Alkali Diyet Nedir, Nasıl Yapılır? İşte Alkali Diyet Listesi

Alkali diyet insan vücudundaki sıvıların pH dengesini düzenleyen bir diyettir. Alkali beslenme diyeti nasıl ortaya çıkmıştır; insanların tükettiği besinlerin vücudun alkalitesini değiştirmeyi sağlayacağı fikrinden yola çıkan bir diyettir. Bu noktada insanların vücudundaki pH değeri, tüketilen besinlere göre farklılık göstermektedir.

Bu diyet kan ve idrar dahil olmak üzere, vücutta bulunan bütün sıvıların düzenlemektedir. Uzmanlara göre vücuttaki kan pH değeri 7,3-7,4 olması gerekir. Bu diyetin ortaya çıkış nedeni de bu fikir dolayısıyla olmuştur. Çünkü mide, vücutta bulunan en asidik yerdir.

Alternatif tıp bilimi ile ilgilenen uzmanlar, bu diyet ile ilgili bir çok makale incelemesi sonucu kalp rahatsızlıklarına, hipertansiyona, kanser ve diyabet rahatsızlıklarına iyi geldiğini savunmaktadır. Ancak bu bilgi ile birlikte çoğu beslenme uzmanı ve doktor, bu diyet yapıldığında bu tarz hastalıklara iyi geldiği yönünde kanıtlanmış bir bilginin olmadığını söylemektedirler.

İLGİLİ YAZI: Hipertansiyon için En Etkili Diyet: DASH Diyeti

Alkali diyet Ayşegül Çoruhlu tarafından daha geniş ele alınmış ve kitaplaştırılmış. Ayrıca bu konuda yazdığı “Tokuz ama Açız” adlı kitabı da çok satan diyet kitapları arasında bulunmaktadır.

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır?

Alkali diyeti nasıl yapılır sorusu, diyet yapmak isteyen çoğu insan tarafından merak edilmektedir. Bu diyet aynı zamanda alkalin kül diyeti olarak da bilinmektedir. Bu diyetin nasıl yapılacağı açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;

  • Vücuda giren gıdalar metabolizma aşamasında kalori elde edebilmek için yakılır. Yakılan gıdalar sonucunda kül kalıntısı ortaya çıkmaktadır.
  • Ortaya çıkan kül kalıntısı, vücuttaki alkali durumunu doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.
  • Asit külü, protein, fosfat ve sülfürden oluşmaktadır.
  • Alkali külü ise magnezyum, kalsiyum, potasyum bileşenlerinden oluşur.
  • Genellikle pH düzeyi, 0-14 aralığında bir ölçek ile ölçülmektedir. pH değerinin 7 olması nötr olarak ifade edilmektedir. Eğer bu düzey 7’nin altında ise asidik, üstünde ise bazik yani alkali olarak ifade edilmektedir.
  • Bu diyet sisteminde gıdalar nötr, asidik ve alkollü olarak bölümlere ayrılır. Alkali bölümünde bulunan besinler, insanların sınırlı sayıda tüketmesi gereken besinler olarak ifade edilmektedir.
  • Et, süt, balık, kümes hayvanları, işlenmiş gıdalar alkali diyet için asidik besinlerdir.
  • Meyve ve sebzeler, baklagiller alkali besin bölümünde yer almaktadır.
  • Bu diyette özellikle limon ve sütün tüketilme şekline dikkat edilmelidir. Çünkü limon asidik özellik taşısa da sindirimi sırasında alkalik bir özellik taşımaktadır. Süt ise alkali bir özelliktedir ancak sindirim sırasında asidik bir özellik taşır.

İLGİLİ YAZI: Yeşil Çay Süt Diyeti

Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?

Alkali diyetin faydaları arasında, kanser, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, osteoartrit gibi önemli sağlık sorunlarına iyi geldiği söylenir. Uzmanlar kanser hastalıklarının asidik bir vücutta ortaya çıktığını söylemektedir ve bu diyet sonucunda vücudun alkali olması kanserin ortaya çıkmasını önleyecektir.

Ayrıca bu diyet, vücut enerjisini de arttırmaktadır. Bununla birlikte kalp rahatsızlıkları riskini de büyük oranda düşürmektedir. Ancak faydaları konusunda kanıtlanmış bir bilgi bulunmamaktadır.

Bunun yanında alkali diyetin zararları olduğu yönler de bulunmaktadır. Bu diyette besin kısıtlamasına gidildiği için vücutta gerekli olan yağ asitlerinde bir azalma görülebileceği ve protein eksikliğinden dolayı da kas kaybı görülebileceği söylenmektedir.

Alkali diyeti listesi içerisinde sınırlı sayıda tüketilmesi gereken balık, kırmızı et, tavuk gibi besinlerin yetersizliği omega-3, fosfor, demir ve B-12 eksikliği gibi sorunlara yol açabilmektedir. En önemli zararı ise sinir sisteminde sorunlara yol açabileceği riskidir.

alkali diyet nedir, nasıl yapılır? i̇şte alkali diyet listesiPin
alkali diyet nedir, nasıl yapılır?

Alkali Diyeti İle Zayıflayanlar Kaç Kilo Vermektedir?

Alkali beslenme diyeti besin gruplarını alkali olanlar, nötr ve asidik besinler diye üç sınıfta incelenir. Alkali diyeti ile zayıflayanlar bol miktarda alkali gıda ve daha az asitli tüketerek kilo vermektedirler.

Alkali diyetinde ne yenir derseniz aşağıdaki alkali gıdalardan bol, nötr gıdalardan az miktarda tüketin. Ne yenmez sorusunuz cevabı da asidik gıdalarda bulabilirsiniz, asidik gıdalardan uzak durun.

Alkali Gıdalar: Meyve ve sebzeler

Nötr Olanlar: Doğal ve sağlıklı yağlar, nişasta ve şekerler

Asidik Gıdalar : Kırmızı et, tavuk eve hindi eti, balık , süt ürünleri,  yumurta , fındık, fıstık, baklagiller, tahıllar (1)

Alkali diyeti ile kaç kilo verilir yukarıdaki bilgiler ışığında yapılan diyet ile ayda 6 – 7 kilo vermektedir. Bu durum kişiden kişiye ve metabolizma hızına göre farklılık gösterir. Haftalık kilo kayıpları ise 0.5 – 1 arasında olması ideal olarak nitelendirilmektedir.

Bu diyetin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için alkali diyetinde neler yasak olduğu iyice benimsenmeli ve ona göre doğru bir diyet programı uygulanmalıdır.

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR: Zor Kilo Verenler için Diyet Listesi

Alkali Diyeti Listesi Nasıldır?

Alkali diyeti diyetisyen kontrolünde veya kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için günlük oluşturacağınız alkali diyet listesi size kolaylık sağlayacaktır. O zaman bir günlük örnek menü paylaşalım. Bu menüye alternatif benzer menüler oluşturarak 1 haftalık alkali diyet yapabiliriniz.

Uyandığımızda; alkali diyet yapılırken, sabah uyanınca 2 bardak alkali su içilmelidir.

Tok Tutan Kahvaltı menüsünde ise, keçi peyniri, yeşillik, limon ve yulaf ezmeli omlet tüketilmektedir.

Ara öğünde; 2 bardak alkali su, 1 adet şeftali ya da ananas ve yeşil çay bulunmaktadır.

Öğlen menüsünde ise,  glütensiz makarna, ızgara tavuk ve haşlanmış kuşkonmaz tüketilmesi önerilmektedir.

Ara öğünde; 2 bardak alkali su, 1 adet elma veya armut ve maden suyu tüketilebilmektedir.

Akşam yemeği ise zeytinyağlı sebze yemeği ve limon soslu bol yeşillikli bir salata olabilmektedir.

Akşam yemeği sonrasında; ara öğün olarak 2 bardak alkali su, 1 fincan yeşil çay ve 5 adet badem tüketilebilir.

İLGİLİ YAZI: Detoks Diyeti Nasıl Yapılır?

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Alkali Diyet Nedir, Nasıl Yapılır? İşte Alkali Diyet Listesi” üzerine 3 yorum
  1. Merhaba siteniz çok güzel , hergün düzenli olarak yemek tarifleri paylaştığım siteme sizleri de bekliyorum. birbirinden güzel ; pratik yemek tarifleri , Şipşak yemek tarifleri , yemek tarifleri için sitemi ziyaret edebilirsiniz.

    Yanıtla
  2. Alkali diyeti denemek istiyorum, ancak tüm faydalarını ve zararlarını göz önünde bulundurarak karar vermeliyim. Bu diyetin gerçekten sağlık konusunda etkili olup olmadığı hakkında daha fazla araştırma yapmalıyım. Teşekkürler!

    Yanıtla
Yorum yapın

1