Ruhsal Arınma için En Doğru Zaman…

Ruhsal arınma ruhun ve zihnin gereksiz fazlalıklardan kurtulması, kötü düşünce ve hislerden temizlenerek rahatlamasıdır. Ruhsal arınma yerine ruhsal temizlenme de dendiği oluyor, böylece daha net anlaşılıyor. Burada ruhsal arınma biraz daha mistik kalıyor. Günümüzün havalı ifadesi ise ruhsal detoks. Peki ruhsal detoks nedir kısaca ruhun ve zihnin rahatlamasıdır diyebiliriz ve bu detoksu her zaman yapılabilirsiniz. Özellikle bazı zamanlar buna hem bedenen hem ruhen hazır oluruz. Özel zaman dilimleri, önemli gün ve geceler motivasyonun artmasına zemin hazırlar. Böyle anlar iyi değerlendirildiğinde ruhen arınıp huzura kavuşuruz.

Bedensel arınma nasıl yapılır bunu diyet bölümünde uzunca anlattık, bedeni toksik maddelerden arındırmak için birçok yöntem var. Çeşitli diyet ve kürlerle bunu başarabiliriz. Vücudumuzun ödem ve toksinlerden arınmaya ihtiyacı olduğu gibi, ruhumuzun da stres, sıkıntı ve kaygı durumlarının neden olduğu kirliliklerden arınmaya ihtiyacı oluyor. Bedensel detoks ile iş bitmiş olmuyor, buna mental health yani ruh sağlığının düzelmesi için ruhsal detox da ilave edin ki, sağlıklı ve huzurlu bir yaşamımız olsun. Kısacası ruhsal arınma mental sağlık ve dengeli beslenme ile sağlanabilir.

Bazıları geçmişe öyle bir takılı kalıyor ki, bu durum kişinin yaşam enerjisini emiyor. Bazıları da gelecek kaygısıyla anı yaşamanın tadını çıkaramadığı gibi, günlük işlerine de konsantre olamıyor.  İşte bu geçmiş ve gelecek zaman düşüncelerinden sıyrılmanın yolu ruhsal arınma ile olacaktır.

O zaman Var mısınız, geçmişteki korkularınıza, yaşanan kırgınlık ve küskünlüklere son vermeye…

Var mısınız, gelecek kaygısı ve kuşkuların sebep olduğu stresi sonlandırmaya…

Var mısınız, anı yaşarken mutsuz, isteksiz, bezgin, yorgun ve dalgın görünmeye artık bir dur demeye…

“Evet varım!” diyorsanız, o zaman şimdi ruhsal arınma için en doğru zaman…

ruhsal arınma i̇çin en doğru zaman...Pin

Ruhsal Detoks Nasıl Yapılır ?

Ruhsal arınma veya ruh detoksu nasıl yapılır sorusu hep soruluyor ama bu meditasyon ve yoga gibi belli ritüelleri olan bir şey değil. Anlık moda girerek yapılmasına gerek yok. Sadece yapılacakları belirledikten sonra bunları hayatında kararlı bir şekilde uygulamaktır. En önemli şey ise inanmak ve sabırlı olmak.

Ruhsal arınma yöntemleri nelerdir sorusun en iyi cevabı ise sizde saklı. Çünkü sizi neyin mutlu ettiğini ve rahatlattığını en iyi yine siz bilirsiniz. Burada verdiğim bilgiler, yazdığım tavsiyeler sadece ipuçlarıdır. Kendinize her gün zaman ayırıp, uygun gördüğünüz kararları adım adım uygulayarak ruhen arınıp huzura kavuşabilirsiniz.

İLGİLİ YAZI: Ruhsal Diyet Nedir Nasıl Yapılır?

Ruhsal Arınma Zamanı ve İpuçları

Ruhsal arınma için yapılacaklar kısmına geçmeden önce, zamanlama konusuna bir netlik getirelim. Kendinizi manevi olarak hazır hissettiğiniz zaman dilimlerini iyi değerlendirmek için harekete geçmek gerek.

Arınma süreci ne demek ruhsal arınma kısa süreli de olabilir ama aşağıdaki ruhsal arınma ipuçlarını en az 10 gün aralıksız uygulamaya koyun. Bunu hayatınıza adapte etmek, yaşam stiliniz olmasını istiyorsanız da 21 gün devam edin.

Olumlama kriterlerine göre 21 gün devam edilen her şeyi vücut bir öğreti olarak algılıyor ve ona göre kendini ayarlıyor. Ruhsal arınma için yapılacakları en az 10 gün ile 21 gün arasında ısrarla yapmaya devam etmek çok önemlidir. Sonrasında zaten bu hayatınızın bir parçası olacak, arınmış ve hafiflemiş olarak hayatınıza huzurla devam edeceksiniz.

1- Pozitif bakış açısı yakalayın.

Hayat bizi zorluyor ve yoruyor, tamam kabul ama bundan sıyrılmak o kadar da zor değil. Yapılacak şey monotonluktan çıkıp farklı bakış açıları yakalamak… İnsanın doğasında var, olayları hemen kötüye yorup, kaygı duymaya başlamak. Onun yerine pozitif bakış açısını hayatımıza adapte edelim, negatif düşünceler ket vuralım. Polyannacılık değil ama hep ümitli olmak bize huzur verecektir.

İLGİLİ YAZI: Manifesting Nasıl Yapılır?

2- Güne olumlamalar ile başlayın.

Uyanır uyanmaz, şöyle bir gerinip rahatladıktan sonra gülümseyerek “Bugün güzel bir gün.” deyin. Yüzünü yıkamaya gidince aynada kendinize gülümseyin ve “İyi görünüyorum, şükürler olsun.” deyin. Tüm bu ve buna benzer olumlama cümleleri kendinizi iyi hissettirecek, güne huzurlu başlamanıza neden olacaktır.

3- Olumsuz dedikodulardan ve negatif insanlardan uzaklaşın.

“Ben kendimi ne kadar pozitif düşünmeye zorlasam da, çevremdeki olumsuz dedikodular benim modumu düşürüyor, negatif insanlar moralimi bozuyor.” diyor olabilirsiniz. Çünkü bu hepimizin ortak sorunu. Sosyal bir çevrede yaşıyoruz, her çeşit karakterde insanla birlikteyiz. Burada yapılacak şey, olumsuz konuşmaların olduğu yerde bulunmamak yada konuşulanları önemsemek, negatif enerji yaydığını düşündüğünüz insanlarla zorunluluk haricinde çok vakit geçirmemektir.

4- Ruhsal arınma için zihninizde mutlu hatıralar canlandırın.

Geçmişte çok mutlu olduğumuz anlar mutlaka vardır. Bunları hatırlamak bize hem huzur verir hem de yüzümüze tatlı bir gülümseme getirir. Stres ve yoğunluk yüzünün asılmasına sebep olduysa hemen o moddan çık, güzel bir hatıranı canlandır zihninde, bir müddet onu düşün. Hatta mutlu hatıralar TBT’si hazırlayın ve sadece Perşembe değil dilediğiniz her zaman bakıp mutluluk enjekte edin kendinize.

5- Dingin bir zihin için sessizliği değerlendirin.

Kafa olarak rahatlamanın en güzel saatleri olan gecenin geç saatleri ve sabahın erken saatleridir. Bu saatlerde kendinle başbaşa kaldığında, diyalog yap kendinle ve rahatlat kendini. Uyku meditasyonu gibi alternatifler de olur. Hafif bir müzik eşliğinde de zihnen rahatlamak iyi gelir. Sessiz ortamda yazmak da çok rahatlatıcıdır.

İlginizi Çekebilir: Yazmanın Faydaları, Ruha ve Zihne Kazandırdıkları

6- Ruhsal arınma için teknolojiye biraz ara verin.

Dijital çağın bizi girdap gibi içine çektiği bir dönemde bu veda kolay olmayacaktır ama kendimizi zorlamalıyız. Mesela bir gün boyunca hiç tv izlemesek nasıl olur veya hiç bilgisayarı açamasak? Telefonu akşam yemeğinden sonra kapatıp sabah açsak nasıl olur? Onlar olmadan da hayatın olabildiğini görün, hissedin. Zor ama yapılmayacak bir şey değil. Çünkü sen kota koyamazsan dijital dünya seni kendine esir eder ama böyle ara vermeler asıl patronun sen olduğunu onlara gösterir.

7- Vücudunuzla barışık olun, ilgilenin.

Vücudunuzun sağlıklı ve güzel görünmesi için yaptığınız her çalışma da sizi ruhen mutlu edecektir. Doğal ve sağlıklı beslenme çabaları, her gün yürüme ve egzersiz çalışmaları, bitki çayları ve sağlıklı içeceklerle kendinize değer verme, ruhsal olarak rahatlatacak ve hayatınız enerji dolu olacak.

8- Bir müddet sevdiğiniz bir aktiviteye odaklanın.

Kitap okumak buna en güzel örnektir. Okumaktan zevk aldığın bir kitabı hep yanında bulundur ve fırsat buldukça 20 dakika, yarım saat kitabın içindeki dünyada gezin. Bu kısa süreliğine de olsa, sizi hayatın keşmekeşliğinden sıyırıp alacak ve huzurlu bir sahilde dinlendirecektir. Bu aktiviteyi kitap ile sınırlamamak lazım, film veya tiyatro izleme, bir etkinliğe katılma da yine aynı etkiyi oluşturacaktır.

9- Değer verdiğiniz kişilerle daha sık birlikte olun.

İş yoğunluğu, koşturmaca derken bir bakmışsınız ki sevdiklerinizle geçirdiğiniz zaman minimuma inmiş. Kendinizi iyi hissettiren arkadaşınızla, güven duyduğunuz ailenizle vakit geçirmek ruhu tüm ağırlıklardan kurtarır. Ruhsal hastalıklara en iyi tedaviyi yanında kendinizi iyi hissettiğiniz insanlar yapar. Onlarla vakit geçirmek, iç dökmek, paylaşmak doğal bir terapidir.

10- Ruhsal arınma için ertelemeyin.

Ertelemek kafa takıntısı oluşturur zira mesele halledilmemiş ve hala zihin onunla meşguldür. En güzeli işleri ertelemeden yapmaktır. Yine de ertelenenler varsa da bu ertelenen konuları bir yere yazıp, sırayla eleyip üzerini çizmektir. Ertelenen şeylerin üzeri çizildikçe moraliniz yerine gelecektir. Böylece ruhun üzerindeki bu belirsizlik yükü kalkacak ve rahatlayacaksınız.

Ruhsal Arınma Seremonisi

İnsan hamamdaki arınma kurnalarının altına yatıp, üzerindeki kirlerin tamamından temizlenmek istediği gibi, manen de kirlerinden arınmak ister. Manevi kirler, pişmanlıklar, günahlarımız; suyla çıkmaz ne yazık ki… Shakespere’in meşhur Leydi Macbeth oyunundaki gibi, kanlı ellerini yıkayıp  “Çık elimden, korkunç leke çık diyorum sana!” demesi gibi, yıkamakla arınır mı manevi kirler? Maalesef bunun için farklı bir yaklaşıma ihtiyaç var.

Evet, inancımız ne olursa olsun, belli bir seremoni eşliğinde ruhen arınmak istiyoruz. Hristiyanlar vaftiz yoluyla yada papaza anlatarak arınmak ister. Yahudiler ağlama duvarında, Müslümanlar dua ve tövbeyle kurtulmak isterler ağır manevi yüklerden. Bu bir ihtiyaç ve herkes kendine uygun bir yol ile arınıp temizlenmek istiyor. Bir mum yakıp dua edenle, bir uçan balona tüm kötü enerjileri ve düşünceleri yükleyip kurtulan da, elini açıp dua edip af dileyen de hep aynı düşüncede aslında.

Ruhsal arınma konusunu destekleyen ve hatta tamamlayan; bu yazıyı beğendiyseniz bunu da beğeneceğinizden emin olduğum “İç Huzuru Yakalamak İçin Yapılacaklar”  yazıma da bakmanızı isterim.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Ruhsal Arınma için En Doğru Zaman…” üzerine 28 yorum
  1. Her gün sadece uyanabildigim icin mutluluk duyarim. Negatif insanlarla da hic duraksamadan arama mesafe koyarim insani cok kötü etkiliyorlar cünkü. Biraz da telefonu daha az kullansam daha iyi olacak ?

    Yanıtla
    • Uyanabilmek bile mutluluk diyorsan bence mutlu olmayı başarıyorsun. Negatif insanlar insanda enerji bırakmıyor, pozitif arkadaşlar da tam tersi, moral yükseltiyor. Blog yazarı teknolojiden nasıl uzak duracak acaba, en azından belli zaman aralıklarında olabilir belki…

      Yanıtla
    • Blog yazarı olmak dijital dünya ile iyi anlaşmayı gerektiriyor. Ruhsal detoks için belli zamanlarda fişi çekmek lazım ama dediğiniz gibi zorluyor…

      Yanıtla
  2. Ruhsal arınma yöntemleri başlıklı yazınız hem manen hem de Teknik olarak çok harika olmuş Çok teşekkür ederim Duo diyet.

    Yanıtla
    • Arınmak için bazı fedakarlıklar gerekiyor. Belki de bir seçim bu…Bence arada bir dinlenmeyi seçmek lazım…Osman’a daha fazla zaman ayırmak lazım:))

      Yanıtla
  3. Benim “ruhsal arınma” dönemine geçişim enerjimi düşüren, hayatımda gereksiz yer işgal eden insanları teker teker uzaklaştırmakla başladı. Allah’ım, nasıl büyük bir rahatlık, nasıl bir huzur anlatamam, tarifi yok bunun ?? Yazıda belirttiğiniz diğer önerileri de ruhsal detoks sürecime dahil ederek Nirvana’ya ulaşabilirim sanırım ??

    Yanıtla
    • Evet çevremizdeki negatif enerji veren insanları uzaklaştırmak veya onlardan uzaklaşmak iyi hissettiriyor. Buna benzer ruhsal detoks ipuçlarını uygulamak da bizi ruhen daha iyi hissettirecek…

      Yanıtla
  4. Ruhsal arınma için elbette pozitif bakmak şart. Olayları iyi yanlarından görmek ve bir bakıma Polyanna olmak gerekebiliyor. Tabii bunu her zaman başaramıyoruz o ayrı.

    Yanıtla
  5. Ne güzel bir paylaşımmış Duo Diyet. Ben bilgisayardan zaman zaman uzak kalmaya çalışıyorum. Kah kitap okuyor, kah düşündüklerimden notlar alıyorum. Bir uğraş şart zira. Takıntılar insanı bitiren şeyler. Ramazan bitti bitiyor. Yazını ancak gördüm. Emeğine sağlık. Tavsiyeler çok güzel ve uygulanabilir 🙂

    Yanıtla
    • Ne güzel uğraş kitap okuyup küçük notlar almak. Dediğin gibi bir işle meşgul olunca takıntılar azalıyor. Teşekkür ederim samimi yorumun için. Sevgilerimle.

      Yanıtla
    • Aslında hepimizin var:) Bazen hiç tahmin edemeyeceğimiz şeyler bizi olumlu etkiliyor ve huzur veriyor. Belki böyle yazılardan sürpriz bir şeyler yakalayabiliriz, kimbilir…

      Yanıtla
  6. Ruhsal arınma konusu artık daha yakından ilgilenmek istediğim bir konu bir süredir. Aşırı çalışma, trafik, toplumsal sıkıntılar, medyanın haber bombardımanı, dolar çıktı mı düştü mü stresi, trafik filan derken biraz boğuldum ve her şey birikti gibi hissediyorum. Önerileri beğendim ben. Tamamını yapamasam bile yine de deneyeceğim.

    Yanıtla
    • Evet güncel yaşamın hareketli trafiği bedeni yorduğu gibi ruhu da yoruyor. Ruhu rahatlatan önerilerin bazılarını bile hayata geçirebilirsen bir hafiflik ve rahatlama hissedersin bence.

      Yanıtla
      • Evet üç ayların başlangıcı olan bu mübarek günlerde Ruhsal detox, maneviyatımızı toparlamak ve silkelenmek için motive edici olmakla beraber, fırsat ayları ve günleridir. Ruhsal detox hakkındaki bilgiler çok faydalı ışık gösteren bir yazı olmuş kaleminize sağlık, tavsiyeler için teşekkür ederim

        Yanıtla
Yorum yapın

9