Tropikal meyve diğer adıyla egzotik meyve adından da anlaşılacağı üzere ülkemizde değil de tropik (savan) iklimde yetişen meyvelerdir. Tropikal iklimin olduğu yerler çok azdır ve bu iklimin mevsim şartlarının özel oluşu, hava koşullarının kendine has olması yönüyle burada yetişen meyvelerde de çok özel, egzotik tatlar bulunmaktadır. Çünkü bu meyvelerin toprağı, havası ve aldığı güneş enerjisi benzersizdir.
Hem ülkemizde olmaması hem de dünyada da belli yerlerde yetişmesi özellikleriyle fiyatları da biraz pahalıdır. Bu yönüyle zengin masalarını süsleyen meyve çeşitleri olarak görülse de en azından tadına bakmak için taneyle de olsa alınabilir.
Tropik meyve exotic fruit özellikle çok çeşitli meyve bulamadığımız kış aylarında bize hem keyif verecek, hem de sağlığımıza ekstra katkı sağlayacaktır. Bu egzotik meyveler bize özel ve farklı lezzetler sunduğu gibi, sağlıklı beslenme programımıza da zenginlik katmaktadır.
Tropikal meyvelerin faydaları çeşitli vitaminleri aynı anda bünyelerinde barındırmaları, mineral deposu oluşları, yağ yakıcı özellikleri şeklinde sıralanabilir. Bu inanılmaz faydaları fiyatları fazla olsa dahi tropik meyvelere sıcak bakmamıza sebep oluyor.
Tropikal Meyve İsimleri
Tropik meyvelerin bazılarını çok fazla duysak da, bazılarını da yeni duyacaksınız. Benim en sevdiğim 7 taneyi sıralamadan önce genel olarak bilinen bazı tropikal meyve isimleri nedir bir bakalım.
Tropikal meyve isimleri Ananas, Mango, Avokado, Hindistan Cevizi, Ejder Meyvesi, Çarkıfelek, Lime, Papaya, Pepino, Pomelo, Rambutan, Durian, Mamey, Çerimoya, Curuba, Fejoya, Karambola, Kivano, Kumkuat, Liçi, Longan, Mangostan, Pitahaya, Granadilla, Tamarillo gibi meyvelerdir.
Kivi ve muz tropikal meyve mi evet tropikal meyvedir ama ülkemizde de yetiştiği için tropik meyve değil algısı oluşuyor. Evet Karadeniz’de yetişen tropikal meyveler arasındaki kivi ve Antalya tropikal meyve denince akla gelen muz Türkiye’de yetişen tropikal meyveler arasındadır.
Bunlar ülkemizde bol miktarda yetiştirilebiliyor, bu yüzden ulaşmak da çok kolay. O yüzden onları listeme dahil etmedim ama takdir edersiniz ki yerli muzun tadıyla ithal muz dediğimiz özel kendi ikliminde yetişen muz arasındaki tat farkı da açık.
Tropikal Meyveler En Sevilenler
Tropikal meyve seçimimi tropik iklimde yetişip yurdumuzda satışa sunulan meyveler arasından seçerek sıralama yapmaya çalışacağım. İthal muzu ve olgunlaşmış kiviyi çok sevmeme rağmen artık bizden biri:) olduğu için onları listeme almadım.
Gilaburu meyvesi de tropik meyve sanılıyor ama değil, o da bizden biri, yerli mi yerli. Kayseri’de yetişen gilaburu meyvesi de tropik meyveler gibi inanılmaz faydalı.
Sev-en 7 kategorimde biliyorsunuz en sevdiğim 7 şeyi paylaşıyorum, bu kez en sevdiğim 7 şey “Tropikal Meyveler.” Sıralama yaparken en sevdiğimi hep 1. sıraya koyuyor ve en sevdiklerimi de sadece 1 cümleyle açıklıyorum. Sizin de en sevdiğiniz bu listedeyse yorumlara yazın, listede yoksa listeye dahil edebilirsiniz.
1. Ananas
Mayhoşumsu ama bir o kadar da tatlı olduğundan, kabuğunu soyup dilimleyerek direkt olarak yenilebiliyor oluşunu seviyorum.
2. Mango
Meyvelerin kraliçesi Mango, resmen vitamin deposu, her haliyle yenebilir ama olgunlaşınca daha güzel.
3. Hindistan Cevizi
Hindistan Cevizi Suyu, tatlı krizleri için birebir; etli kısmı da kurutulup rendelenince pakette satılanlardan çok daha lezzetli.
4. Ejder Meyvesi (Dragon Fruit)
Kabuğunun görüntüsünden dolayı bu ismi almış ama içini açınca yumuşacık harika bir tat bizi bekliyor.
5. Avokado
Salata veya bazı yemeklere ince ince dilimlenerek katılsa da ben avokadoyu bal ve dövülmüş cevizle birlikte tüketmeyi severim.
6. Papaya
Olgunlaşmış halini veya suyunu tüketmek; inanılmaz enerji verir ve yağ yakar.
7. Lime (Misket Limonu)
Limon kadar ekşi olmadığı için tatlılarda ve de limonata yaparken çok ekşi olmaması için tercih ediyorum.
Değişik yeni tatlarda buluşmak üzere…
Tropikal meyveler arasında olan Hindistan cevizinin yağı da çok değerli. Daha önce yazdığım “Hindistan Cevizi Yağı Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?” adlı yazımı da okumanızı isterim.
🙂 vallaha ne desem pek yediğim meyveler değil genelde mandalina elma portakal ama belki tüketiriz belli mi olur 🙂
Yeniliğe açık olmak da güzel:)
Avakadoyu yeni yeni hayatıma sokmaya çalışıyorum, çok faydalı olduğunu okuyorum, özellikle yağının.
Ceviz, muz ve balla karıştırıyorum ben de.
Ceviz, muz, bal karışımı diyorsun, evet muz daha da güzelleştirir. Teşekkürler.
teşekkürler 🙂
Ananas, hindistan cevizi, kiwi, muz ve pomelo favorilerim. Avokado cok saglikli ama isinamadim nedense.
Kivi severim ama artık o bizden biri diye listede değil. Pomelo meyvesi de güzel gerçekten. Bu tropik meyvelerin en kötü yanı soyulması. Yani bana ulaşmak istiyorsan biraz zahmete katlan diyorlar:)
Bilmediğim bayağı bir tropikal meyve olduğunu öğrendim sayenizde ?
Meyvelerin sağlık için önemi çok büyük bolca ve özellikle mevsiminde tüketmeliyiz ancakkkk diyorum ki günümüz şartlarında fiyatlar o kadar çok ykseldi ki bırakın mango avakadoyu mandalina bile alamayan insanlarımız var ?
Evet pahalılar dediğiniz gibi. Zamanında nasıl muz ve kivi taneyle satılırdı, özel bir meyveydi; belki bir gün bu tropik meyveler de aynı duruma gelir, temennimiz bu yönde…
Benim klasiklerim; elma, armut, portakal, karpuz, muz. Bunun dışındaki meyvelere pek alışamadım.
Kitaplarda da vazgeçemediklerim klasikler; Dostoyevski, Tolstoy, Balzac, yeni yeni de Zweig, Bizde de Peyami Safa .. (ilk beşlerim)
Klasikler her zaman hayatımızda ama yeni yazarlara da bazen nasıl şans veriyorsak, portakal mandalinanın yanında ananasa da bir şans vermek lazım bence:)
Yazı başlığındaki fotoğrafa ışınlanmak istedim bir an…Ejder meyvesi bir hayli ilgimi çekti..
Bu tarz büyük manavlara gidince, ben de uzun uzun bakıyorum, inceliyorum. Almasan da izlemesi de keyifli. Ara ara tropik meyvelerden de almak lazım.
Hepsinin tadına ayrı ayrı bakmak lazım.
Daha bakmadın mı yoksa? Şaka tabi, çünkü her bir tropik meyve ateş pahası…
teşekkürler 🙂