyeti
Atkin diyeti listesi tüketilecekler ve tüketilmeyecekler olarak gruplandırıldı. Et ve süt ürünleri, yumurta zaten vazgeçilmez protein, bunun yanında az kalorili sebzeler tüketilecekler listesinde. Meyveler ilk aşamada uzak durulacaklar listesinde ama sonraki aşamalarda tüketilebilir.
Tüketilmeyeceklerde ise her türlü hamur işi, şekerli yiyecek ve içecekler bulunuyor. Bunun yanında kuru fasulye nohut gibi bakliyatlar ve pirinçten uzak durulmalıdır. Rahatça inceleyebilmeniz için atkins diyeti listesi sizlerle:
Atkins Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?
Atkins diyeti listesi doğru bir şekilde uygulandığında, kilo verebilmek mümkün olur. Ancak bazı etmenlere göre kilo verme durumu kişiden kişiye değişmektedir. Bu etmenler açıklanacak olursa;
- Kişilerin günlük tükettikleri su miktarı
- Gün içerisinde tüketilen kalori miktarı
- Günlük olarak gerçekleştirilen fiziksel aktivite düzeyi
Tüm bu durumlar dikkate alınarak, kişilerde kaybedilen kilogram miktarı değişir. Atkins diyeti ile kaç kilo verilir genellikle bu diyetin uygulanmasıyla ilk haftada 2-3 kilo verilebilir. Daha sonraki günlerde ise ortalama olarak haftada 1 kilo verilebilir. İndüksiyon aşamasının 2 hafta boyunca uygulanması sonucunda 6-7 kilo arası verilebilmesi mümkün olmaktadır.
İLGİLİ YAZI: Dukan Diyeti Nedir Nasıl Yapılır?
Diyetin 4 Aşaması Nelerdir?
Atkins diyeti yapanlar, bu diyette olan aşamaları gerçekleştirirler. Bu aşamalar açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;
- İndüksiyon aşaması 20 gün uygulanmalıdır ve bu dönemde düşük karbonhidratlı gıdalar alınmalıdır.
- Dengeleme aşamasında kişiler yavaş yavaş fındık gibi yağlı kuruyemişlerden yemeye ve az miktarda meyve tüketmeye başlamaktadırlar. Ayrıca düşük karbonhidratlı sebzeler de tüketilebilmektedir.
- İnce ayar aşamasında hedeflenen kiloya yaklaşılmış olunur.
- Bakım aşaması ise koruma evresidir. Kişilerin vücut ağırlığını kaybetmeden yeteri kadar karbonhidrat almaları gerekmektedir.
Atkins diyeti yorumları incelendiğinde, bu diyete başlayan pek çok kişinin birinci aşamayı direkt olarak geçtiği görülmektedir. Bu noktada ikinci aşamada bu diyeti uygulamaktadırlar. Bazı kişiler ise ilk aşamayı uygulayarak, bu aşamayı uygun olarak uzun süre beslenir ve karbonhidrat miktarını da az seviyelerde tüketir.
Atkins Diyeti Vs. Ketejonik Diyet
Atkins ve ketejonik diyet günümüzde popüler diyetler arasındadır. Bu noktada pek çok benzerliği ve farklılığı bulunmaktadır. Atkins diyeti ve ketejonik diyet benzerlikleri açıklanacak olursa;
- İki diyette de düşük karbonhidratlı bir diyet programı uygulanmaktadır.
- Kişilerin gün içinde aldıkları kalori miktarını azaltarak, kilo vermesinin sağlanması iki diyette de uygulanmaktadır.
- Atkins ve ketejonik diyetlerde yüksek oranda karbonhidrata ve kaloriye sahip gıdaların tüketilmesi en aza indirilir. Böylelikle kilo verimi sağlanabilir.
İki diyet arasındaki farklar açıklanacak olursa;
- Ketojenik diyet proteinlerden gelen kalorileri %20 oranında izin verse de, atkinse göre bu oran %30’dur.
- Ketejonik diyet karbonhidrat alımını oldukça sınırlamaktadır diğeri ise kademeli olarak karbonhidrat alımını artırır.
Atkins diyeti ve ketejonik diyet bazı besinlerin alımının en aza indirilmesini vurgulamaktadır. Bu besinler tatlılar, ekmekler, tahıllar, şekerli gıdalar ve içecekler, baklagiller, meyveler ve patates gibi karbonhidrat değeri yüksek olan besinlerdir. Belirtilen besinlerin tüketimi en aza indirilerek, diyetleri uygulayan kişilere etkili ve sağlıklı bir diyet listesi sunulmaktadır.
İlgili Yazı: Alkali Diyet Nedir Nasıl Yapılır?
Atkins diyeti oldum olası merak ettiğim bir diyetti.
Corona dönemi hareketsizlik nedeniyle geçen yıl aldığım 3 buçuk kilo fazlalık ne yaptımsa gitmedi.
İçeriğinizi okuyunca Atkins diyeti ile belki kurtulabilirim bu fazlalıktan diye düşündüm.
Yazınızdan okuduğum kadarıyla öyle kendimizi çok aç bırakıp perişan olacağımız bir diyet türü değil.
Karbonhidrat alımını kademeli olarak arttırmaya izin veren bir diyet olması da bana cazip geldi.
Atkins diyeti ile beraber günde 10.000 adım atsam belki 1 ay içinde sonuç alabilirim diye umutlandım.
Ayrıntılı bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.
Atkins diyetinde protein ve sağlıklı yağların bulunması tok tutma açısında çok iyi. Karbonhidrat tüketimine de kademeli olarak izin veriyor. Dediğiniz gibi diyeti yürüyüş gibi egzersizlerle desteklersek daha hızlı sonuçlar alabiliriz. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Menepoz döneminde ve ilaç kullanımı ile birlikte 8 ayda10 kilo aldım Atkins diyetini uygulayabileceğimi düşünüyorum yeniden eski kıyafetlerimi giymek en büyük hayalim
Tabi şu avantajınız var, bu şekilde belli bir hızda kilo artışı olduğunda zayıflamak daha kolay oluyor, hızla bu kiloları verebilirsin. Bence iyi bir motivasyonla uygulayacağın atkins diyeti çok faydalı olur.
Diyette karbonhidrat sınırlamasının yağ yakımını artırdığını söylemişsiniz. Ancak az miktarda karbonhidrat alan sağlıklı insanlar için sorun olabilir. Bu durumda yağ yakımı nasıl sağlanır? Farklı bir açıklamanız var mı?
Burada fazla karbonhidrat tüketiminin azaltılmasından bahsediyoruz, böylece vücut yağ yakımına yönelecektir. Tabi ki günlük belli oranda karbonhidrat alımı yapılmalıdır.